LPC283/2018
ID intern unic:  378722
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 283
din  29.11.2018
pentru modificarea articolului 97 din Legea
comunicațiilor electronice nr. 241/2007

Publicat : 04.01.2019 în Monitorul Oficial Nr. 1-5     art Nr : 16
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Articolul 97 din Legea comunicațiilor electronice nr. 241/2007 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2017, nr. 399–410, art. 679), cu modificările ulterioare, se completează cu alineatele (12)–(18) cu următorul cuprins:
    „(12) Prin derogare de la art. 25 alin. (18),  Agenţia are dreptul:
    a) să limiteze, cu acordul titularului de licenţă, teritoriul în care este valabilă licenţa de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, prin excluderea unităților administrativ-teritoriale din stînga Nistrului și a municipiului Bender;
    b) să elibereze licenţe de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio valabile doar în unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului și în municipiul Bender.  
    (13) Drept compensaţie pentru acordul titularului de licenţă privind limitarea teritoriului în care este valabilă licenţa deţinută, în conformitate cu alin. (12) lit. a) din prezentul articol, Agenţia are dreptul să prelungească termenul de valabilitate a licenţelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, stabilit la art. 26 alin. (27) lit. a), pentru o perioadă suplimentară care să nu depăşească 5 ani. Licenţele de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio care se prelungesc în conformitate cu prezentul alineat, precum şi perioada suplimentară pentru care se prelungesc licenţele se stabilesc de către Guvern, în baza acordului titularului de licenţă.
    (14) Prin derogare de la art. 26 alin. (30), taxa de licenţă pentru prelungirea termenului de valabilitate a licenţei de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, în conformitate cu alin. (13) din prezentul articol, nu se percepe.
    (15) Prin derogare de la art. 26 alin. (31), licenţele de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, prevăzute la alin. (12) lit. b) din prezentul articol, se eliberează, prin încredinţare directă, furnizorului autorizat care are deja construită o reţea publică de comunicaţii electronice mobile celulare terestre în unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului și în municipiul Bender.
    (16) Prin derogare de la art. 26 alin. (27) lit. a), termenul de valabilitate a licențelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, eliberate în conformitate cu alin. (12) lit. b) din prezentul articol, se sincronizează cu termenul de valabilitate a licențelor de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio în aceeași bandă, deținute de titularii de licență existenți.
    (17) Prin derogare de la art. 8 alin. (9), Agenţia poate limita tehnologiile de acces radio terestru care pot fi utilizate în canalele sau frecvenţele radio care fac obiectul licenţelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, prevăzute la alin. (12) lit. b) din prezentul articol.
    (18) Prin derogare de la prevederile prezentei legi, agentul economic care are deja construită o reţea publică de comunicaţii electronice mobile celulare terestre în unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului și în municipiul Bender și care este luat la evidența agenților economici din Transnistria de către Agenția Servicii Publice va fi autorizat de către Agenție în calitate de furnizor de rețele publice de comunicații electronice și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului, în baza actelor emise de către Agenția Servicii Publice.”   
    Art. II. – În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi:
    – Guvernul va aduce actele sale normative în
concordanţă cu prezenta lege;
    – Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei va aduce actele sale de reglementare în concordanţă cu prezenta lege.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                             Andrian CANDU

    Nr. 283. Chişinău, 29 noiembrie 2018.