HGC669/2018
ID intern unic:  376402
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 669
din  11.07.2018
pentru modificarea şi completarea Normei sanitar-veterinare
privind igiena nutreţurilor şi conţinutul substanţelor nedorite
în nutreţuri

Publicat : 13.07.2018 în Monitorul Oficial Nr. 256-265     art Nr : 728
    Guvernul HOTĂRĂȘTE:
    Norma sanitar-veterinară privind igiena nutreţurilor şi conţinutul substanţelor nedorite în nutreţuri, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr. 1405 din 10 decembrie 2008 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.230-232, art.1441), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
    1) în preambul, cuvintele „şi Directivei” se substituie cu cuvintele „ , Directivei”, iar după textul „Directivei (CE) nr. 2002/32 privind substanţele nedorite din furaje, publicate în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene (JOCE) nr. L 115/04 mai 1999, cu modificările ulterioare” se introduce textul „ , și Regulamentului (CE) 2015/1905 al Comisiei  din 22 octombrie 2015 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 183/2005 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește testarea dioxinei în uleiuri, grăsimi și produse derivate, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 278/5”;
    2) punctul 3:
    la noțiunea „autoritate competentă”, după cuvintele „domeniul agriculturii” se introduc cuvintele „este Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor”;
    se completează cu subpunctele 17)-19) cu următorul cuprins:
    „17) produse derivate din uleiuri și grăsimi – orice produs derivat direct sau indirect din uleiuri ori grăsimi brute sau recuperate prin prelucrare ori distilare oleochimică sau pentru biomotorină, prin rafinare chimică sau fizică, cu excepția uleiului rafinat, a produselor derivate din ulei rafinat și a aditivilor furajeri;
    18) amestecarea grăsimilor – producerea de furaje combinate sau care sînt derivate din aceleași specii vegetale ori animale, de materii prime furajere prin amestecarea uleiurilor brute, a uleiurilor rafinate, a grăsimilor animale, a uleiurilor recuperate de la producători sau a produselor derivate din acestea pentru a produce un amestec de uleiuri ori grăsimi, cu excepția depozitării exclusive a loturilor consecutive și amestecării exclusive a uleiurilor rafinate;
    19) uleiuri sau grăsimi rafinate – uleiuri sau grăsimi care au fost supuse procesului de rafinare.”;
    3) la punctul 50, subpunctul 4) se completează în final cu literele h) și i)  cu următorul cuprins:
    „h) asigurarea ca hrana pentru animale și așternuturile utilizate în unitatea de producție animală să fie schimbate permanent și pînă la apariția mucegaiurilor;
    i) garantarea distribuției hranei pentru animale trimisă la destinația corectă.”;
    4) punctul 55 se completează cu subpunctele 3)-5)  cu următorul cuprins:
    „3) să fie curățate atent la intervale periodice pentru prevenirea acumulării riscurilor, iar produsele chimice pentru curățare și dezinfectare să fie utilizate în conformitate cu instrucțiunile și să fie depozitate departe de hrana pentru animale și spațiile pentru hrănire;
    4) să stabilească un plan de acţiuni împotriva organismelor dăunătoare pentru prevenirea pătrunderii acestora în unitatea de producție, în scopul reducerii minime a posibilității de contaminare a hranei pentru animale și a așternuturilor sau a zonelor rezervate animalelor;
    5) să se realizeze sisteme de evacuare a gunoiului de grajd și a deșeurilor, precum și de eliminare a celorlalte surse posibile de contaminare a hranei pentru animale.”;
    5) punctul 59:
    la alineatul unu, după cuvintele „materiale inerte” se introduc cuvintele „și să fie curățate și întreținute periodic”;
    se completează cu alineatul doi cu următorul cuprins:
    „În cazul suspiciunii unei contaminări a animalelor și a produselor de origine animală prin intermediul apei, se iau măsuri de evaluare a riscurilor și de reducere a acestora.”;
    6) punctul 70 se completează în final cu textul:
    „ , respectînd următoarele cerințe:
    a) etichetarea produselor va indica în mod clar dacă acestea sînt destinate hranei pentru animale sau altor scopuri;
    b) în cazul în care un anumit lot de produse este declarat ca nefiind destinat utilizării în hrana animalelor, această declarație nu trebuie să fie modificată ulterior de un operator la o nouă etapă a lanțului alimentar.”
    7) se completează cu anexa nr. 5 cu următorul cuprins:

„Anexa nr. 5
 la Norma sanitar-veterinară
privind igiena nutreţurilor şi conţinutul
substanţelor nedorite în nutreţuri

