OMEIC170/2018
ID intern unic:  375305
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL ECONOMIEI ȘI INFRASTRUCTURII
ORDIN Nr. 170
din  29.03.2018
cu privire la aprobarea Regulamentului general
de metrologie legală RGML 12:2018
Publicat : 04.05.2018 în Monitorul Oficial Nr. 142-148     art Nr : 586
    În temeiul prevederilor art. 5 alin. (3), lit. c) și f), alin. (4), art. 6 alin. (2) și art. 13 din Legea metrologiei nr. 19 din 4 martie 2016 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr.100-105, art.190), pentru asigurarea uniformităţii, legalităţii şi exactităţii măsurărilor în domeniile de interes public pe teritoriul Republicii Moldova,
ORDON:
    1. Se aprobă Regulamentul general de metrologie legală RGML 12:2018 ”Sistemul Naţional de Metrologie. Marcaje și buletine de verificare metrologică”, conform anexei.
    2. Se abrogă:
    1) Ordinul Ministerului Economiei nr. 226 din 31 decembrie 2013 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr. 72-77, art. 375) cu privire la aprobarea Regulamentului general de metrologie legală RGML 12:2013 ”Sistemul Naţional de Metrologie. Verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare legale. Organizarea și modul de efectuare”;
    2) Alineatul al doilea pct.1 din Ordinul Ministerului Economiei nr.114 din 2 iulie 2012 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr.237-241, art.1377) cu privire la aprobarea Regulamentului general de metrologie legală RGML 26:2012 “Sistemul Naţional de Metrologie. Marcaje de verificare metrologică”;
    3) Ordinul Ministerului Economiei nr. 199 din 26 noiembrie 2014 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr. 366-371, art. 1780) cu privire la modificarea regulamentelor generale de metrologie legală.
    3. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi se plasează pe pagina web a Ministerului Economiei și Infrastructurii.
    4. Se pune în sarcina I.P. ”Institutul Naţional de Metrologie” plasarea pe pagina sa web a prezentului ordin şi publicarea acestuia în revista de specialitate “Metrologie”.

    MINISTRUL ECONOMIEI
    ȘI INFRASTRUCTURII                                        Chiril GABURICI

    Nr. 170. Chişinău, 29 martie 2018.


Anexă
la Ordinul nr. 170 din 29.03.2018

REGULAMENT GENERAL DE METROLOGIE LEGALĂ
RGML 12:2018 ”Sistemul Naţional de Metrologie.
Marcaje și buletine de verificare metrologică”

