LPC281/2018
ID intern unic:  378891
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 281
din  29.11.2018
pentru modificarea Legii nr. 276/2016
cu privire la principiile  de subvenționare a producătorilor agricoli
Publicat : 18.01.2019 în Monitorul Oficial Nr. 13-21     art Nr : 72
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Articol unic. – Legea nr. 276/2016 cu privire la principiile  de subvenționare a producătorilor agricoli (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2017, nr. 67–71, art. 93), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. În denumirea legii, cuvintele „a producătorilor agricoli” se substituie cu cuvintele „în dezvoltarea agriculturii și mediului rural”.
    2. Articolul 1:
    la alineatul (1), cuvintele „sectorului agroindustrial” se substituie cu cuvintele „agriculturii și mediului rural”;
    alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    „(2) Principiile stabilite de prezenta lege sînt unele de bază și nu privează statul de dreptul de a acorda o atenție deosebită dezvoltării agriculturii și îmbunătățirii calității vieții în mediul rural.”
    3. La articolul 3:
    noțiunea „dezvoltare rurală” va avea următorul cuprins: 
    „dezvoltare rurală – proces deliberat de schimbări sociale, economice, culturale și de mediu durabile, menite să îmbunătățească calitatea vieții în mediul rural;”
    la noțiunea „investiție eligibilă”, după cuvîntul „întreprinzător” se introduc cuvintele „sau în activitățile de îmbunătățire a calității vieții în mediul rural desfășurate”;
    noțiunea „solicitant”  va avea următorul cuprins:
    „solicitant – orice persoană juridică sau fizică înregistrată în modul stabilit sau o autoritate a administrației publice locale de nivelul întîi (sate și comune, inclusiv orașe cu o populație de pînă la 10 000 de locuitori cu statut de rezident, conform recensămîntului populației și al locuințelor din 2014), definită în Legea nr. 764/2001 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, care depune o cerere de solicitare a mijloacelor financiare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, în conformitate cu criteriile stabilite în măsurile de sprijin corespunzătoare;”
    la noțiunea „subvenție”, cuvintele „producția agricolă și în dezvoltarea infrastructurii rurale” se substituie cu cuvintele „dezvoltarea agriculturii și mediului rural”.
    4. În denumirea capitolului II, cuvintele „ÎN AGRICULTURĂ ȘI MEDIUL RURAL” se substituie cu cuvintele „ÎN DEZVOLTAREA AGRICULTURII ȘI MEDIULUI RURAL”.
    5. În denumirea articolului 10, cuvintele „producătorilor agricoli” se substituie cu cuvintele „dezvoltării agriculturii și mediului rural”.
    6. În denumirea capitolului III, cuvintele „ÎN AGRICULTURĂ ȘI MEDIUL RURAL” se substituie cu cuvintele „ÎN DEZVOLTAREA AGRICULTURII ȘI MEDIULUI RURAL”.
    7. Articolul 14:
    la alineatul (1), cuvintele „agricultură și mediul rural” se substituie cu cuvintele  „dezvoltarea agriculturii și mediului rural”;
    alineatul (2):
    la litera b), cuvintele „sectorului agroindustrial și mediului rural” se substituie cu cuvintele  „dezvoltării agriculturii și mediului rural”;
    la litera c), cuvintele „agricultură și mediul rural” se substituie cu cuvintele  „dezvoltarea agriculturii și mediului rural”;
    la  litera d), cuvintele „de producători agricoli cît mai larg” se substituie cu cuvintele „cît mai larg de producători agricoli și alte părți interesate din mediul rural”.
    8. La articolul 15 alineatul (1), cuvintele „intervenție pentru agricultură” se substituie cu cuvintele „intervenție pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural”.
    9. Articolul 17:
    la prioritatea I punctul 2) litera c), cuvintele „pe piețele externe” se exclud;
    la prioritatea III:
    partea introductivă va avea următorul cuprins:
    „Îmbunătățirea nivelului de trai și a condițiilor de muncă în mediul rural:”;
    prioritatea se completează cu literele c)–e) cu următorul cuprins:
    „c) îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale;
    d) renovarea și dezvoltarea localității rurale;
    e) diversificarea economiei rurale prin activități non-agricole.”
    10.  Articolul  20:
    la alineatul (3), textul „cu excepția cazurilor prevăzute la alin. (6), precum și a cazurilor reglementării subvenției și mărimii acesteia prin alte legi” se substituie cu textul „cu excepția cazurilor în care se iau măsurile prevăzute la art. 17 prioritatea III lit. c) și d), a cazurilor prevăzute la alin. (6), precum și a cazurilor de reglementare a subvenției și mărimii acesteia prin alte legi”;
    la alineatul (5), cuvintele „producător agricol” se substituie cu cuvîntul „solicitant”.
