HGC412/2018
ID intern unic:  375379
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 412
din  08.05.2018
cu privire la modificarea şi completarea
Hotărîrii Guvernului  nr. 998 din 20 august 2003
Publicat : 11.05.2018 în Monitorul Oficial Nr. 150-155     art Nr : 461
    În scopul executării prevederilor art. 156-160 din Codul fiscal nr.1163-XIII  din 24 aprilie 1997 (republicat  în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediție specială din 8 februarie 2007), cu modificările și completările ulterioare,  Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Hotărîrea Guvernului nr. 998 din 20 august 2003 „Privind activitatea serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriei” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.191-195, art.1059), cu modificările și completările ulterioare, se  modifică și se completează după cum urmează:
    1) în hotărîre:
    a) se completează cu punctele 21-24  cu următorul cuprins:
    „21. Începînd cu data de 1 iunie 2018, perceptorii fiscali din cadrul primăriilor vor utiliza în mod obligatoriu Sistemul informațional automatizat „Stingerea obligațiilor fiscale prin intermediul Serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale” (SIA SCITL).
    22. Achitările impozitelor și taxelor locale se vor efectua de către perceptorii fiscali prin diferite instrumente de plată, puse la dispoziție de Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice (MPay), reglementat prin Hotărîrea Guvernului nr. 280 din 24 aprile 2013 „Cu privire la unele acțiuni de implementare a Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice (MPay)”.
    23. Organul de specialitate al administrației în domeniul tehnologiilor informaționale (Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe) va asigura accesul gratuit al utilizatorilor la SIA SCITL în baza scrisorilor Serviciului Fiscal de Stat transmise pe adresa electronică postmaster@sfs.md, precum și monitorizarea, consultarea tehnică de exploatare, revizuirea și actualizarea funcționalității SIA SCITL.
    24. Pentru autentificarea (prin intermediul serviciului electronic guvernamental de autentificare și control al accesului (MPass)) în cadrul SIA SCITL, semnarea (prin intermediul serviciului electronic guvernamental integrat de semnătură electronică (MSign)) a notelor de plată și generarea ulterioară a extrasului notei de plată, perceptorii fiscali vor utiliza semnătura electronică avansată calificată eliberată de către unul din prestatorii de servicii de certificare din Republica Moldova acreditați în domeniu conform legislației în vigoare sau semnătura electronică eliberată funcționarilor publici în temeiul Hotărîrii Guvernului nr. 673 din 28 august 2017 „Pentru implementarea Legii nr. 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și a intereselor personale.”;
    2) în anexa nr.1:
    a) la punctul 1, după cuvîntul „prevederilor” se introduce  textul „art. 133 alin. (1) pct. 3), art. 156-158,”;
    b) la punctul 12, litera e) se completează la început cu textul „în comun cu Serviciul Fiscal de Stat,”;
    c) punctul 13 se abrogă;
    d) la punctul 15, litera g) se exclude;
    e) la punctul 16, litera o) se exclude;
    3) în anexa nr.2:
    a) punctul 23 va avea următorul cuprins:
    „23. Informația cu privire la sumele impozitului funciar şi impozitului pe bunurile imobiliare calculate pentru perioada fiscală, se prezintă de către SCITL subdiviziunii teritoriale a Serviciului Fiscal de Stat anual, pînă la data de  25 martie a perioadei fiscale următoare celei de gestiune, conform modelului stabilit de Serviciul Fiscal de Stat.”;
    b) punctul 24 se abrogă;
    c)  denumirea capitolului II va avea următorul cuprins:
„II. Modul de calculare și achitare la buget a taxei de la
 posesorii de cîini, a taxei pentru parcaj, a taxei pentru salubrizare
și evidența contribuabililor și a obligațiilor fiscale aferente acestor taxe”;
    d) punctul 25 va avea următorul cuprins:
    „25. SCITL ţine evidenţa obligaţiilor fiscale aferente taxei de la posesorii de cîini, taxei pentru parcaj și taxei pentru salubrizare în modul stabilit de autoritatea administrației publice locale.”;
    e) punctul 28 se abrogă;
    f) punctele 46 și 47 vor avea următorul cuprins:
    „46. Restituirea sumelor achitate în plus se efectuează în comun cu subdiviziunea teritorială a Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind stingerea obligaţiei fiscale prin compensare şi/sau restituire a mijloacelor băneşti, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 235 din 19 aprilie 2017. Sumele achitate în plus pot fi restituite în cazul în care cererea de restituire a fost depusă de contribuabil în termen de cel mult 6 ani de la ziua achitării lor, iar cererea depusă după expirarea termenului de 6 ani este nevalabilă.
    47. Restituirea se face cu condiţia că contribuabilul nu are restanţe faţă de bugetul public naţional. În cazul în care contribuabilul are obligaţii faţă de buget, se asigură în mod prioritar stingerea acestora.
    În cazurile în care plata în plus nu se trece în contul altor plăţi (toate impozitele calculate au fost achitate de către plătitor), aceasta, conform cererii înaintate, trebuie să fie restituită plătitorului din încasările la tipul de plată la care s-a constituit plata în plus.
    Restituirea plăților achitate în plus se efectuează în termenele stabilite de prevederile art. 176 din Codul fiscal.
    Pentru efectuarea restituirii sumei achitate în plus, perceptorul fiscal întocmește, în 2 exemplare, calculul pentru restituirea plăţilor în plus (anexa nr.3), care se aprobă de către primar.
    Ulterior, cererea contribuabilului, precum și calculul întocmit de perceptorul fiscal și aprobat de către primar (suplimentar se menționează că anterior suma în cauză nu a fost restituită), se expediază la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat pentru a fi întreprinse acțiunile ce se impun în scopul restituirii/compensării sumelor achitate în plus sau eronat la buget de către contribuabili.
    Subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat va întocmi ordinul de plată aferent restituirii/compensării plăților achitate în plus,  în care se va indica codul fiscal al contribuabilului beneficiar de restituire/compensare, iar la formarea codului  IBAN  se va ține cont de  codul localității unde a fost înregistrată plata achitată în plus.
    Perceptorul fiscal va monitoriza zilnic situația achitărilor la buget,  a restituirilor din buget în temeiul extrasului primit de la Trezoreria de Stat, corespunzător clasificațiilor economice, pe localitate.
    În cazul efectuării compensării plăților achitate în plus  de la plata de bază la penalitate și invers (în cadrul unui impozit, localitate și contribuabil), perceptorul fiscal va efectua înscrierile corespunzătoare în contul personal al contribuabilului din evidența primăriei prin notă internă (fără executarea de casă).”; 
    g) punctul 55 va avea următorul cuprins:
    „55. După transferul mijloacelor bănești la buget în baza notei de plată, în Registrul de evidenţă a încasărilor impozitelor şi taxelor locale şi de predare a mijloacelor băneşti în buget se înscrie suma transferată, cu indicarea datei, numărului notei de plată și a chitanței prin intermediul căreia a fost efectuat transferul.”
    4) anexa nr. 2 va avea următorul cuprins:

    anexa nr.2

    5) anexa nr. 5 va avea următorul cuprins:

    anexa nr.5

    6)  anexa nr. 6 se abrogă.

    PRIM-MINISTRU                                                     Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul finanţelor                                                     Octavian Armaşu

    Nr. 412. Chişinău, 8 mai  2018.