LPC216/2017
ID intern unic:  373245
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 216
din  23.11.2017
pentru modificarea şi completarea Legii asociațiilor
de economii și împrumut nr. 139/2007
Publicat : 15.12.2017 în Monitorul Oficial Nr. 434-439     art Nr : 729
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea asociaţiilor de economii şi împrumut nr. 139/2007 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 112–116, art. 506), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3:
    înaintea noțiunii „administrator” se introduce o noțiune nouă cu următorul cuprins:
    „administrare a riscurilor – proces concentrat pe analiza profilului de risc al asociației, prin care administratorii trebuie să identifice, să evalueze, să înregistreze şi să monitorizeze sistematic riscurile ce pot afecta îndeplinirea obiectivelor şi realizarea performanţelor planificate, precum şi să elaboreze măsuri de diminuare a probabilităţii şi/sau impactului riscurilor aferente activităților desfășurate;”
    la noţiunea „administrator”, după cuvintele „sau reprezentanţei,” se introduc cuvintele „membru al comitetului de creditare,”;
    la noţiunea „fond de lichidităţi”, după cuvintele „depuneri de economii” se introduce textul „ , precum şi din mijloace financiare disponibile pentru investiţii de care dispun asociaţiile,”.
    2. La articolul 7, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    „(2) Asociația poate investi mijloacele sale bănești, neutilizate la acordarea împrumuturilor, în conformitate cu politica de investiții aprobată de consiliu. Totodată, efectuarea investițiilor în capital sau în valori mobiliare ale societăților comerciale supuse controlului din partea autorității de supraveghere sau a Băncii Naționale a Moldovei, cu excepția instrumentelor financiare derivate, se permite doar cu acordul scris al autorității de supraveghere după cum urmează:
    a) asociațiilor care dețin licență de categoria A – numai în societățile pe acțiuni în care acestea dețineau calitatea de acționar la data intrării în vigoare a prezentei legi;
    b) asociaţiilor care deţin licenţă de categoria B sau C şi asociaţiilor centrale.”
    3. La articolul 8, alineatul (2) se completează cu litera f) cu următorul cuprins:
    „f) stabilirea procedurilor interne şi a evidenţelor operative privind identificarea, înregistrarea și administrarea riscurilor.”
    4. La articolul 9 alineatul (2) litera b), cuvîntul „naționale” se exclude, iar cuvintele „rapoarte financiare şi specializate” se substituie cu cuvintele „situaţii financiare şi rapoarte specifice”.
    5. Articolul 10 se completează cu literele f) şi g) cu următorul cuprins:
    „f) să atragă depuneri dacă nu deţine tipul de licenţă respectiv sau dacă asociaţia se află în proces de insolvabilitate;
    g) să condiționeze încheierea contractelor de acordare a împrumuturilor sau acceptare a depunerilor de economii cu membrii săi de cerința de a utiliza alte tipuri de servicii prevăzute de prezenta lege.”
    6. La articolul 12:
    alineatul (3) se completează cu litera i) cu următorul cuprins:
    „i) deţine funcţii în organele de conducere ale instituţiilor financiare sau organizaţiilor de creditare nebancare.”
    articolul se completează cu alineatul (5) cu următorul cuprins:
    „(5) Autoritatea de supraveghere este în drept să retragă confirmarea în funcţie a administratorilor în următoarele cazuri:
    a) constatarea temeiurilor prevăzute la alin. (3) și/sau prejudicierea intereselor asociaţiei;
    b) nerespectarea prescripţiilor repetate ale autorităţii de supraveghere privind conformarea la prevederile prezentei legi și/sau ale actelor normative subordonate.”
    7. Articolul 13 se completează cu alineatele (3) și (4) cu următorul cuprins:
    „(3) În sensul prezentului articol, conflict de interese este acea situaţie sau împrejurare în care interesul personal, direct ori indirect, material sau nematerial, al persoanelor, care rezultă din calitatea lor de administratori și din relațiile lor cu persoanele apropiate, aflate în raport de rudenie sau de afinitate de pînă la gradul II inclusiv, sau cu persoane juridice, contravine interesului asociației sau asociaţiei centrale, astfel încît afectează sau ar putea afecta independenţa şi imparţialitatea acestora în luarea deciziilor.
