HGC714/2018
ID intern unic:  376554
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 714
din  18.07.2018
pentru modificarea Regulamentului privind activitatea mandatarilor
 autorizaţi în proprietatea intelectuală
Publicat : 27.07.2018 în Monitorul Oficial Nr. 277-284     art Nr : 774     Data intrarii in vigoare : 27.07.2018
    În temeiul art. 5 lit. b) din Legea nr. 136/2017 cu privire la Guvern (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2017, nr. 252, art. 412), precum şi în scopul implementării prevederilor art. 331 din Acordul de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, ratificat prin Legea nr. 112/2014 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr. 185-199, art. 442), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Regulamentul privind activitatea mandatarilor autorizaţi în proprietatea intelectuală, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 541/2011 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr. 118-121, art. 610), se modifică după cum urmează:
    1) la punctul 11 subpunctul 8), textul „ , acumulată în decurs de 5 ani, şi decide radierea din Registru a mandatarilor autorizaţi despre a căror activitate, în decursul perioadei menţionate, nu sînt înregistrate la AGEPI careva informaţii statistice conform pct.35 din prezentul Regulament” se exclude;
    2) punctul 14 va avea următorul cuprins:
    „14. Comisia de atestare este responsabilă de prevenirea practicilor de fraudare a examenului de atestare, prevăzute şi sancţionate conform pct.21 din prezentul Regulament.”;
    3) la punctul 16, textul „ , la finele perioadei de 5 ani,” se exclude;
    4) la punctul 23, cuvintele „în ziua lucrătoare imediat următoare după desfășurarea” se substituie cu textul „în decurs de 3 zile lucrătoare de la data desfășurării”;
    5) la punctul 24:
    cuvintele „pe numele preşedintelui Comisiei de atestare” se exclud;
    cifra „2” se substituie cu cifra „7”;
    6) la punctul 26, cuvintele „în ziua imediat următoare după expirarea” se substituie cu textul „în decurs de 7 zile lucrătoare de la data expirării”;
    7) punctele 38-41 se abrogă;
    8) la punctul 42, textul „şi nu a fost radiat din Registru conform pct.38 din prezentul Regulament” se exclude;
    9) la punctul 45, textul „conform principiilor bunei credinţe, onestităţii, încrederii şi confidenţialităţii” se substituie cu textul „cu respectarea Codului de etică şi conduită al mandatarilor autorizaţi în proprietatea intelectuală, conform anexei la prezentul Regulament”;
    10) se completează cu punctul 451 cu următorul cuprins:
    „451. Mandatarul autorizat care a încălcat obligaţiile prevăzute în contract sau normele Codului de etică şi conduită al mandatarilor autorizaţi în proprietatea intelectuală poartă răspundere conform legislaţiei.”;
    11) se completează cu o anexă cu următorul cuprins:

„Anexă
la Regulamentul privind
activitatea mandatarilor autorizaţi
în proprietatea intelectuală

CODUL
de etică şi conduită al mandatarilor autorizaţi
în proprietatea intelectuală
Capitolul I
DIPOZIŢII GENERALE
    1. Codul de etică şi conduită al mandatarilor autorizaţi în proprietatea intelectuală (în continuare – Cod) reglementează principiile fundamentale şi regulile de conduită profesională obligatorii pentru mandatarul autorizat în proprietatea intelectuală (în continuare – mandatar autorizat) atît în relaţiile cu clienţii, cu autorităţile naţionale şi internaţionale, cu organizaţiile nonguvernamentale, cît şi în relaţiile cu alţi mandatari autorizaţi.
    2. Mandatarul autorizat este persoana fizică, atestată de către Comisia de atestare şi disciplină a mandatarilor autorizaţi în domeniul proprietăţii intelectuale din cadrul Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (în continuare – AGEPI) şi înregistrată în Registrul naţional al mandatarilor autorizaţi în proprietatea intelectuală, care reprezintă interesele persoanelor fizice şi juridice şi le acordă asistenţa necesară în domeniul protecţiei obiectelor de proprietate intelectuală.
