HGC230/2018
ID intern unic:  374707
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 230
din  12.03.2018
cu privire la modificarea şi completarea
Hotărîrii Guvernului nr.284 din 24 aprilie 2013
Publicat : 17.03.2018 în Monitorul Oficial Nr. 94     art Nr : 259
    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Hotărîrea Guvernului nr.284 din 24 aprilie 2013 „Privind aprobarea uniformei, însemnelor şi normelor de echipare cu uniformă a poliţiştilor” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.109, art.359), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1) clauza de emitere va avea următorul cuprins:
    „În conformitate cu prevederile art.64 alin.(2) din Legea nr. 288 din 16 decembrie 2016 privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2017, nr.40-49, art.85), cu completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:”;
    2) anexa nr.1:
    în denumirea capitolului V1, cuvintele „de paradă” se exclud;
    se completează cu punctele 73-83 cu următorul cuprins:
    „73. Cagulă neagră
    Cagula de culoare neagră este tricotată din lînă în amestec şi reprezintă o glugă închisă, cu orificiu oval în dreptul ochilor.
    74. Costum de serviciu
    Costumul este compus din:
    a) scurtă neagră cu piepţi, spate, mîneci şi guler. Sistemul de închidere a produsului este central, cu fermoar acoperit cu fentă, cu lăţimea de 45 mm, croită pe faţa produsului cu țesătură de bumbac (35%) și poliester (65%).
    Scurta este ajustată la linia taliei şi formată din două repere simetrice. Pe partea de sus sînt aplicate două buzunare de tip cămașă cu clape, care se încheie cu ajutorul clapelor, prevăzute cu bandă velcro. La o distanță de 1 cm deasupra buzunarelor sînt aplicate, cu ajutorul benzii velcro, două elemente de formă dreptunghiulară. Pe partea dreaptă a reperului faţă este aplicată inscripția detașabilă „POLIȚIA”, iar pe partea stîngă – inscripţia „RH grupei de sînge”, ambele fiind de culoare galbenă.
    Mînicile sînt formate din două piese. În regiunea cotului sînt aplicate cotiere din țesătura de bază. Pe mînecă sînt aplicate 2 buzunare de tip semi-ghiozdan.
    Pe partea superioară a mînecii stîngi se aplică ecusonul Inspectoratului General al Poliţiei, iar pe mîneca dreaptă – ecusonul Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger” a Inspectoratului General al Poliției, aprobate de către Comisia Naţională de Heraldică a Republicii Moldova.
    Partea din spate este prevăzută cu platcă în regiunea omoplaţilor, garnisită cu tighel decorativ. La spate se aplică inscripţia detaşabilă „FULGER” de culoare galbenă.
    Marginea mînecii este prevăzută cu o manșetă, care se încheie cu ajutorul bandei velcro. Pe umerii scurtei sînt aplicați epoleți din țesătura de bază, care se fixează pe scurtă cu nasture, gulerul este de tip tunică cu colţuri ovale;
    b) pantalonii de culoare neagră de serviciu sînt constituiţi din faţă, spate şi betelie. Partea din faţă este formată din două repere simetrice. În partea superioară a părţii din faţă sînt prelucrate buzunare laterale, cu linia de intrare oblică.
    În zonele laterale ale pantalonilor este prelucrat cîte un buzunar aplicat. Buzunarul este poziţionat la nivelul liniei laterale, cu 300 mm mai jos de conturul superior al pantalonilor. Linia de intrare în buzunar, cu lungimea de 220 mm, este orientată oblic sub un unghi de 20°, adîncimea pungii pe conturul orientat posterior constituie 235 mm, iar pe cel orientat anterior – 180 mm. Cu 30 mm mai sus de linia de intrare în buzunar, paralel cu aceasta, este aplicată o clapă cu lungimea de 225 mm şi lăţimea de 65 mm. Clapele de închidere a buzunarului sînt prevăzute cu ajutorul benzii velcro, aplicate pe colţurile acestora. Betelia montată în cusătura taliei este prevăzută cu şapte găici cu lățimea de 3 cm pentru curea. Betelia se încheie cu ajutorul nasturelui şi al copcii. Partea dorsală a pantalonilor este dublată cu țesătură de bază. Terminaţia pantalonilor este prelucrată cu bretele din elastic.