    (4) Pentru evitarea conflictelor de interese, inclusiv a situaţiilor care pot genera conflicte de interese, administratorilor şi angajaţilor asociaţiei le revin următoarele obligaţii:
    a) să nu urmărească un interes financiar sau personal şi să acţioneze doar în interesul asociaţiei și al membrilor acesteia;
    b) să nu ofere împrumuturi din surse proprii membrilor sau să nu accepte depuneri de economii de la membri în nume propriu;
    c) să nu utilizeze bunurile ori însemnele (emblema, antetul, ştampila) asociaţiei în scopuri personale şi să nu se angajeze în afaceri personale în numele asociaţiei;
    d) alte obligaţii stabilite în Codul de bună conduită în sistemul asociațiilor de economii și împrumut, aprobat de către asociația centrală.”
    8. Articolul 14:
    la alineatul (2), după cuvintele „autorității de supraveghere,” se introduc cuvintele „auditorilor interni ai asociației centrale,”;
    articolul se completează cu alineatul (4) cu următorul cuprins:
    „(4) În sensul prezentului articol, asociaţia este obligată să asigure confidenţialitatea și securitatea tuturor faptelor, datelor şi informaţiilor referitoare la activitatea desfăşurată sau aflate la dispoziţia sa, care privesc persoana, proprietatea, activitatea, afacerea, relaţiile personale sau de afaceri ale membrilor, a informaţiilor cu privire la serviciile prestate sau la contractele încheiate cu clienţii care beneficiază de servicii sau au beneficiat anterior, inclusiv a celor care au fost obţinute în procesul negocierilor ce nu s-au finalizat cu încheierea contractului.”
    9. La articolul 15 alineatul (1):
    litera f) se completează în final cu cuvintele „și documentele specificate la art. 18 alin. (1)”;
    litera j) va avea următorul cuprins:
    „j) documentele primare şi cele centralizatoare, situaţiile financiare, rapoartele specifice şi dările de seamă fiscale şi statistice;”
    la litera k), cuvintele „rapoartele de audit” se substituie cu cuvintele „rapoartele auditorului”.
    10. La articolul 18 alineatul (1), litera b) se completează în final cu cuvintele „ , și certificatul de înregistrare în Registrul gospodăriilor țărănești (de fermier) – în cazul gospodăriilor țărănești (de fermier)”.
    11. Articolul 23:
    la alineatul (2), după textul „prevederilor art. 20” se introduce textul  „sau alin. (4) din prezentul articol”;
    articolul se completează cu alineatul (4) cu următorul cuprins:
    „(4) Consiliul asociaţiei este în drept să retragă calitatea de membru dacă persoana în cauză mai mult de 3 ani nu a participat la adunările generale ordinare consecutive. Decizia de retragere se comunică membrului asociației prin scrisoare recomandată, în termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii deciziei. În termen de 3 luni de la data primirii deciziei, membrul exclus este în drept să solicite consiliului asociaţiei restabilirea calităţii de membru.”
    12. La articolul 24 alineatul (4), cuvintele „copiile de pe” se exclud.
    13. La articolul 28 alineatul (6), cuvintele „bugetul de stat” se substituie cu cuvintele „bugetul autorităţii de supraveghere”.
    14. Articolul 29:
    la alineatul (2), cuvintele „nou-create” se exclud;
    la alineatul (6), cuvintele „ , precum şi eliberarea licenţei de altă categorie” se exclud, iar în final se completează cu textul: „Schimbarea categoriei licenței se efectuează prin eliberarea acesteia în conformitate cu art. 30.”
    la alineatul (7) litera b), cuvintele „evidenţei contabile” se substituie cu cuvîntul „contabilităţii”, iar cuvintele „rapoartelor financiare şi specializate” – cu cuvintele „situaţiilor financiare şi rapoartelor specifice”.
