LPC183/2018
ID intern unic:  376857
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 183
din  26.07.2018
pentru modificarea Legii nr. 105/2017 privind declararea utilității publice
pentru lucrările de interes național de construcție a conductei de transport
gaze naturale pe direcția Ungheni–Chișinău

Publicat : 17.08.2018 în Monitorul Oficial Nr. 309-320     art Nr : 502     Data intrarii in vigoare : 17.08.2018
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea nr. 105/2017 privind declararea utilităţii publice pentru lucrările de interes naţional de construcţie a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Ungheni–Chişinău (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2017,  nr. 216–228, art. 351), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. Denumirea legii va avea următorul cuprins:
    „Legea privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes naţional de construcţie a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău și implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport gaze naturale Iași–Ungheni–Chișinău”.
    2. Legea se completează cu articolele 57–59  cu următorul cuprins:
    „Art. 57. – (1) Prin efectul prezentei legi se recunosc studiile, calificările și atestările și actele valabile care atestă studiile, calificările și atestările respective, eliberate de către organele statelor membre ale Uniunii Europene, abilitate în modul stabilit de legislația statelor respective, specialiștilor/personalului antrenați, în mod direct ori indirect, în bază de contract sau în alt temei, de către   Î.S. „Vestmoldtransgaz” ori de către succesorul acesteia în drepturi şi obligații exclusiv pentru executarea lucrărilor de construcție și/sau de reconstrucție, la operarea, exploatarea și/sau la întreținerea conductei de transport gaze naturale Iași–Ungheni–Chișinău.
    (2) În sensul alin. (1), recunoașterea studiilor, calificărilor și atestărilor și a actelor aferente presupune recunoașterea automată, completă și necondiționată a studiilor/formării profesionale (inclusiv a diplomelor și a altor acte de studii), calificărilor (inclusiv a certificatelor de calificare și altor acte similare) și a competenței profesionale a persoanelor respective în temeiul actelor corespunzătoare eliberate de către organele statelor membre ale Uniunii Europene, fără a fi necesară urmarea suplimentară a altor forme de instruire, susținerea altor probe, teste sau examene ori obținerea altor acte de studii similare în Republica Moldova.
    (3) În urma recunoașterii prevăzute la alin. (1), persoanele care beneficiază de recunoaștere obțin drepturi depline de a exercita în Republica Moldova meseriile/profesiile, specialitățile și activitățile respective, în temeiul studiilor,  calificărilor și/sau atestărilor obținute în statele membre ale Uniunii Europene, în condiții egale cu persoanele care pot exercita meserii/profesii, specialități și activități similare în temeiul studiilor,  calificărilor și/sau atestărilor obținute în Republica Moldova. Studiile, calificările și atestările persoanelor care beneficiază de recunoaștere conform alin. (1), obținute în statele membre ale Uniunii Europene, sînt considerate echivalente cu studiile, calificările și atestările corespunzătoare sau comparabile obținute ori care pot fi obținute în Republica Moldova.
    (4) În temeiul recunoașterii prevăzute la alin. (1), în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de către persoana juridică (operatorul economic) angajator sau contractor al persoanei fizice care beneficiază de recunoaştere în condiţiile alin. (1), entitatea competentă eliberează o confirmare privind recunoașterea în condiţiile alin. (1). La cerere, persoana juridică (operatorul economic) anexează lista persoanelor care beneficiază de recunoaștere conform alin. (1), precum și fie actele care confirmă studiile, calificările și atestările respective, eliberate de către organele statelor membre ale Uniunii Europene, fie copiile legalizate de pe acestea. Lipsa sau neeliberarea confirmării privind recunoașterea în temeiul prezentului alineat nu afectează recunoașterea studiilor, calificărilor și atestărilor în temeiul alin. (1)–(3).