    75. Costum negru de iarnă compus din scurtă de iarnă și salopetă de culoare neagră
    Scurta este alcătuită din piepți, spate, mîneci, guler și glugă. Sistemul de închidere a produsului este central, cu fermoar.
    Faţa scurtei are două repere simetrice. Pe reperul stîng este fixat un buzunar interior, care se încheie cu fermoar de 200 mm. Pe părțile de jos ale reperelor sînt fixate două buzunare sub unghi, cu încheierea pe fermoar, cu lungimea de 180-200 mm. Pe partea superioară a părţilor din faţă, la nivelul liniei bustului, este prelucrat simetric cîte un buzunar vertical, cu sistem de închidere pe fermoar, cu lungimea liniei de intrare în buzunar de 140 mm. Scurta este fixată pe un cordon cu elastic pe părțile laterale. Pe cordon sînt fixate 4 găici cu lățimea de 40 mm. În față e fixată o platcă din țesătura de bază întărită pe 4 butoniere din plastic. Pe partea dreaptă a reperului faţă este aplicată inscripția „POLIȚIA”, iar pe partea stîngă – inscripţia „RH grupei de sînge”, ambele fiind de culoare galbenă, detașabile cu ajutorul benzii velcro. Partea superioară a gulerului este din blană artificială de culoare neagră de art.B-83, iar partea interioară este din țesătură de bază căptușită cu un strat de sintevol de 150 g/m2. Gluga este detașabilă, anexată prin fermoar cu lungimea de 400 mm şi formată dintr-un reper central şi 2 părţi laterale. Aceasta se aplică la nivelul răscroielii gulerului în buzunarul de pe guler. Gluga este confecționată din țesătură de bază, căptușită cu un strat de sintevol de 100g/m2. În partea din față se încheie cu 2 butoniere de masă plastică. Partea din față se ajustează cu șiret.
    Salopeta este constituită din partea superioară, pieptarul şi partea inferioară. Pieptarul este format din faţă, spate şi bretele, fiind matlasat cu vatelină. Reperele din față și spate ale salopetei sînt căptușite în formă de romb. Bretelele sînt tivite în interior cu 2/3 de elastic.
    Betelia asamblează pieptarul şi partea inferioară într-un tot întreg şi ajustează salopeta în regiunea taliei cu ajutorul panglicii elastice de la spate. Marginea salopetei este tivită cu tăietură închisă, prevăzută cu o panglică elastică.
    Betelia este prevăzută cu 6 găici cu lățimea de 30 mm. În regiunea genunchilor este aplicată o întăritură suplimentară de formă dreptunghiulară. Spatele salopetei este constituit din două părţi simetrice, dublate cu un strat de vatelină. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul a patru pense plasate simetric pe faţă şi pe spate.
    76. Pantaloni negri de vară din stofă de bumbac (50%) și fibre sintetice (45%)
    Forma pantalonilor de vară corespunde descrierii pantalonilor de serviciu de la pct.74 lit. b).
    77. Pantaloni negri de primăvară-toamnă din stofă de bumbac (50%) și poliester (45%)
    Forma pantalonilor de primăvară-toamnă corespunde descrierii pantalonilor de serviciu de la pct.74 lit. b).
    78. Tricou negru cu guler (tip polo)
    Tricoul este constituit din faţă, spate, mîneci scurte şi guler.
    Pieptul şi spatele sînt confecţionate dintr-un singur reper tricotat uniform. În răscroiala gîtului este aplicată tăietura transversală de 15,5 cm, prelucrată din ambele părţi cu bentiţă dublu tricotată cu lăţimea de 3 cm, care se încheie cu 3 nasturi.
    Pe partea dreaptă a reperului faţă este aplicată inscripția „POLIȚIA”, iar pe partea stîngă – inscripţia „RH grupei de sînge”, ambele de culoare galbenă, detașabile cu ajutorul benzii velcro.
    Pe spatele din punctul montării gulerului, la distanţa de 18 cm, este aplicată inscripţia „FULGER”. Înălţimea inscripţiei este de 4,5 cm.
