HGC91/2018
ID intern unic:  379519
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 91
din  11.02.2019
pentru aprobarea Regulamentului cu privire
la valorificarea terenurilor proprietate
publică a statului
Publicat : 01.03.2019 în Monitorul Oficial Nr. 76-85     art Nr : 127     Data intrarii in vigoare : 01.03.2019
    În  temeiul art. 7 alin. (4) lit. f3)-f5) și art. 54 din Legea nr.121/2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.90-93, art.401), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă:
    1) Regulamentul cu privire la valorificarea terenurilor proprietate publică a statului, conform anexei nr. 1;
    2) Modificările ce se operează în Hotărîrea Guvernului nr.1428/2008 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la vînzarea-cumpărarea şi locaţiunea/arenda terenurilor aferente, conform anexei nr. 2.
    2. Autoritățile publice centrale, autoritățile de stat  și instituțiile publice care administrează/gestionează terenurile proprietate publică a statului, inclusiv terenurile incluse în anexa la Legea nr.668/1995 pentru aprobarea Listei unităţilor ale căror terenuri destinate agriculturii rămîn în proprietatea statului, cu excepția terenurilor libere de construcții din domeniul silviculturii, fondului apelor, apărării, securității și ordinii publice, inclusiv din administrarea Serviciului Vamal, în comun cu Agenția Proprietății Publice vor institui comisiile de transmitere şi vor asigura transmiterea către Agenție, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei hotărîri, a terenurilor din administrare/gestiune, conform Regulamentului cu privire la modul de transmitere a bunurilor proprietate publică, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.901/2015.
    3. Agenția Proprietății Publice în comun cu autoritățile publice centrale, autoritățile de stat  și instituțiile publice care administrează/gestionează terenurile proprietate publică a statului specificate în punctul 2, în procesul transmiterii, vor asigura  inventarierea terenurilor prin intermediul executanților de lucrări cadastrale.
    4. Cheltuielile aferente executării lucrărilor cadastrale de inventariere a terenurilor și de întocmire a titlurilor de autentificare a drepturilor deținătorului de teren prevăzute în punctul 3 vor fi suportate de Agenția Proprietății Publice din sursele alocate în acest scop din bugetul de stat.
    5. Proprietarii bunurilor imobile (clădiri, edificii, construcții nefinalizate) proprietate privată, amplasate pe terenurile proprietate publică de stat, sînt obligați,  pînă la data de 31 decembrie 2019, să legifereze posesia/folosința terenului proprietate publică a statului aferent construcțiilor private prin încheierea cu Agenția Proprietății Publice a contractului de locațiune/arendă/superficie sau de vînzare-cumpărare.
    6. În cazurile de neconformare a proprietarilor construcțiilor proprietate privată la prevederile punctului 5, plata pentru folosirea terenului proprietate publică a statului, aferent construcțiilor proprietate privată,  va fi calculată de Agenția Proprietății Publice  de la data publicării prezentei hotărîri, conform  legislației civile.
    7. Se abrogă Hotărîrea Guvernului nr. 932/2007 cu privire la privatizarea terenurilor proprietate publică a statului (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.127-130, art. 966).
    8. Prezenta hotărîre intră în vigoare  la data publicării.

    PRIM-MINISTRU                                                                  Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul finanţelor                                                                 Ion Chicu

    Nr. 91. Chişinău, 11 februarie 2019.


 Anexa  nr.1
la  Hotărîrea Guvernului nr. 91/2019

REGULAMENT
cu privire la valorificarea terenurilor proprietate
publică a statului