Monitorizarea dioxinei din uleiuri, grăsimi și produse derivate
    1. Producătorii din sectorul nutreţurilor care plasează pe piață grăsimi, uleiuri sau produse derivate din acestea, destinate utilizării în hrana animalelor, inclusiv în furaje combinate, analizează aceste produse în laboratoarele acreditate pentru a determina nivelul de dioxină și de PCB-uri de tipul dioxinei în conformitate cu Hotărîrea Guvernului  nr.686 din 13 septembrie 2012 „Cu privire la aprobarea unor metode de analiză pentru controlul nutreţurilor”.
    2. Pentru a completa sistemul HACCP al producătorilor din sectorul nutrețurilor, analizele menționate la punctul 1 din prezenta anexă trebuie să fie efectuate cu o anumită frecvență și cu un lot de produs care nu depășește 1000 de tone. Totodată producătorii din sectorul nutrețurilor analizează și documentează sistemul HACCP astfel:
    1) producătorii care prelucrează grăsimi și uleiuri vegetale brute:
    a) 100% din loturile de produse derivate din uleiuri și grăsimi de origine vegetală, cu excepția glicerinei, lecitinei, gumei, produselor menționate la litera b) din prezentul subpunct;
    b) uleiurile acide rezultate din rafinarea chimică, pastele de neutralizare (soap stocks), ajutoarele de filtrare utilizate, pămîntul decolorant utilizat și loturile de ulei de cocos brut intrate în procesul de producție;
    2) producătorii care produc grăsimi de animale prezintă o analiză reprezentativă pe an pentru fiecare 5 000 de tone de grăsimi animale și produse derivate, încadrate în materialul de categoria 3, specificate în Hotărîrea Guvernului nr.315 din 26 aprilie 2010 „Pentru aprobarea Regulilor sanitar-veterinare privind subprodusele de origine animală nedestinate consumului uman”, sau provenind de la o întreprindere autorizată în conformitate cu Legea  nr.221-XVI din 19 octombrie 2007 privind activitatea sanitar-veterinară;
    3) producătorii care produc ulei de pește:
    a) 100% din loturile de ulei de pește în cazul în care uleiul este produs din produse derivate din ulei de pește, cu excepția uleiului de pește rafinat, pescării care nu au fost monitorizate, de origine nespecificată sau din Marea Baltică, subproduse din pește provenind de la unități de prelucrare a peștelui pentru consum uman care nu sînt autorizate, putasu sau hering din specia Brevoorhia;
    b) 100% din loturile ieșite din procesul de producție de produse derivate din ulei de pește, cu excepția uleiului de pește rafinat;
    c) o analiză reprezentativă pentru fiecare 2 000 de tone de ulei de pește care nu este menționată la subpunctul 3) litera a);
    d) uleiul de pește decontaminat printr-un tratament autorizat, astfel cum este specificat în Hotărîrea Guvernului nr. 462 din 2 iulie 2013 „Cu privire la aprobarea unor cerinţe faţă de furaje”;
    4) industria oleochimică care plasează pe piață hrană pentru animale:
    a) 100% din loturile de grăsimi de animale care intră în procesul de producție și care nu sînt specificate la subpunctele 2) sau 8), uleiul de pește care nu este specificat la subpunctele 3) sau 8), uleiurile și grăsimile recuperate de la producătorii din sectorul nutreţurilor și amestecurile de grăsimi și uleiuri;
    b) 100% din loturile de produse derivate din uleiuri și grăsimi plasate pe piață ca hrană pentru animale, cu excepția glicerinei, a acizilor grași distilați puri rezultați din hidroliza grăsimilor, a produselor menționate la litera c) din prezentul subpunct;
    c) acizii grași bruți rezultați din hidroliza grăsimilor, acizii grași esterificați cu glicerol, mono- și digliceridele de acizi grași, sărurile acizilor grași și loturile de ulei de cocos brut intrate în procesul de producție;
    5) industria biomotorinei care plasează pe piață hrană pentru animale:
    a) 100% din loturile de grăsimi de animale care intră în procesul de producție și care nu sînt specificate la subpunctele 2) sau 8), uleiul de pește care nu este specificat la subpunctele 3) sau 8), uleiurile și grăsimile recuperate de la producătorii din sectorul nutreţurilor și amestecurile de grăsimi și uleiuri;
    b) 100% din loturile de produse derivate din uleiuri și grăsimi plasate pe piață ca hrană pentru animale, cu excepția glicerinei, lecitinei, gumei, produselor menționate la litera c) din prezentul subpunct;
    c) uleiurile acide rezultate din rafinarea chimică, pastele de neutralizare (soap stocks) și uleiul de cocos brut;
    6) unități de amestecare a grăsimilor:
    a) 100% din loturile de ulei de cocos brut și grăsimile de animale intrate în procesul de producție și care nu sînt specificate  la  subpunctele 2) sau 8), uleiul de pește care nu este specificat la subpunctele 3) sau 8), uleiurile și grăsimile recuperate de la producătorii din sectorul nutreţurilor și amestecurile de grăsimi și uleiuri, cu excepția glicerinei, lecitinei, gumei, a produselor menționate la litera b) din prezentul subpunct;
    b) uleiurile acide rezultate din rafinarea chimică, acizii grași bruți rezultați din hidroliza grăsimilor, acizii grași distilați puri rezultați din hidroliza grăsimilor și pastele de neutralizare (soap stocks);