    15. La articolul 30:
    alineatul (3) se completează în final cu textul: „În cazul schimbării denumirii și/sau adresei juridice a titularului de licență, la cererea de reperfectare a licenței nu se anexează business-planul asociaţiei.”
    articolul se completează cu alineatul (6) cu următorul cuprins:
    „(6) Autoritatea de supraveghere, din oficiu sau la cererea asociației, reperfectează licența în cazul schimbării denumirii străzii, a localității sau a unității administrativ-teritoriale conform actului legislativ sau normativ al autorităților respective. Plata pentru reperfectarea licenței în acest caz nu se percepe.”
    16. Articolul 31:
    alineatul (3) se completează în final cu cuvintele „şi a prevederilor legislației în vigoare”;
    la alineatul (4), textul „6 luni” se substituie cu textul „12 luni”;
    la alineatul (7), cuvintele „şi restituirea acesteia asociaţiei sînt condiţionate” se substituie cu cuvintele „este condiționată”.
    17. La articolul 32 alineatul (4), după cuvintele „este obligată” se introduce textul „să depună la autoritatea de supraveghere, în termen de 10 zile lucrătoare, licența în original și”.
    18. Articolul 36 alineatul (2):
    la litera c), după cuvîntul „revocarea” se introduce textul „ , inclusiv înainte de termen, a”;
    la litera g), cuvintele „raportul financiar anual al” se substituie cu cuvintele „situațiile financiare anuale ale”, iar cuvintele „raportului de audit” – cu cuvintele „raportului auditorului”;
    alineatul se completează cu litera l) cu următorul cuprins:
    „l) externalizarea serviciilor de control intern ale asociaţiei către asociaţia centrală sau o societate de audit.”
    19. Articolul 37:
    la alineatul (2), cuvintele „anului financiar” se substituie cu cuvintele „perioadei de gestiune”;
    alineatul (5) se completează cu textul: „Asociaţia va asigura informarea membrilor despre data, ora, locul desfăşurării și ordinea de zi a adunării generale prin publicarea unui aviz pe panoul informativ al primăriei și asociației și/sau în alt mod stabilit de statut.”
    20. Articolul 38:
    la alineatul (1), textul „1/2 din numărul total de membri” se substituie cu textul „1/4 din numărul total de membri, dar nu mai puțin de 50 de membri”;
    alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    „(3) Adunarea generală repetată este deliberativă dacă sînt înregistrați cel puțin 1/8 din numărul total de membri, dar nu mai puţin de 30 de membri ori un număr mai mare de membri prevăzut de statutul asociaţiei.”
    alineatul (31) se abrogă;
    articolul se completează cu alineatul (10) cu următorul cuprins:
    „(10) Asociaţia este obligată să asigure accesul membrilor săi la toate materialele pentru ordinea de zi a adunării generale, cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de ţinerea ei, prin afişare şi/sau punerea acestora la un loc accesibil, cu desemnarea unei persoane responsabile pentru dezvăluirea informaţiei respective, precum şi în orice alt mod stabilit de statutul asociaţiei. La cererea oricărui membru sau administrator, asociaţia este obligată să prezinte extrase şi copii de pe documentele menţionate la art. 36 alin. (2) lit. g) şi de pe alte documente prevăzute de statutul asociaţiei.”
    21. Articolul 41:
    la alineatul (2), după cuvintele „se aleg” se introduc cuvintele „și se revocă”;
    articolul se completează cu alineatul (11) cu următorul cuprins:
    „(11) Împuternicirile consiliului asociației încetează la data:
    a) aprobării hotărîrii adunării generale a membrilor asociației cu privire la alegerea/realegerea/revocarea membrilor consiliului asociației sau la data indicată în aceasta;
    b) expirării termenului stabilit la alin. (2).”
    22. La articolul 42, alineatul (7) va avea următorul cuprins:
    „(7) În cazul în care directorul executiv nu este desemnat sau nu își poate îndeplini temporar atribuțiile, atribuțiile acestuia sînt executate de către președintele consiliului, de către un membru al consiliului sau de către un administrator împuternicit prin decizia consiliului.”
