OMFC25/2018
ID intern unic:  374318
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL FINANŢELOR
ORDIN Nr. 25
din  29.01.2018
cu privire la aprobarea modificărilor în Normele metodologice
privind executarea de casă a bugetelor componente ale bugetului
public național și a mijloacelor extrabugetare prin sistemul
trezorerial al Ministerului Finanțelor nr.215 din 28 decembrie 2015
Publicat : 16.02.2018 în Monitorul Oficial Nr. 48-57     art Nr : 196     Data intrarii in vigoare : 29.01.2018
    În legătură cu necesitatea reflectării unor operaţiuni specifice în executarea de casă a bugetelor componente ale bugetului public național prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanțelor,
ORDON:
    În Normele metodologice privind executarea de casă a bugetelor componente ale bugetului public național și a mijloacelor extrabugetare prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanțelor, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr.215 din 28 decembrie 2015, se operează următoarele modificări:
    1. Pe tot parcursul textului și anexelor sintagma ”Delegația de retragere a numerarului” se substituie cu sintagma ”Delegația privind retragerea numerarului” cu declinarea la cazul respectiv.
    2. Pe tot parcursul subpunctului 4.2.5 sintagma ”autoritatea/instituția bugetară” se substituie cu sintagma ”autoritatea/instituția” cu declinarea la cazul respectiv.
    3. Punctul 4.2.2.2 și 4.2.2.3 se modifică în următoarea redacție:
    ”4.2.2.2 Proiectul Indicaţiei de repartizare a soldului mijloacelor bugetului local de nivelul II este elaborat de către Direcţiile finanţe, în baza necesităţilor de mijloace băneşti ale autorităţilor/instituţiilor bugetare finanţate de la bugetele respective, prin asigurarea verificării lor cu soldul de alocaţii bugetare, soldul pe contracte şi cu prezenţa documentelor justificative (după caz).
    4.2.2.3 După aprobarea Indicaţiei de repartizare a soldului mijloacelor bugetului local de nivelul II de către autoritatea executivă abilitată cu acest drept, Direcțiile finanțe asigură finanțarea documentelor de plată în modulul „Trezoreria” din cadrul SIMF al Ministerului Finanțelor, iar trezoreriile regionale deservente asigură executarea documentelor de plată finanțate de către Direcțiile finanțe.
    Direcțiile finanțe sunt responsabile de finanțarea documentelor de plată în strictă conformitate cu Indicația aprobată de către autoritatea executivă.”
    4. Punctul 4.2.5.1 se modifică în următoarea redacție:
    ”4.2.5.1 Pentru ridicarea numerarului în monedă națională, autorităţile/instituţiile perfectează în SIMF al Ministerului Finanţelor Delegaţia privind retragerea numerarului în monedă națională (Forma FD-006), care se autorizează prin semnătura digitală şi se transmite trezoreriei regionale deservente. În cazul în care autorităţile/instituţiile nu au acces la SIMF al Ministerului Finanţelor, acestea prezintă Delegaţia privind retragerea numerarului în monedă națională la trezoreria regională, pe suport de hârtie în 2 exemplare. Un exemplar se semnează de către persoanele autorizate din cadrul autorităţii/instituţiei cu aplicarea ştampilei entităţii. Alt exemplar se semnează de către persoanele autorizate din trezoreriile regionale ale Ministerului Finanţelor cu aplicarea ștampilei. Delegația semnată de trezorerie însoțită de borderou se prezintă la banca deserventă.
    Ulterior, după efectuarea operațiunii în numerar, borderoul cu mențiunea băncii despre executarea delegației se remite la trezoreria regională respectivă. Borderoul, la care se anexează exemplarul delegației semnate de către persoanele autorizate din cadrul autorităţii/instituţiei se păstrează în dosarul trezoreriei.
    Delegaţia privind retragerea numerarului în monedă națională este valabilă 30 de zile calendaristice de la data emiterii acesteia.”
    5. Punctul 4.2.8.6 se modifică în următoarea redacție:
    ”4.2.8.6 Pentru ridicarea numerarului în valută străină, autorităţile/instituţiile perfectează în SIMF al Ministerului Finanţelor Delegaţia privind retragerea numerarului în valută străină (Forma FD-027), care se autorizează prin semnătura digitală şi se transmite trezoreriei regionale deservente. În cazul în care autorităţile/instituţiile nu au acces la SIMF al Ministerului Finanţelor, prezintă Delegaţia privind retragerea numerarului în valută străină la trezoreria regională, pe suport de hârtie în 4 exemplare. Două exemplare se semnează de către persoanele autorizate din cadrul autorităţii/instituţiei cu aplicarea ştampilei entităţii. Alte 2 exemplare se semnează de către persoanele autorizate din trezoreriile regionale ale Ministerului Finanţelor cu aplicarea ștampilei și se prezintă la banca deserventă.
    Ulterior, după efectuarea operațiunii în numerar:
    - din exemplarele delegației semnate de trezoreria regională - un exemplar cu mențiunea băncii despre executarea acesteia se remite la trezoreria regională respectivă, alt exemplar rămâne la bancă deserventă;
    - din exemplarele delegației semnate de autorităţi/instituţii - un exemplar cu mențiunea trezoreriei regionale despre executarea acesteia se remite autorităţii/instituţiei respective, alt exemplar rămâne la trezoreria regională deserventă.”
    6. Punctul 5.2. Documentele, rapoartele și formele de ieșire utilizate în procesul executării de casă a bugetelor componente ale bugetului public național se modifică după cum urmează:
    6.1 Rândul nr.17 și rândul nr.92 se modifică, după cum urmează:

17.

Delegaţie privind retragerea numerarului  în monedă națională

Pentru ridicarea numerarului de către autorităţile/instituţiile, în scopul efectuării plăţilor şi pentru restituirea plăţilor achitate în plus sau incorect

Forma FD-006

92.

Delegaţie privind retragerea numerarului în valuta străină

Document întocmit de către autoritate/ instituţie pentru eliberarea în numerar a valutei străine

Forma FD-027








    7.
Se modifică, conform anexei la prezentul ordin, următoarele forme:
    - Forma FD – 006 ” Delegaţie privind retragerea numerarului în monedă națională”
    - Forma FD – 027 ” Delegaţie privind retragerea numerarului în valuta străină”
    8. Prezentul ordin intră în vigoare din data semnării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    MINISTRUL FINANȚELOR                                      Octavian ARMAŞU

    Nr. 25. Chişinău, 29 ianuarie 2018.

   
Forma FD-006

    Forma FD-027