I. DOMENIU DE APLICARE
    Prezentul regulament este elaborat în baza Legii metrologiei nr.19 din 4 martie 2016 cu modificările ulterioare şi stabileşte cerinţe generale faţă de modul de aplicare a marcajelor de verificare metrologică, modul de fabricare, păstrare, utilizare şi evidenţă pentru mărcile metrologice de verificare, recunoaştere, etichetele autocolante,  sigiliile Super-Scut  și pentru buletinele de verificare metrologică.
II. TERMINOLOGIE
    În sensul prezentului regulament sînt utilizate noțiuni din Legea metrologiei nr.19 din 4 martie 2016 și Hotărîrea Guvernului nr.1042 din 13 septembrie 2016 cu privire la  aprobarea ”Listei oficiale a mijloacelor de măsurare şi a măsurărilor supuse controlului metrologic legal”, cu următoarele completări:
    marcaj de recunoaştere a rezultatelor verificării metrologice - semn distinctiv care, aplicat pe un mijloc de măsurare şi (dacă este necesar) documentaţia respectivă a acestuia, confirmă rezultatele verificării metrologice efectuate în alte state.
III. GENERALITĂŢI
    1. Categoriile de marcaje metrologice aplicate pe mijloacele de măsurare supuse controlului metrologic legal sînt marcaje metrologice prevăzute de Legea metrologiei nr. 19 din 4 martie 2016 și  Hotărîrea Guvernului nr.1042 din 13 septembrie 2016.
    2. Institutul Național de Metrologie va duce evidenţa mărcilor metrologice, inclusiv a etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut comandate de persoanele juridice desemnate, în baza informaţiei obținute prin notificare de la aceștia.
    3. Institutul Național de Metrologie va duce evidenţa numărului de formulare ale buletinelor de verificare metrologică, în baza informaţiei prezentate de către persoanele juridice desemnate prin notificare.
IV. CERINŢE  FAŢĂ DE MARCAJELE
METROLOGICE
    4. Marcajele de verificare metrologice se aplică de verificatorii metrologi  din cadrul Institutului Naţional de Metrologie, conform art. 5 alin. 4 pct. 2  a) al  Legii metrologiei nr.19 din 4 martie 2016,  şi persoanelor juridice, desemnate pentru efectuarea verificărilor metrologice ale mijloacelor de măsurare utilizate în domeniul de interes public.
    5. Marcajele de recunoaştere a rezultatelor verificărilor metrologice efectuate în alte state se aplică de către verificatorii metrologi din cadrul Institutului Naţional de Metrologie, în modul stabilit în documentele normative respective din domeniul metrologiei. Marcajele metrologice de recunoaştere nu se aplică în cazul cînd mijloacele de măsurare deţin marcajul de conformitate CE și marcajul metrologic suplimentar.
    6. Indicativul laboratorului din cadrul Institutului Naţional de Metrologie sau al persoanelor juridice, desemnate pentru efectuarea verificărilor metrologice a mijloacelor de măsurare utilizate în domeniul de interes public, se notează cu o majusculă a alfabetului latin (de exemplu “А”; “В”; “С” etc.).
    7. Ultimele două cifre ale anului efectuării verificării metrologice sau ale anului recunoaşterii rezultatelor verificării metrologice se notează cu cifre arabe.
    8. Indicativul de identificare al verificatorului metrolog se notează cu o majusculă sau cu o minusculă a alfabetelor latin, slavon sau grec.
    9. Indicativul trimestrului verificării metrologice se notează cu cifre romane (I, II, III, IV).
    10. Marcajele metrologice se aplică prin următoarele metode:
    1) marcare la rece prin ştampilare pe vopsea;
    2) marcare la rece (sau la cald) prin poansonare;
    3) marcare la rece (sau la cald) cu ajutorul tipei şi contratipei.
    11. Marcajele metrologice de recunoaştere a rezultatelor verificărilor metrologice efectuate în alte state trebuie să conţină următoarea informaţie:
    1) codul internaţional al Republicii Moldova;
    2) indicativul laboratoarelor Institutului Naţional de Metrologie;
    3) ultimele două cifre ale anului recunoaşterii rezultatelor verificării metrologice;
    4) abrevierea cuvîntului “recunoaştere” – REC.
    Reprezentarea grafică a marcajelor metrologice de recunoaștere este prezentată în anexa la prezentul regulament.
V. CERINŢE  FAŢĂ DE MĂRCILE METROLOGICE
    12. Aplicarea marcajelor de verificare metrologică  se realizează prin utilizarea exclusivă a mărcilor metrologice.
    13. Mărcile metrologice, care sînt destinate aplicării marcajelor metrologice la rece prin ştampilare, se confecţionează din materiale stabilite în sarcina tehnică.
    14. Mărcile metrologice, care sînt destinate aplicării marcajelor metrologice la rece sau la cald prin poansonare sau cu ajutorul tipei şi contratipei, se confecţionează din materiale stabilite în sarcina tehnică.  Mărcile metrologice repartizate verificatorilor metrologi sînt netransmisibile.
    15. Etichetele autocolante și sigiliile Super-Scut se confecţionează din materiale rezistente la acţiunea mediului înconjurător (umezeală, temperatură, acţiunea razelor solare) şi destructibile prin dezlipire sau la încercări de înlăturare de pe mijlocul de măsurare.
VI. CONFECȚIONAREA, PĂSTRAREA, EVIDENŢA, UTILIZAREA
ȘI RETRAGEREA MĂRCILOR METROLOGICE

