OMEIC403/2017
ID intern unic:  375102
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL ECONOMIEI ȘI INFRASTRUCTURII
ORDIN Nr. 403
din  28.12.2017
cu privire la aprobarea Regulamentului general
de metrologie legală RGML 05:2017
Publicat : 20.04.2018 în Monitorul Oficial Nr. 126-132     art Nr : 509
    În temeiul art. 5 alin. (3) lit. h) și n), alin. (4), art. 6 alin. (2), art. 23 lit. h) din Legea metrologiei nr. 19 din 4 martie 2016 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr.100-105, art.190), pentru asigurarea uniformităţii, legalităţii şi exactităţii măsurărilor în domeniile de interes public pe teritoriul Republicii Moldova,
ORDON:
    1. Se aprobă Regulamentul general de metrologie legală RGML 05:2017 ”Fondul naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale”, conform anexei.
    2. Se abrogă pct. 1, alineatul 1 din Ordinul Ministerului Economiei nr. 222 din 30 decembrie 2013 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr.47-48, art.278).
    3. Se abrogă Regulamentul general de metrologie legală RGML 05:2013 “Sistemul naţional de metrologie. Fondul naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale”, aprobat prin Ordinul Ministerului Economiei nr. 222 din 30 decembrie 2013.
    4. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi se plasează pe pagina web a Ministerului Economiei și Infrastructurii.
    5. Se pune în sarcina Institutului Naţional de Metrologie plasarea pe pagina web a prezentului ordin şi publicarea acestuia în revista de specialitate “Metrologie”.

    SECRETAR DE STAT                                                Iulia COSTIN

    Nr. 403. Chişinău, 28 decembrie 2017.


Anexă
la Ordinul nr. 403 din 28.12.2017

Regulament general de metrologie legală RGML 05:2017
“Fondul naţional de documente normative în domeniul
metrologiei legale”

I. OBIECT ŞI DOMENIU DE APLICARE
    Prezentul Regulament general de metrologie legală stabileşte structura, funcţiile şi regulile de constituire şi funcţionare a Fondului naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale.
II. TERMINOLOGIE
    Pentru a interpreta corect prezentul regulament, se aplică termenii conform Legii metrologiei nr. 19 din 4 martie 2016 cu următoarea completare:
    Fondul naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale – ansamblu de documente normative în domeniul metrologiei pe suport de hârtie şi electronic, care conţin regulamente generale de metrologie legală (RGML), norme de metrologie legală (NML), proceduri de măsurări legale (PML), documentele normative internaţionale, inclusiv regionale, ce ţin de domeniul metrologiei legale, adoptate de către autoritatea centrală de metrologie, servicii care asigură aplicarea lor repetată.
III. GENERALITĂŢI
    1. Fondul naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale este instituit şi gestionat de Institutul Naţional de Metrologie (INM), aplicând metodele şi mijloacele moderne ale tehnicii de calcul şi ale altor tehnici.
    2. Prin intermediul Fondului naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale se asigură utilizarea multilaterală a documentelor existente în Fond, reieşind din interesele cetăţenilor, societăţii şi statului.
    3. Fondul naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale face posibilă asigurarea cu documente şi cu informaţii referitoare la documentele existente în Fond a autorităţilor publice, agenţilor economici şi a persoanelor fizice din republică şi de peste hotare.
    4. Sarcinile, funcţiile, structura, drepturile şi obligaţiile subdiviziunii, care se ocupă de constituirea, organizarea şi gestionarea Fondului naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale, sunt determinate în regulamentul acesteia, aprobat în modul stabilit de către directorul INM.
    5. Constituirea şi gestionarea Fondului naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale se efectuează din următoarele surse de finanțare:
    1) mijloace financiare de la bugetul de stat și veniturile colectate ale INM, conform art. 22 al Legii metrologiei nr. 19 din 4 martie 2016, care se repartizează pentru:
    a) elaborarea documentelor normative privind asigurarea uniformităţii şi exactităţii măsurărilor;
    b) formarea, gestionarea şi actualizarea Fondului naţional de documente normative în domeniul metrologiei;
    c) funcţionarea Serviciului Tehnologii Informaţionale, inclusiv a poştei electronice.
    2) Donaţii, sponsorizări şi alte mijloace băneşti legale.
    3) Resursele proiectelor finanţate din surse externe.
    6. INM, în conformitate cu Legea metrologiei nr. 19 din 4 martie 2016, efectuează:
    1) formarea şi gestionarea Fondului naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale;
    2) stabilirea modului de utilizare a mijloacelor financiare, specificate la pct. 5.
IV. DESTINAŢIA FONDULUI NAŢIONAL DE
DOCUMENTE NORMATIVE ÎN DOMENIUL
METROLOGIEI LEGALE