    c) 100% din loturile de amestecuri de grăsimi și de uleiuri destinate hranei pentru animale.
    Producătorii din sectorul nutreţurilor trebuie să declare autorității competente care este alternativa aleasă, sau litera b) sau litera c) din prezentul subpunct.
    7) producătorii de furaje combinate pentru animalele de la care se obțin alimente:
    a) 100% din loturile de ulei de cocos brut și grăsimile de animale intrate în procesul de producție și care nu sînt menţionate la subpunctele 2) sau 8), uleiul de pește care nu este specificat la subpunctele 3) sau 8), uleiurile și grăsimile recuperate de la producătorii din sectorul nutreţurilor specificate și amestecurile de grăsimi și uleiuri, cu excepția glicerinei, lecitinei, gumei, a produselor menționate la litera b) din prezentul subpunct;
    b) uleiurile acide rezultate din rafinarea chimică, acizii grași bruți rezultați din hidroliza grăsimilor, acizii grași distilați puri rezultați din hidroliza grăsimilor, ajutoarele de filtrare, pămîntul decolorant și pastele de neutralizare (soap stocks);
    c) 1% din loturi de furaje combinate fabricate care conțin produse specificate la literele a) și b) din prezentul subpunct;
    8) importatorii care plasează pe piață hrană pentru animale din următoarele categorii:
    a) 100% din loturile de ulei de cocos brut importate, grăsimile de animale, uleiurile de pește, uleiurile și grăsimile produse producătorii de nutrețuri, amestecurile de grăsimi și uleiuri, tocoferolii extrași din uleiuri vegetale și acetatul de tocoferil fabricat din aceștia, precum și produsele derivate din uleiuri și grăsimi, cu excepția glicerinei, lecitinei, gumei, a produselor specificate la litera b);
    b) uleiurile acide rezultate din rafinarea chimică, acizii grași bruți rezultați din hidroliza grăsimilor, acizii grași distilați puri rezultați din hidroliza grăsimilor și pastele de neutralizare (soap stocks).
    3. În cazul în care se demonstrează că un lot omogen depășește dimensiunea maximă pentru un lot în conformitate cu prevederile punctului 2 și că a fost eșantionat într-un mod reprezentativ, rezultatele analizei eșantionului prelevat și sigilat vor fi considerate drept acceptabile.
    4. Dacă producătorii de nutrețuri pentru animale dețin documente care specifică că lotul de nutreț sau toate componentele lotului de nutreț care intră în unitățile lor au fost deja analizate într-o etapă anterioară de producție, prelucrare sau distribuție, atunci aceştia nu sînt obligați să efectueze o nouă analiză a lotului în cauză.
    5. Lotul de nutreț analizat trebuie să fie însoțit de documente care să confirme că aceste nutrețuri sau toate componentele acestora au fost analizate sau au fost trimise pentru analiză la un laborator acreditat menționat la punctul 1, cu excepția loturilor de produse menționate la punctul 2 subpunctul 1) litera b), subpunctul 2) litera a), subpunctul 3) literele c) și d), subpunctul 4) litera c), subpunctul 5) litera a), subpunctul 6) litera b), subpunctul 7) litera b) și subpunctul 8)  litera c).
    6. Analiza trebuie să stabilească o legătură dintre livrare și lotul sau loturile testate. Această legătură trebuie să fie descrisă în documentele de trasabilitate existente la sediul furnizorului. În cazul în care sînt mai multe loturi, documentele furnizate reprezintă o dovadă pentru fiecare dintre componentele livrării. Dacă testarea produsului se efectuează la ieșirea din procesul de producție, dovada că produsul a fost analizat este raportul analitic.
    7. Orice lot de nutreț livrat conform punctului 2 subpunctul 2) litera a) sau subpunctul 3) litera c) trebuie să fie însoțit de o confirmare care să ateste că acest nutreț este în conformitate cu cerințele prevăzute la punctul 2 subpunctul 2 litera a) sau subpunctul 3) litera c).
    Totodată rezultatele analizelor care includ lotul sau loturile livrate trebuie să fie expediate destinatarului, în cazul în care producătorul efectuează analiza la laboratoarele acreditate.
    8. Producătorul de nutrețuri pentru animale este obligat să analizeze lotul de nutreț în conformitate cu sistemul HACCP la ieșire, dacă toate loturile de nutreț specificate la punctul 2 subpunctul 7 litera a) au fost analizate conform cerințelor prezentei anexe și dacă procesul de producție, de manipulare și de depozitare nu sporește gradul de contaminare cu dioxină.
    9. Analizele de laborator efectuate în conformitate cu punctul 1 se comunică Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în cazul în care nivelurile de dioxine stabilite în Hotărîrea Guvernului nr.686 din 13 septembrie 2012 „Cu privire la aprobarea unor metode de analiză pentru controlul nutreţurilor” sînt depășite.”

    PRIM-MINISTRU                                                               Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul agriculturii,
    dezvoltării regionale
    şi mediului                                                                             Liviu Volconovici

    Nr. 669. Chişinău, 11 iulie 2018.