    16. Confecționarea mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut  se efectuează conform sarcinii tehnice elaborate de Institutul Național de Metrologie și aprobată de Autoritatea centrală de metrologie. În scopul aprobării, Institutul Naţional de Metrologie prezintă sarcina tehnică de confecționare  a mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut în luna octombrie  a anului precedent utilizării acestora. Modificările sarcinii tehnice,  survenite pe parcursul anului în derulare, în cazul obținerii desemnării de către persoanele juridice sau la remanierea personalului, se elaborează de Institutul Național de Metrologie și se aprobă de Autoritatea centrală de metrologie.
    17. Pentru confecționarea mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut,  persoanele juridice desemnate încheie contracte cu  prestatorul serviciului de confecţionare a mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut. Despre intenția de a semna contracte, precum și recepționarea acestora, se notifică Institutul Național de Metrologie în condițiile Hotărîrii Guvernului nr. 1042 din 13 septembrie 2016.
    18. La cererea persoanelor juridice desemnate Institutul Național de Metrologie, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului 1042 din 13 septembrie 2016, asigură confecționarea mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut.
    1) În acest scop, persoanele juridice, desemnate pentru efectuarea verificărilor metrologice ale mijloacelor de măsurare utilizate în domeniul de interes public, prezintă la Institutul Naţional de Metrologie o cerere de comandă a mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut  în luna septembrie a anului precedent utilizării acestora.
    2) Formele de prezentare a cererii de comandă a mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut sînt elaborate de Institutul Național de Metrologie și se publică pe site-ul oficial al acestuia.
    3) Confecționarea mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut  se va efectua de către producătorul selectat în bază de licitație desfășurată de Institutul Național de Metrologie.
    19. În cazul menționat în pct. 18, Institutul Naţional de Metrologie este notificat despre demararea lucrărilor de confecționare a mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut, în baza contractelor tripartite între Institutul Naţional de Metrologie, producătorul și persoana juridică desemnată, precum și recepționează amprentele mărcilor metrologice confecționate.
    20. Mărcile metrologice, etichetele autocolante și sigiliile Super-Scut  confecționate se ridică direct de la producător, de către persoanele juridice desemnate pentru efectuarea verificărilor metrologice a mijloacelor de măsurare utilizate în domeniul de interes public, în baza contractelor încheiate (în care se stabilește data-limită de eliberare a acestora) și a procesului-verbal întocmit. Persoanele juridice desemnate notifică Institutul Național de Metrologie în termen de o zi, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului 1042 din 13 septembrie 2016, recepționarea mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut  și prezintă amprentele acestora.
    21. Institutul Naţional de Metrologie recepționează şi păstrează amprentele mărcilor metrologice:
    1) de pe mărcile metrologice – poansoane se scoate cîte o amprentă рe o placă de aluminiu sau plumb;
    2) de pe tipele pentru clește se scoate cîte o amprentă pe pastilă de plumb;
    3) de pe mărcile metrologice din cauciuc se scoate cîte o amprentă pe hîrtie densă.
    Amprentele mărcilor metrologice colectate de INM trebuie să fie păstrate pe termen de cel puțin 11 ani.