    23. Articolul 43:
    la alineatul (4) litera b), cuvintele „rapoartele financiare” se substituie cu cuvintele „situațiile financiare”;
    la alineatul (5), cuvintele „raportului financiar anual” se substituie cu cuvintele „situațiilor financiare anuale”, iar în final se completează cu textul:
    „În cadrul controlului anual obligatoriu, comisia de cenzori evaluează organizarea sistemului de control intern și de administrare a riscurilor în asociaţie, care include cel puţin următoarele elemente aflate în strînsă corelare:
    a) desfăşurarea activităţii în condiţii de eficacitate și eficienţă;
    b) rolul şi responsabilităţile organelor de conducere;
    c) activităţile de control şi separare a responsabilităţilor, inclusiv aplicarea procedurilor de identificare în timp util a împrumuturilor a căror calitate se deteriorează şi de administrare a împrumuturilor neperformante;
    d) atribuţiile şi competenţele administratorilor asociaţiei, ale persoanelor angajate în activităţi financiare în numele şi în interesul asociaţiei, inclusiv ale persoanelor desemnate pentru luarea deciziilor de acordare a împrumuturilor, pentru semnarea documentelor oficiale, ale altor persoane din cadrul asociaţiei;
    e) modul de aplicare a procedurilor de administrare a riscurilor şi eficacitatea acestora;
    f) furnizarea de informaţii credibile, relevante, complete şi oportune persoanelor implicate în luarea deciziilor în cadrul asociaţiei, autorităţii de supraveghere şi utilizatorilor externi ai informaţiilor;
    g) implementarea bunelor practici de informare, comunicare şi conduită în relaţia cu consumatorii de servicii financiare;
    h) asigurarea conformităţii activităţii asociaţiei cu cadrul legal şi normele proprii;
    i) activităţile de monitorizare, implementare a recomandărilor şi de corectare a deficienţelor.”
    articolul se completează cu alineatul (13) cu următorul cuprins:
    „(13) Adunarea generală a membrilor asociaţiei este în drept să stabilească membrilor comisiei de cenzori un onorariu anual, precum şi remunerarea pentru fiecare zi efectiv lucrată.”
    24. Capitolul VIII va avea următorul cuprins:
„Capitolul VIII
CONTABILITATEA, RAPORTAREA FINANCIARĂ
ŞI AUDITUL
    Articolul 44. Contabilitatea şi raportarea financiară
    (1) Asociaţia ţine contabilitatea şi întocmeşte situaţiile financiare și rapoartele specifice în conformitate cu Legea contabilităţii, cu standardele de contabilitate, indicațiile metodice, politicile contabile şi actele normative ale autorităţii de supraveghere.
    (2) Asociaţia întocmeşte şi prezintă situațiile financiare și rapoartele specifice, precum şi alte informaţii şi documente, în modul şi cu periodicitatea stabilite de legislaţie şi actele normative ale autorităţii de supraveghere.
    (3) Adunarea generală a membrilor asociaţiei aprobă raportul anual al directorului executiv şi al consiliului doar dacă acesta este însoţit de situaţiile financiare anuale ale asociaţiei şi raportul anual al comisiei de cenzori.
    (4) Situaţiile financiare ale asociaţiei, la care se anexează raportul comisiei de cenzori privind controlul anual obligatoriu al activităţii asociaţiei, raportul directorului executiv şi raportul auditorului, se prezintă la adunarea generală anuală şi autorităţii de supraveghere.
    Articolul 45. Auditul situațiilor financiare
    (1) Auditul obligatoriu al situațiilor financiare anuale se efectuează:
    a) la asociaţiile care deţin licenţă de categoria C;
    b) la asociaţiile care deţin licenţă de categoria B şi solicită eliberarea licenţei de categoria C;
    c) la asociaţiile care deţin licenţă de categoria B și al căror total al bilanţului depăşeşte 10 milioane de lei.
    (2) Asociația va încheia contract de audit cu societatea de audit sau auditorul întreprinzător individual care deține actul necesar pentru desfășurarea activității de audit a asociațiilor.”