    3. Normele prezentului Cod sînt destinate să asigure îndeplinirea angajamentului profesional de mandatar autorizat. Nerespectarea acestor norme de către mandatarul autorizat atrage răspundere conform legislaţiei.
    4. Mandatarul autorizat trebuie să cunoască şi să respecte cu stricteţe prezentul Cod, fiind responsabil, totodată, de respectarea şi aplicarea principiilor prezentului Cod de către angajaţii şi colaboratorii săi.
    5. În exercitarea profesiei sale, mandatarul autorizat are datoria de a-și proteja clienții împotriva situațiilor în care drepturile acestora nu sînt respectate și de a le acorda asistenţă necesară în procesul de înțelegere a prevederilor legale, evitare a conflictelor și soluționare a acestora.
Capitolul II
PRINCIPIILE DE CONDUITĂ
Secţiunea 1
Independenţa
    6. Mandatarul autorizat trebuie să se bucure de independență profesională în activitatea sa, în așa fel încît să evite orice dependență care poate să aducă atingere intereselor clientului său.
    7. Mandatarul autorizat trebuie să fie liber de orice influență care ar putea rezulta din propriile interese sau din cele ale unor terțe persoane în raport cu angajamentul asumat.
    8. Asigurarea probității profesionale se face inclusiv prin ignorarea oricăror solicitări din partea clientului care sînt de natură să aducă atingere angajamentului mandatarului autorizat și regulilor de realizare a acestuia.
    9. Mandatarul autorizat nu poate accepta un angajament atunci cînd, din cauza altor obligații, se află în imposibilitate de a realiza acest angajament cu promptitudine sau de a consulta corect clientul.
Secţiunea a 2-a
Încrederea şi integritatea morală
    10. Mandatarul autorizat trebuie să demonstreze onestitate, probitate, echitate, corectitudine, sinceritate și confidențialitate în relaţiile cu clientul său, caracteristici care motivează decizia clientului de a-l angaja.
    11. Integritatea morală constă în comportamentul mandatarului autorizat în așa mod încît să nu aducă atingere caracteristicilor menţionate la pct.10 atît în cadrul exercitării profesiei, cît și în afara ei.
    12. Mandatarul autorizat este obligat să se abțină de la asistarea și consultarea unui client în activități infracționale.
Secţiunea a 3-a
Secretul profesional. Confidenţialitatea
    13. Mandatarul autorizat este obligat să păstreze confidențialitatea oricăror date, inclusiv a celor cu caracter personal, și informații care îi devin cunoscute direct sau indirect de la clientul său, fie ele legate nemijlocit, fie nu de angajamentul asumat. El nu poate divulga aceste informații atît pe parcursul angajamentului, cît şi după încetarea acestuia decît cu acordul expres al clientului său.
    14. Dreptul și obligația de a păstra confidențialitatea se aplică cu privire la toate informațiile dobîndite pe parcursul exercitării profesiei și vor trebui respectate chiar şi ulterior soluționării angajamentului, cu excepţia cazurilor prevăzute expres de lege.
    15. Mandatarul autorizat nu poate să transmită unor terțe persoane niciun înscris primit de la clientul său, cum ar fi, de exemplu, documente, fișiere în format tipărit sau electronic, eșantioane și modele, fără consimțămîntul clientului.
    16. Obligația de confidențialitate implică un rol activ al mandatarului autorizat în asigurarea păstrării acestei confidențialități inclusiv de către persoanele pe care le angajează în vederea îndeplinirii unui angajament determinat sau în vederea desfășurării activității sale profesionale în general.
    17. Între clienții reprezentați în comun, regula confidențialității nu se aplică, decît dacă părțile nu decid altfel.
Secţiunea a 4-a
Competenţa
    18. Mandatarul autorizat desfășoară activitatea care i-a fost încredințată bazîndu-se pe competența sa profesională.
    19. Mandatarul autorizat nu este în drept să accepte un angajament dacă este sigur că nu are competența necesară pentru a se ocupa de această cauză, exceptînd cazul în care cooperează cu un alt mandatar autorizat sau cu un alt specialist care are competența respectivă.