    22. Persoanele juridice desemnate numesc persoane responsabile pentru păstrarea, evidența, eliberarea şi recepţionarea mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut.
    23. Mărcile metrologice și amprentele scoase de pe ele, etichetele autocolante și sigiliile Super-Scut trebuie să fie păstrate în safeuri, sigilate de către persoanele responsabile din cadrul persoanelor juridice desemnate. În cazul în care este necesar de a elibera sau recepţiona mărcile metrologice, etichetele autocolante și sigiliile Super-Scut  în lipsa persoanei responsabile, deschiderea safeului se efectuează de către o comisie desemnată de conducătorul entităţii. În acest caz, se întocmeşte un proces-verbal.
    24. Evidenţa mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut  se efectuează de către o persoană responsabilă prin efectuarea înregistrărilor respective în registrul de eliberare şi recepţionare a mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut.
    25. În cazul suspendării valabilității sau retragerii Certificatului de desemnare pentru anumite mijloace de măsurare, titularul acestuia trebuie să se asigure că mărcile metrologice, etichetele autocolante și sigiliile Super-Scut nu vor fi utilizate la prezentarea rezultatelor verificărilor metrologice ale mijloacelor de măsurare respective, oferind Autorității centrale de metrologie și Institutului Național de Metrologie informația privind măsurile întreprinse întru respectarea condiției prenotate. Informația se prezintă în formă scrisă cu descrierea activităților concrete în scopul respectării cerințelor din prezentul punct.
    26. În cazul suspendării valabilității Certificatului pentru întregul domeniu de desemnare, titularul acestuia, în termen de 5 zile din data emiterii deciziei Autorității centrale de metrologie sau din data cînd hotărîrea instanței de judecată privind suspendarea devine definitivă și irevocabilă, prezintă la Institutul Național de Metrologie mărcile metrologice, etichetele autocolante și sigiliile Super-Scut deținute, spre păstrare gratuită pentru întreg termenul suspendării.
    27. În cazul retragerii Certificatului de desemnare pentru întregul domeniu de desemnare, titularul acestuia, în termen de 5 zile din data emiterii deciziei Autorității centrale de metrologie sau din data cînd hotărîrea instanței de judecată privind retragerea devine definitivă și irevocabilă, prezintă la Institutul Național de Metrologie mărcile metrologice, etichetele autocolante și sigiliile Super-Scut  deținute spre obliterarea gratuită, dacă în termenul dat nu va prezenta alte dovezi credibile de îndeplinire a obligației de la pct. 25.
    28. Dreptul de utilizare a mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut  îl au numai persoanele  abilitate de entitățile desemnate în calitate de verificatori metrologi.
    29. Persoanele juridice desemnate  atribuie fiecărui verificator metrolog mărci metrologice personale, care au un indicativ de identificare personalizat. Transmiterea acestor mărci metrologice altor persoane se interzice.
    30. Verificatorul metrolog poartă răspundere pentru integritatea şi utilizabilitatea mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut  atribuite acestuia, precum şi pentru lizibilitatea amprentelor aplicate pe mijloacele de măsurare și buletinele de verificare metrologică.
    31. Mărcile metrologice se eliberează verificatorilor metrologi zilnic pentru perioada efectuării lucrărilor de verificare metrologică şi se recepționează la terminarea lor, cu consemnarea obligatorie în registrul de evidență a mărcilor metrologice.
    În cazul deplasării verificatorului metrolog la beneficiari, în scopul efectuării verificărilor metrologice a mijloacelor de măsurare utilizate în domeniul de interes public, mărcile metrologice trebuie returnate după terminarea lucrărilor, la finele  zilei  de lucru.