    Art. 58. – (1) Prin efectul prezentei legi se recunosc licenţele, autorizaţiile şi alte acte permisive, eliberate de către organele statelor membre ale Uniunii Europene, abilitate în modul stabilit de legislația statelor respective, persoanelor  juridice (operatorilor economici) contractate de către Î.S. „Vestmoldtransgaz” sau de către succesorul acesteia în drepturi şi obligații exclusiv pentru executarea lucrărilor de construcţie și/sau de reconstrucție a conductei de transport gaze naturale Iași–Ungheni–Chișinău.
    (2) În sensul alin. (1), recunoașterea licenţelor, autorizaţiilor şi altor acte permisive presupune recunoașterea automată, completă și necondiționată a actelor permisive, precum acestea sînt definite la art. 2 din Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător, eliberate de către organele statelor membre ale Uniunii Europene, fără a fi necesară obţinerea altor acte permisive, parcurgerea unor proceduri suplimentare sau îndeplinirea altor formalități în Republica Moldova.
    (3) În urma recunoașterii prevăzute la alin. (1), persoanele juridice (operatorii economici) care beneficiază de recunoaștere obțin drepturi depline de a desfășura în Republica Moldova activitățile prevăzute în temeiul actelor permisive respective, eliberate de către organele statelor membre ale Uniunii Europene, în condiții egale cu persoanele care pot exercita activități similare în temeiul licenţelor, autorizaţiilor ori altor acte permisive eliberate de către autoritățile emitente ale Republicii Moldova. Licenţele, autorizaţiile şi alte acte permisive deţinute de persoanele juridice (operatorii economici) care beneficiază de recunoaștere conform alin. (1), eliberate de către organele statelor membre ale Uniunii Europene, sînt considerate echivalente cu licenţele, autorizaţiile şi actele permisive corespunzătoare sau comparabile eliberate de către autoritățile emitente ale Republicii Moldova.
    (4) În temeiul recunoașterii prevăzute la alin. (1), în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de către persoana juridică (operatorul economic) care beneficiază de recunoaștere în condițiile alin. (1),  entitatea competentă eliberează o confirmare privind recunoașterea actului respectiv. La cerere, persoanele juridice (operatorii economici) indicate anexează fie  actele permisive respective, eliberate de către organele statelor membre ale Uniunii Europene, fie copiile legalizate de pe acestea. Lipsa sau neeliberarea confirmării privind recunoașterea în temeiul prezentului alineat nu afectează recunoașterea licențelor, autorizațiilor şi a altor acte permisive în temeiul alin. (1)–(3).
    Art. 59. – (1) Executarea lucrărilor de construcţie a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Ungheni–Chişinău se realizează în conformitate cu normele tehnice de proiectare și execuție aprobate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru conducta de transport gaze naturale respectivă, precum și în conformitate cu proiectul tehnic elaborat în temeiul normelor menționate.
    (2) Operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport gaze naturale Iași–Ungheni–Chișinău se efectuează în conformitate cu normele, reglementările și regulile tehnice aplicabile conductei de transport gaze naturale pe direcția Iași-Ungheni aflată pe teritoriul României.”
    3. Articolul 6:
    alineatul unic devine alineatul (1);
    articolul se completează cu alineatul (2) cu următorul cuprins:
    „(2) Actele normative și reglementările tehnice se aplică în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei legi, care instituie norme juridice speciale.”
    Art. II. – (1) Prezenta lege intră în vigoare la data publicării.
    (2) În vederea asigurării funcționării continue a conductei de transport gaze naturale Iași–Ungheni–Chișinău, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Economiei și Infrastructurii și alte autorități competente, în limitele competenței, își vor aduce actele normative în concordanță cu prevederile art. 59 alin. (2) din Legea nr. 105/2017 privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes naţional de construcţie a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni–Chișinău și implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport gaze naturale Iași–Ungheni–Chișinău.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                             Andrian CANDU

    Nr. 183. Chişinău, 26 iulie 2018.