    25. La articolul 46 alineatul (5), după cuvintele „iar asociațiile” se introduc cuvintele „și asociația centrală”.
    26. Articolul 48:
    la alineatul (2) litera c), cuvintele „rapoarte financiare sau specializate” se substituie cu cuvintele „situaţii financiare sau rapoarte specifice”;
    alineatul (4) se completează cu textul: „Nu poate fi numită lichidator persoana care înregistrează creanțe față de asociația respectivă.”
    la alineatul (7), cuvintele „ , în două ediții consecutive,” se exclud;
    la alineatul (8), textul „6 luni de la data ultimei publicări a” se substituie cu textul „2 luni de la data publicării”.
    27. La articolul 49 alineatul (1):
    în partea introductivă, cuvintele „rapoartelor financiare” se substituie cu cuvintele „situațiilor financiare”;
    alineatul se completează cu literele f) și g) cu următorul cuprins:
    „f) să constate contravenții și/sau să aplice sancțiuni în conformitate cu Codul contravențional faţă de persoana cu funcție de răspundere a asociaţiei;
    g) să retragă confirmarea din funcţie a administratorilor.”
    28. Articolul 51 se completează cu alineatele (3) şi (4) cu următorul cuprins:
    „(3) Activitatea asociaţiei centrale se finanţează din următoarele surse:
    a) cotele de membru;
    b) veniturile obţinute de la prestarea serviciilor;
    c) mijloacele financiare provenite din donaţii, granturi şi din asistenţă financiară externă;
    d) dividendele societăţilor comerciale înfiinţate de asociaţia centrală;
    e) dobînzile şi alte venituri rezultate din plasarea sumelor disponibile ale asociaţiei centrale;
    f) contribuțiile financiare anuale plătite de asociațiile membre;
    g) alte surse de venituri neinterzise de legislaţie.
    (4) Cheltuielile aferente serviciilor prestate se suportă de către asociaţii în baza acordului încheiat cu asociaţia centrală.”
    29. Articolul 52 alineatul (1):
    la litera d), după cuvîntul „judecătorești” se introduc cuvintele „și executorii judecătoreşti”, iar în final se completează cu textul „și în baza acordului încheiat cu asociația”;
    la litera k), cuvintele „să stabilească” se substituie cu textul „să aprobe Codul de bună conduită în sistemul asociaţiilor de economii şi împrumut și să stabilească”.
    30. La articolul 53 alineatul (5), litera b) va avea următorul cuprins:
    „b) excludere – dacă asociaţia nu a început activitatea pentru care a fost licenţiată în decurs de un an de la data deciziei privind eliberarea licenţei, dacă împotriva asociaţiei este intentat un proces de insolvabilitate sau dacă asociația se află în proces de lichidare;”.
    31. La articolul 54, alineatul (2) se completează în final cu textul „şi este în drept să constituie reprezentanţe teritoriale în vederea realizării sarcinilor statutare”.
    Art. II. – (1) Asociațiile de economii și împrumut își vor conforma activitatea, statutul şi regulamentele interne prevederilor prezentei legi în termen de un an de la intrarea în vigoare a acesteia.
    (2) Asociaţiile de economii şi împrumut sînt scutite de achitarea taxei pentru înregistrarea modificărilor la statutele lor impuse de prezenta lege.
    (3) Prevederile art. I pct. 13 intră în vigoare la 1 ianuarie 2018.
    (4) Guvernul și Comisia Națională a Pieței Financiare, pînă la data de  1 ianuarie 2020, vor elabora și prezenta Parlamentului pentru aprobare proiectele de acte legislative privind garantarea depunerilor de economii membrilor asociațiilor de economii și împrumut.
    (5) Guvernul și Comisia Națională a Pieței Financiare, în termen de un an de la data publicării prezentei legi:
    a) vor prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislaţiei în vigoare în concordanţă cu prezenta lege;
    b) vor aduce actele lor normative în concordanţă cu prezenta lege şi vor adopta actele normative necesare pentru executarea acesteia.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                          Andrian CANDU

    Nr. 216. Chișinău, 23 noiembrie 2017.