    În cazul unor deplasări îndelungate în alte localități, mărcile metrologice trebuie returnate în prima zi de lucru după întoarcerea verificatorului metrolog din deplasare.
    32. Mărcile metrologice, etichetele autocolante și sigiliile Super-Scut  în timpul efectuării lucrărilor de verificare, trebuie să fie păstrate şi transportate în genţi speciale. Construcţia genţilor trebuie să asigure integritatea mărcilor metrologice în timpul transportării.
    33. La eliberarea şi recepționarea mărcilor metrologice se controlează: integritatea imaginii aplicate pe ele, trăinicia încleierii  ștampilelor de cauciuc, starea bună de funcţionare a cleștelui pentru tipe, precum și modul de transportare a mărcilor metrologice.
    34. În cazul pierderii sau deteriorării mărcii metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut  verificatorul metrolog trebuie să înștiințeze în scris despre aceasta conducătorul entităţii în care activează. Conducătorul entităţii  organizează o anchetă de serviciu şi în baza rezultatelor ei emite un ordin. Persoanele juridice desemnate  în termen de 10 zile, notifică Institutului Național de Metrologie referitor la emiterea ordinului.
    35. În cazul deteriorării mărcilor metrologice verificatorului metrolog i se atribuie, printr-un ordin al conducătorului entităţii, alte mărci metrologice.
    36. În cazul concedierii verificatorului metrolog, mărcile metrologice cu indicativ individual atribuite acestuia se scot din utilizare printr-un ordin al conducătorului entităţii şi se supun obliterării în modul stabilit în capitolul VII.
    37. Persoana juridică desemnată poartă răspundere pentru integritatea şi corectitudinea utilizării mărcilor metrologice, etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut    față de Autoritatea centrală de metrologie și în instanța de judecată.
VII. OBLITERAREA MĂRCILOR METROLOGICE
    38. Obliterarea mărcilor metrologice (distrugerea desenului imprimat) se efectuează după expirarea termenului de utilizare a lor, de către comisia de obliterare constituită prin ordinul   Institutului Național de Metrologie.
    39. Comisia de obliterare este constituită din 5 membri:
    1) 2 membri reprezentanți ai Autorității centrale de metrologie;
    2) 1 membru reprezentant ai Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieţei;
    3) 2 membri- reprezentanți ai INM.
    40. Persoana juridică desemnată,  utilizatoare de mărci metrologice, pe parcursul a 30 de zile după expirarea termenului de utilizare a mărcilor metrologice, trebuie să trimită Institutului Național de Metrologie coletul cu mărcile metrologice destinate obliterării, împreună cu lista de însoţire, semnată de conducătorul entităţii.
    În caz de returnare a mărcilor metrologice în număr mai mic decît cele primite de persoana juridică desemnată respectivă, la lista de însoţire se anexează copiile explicaţiilor respective.
    41. Comisia de obliterare examinează coletele recepţionate, documentele de însoţire şi elaborează raportul de obliterare.
    42. Obliterarea mărcilor metrologice se efectuează în prezența  comisiei de obliterare, cu semnarea raportului de obliterare.
    43. Persoana juridică desemnată, utilizatoare a etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut  prezintă Institutului Național de Metrologie trimestrial dări de seamă referitor la utilizarea lor. Formele de prezentare a dărilor de seamă referitor la utilizarea  etichetelor autocolante și sigiliilor Super-Scut sînt elaborate de Institutul Național de Metrologie și se publică pe site-ul oficial al acestuia.
VIII.  PĂSTRAREA, EVIDENŢA, UTILIZAREA BULETINELOR
DE VERIFICARE METROLOGICĂ