Secţiunea a 5-a
Conflict de interese
    20. Mandatarul autorizat nu este în drept să participe la un anumit angajament dacă a consiliat sau a reprezentat deja o altă parte în aceeași cauză cu interese conflictuale ori dacă a fost implicat din punct de vedere profesional sau sub altă formă în această cauză, motiv pentru care ar putea prejudicia interesul clientului. În acest caz mandatarul autorizat este obligat să anunțe clientul imediat ce îi devine cunoscută împrejurarea.
    21. Mandatarul autorizat se va abține de a se mai ocupa de cauzele tuturor clienților implicați în angajamentul pentru care a fost angajat atunci cînd intervine un conflict de interese al acestora, cînd secretul profesional riscă să fie violat sau cînd independența lui riscă să fie pusă la îndoială.
    22. Mandatarul autorizat nu poate accepta o cauză a unui client nou atunci cînd secretul informațiilor încredințate de un vechi client riscă să fie violat sau atunci cînd cunoașterea de către el a cauzelor vechiului client îl favorizează pe noul client în mod nejustificat.
Secţiunea a 6-a
Incompatibilităţi
    23. Mandatarul autorizat poate să îşi desfăşoare activitatea profesională ca întreprinzător individual, fără a se constitui ca persoană juridică sau constituindu-se ca persoană juridică pentru prestarea serviciilor în domeniul proprietăţii intelectuale, precum şi în calitate de salariat al unei instituţii, organizaţii sau întreprinderi cu orice formă de organizare juridică.
    24. Mandatarul autorizat nu poate activa în această calitate din motive de incompatibilitate stabilită conform legislaţiei, cum ar fi calitatea de angajat al AGEPI sau exercitarea unei funcții publice.
Secţiunea a 7-a
Publicitatea activităţii mandatarului autorizat
    25. Mandatarul autorizat își poate promova activitatea profesională, cu condiția respectării prevederilor secţiunii a 3-a din prezentul capitol referitoare la secretul profesional, prezentînd informații concrete legate de exercitarea profesiei și realizîndu-și activitatea cu demnitate și prudență. Este permisă, în special, menționarea activităților de bază, a experienței speciale dobîndite în mediul profesional în care activează și a calificărilor obținute în mod oficial.
    26. În toate acțiunile de promovare și publicitate, indiferent de suportul lor material, inclusiv în internet, mandatarul autorizat trebuie să se asigure că toate elementele de identificare ale formei de exercitare a profesiei în care își desfășoară activitatea, potrivit formelor de organizare a profesiei stabilite de lege, sînt prezentate în mod corect și complet, așa încît publicul să cunoască toate detaliile cu privire la persoana sau persoanele care prestează respectivele servicii și să nu existe niciun fel de confuzie în raport cu alți mandatari, precum și în raport cu alte instituții sau organizații.
    27. Referințele la dosare și clienți sînt permise numai dacă clientul și-a exprimat anterior expres consimțămîntul în acest sens, cu excepția faptului că referința(referințele) este(sunt) legată(e) numai de informațiile disponibile publicului.
    28. Publicitatea și promovarea nu trebuie să conțină aluzii care pot afecta statutul și demnitatea profesiei de mandatar autorizat sau a oricărei alte profesii libere.
    29. Indiferent de mijlocul de publicitate utilizat, toate mențiunile laudative sau comparative cu alți mandatari autorizați sînt interzise.
Capitolul III
RELAŢIILE CU CLIENŢII
Secţiunea 1
Angajamentul şi acceptarea angajamentului
    30. Mandatarul autorizat are libertatea să accepte sau nu un anumit angajament oferit de client. Acest angajament trebuie să fie în formă scrisă.
    31. Dacă nu contravine înțelegerii părților, acest angajament poate fi întocmit sub forma unui schimb de mesaje, fie ele scrise, fie electronice. Din această comunicare trebuie să rezulte fără echivoc înțelegerea condițiilor angajamentului de către client și acceptarea angajamentului de către mandatarul autorizat.