    Mînicile sînt executate dintr-un singur reper. Pe mîneca stîngă, la o distanţă de 7 cm de la cusătura mînecii în umăr, pe partea laterală, este aplicat ecusonul Inspectoratului General al Poliţiei, iar pe mîneca dreaptă – ecusonul Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger” a Inspectoratului General al Poliției.
    Gulerul răsfrînt dublu tricotat are lăţimea de 8 cm.
    79. Pulover tricotat negru
    Puloverul este constituit din spate, faţă, mîneci şi epoleţi.
    Elementul faţă al produsului prezintă un reper din tricot şi două repere platcă aplicate cu tighel de 1 mm, din ţesătură impermeabilă, amplasate simetric. Pe platcă sînt aplicate două sisteme de tighele de garnisire orientate oblic sub formă de reţea, distanţa dintre tighele fiind de 45 mm.
    Pe partea dreaptă a reperului faţă este aplicată inscripția „POLIȚIA”, iar pe partea stîngă – inscripţia „RH grupei de sînge”, ambele fiind de culoare galbenă, detașabile cu ajutorul benzii velcro.
    Elementul spate prezintă un reper spate din tricot şi o platcă aplicată cu tighel de 1 mm, din ţesătură impermeabilă, lăţimea plătcii la nivelul liniei de simetrie fiind de 120 mm. Pe platcă sînt aplicate două sisteme de tighele de garnisire, orientate oblic sub formă de reţea, distanţa dintre tighele fiind de 45 mm.
    Mînecile aplicate cu o singură cusătură prezintă elemente dreptunghiulare de întărire aplicate în regiunea cotului, cu tighel de 1 mm, cu următoarele dimensiuni: lăţimea – 110 mm, lungimea – 200 mm. Terminaţia inferioară a mînecilor este definitivată cu manşete duble.
    Răscroiala gulerului puloverului este definitivată în formă rotundă, prelucrată cu bentiţă tricotată în structură patent dublu, cu lăţimea de 40 mm.
    În partea inferioară a cusăturii laterale a puloverului sînt aplicate, cu tighel de 1 mm, elemente de întărire din ţesătură impermeabilă, simetrice pe partea stîngă şi partea dreaptă, cu dimensiunile: lăţimea – 90 mm, lungimea – 140 mm. Pe acestea sînt aplicate tighele de garnisire orientate vertical, distanţa dintre tighele fiind de 10 mm.
    Terminaţia produsului este definitivată cu bordură dublă tricotată integral în structură patent dublu cu lăţimea de 90 mm.
    80. Costum de antrenament mozaical compus din tunică și pantaloni
    Tunica este constituită din piepţi, spate, mîneci şi guler. Piepţii sînt formaţi din două repere simetrice. Ei se încheie într-un rînd de nasturi plasaţi în şase niveluri. Este o închidere prelucrată cu sublaist care acoperă butonierele, pentru ca în poziţia închisă nasturii să nu apară pe faţa tunicii, cu excepţia primului. În partea superioară pe linia pieptului sînt plasate, în unghi, două buzunare cu clapă, iar în cea inferioară sînt aplicate două buzunare cu fermoar.
    Spatele, pînă la linia taliei, este prelucrat cu două pliuri simetrice şi orientate spre răscroiala laterală. În scopul ajustării tunicii, în interior, pe linia taliei este aplicată o bentiţă, prin care este trecut un şiret. Marginea tunicii este prelucrată cu tăietură închisă, prevăzută, de asemenea, cu un şiret.
    Mîneca de tip cămaşă este montată cu o singură cusătură. Pe partea superioară a mînecilor sînt aplicate două buzunare în unghi, de tip „ghiozdan”. Buzunarele se încheie cu ajutorul clapelor, prevăzute cu panglici adezive, plasate pe două sectoare. Marginea mînecii este prevăzută cu manşetă, care se încheie cu ajutorul unei panglici adezive.