    44. Tipărirea formularelor buletinelor de verificare metrologică se efectuează conform sarcinii tehnice elaborate de Institutul Național de Metrologie și aprobată de Autoritatea centrală de metrologie. Modificările sarcinii tehnice,  survenite pe parcursul anului în derulare, în cazul obținerii desemnării de către persoanele juridice, se elaborează de Institutul Național de Metrologie și se aprobă de Autoritatea centrală de metrologie.
    45. Pentru tipărirea buletinelor de verificare metrologică persoanele  juridice desemnate încheie contracte cu  prestatorul serviciului de tipărire a buletinelor de verificare metrologică. Intenția de a semna contracte, precum și recepționarea acestora,  se notifică Institutului Național de Metrologie, în condițiile Hotărîrii Guvernului nr. 1042 din 13 septembrie 2016.
    46. Buletinele de verificare metrologică tipărite  se ridică direct de la producător de către persoanele juridice desemnate pentru efectuarea verificărilor metrologice a mijloacelor de măsurare utilizate în domeniul de interes public, în baza contractelor încheiate.
    47. Institutul Naţional de Metrologie ține evidența numărului de formulare ale buletinelor de verificare metrologică. Persoanele juridice desemnate, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului 1042 din 13 septembrie 2016, notifică Institutul Național de Metrologie despre recepționarea formularelor buletinelor de verificare metrologică, în termen de o zi de la ridicarea acestora. Notificarea se efectuează prin demers, e-mail sau fax (la adresa şi numărul indicat de Institutul Naţional de Metrologie) prin specificarea seriei și numerelor de strictă evidență ale formularelor respective.
    48. Evidența buletinelor de verificare metrologică şi raportarea privind utilizarea acestora se efectuează conform regulilor stabilite prin sistemul informațional de evidență a mijloacelor de măsurare utilizate în domeniile de interes public .
    49. Persoanele juridice desemnate trebuie să asigure transparența deciziilor luate în procesul verificării metrologice prin crearea şi gestionarea sistemelor de evidență a buletinelor de verificare metrologică eliberate, compatibile cu sistemul de evidență a mijloacelor de măsurare utilizate în domeniile de interes public, gestionat de Institutul Naţional de Metrologie.
    50. Informația privind eliberarea buletinelor de verificare metrologică se introduce de către persoanele juridice desemnate, la finele fiecărei zi de lucru, în sistemul de evidență a mijloacelor de măsurare utilizate în domeniile de interes public,  conform regulilor stabilite de acesta.
    51. Persoanele juridice desemnate numesc persoane responsabile pentru păstrarea, eliberarea şi recepționarea buletinelor de verificare metrologică. Buletinele de verificare metrologică  trebuie să fie păstrate în safeuri, sigilate de către persoanele responsabile din cadrul persoanelor juridice desemnate. În cazul în care este necesar de a elibera sau recepționa buletine de verificare metrologică în lipsa persoanei responsabile, deschiderea safeului se efectuează de către o comisie desemnată de conducătorul entităţii. În acest caz se întocmeşte un proces-verbal.
    52. În cazul suspendării valabilității sau retragerii Certificatului de desemnare pentru verificarea metrologică a anumitor mijloace de măsurare din domeniul de desemnare, titularul acestuia trebuie să se asigure că formularele buletinelor de verificare metrologică nu vor fi utilizate pentru prezentarea rezultatelor verificărilor metrologice ale mijloacelor de măsurare respective, oferind Autorității centrale de metrologie și Institutului Național de Metrologie informația privind măsurile întreprinse întru respectarea condiției prenotate. Informația se prezintă în formă scrisă, cu descrierea activităților concrete întreprinse în scopul respectării cerințelor din prezentul punct.
    53. În cazul suspendării valabilității Certificatului pentru întregul domeniu de desemnare, titularul, în termen de 5 zile din data emiterii deciziei Autorității centrale de metrologie privind suspendarea sau din data cînd hotărîrea instanței de judecată privind suspendarea devine definitivă și irevocabilă, prezintă la Institutul Național de Metrologie raportul privind buletinele de verificare metrologică, eliberate pînă la data suspendării, și formularele buletinelor de verificare metrologică ramase în stoc  spre păstrare gratuită pentru întreg termenul suspendării.
    54. În cazul retragerii Certificatului de desemnare pentru întregul domeniu de desemnare, titularul acestuia, în termen de 5 zile din data emiterii deciziei Autorității centrale de metrologie privind retragerea sau din data cînd hotărîrea instanței de judecată privind retragerea devine definitivă și irevocabilă, depune la Institutul Național de Metrologie raportul privind buletinele de verificare metrologică, eliberate pînă la data retragerii, formularele buletinelor de verificare metrologică ramase în stoc spre anulare.
    În acest caz titularul certificatului de desemnare:
    1) Notifică prestatorul de servicii de tipărire a buletinelor de verificare metrologică despre retragerea certificatului de desemnare.
    2) Reziliază contractul privind tipărirea buletinelor de verificare metrologică.
    3) Notifică Institutul Național de Metrologie despre rezilierea contractului privind tipărirea buletinelor de verificare metrologică, prin demers, e-mail sau fax.

Anexa

Reprezentarea grafică a marcajelor metrologice de recunoaştere

    Marcaj aplicat cu ştampilă din cauciuc vulcanizat cu Ø 15 mm.

    unde:
    MD – codul internaţional al Republicii Moldova;
    YY – ultimele două cifre ale anului verificării metrologice;
    X – indicativul laboratorului din cadrul Institutului Naţional de Metrologie, stabilit de către autoritatea centrală de metrologie;
    REC – abrevierea cuvîntului “recunoaştere”.