    32. Mandatarul autorizat și clientul convin asupra conținutului angajamentului, în mod special asupra întinderii obligației de asistență care cade în sarcina mandatarului autorizat, onorariul pe care îl va primi, condițiile de plată și alte cheltuieli rezonabile necesare și utile.
Secţiunea a 2-a
Fixarea onorariilor
    33. Mandatarul autorizat și clientul au libertate deplină la stabilirea onorariilor care vor fi plătite.
    34. Mandatarul autorizat informează clientul privitor la onorariu/onorarii și structura acestuia/acestora, iar valoarea însumată a onorariilor trebuie să fie echitabilă și justificată.
    35. Mandatarul autorizat îi furnizează clientului, la solicitare, o detaliere a acțiunilor întreprinse sau care vor fi întreprinse în raport cu onorariul fixat.
    36. Cînd clientul nu achită datoriile aferente onorariilor și cheltuielilor, mandatarul autorizat este în drept să renunțe la angajamentul respectiv și să se retragă, respectînd o posibilitate rezonabilă a clientului de a se preocupa de sine stătător de cauza sa.
    37. Mandatarul autorizat nu poate să compenseze datoriile pe care le pretinde de la client din contul fondurilor care i-au fost încredințate pentru derularea angajamentului specific, cu excepția acordului clientului său.
Secţiunea a 3-a
Interacţiunea cu clientul
    38. Mandatarul autorizat acționează doar atunci cînd este împuternicit de clientul său, în baza angajării făcute de client și acceptate de mandatar. Relațiile cu clientul trebuie să fie oficiale.
    39. Mandatarul autorizat consultă clientul în mod conștiincios și îl informează cu diligență cu privire la evoluția angajamentului pe care l-a acceptat.
    40. În cazul în care mandatarul autorizat se află în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, acesta trebuie să se asigure că respectivul client se poate preocupa de sine stătător de cauza sa ori poate contracta, în timp util, o altă persoană care să îi ofere asistența necesară, pentru a evita prejudicierea clientului.
    41. Chiar dacă interesul clientului este primordial, mandatarul autorizat nu își va subordona integritatea personală și profesională clientului său.
    42. Mandatarul autorizat nu este în drept să accepte o propunere ilegală.
    43. Mandatarul autorizat nu poate garanta un anumit rezultat al angajamentului asumat, indiferent de faptul cît de previzibil este acesta, în special cînd rezultatul depinde de decizia AGEPI, a instanței de judecată, a unei alte autorități publice sau a unui terț.
Secţiunea a 4-a
Dosarul angajamentului primit
    44. Pentru fiecare angajament încredințat, mandatarul autorizat trebuie să păstreze un dosar care să ofere o imagine clară a activității pe care a efectuat-o.
    45. Mandatarul autorizat poate păstra dosarul în format electronic, cu condiția să nu fie necesară păstrarea exemplarelor individuale originale. Mandatarul autorizat are, de asemenea, dreptul de a transforma o parte sau în totalitate un dosar din format neelectronic în format electronic, prin realizarea de copii electronice și prin distrugerea exemplarelor păstrate pe hîrtie, cu condiția ca prevederile legale să nu intre în contradicție cu această procedură.
    46. La solicitarea clientului, mandatarul autorizat furnizează copii sau extrase din dosarul angajamentului, fără să perceapă vreo taxă suplimentară care depășește costurile/cheltuielile proprii pentru acest fapt.
    47. La finalizarea angajamentului, clientul poate cere mandatarului autorizat o copie de pe dosar, pe care mandatarul i-o furnizează, cu excepția acelor date, informații, schițe, notițe care nu au legătură directă cu angajamentul corespunzător sau a căror furnizare este prohibită de obligația/obligațiile secretului profesional.
Secţiunea a 5-a
Renunţarea la angajament
    48. Mandatarul autorizat nu poate renunța la un dosar în mod nejustificat înainte de termen dacă nu există motive întemeiate pentru a face acest lucru. Totuși, din motive întemeiate mandatarul autorizat este în drept să renunțe la angajamentul său în orice moment, cu condiția respectării unui termen rezonabil de preaviz, în așa fel încît clientul să se poată preocupa de sine stătător de cauza sa ori să poată angaja un alt mandatar autorizat.