    În regiunea cotului este aplicată o întăritură suplimentară de formă dreptunghiulară din ţesătura de bază. Epoleţii se montează în răscroiala mînecilor, iar terminaţiile libere sînt fixate pe cusăturile umerale cu nasturi şi butoniere. Subraţul este prevăzut cu patru butoniere cu diametrul de 7 mm. Gulerul este răsfrînt, cu ştei secţionat, avînd colţurile în unghi ascuţit.
    Pantalonii de antrenament sînt cofecţionaţi din stofă mozaicală de nailon (50%) și bumbac (50%).
    Forma pantalonilor corespunde descrierii pantalonilor de serviciu de la pct.74 lit. b).
    81. Costum de intervenție din stofă de poliamid (50%) și bumbac (50%), compus din: cagulă neagră, scurtă dreaptă, pantaloni, mănuși și centură multifuncțională. Fibrele țesăturii de culoare neagră sînt tratate cu substanţe antiinflamabile.
    Forma scurtei de intervenție corespunde descrierii scurtei negre de serviciu de la pct.74 lit. a).
    Forma pantalonilor de intervenție corespunde descrierii pantalonilor de serviciu de la pct.74 lit. b). În zona genunchiului sînt aplicate elemente de protecţie din plastic (genunchiere) cu lungimea de 255 mm.
    82. Maiou de vară fără mîneci în dungi orizontale, bicolore (alb-albastre)
    Maioul este constituit din față, spate și mîneci scurte. Terminația maioului și cea a mînecilor sînt prelucrate cu betelie.
    83. Maiou de iarnă cu mîneci în dungi orizontale, bicolore (alb-albastre).
    Maioul este constituit din față, spate și mîneci lungi. Terminația maioului și cea a mînecilor sînt prelucrate cu betelie.”;
    3) la anexa nr.3:
    a) norma nr. 31 va avea următorul cuprins:
„Norma nr.31
de echipare a angajaților Brigăzii de poliţie
cu destinaţie specială „Fulger”

Nr.
crt.
Denumirea bunurilor materiale
Unitatea
de măsură
Numărul de obiecte
pentru o persoană
Termenul de
utilizare (uzură)
I. Îmbrăcăminte
1.
Beretă neagră
buc.
1
2 ani
2.
Fes negru de lînă de iarnă
buc
1
2 ani
3.
Cagulă neagră
buc.
1
2 ani
4.
Veston de paradă
buc.
1
5 ani
5.
Pantaloni negri de paradă
per.
1
5 ani
6.
Scurtă neagră de serviciu
buc.
1
2 ani
7.
Pantaloni negri de serviciu
per.
1
2 ani
8.
Costum de iarnă negru (scurtă, salopetă)       
set
1
3 ani
9.
Pantaloni negri de vară
per.
1
1 ani
10.
Tricou negru cu guler (tip polo)
buc.
2
1 ani
11.
Pantaloni negri de primăvară-toamnă
per.
1
2 ani
12.
Pulover negru
buc.
1
2 ani
13.
Maiou de vară fără mîneci în dungi orizontale, bicolore (alb-albastre)
buc.
2
1 ani
14.
Maiou de iarnă cu mîneci în dungi orizontale, bicolore (alb-albastre)
buc.
1
1 ani
II. Încălţăminte
15.
Bocanci  de vară din piele naturală cu carîmbi înalţi
per.
1
1,5 ani
16.
Bocanci  de iarnă din piele naturală cu carîmbi înalţi
per.
1
1 ani
17.
Bocanci cu carîmb înalt pentru antrenament
per.
1
1,5 ani
III. Accesorii
18.
Centură lată din piele
buc.
1
5 ani
19
Cureapentrupantaloni
buc.
1
3 ani
20.
Mănuşi albe din bumbac
per.
1
2 ani
IV. Mijloace speciale de protecție
21.
Costum de antrenament
set
1
1 ani
22.
Costum de intervenție       
set
1
2 ani.”;
    b) la note la norma nr.5:
    la punctul 1, textul „Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger”,” se exclude;
    punctul 7 se abrogă.

    PRIM-MINISTRU                                                    Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul afacerilor interne                                       Alexandru Jizdan
    Ministrul finanţelor                                                   Octavian Armaşu

    Nr. 230. Chişinău, 12 martie 2018.