    11.  Articolul 23 se completează cu alineatele (7)–(12) cu următorul cuprins:
    „(7) Beneficiază de subvenții în avans proiectele care se încadrează în următoarele măsuri de sprijin:
    a) îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale;
    b) renovarea și dezvoltarea localității rurale;
    c) diversificarea economiei rurale prin activități non-agricole.
    (8) Proiectele care se încadrează în măsurile de sprijin prevăzute la alin. (7) lit. a) și b) se subvenționează în avans cu respectarea următoarelor condiții:
    a) solicitanții și beneficiarii proiectelor sînt autoritățile administrației publice locale de nivelul întîi (sate și comune, inclusiv orașe cu o populație de pînă la 10 000 de locuitori cu statut de rezident, conform recensămîntului populației și al locuințelor din 2014);
    b) contribuția financiară a beneficiarului de subvenție reprezintă cel puțin 20% din costul total al proiectului;
    c) costul total al investiției nu trebuie să depășească
    3 milioane de lei;
    d) proiectul trebuie implementat în mediul rural;
    e) perioada de implementare este de pînă la 24 de luni;
    f) proiectul nu are alte componente de grant.
    (9) Proiectele care se încadrează în măsurile de sprijin prevăzute la alin. (7) lit. c) se subvenționează în avans cu respectarea următoarelor condiții:
    a) solicitanții și beneficiarii proiectelor sînt persoane juridice (întreprindere micro și mică) sau persoane fizice care desfășoară activitate de întreprinzător înregistrată într-o localitate rurală;
    b) contribuția financiară a beneficiarului de subvenție reprezintă cel puțin 50% din costul total al proiectului;
    c) costul total al proiectelor realizate nu trebuie să depășească 1 milion de lei;
    d) proiectul trebuie sa fie implementat  în mediul rural;
    e) perioada de implementare este  de pînă la 24 de luni;
    f) proiectul nu are alte componente de grant;
    g) proiectul prevede crearea de locuri de muncă.
    (10) Proiectele care se încadrează în măsurile de sprijin prevăzute la alin. (7) lit. a)–c) se subvenționează pe bază de concurs, prioritate avînd proiectele care acumulează cel mai mare punctaj, în limitele fondurilor alocate în acest scop. Proiectele care nu acumulează punctajul necesar se transferă la următoarea perioadă de evaluare, dacă componenta prezentă va fi finanțată suplimentar.
     (11) Pentru măsurile prevăzute la alin. (7) lit. a)–c), alocația financiară din bugetul anual al Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural se stabilește în următoarele cuantumuri:
    a) pînă la 5%­ – pentru îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale;
    b) pînă la 5% – pentru renovarea și dezvoltarea localității rurale;
    c) pînă la 5% – pentru diversificarea economiei rurale prin activități non-agricole.
    (12) Condițiile și procedurile specifice de implementare a proiectelor și a subvențiilor în avans pentru proiectele care se încadrează în măsurile de sprijin prevăzute la alin. (7)  lit. a)–c) se  aprobă de Guvern.”
    12.  Articolul 24:
    la litera f), după cuvintele „producătorilor agricoli” se introduce textul „ , cu excepția solicitanților de subvenții pentru măsurile prevăzute la art. 17, prioritatea III, lit. c)–e)”;
    la litera h), cuvintele „producătorilor agricoli” se substituie cu cuvintele „beneficiarilor de subvenții”.
    13.  La articolul 27:
    denumirea articolului va avea următorul cuprins:
    „Articolul 27. Drepturile și obligațiile solicitanților și beneficiarilor de subvenții”;
    la alineatele (1) și (2), cuvintele „Producătorii agricoli solicitanți și beneficiari” se substituie cu cuvintele „Solicitanții și beneficiarii”;
    la alineatul (3), cuvintele „Producătorii agricoli” se substituie cu cuvîntul „Beneficiarii”, iar cuvintele „Lista de interdicție a producătorilor agricoli” se substituie cu cuvintele „Lista de interdicție a beneficiarilor de subvenții”;
    la alineatul (4), cuvintele „Producătorii agricoli beneficiari” se substituie cu cuvîntul „Beneficiarii”.
    14. În denumirea și textul articolului 34, cuvintele „Lista de interdicție a producătorilor agricoli” se substituie cu cuvintele „Lista de interdicție a beneficiarilor de subvenții”.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                         Andrian CANDU

    Nr. 281. Chişinău, 29 noiembrie 2018.