    49. În acest caz, mandatarul autorizat întreprinde oricare acțiune care este urgentă și determinantă pentru cauza clientului său, fără să condiționeze nemotivat, în vreun fel, acest comportament.
    50. Această obligație de prudență maximă în caz de renunțare la angajamentul încredințat nu se aplică dacă renunțarea este cauzată de culpa clientului sau dacă clientul consimte că preia toate acțiunile viitoare pe seama sa.
Capitolul IV
INTERACȚIUNEA CU ALȚI
MANDATARI AUTORIZAȚI. COLEGIALITATEA
    51. Colegialitatea impune relații bazate pe încredere, în interesul clientului, pentru a evita procesele inutile și orice comportament susceptibil să afecteze reputația profesiei.
    52. În niciun caz colegialitatea nu va fi temei pentru contradicția nerezonabilă cu interesele clienților. Între ei, mandatarii autorizați vor manifesta un comportament colegial și respectuos.
    53. Un mandatar autorizat nu va face referire la un alt mandatar autorizat în termeni nepoliticoși sau ofensatori.
    54. Competiția profesională trebuie să fie corectă. La solicitarea de comenzi, precum și în orice altă formă de promovare, inclusiv pe Internet, mandatarul autorizat se va abține să facă declarații înșelătoare sau autoelogioase și/sau prin referire critică directă ori aluzivă la activitatea și calitatea lucrărilor altor mandatari.
    55. Mandatarul autorizat nu va exercita sau favoriza discriminarea altor mandatari autorizați din motive de vîrstă, sex, religie, opțiune politică, apartenență socială etc. În cazul intenției unui mandatar autorizat de a înainta o acțiune în instanță împotriva unui alt mandatar autorizat în legătură cu încălcarea prezentelor reguli de conduită, acesta va încerca mai întîi să soluționeze litigiul respectiv prin contact direct cu celălalt mandatar. În cazul în care nu se poate ajunge la o înțelegere, mandatarul autorizat va continua cu remiterea cazului la Comisia de atestare și disciplină a mandatarilor autorizaţi în domeniul proprietăţii intelectuale. Doar dacă această mediere eșuează, mandatarul autorizat poate înainta acțiunea în instanță împotriva celuilalt mandatar.
    56. Mandatarul autorizat nu poate intra în relație directă cu o persoană, cu privire la o anumită cauză, atunci cînd știe că această persoană este reprezentată sau asistată de un alt mandatar autorizat, exceptînd cazul în care el are acordul colegului său.
Capitolul V
INTERACȚIUNEA CU AGEPI, INSTANȚELE
DE JUDECATĂ ȘI ALTE AUTORITĂȚI
    57. Mandatarul autorizat este obligat să manifeste un comportament respectuos față de AGEPI, instanțele de judecată și oricare alte autorități cu care interacționează în executarea angajamentului său.
    58. Mandatarul autorizat care se prezintă instanțelor de judecată sau care participă la o procedură jurisdicțional-administrativă trebuie să respecte regulile de conduită aplicabile acestor proceduri.
    59. Obligația de a respecta aceste reguli nu limitează mandatarul autorizat să obiecteze împotriva acțiunilor autorităților sau să exercite alte drepturi procedurale.
    60. Mandatarul autorizat nu poate furniza, cu bună știință, date și informații evident false autorităților cu care interacționează în executarea angajamentului său.
    61. Mandatarul autorizat nu poartă răspundere pentru veridicitatea datelor și informațiilor furnizate lui de către client. Totodată, mandatarul autorizat este obligat să sesizeze autorităţile competente în cazul în care astfel de date şi informaţii sînt de natură să aducă atingere prevederilor legale.”
    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data publicării.

    PRIM-MINISTRU                                                      Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul economiei
    și infrastructurii                                                           Chiril Gaburici

    Nr. 714. Chişinău, 18 iulie 2018.