    7. Fondul naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale serveşte ca bază pentru efectuarea următoarelor activități:
    1) expertiza proiectelor de acte normative, documentelor normative din domeniul metrologiei legale, modificărilor la acestea;
    2) exercitarea controlului metrologic legal al mijloacelor de măsurare, măsurărilor, produselor preambalate, sticlelor utilizate ca recipiente de măsură, precum şi supravegherea metrologică şi expertiza metrologică;
    3) gestionarea, monitorizarea şi actualizarea documentelor normative naţionale elaborate cu ulterioara publicare a textului integral al acestora pe pagina web a INM şi în publicaţia periodică de specialitate, revista “Metrologie”;
    4) acumularea şi păstrarea resurselor informaţionale sub diferite aspecte de prezentare:
    a) copii pe suport de hârtie,
    b) copii electronice,
    c) baze de date;
    5) întocmirea descrierilor bibliografice privind documentele păstrate;
    6) evidenţa documentelor păstrate şi evidenţa datelor privind documentele Fondului naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale;
    7) colaborarea cu organizaţiile internaţionale, regionale şi naţionale de metrologie în privinţa schimbului de informaţii şi procurării documentelor în domeniul metrologiei;
    8) editarea, reeditarea şi multiplicarea documentelor normative;
    9) actualizarea documentelor normative în domeniul metrologiei legale ale agenţilor economici din Republica Moldova, la solicitarea acestora;
    10) difuzarea informaţiei referitoare la documentele normative din domeniul metrologiei legale.
V. STRUCTURA FONDULUI NAŢIONAL DE
DOCUMENTE NORMATIVE ÎN DOMENIUL
METROLOGIEI LEGALE

    8. Fondul naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale constă din:
    1) regulamente generale de metrologie legală, care stabilesc principiile şi regulile generale specifice activităţilor de metrologie legală (RGML);
    2) norme de metrologie legală, care stabilesc cerinţele tehnice, metrologice și/sau procedurile de verificare metrologică pentru anumite tipuri de mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal (NML);
    3) proceduri de măsurare legală, care stabilesc operaţii descrise în mod concret, utilizate la testarea produselor supuse evaluării conformităţii și la măsurările în domeniile de interes public (PML);
    4) documente normative internaţionale și regionale, aplicabile domeniului metrologiei legale, adoptate la nivel naţional.
    9. Fondul naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale adițional poate fi completat cu următoarele:
    1) revista de specialitate ”Metrologie”;
    2) revistele la care este abonat INM;
    3) alte acte legislative şi normative.
VI. TRANSPARENŢA INFORMAŢIEI FONDULUI
NAŢIONAL DE DOCUMENTE NORMATIVE ÎN
DOMENIUL METROLOGIEI LEGALE

    10. Persoanele fizice şi juridice interesate au acces la orice informaţie din cadrul Fondului naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale.
    11. INM asigură publicarea informaţiei cu privire la documentele aflate în Fondul naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale pe pagina web a acestuia şi în publicaţia periodică de specialitate, revista “Metrologie”. RGML, NML și PML vor fi publicate integral pe pagina web a INM.
    12. Copiile documentelor normative din Fondul naţional de documente normative în domeniul metrologiei legale pot fi solicitate de către persoanele interesate de la INM în baza cererii.