I. DISPOZIŢII GENERALE
    1. Regulamentul cu privire la valorificarea terenurilor proprietate publică a statului  (în continuare – Regulament) stabilește modul de valorificare a terenurilor proprietate publică a statului, prin transmiterea  de către Agenția Proprietății Publice (în continuare – Agenție) în locațiune/arendă/superficie/ comodat/instituirea servituții, în cazul în care aceasta este compatibilă cu uzul public, sau  de vînzare-cumpărare a acestora. 
    2. Prevederile Regulamentului  se extind asupra terenurilor proprietate publică de stat din gestiunea întreprinderilor de stat, autorităților/instituțiilor publice de stat, societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public (în continuare – entități), în special asupra:
    1) terenurilor proprietate publică a statului din domeniul public și privat, aferente bunurilor imobile proprietate de stat din gestiune și bunurilor imobile proprietate privată;
    2)  terenurilor proprietate publică a statului incluse în anexa la Legea nr.668/1995 pentru aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămîn în proprietatea statului;
    3) terenurilor proprietate publică din administrarea/gestiunea autorităţilor/instituţiilor publice, cu excepția terenurilor din domeniul silviculturii, fondului apelor,  apărării, securității și al ordinii publice, inclusiv din administrarea Serviciului Vamal;
    4) terenurilor proprietate publică a statului amplasate în perimetrul zăcămîntului de interes public național şi spațiile subterane ale acestuia.
    3. Pentru  terenurile enumerate în punctul 2, plata pentru locațiune/arendă se stabilește în contractul de locațiune/arendă. Cuantumul locațiunii/arendei se determină în baza raportului de evaluare, perfectat de evaluatori licențiați conform Legii nr.989/2002 cu privire la activitatea de  evaluare, dar nu va fi mai mic decît plata pentru arenda/locațiunea terenurilor  proprietate publică, determinată de către Agenție în temeiul Legii nr. 1308/1997 privind prețul normativ şi modul de vînzare-cumpărare a pămîntului, cu excepția terenurilor expuse la licitație cu strigare. 
    Plata redevenței în cazul transmiterii terenului în superficie se stabilește în contractul de superficie și se determină în baza raportului de evaluare, perfectat de evaluatorii licențiați conform Legii nr.989/2002 cu privire la activitatea de evaluare, dar nu va fi mai mică decît plata determinată în temeiul Legii nr. 1308/1997 privind prețul normativ şi modul de vînzare-cumpărare a pămîntului.
    4. Mijloacele financiare obținute din locațiunea/arenda/superficia terenurilor prevăzute în punctul 2 se varsă în bugetul de stat.
    Plata pentru locațiune/arendă/ superficie se efectuează anual.
    5. Suprafața terenului necesară procesului tehnologic, care se solicită prin cerere de către persoanele fizice și juridice în locațiune/arendă/superficie, se stabilește în studiul de fezabilitate,  în conformitate cu prevederile documentelor normative în construcții şi ale normelor de urbanism, în baza schemei terenului aferent, elaborate de o întreprindere licențiată în domeniul urbanismului.
    Elaborarea studiului de fezabilitate poate fi inițiată doar cu  acordul prealabil al Agenției Proprietății Publice, în care se indică destinația utilizării terenului. 
    Schema terenului aferent (parte integrată a studiului de fezabilitate, elaborat de întreprinderea licențiată în domeniul urbanismului) se coordonează cu organul local de arhitectură şi urbanism. Refuzul coordonării conține motivele argumentate în conformitate cu legislația. În cazul în care, în termen de 15 zile de la adresare, nu se prezintă refuzul întemeiat, schema terenului aferent se prezumă avizată.
    În baza studiului de fezabilitate se elaborează planul geometric al terenurilor prevăzute de prezentul act normativ, care se coordonează cu Agenția.
    Elaborarea studiului de fezabilitate poate fi inițiată de Agenție în cazul în care se expune la licitație dreptul de arendă/locațiune/superficie asupra unui teren liber de construcții, nesolicitat de persoane fizice și juridice, sau în cazul demarării unui proiect de importanță națională.
    În cazul formării, conform prezentului punct, a unor bunuri noi, modificările corespunzătoare se introduc în Registrul bunurilor imobile în baza ordinului Agenției.
II. MODUL DE TRANSMITERE ÎN LOCAŢIUNE/
ARENDĂ/COMODAT/SUPERFICIE A TERENURILOR

PROPRIETATE PUBLICĂ A STATULUI
    6. Terenurile proprietate publică a statului  din domeniul privat, aflate în gestiunea întreprinderilor de stat și a societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public se transmit în locațiune/arendă/superficie în conformitate cu prevederile punctului 11.
    Terenurile proprietate publică a statului amplasate în perimetrul zăcămîntului de interes public național şi spațiile subterane ale acestuia se transmit în  locațiune/arendă  deținătorilor de perimetre miniere în conformitate cu prevederile punctului 11.
    Terenurile proprietate publică a statului  din  domeniul public pe care sînt amplasate construcții proprietate privată se transmit în arendă/ locațiune/superficie în conformitate  cu prevederile punctului 11.
    Terenurile proprietate publică a statului libere de construcții, aflate în gestiunea întreprinderilor de stat/societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public, se transmit în locațiune/arendă/superficie  prin licitație cu strigare, în modul stabilit în punctul 12.
    Terenurile proprietate publică a statului libere de construcții, aflate în administrarea/gestiunea autorităților/instituțiilor publice de stat, se transmit în locațiune/arendă/superficie prin licitație cu strigare, în modul stabilit în punctul 12.
    Terenurile proprietate publică a statului  incluse în anexa la Legea nr. 668/1995 pentru aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămîn în proprietatea statului se transmit  în arendă/superficie, prin licitație cu strigare, în modul stabilit în punctul 12.
    Mărimea plății anuale pentru arenda terenurilor agricole proprietate publică se determină în baza  raportului de evaluare, perfectat în temeiul  Legii nr.989/2002 cu privire la activitatea de evaluare, dar nu va fi mai mică decît plata determinată  de către Agenție în  corespundere cu Legea nr. 1308/1997 privind prețul normativ şi modul de vînzare-cumpărare a pămîntului.
    Instituirea servituții de trecere pe terenurile statului proprietate publică domeniul privat se realizează în modul prevăzut în punctul 11, inclusiv pentru terenurile statului proprietate publică domeniul public,  în cazul în care aceasta este compatibilă cu uzul public.
    7. Dreptul de locator/arendator/autoritate abilitată de a transmite în locațiune/arendă/superficie/comodat  și de a institui servitute pe terenurile prevăzute în punctul 2 este exercitat de către Agenție.
    8. Termenul de transmitere în locațiune a terenurilor aferente construcțiilor  întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral, expuse la  privatizare, nu poate depăși un an.
    9. Terenurile proprietate publică a statului pot fi transmise de către Agenție în comodat autorităților administrației publice centrale, autorităților/instituțiilor bugetare de stat, autorităților/instituțiilor publice de stat la autogestiune, întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral de stat prin încheierea unui act juridic în acest sens, fiind precedat de studiul de fezabilitate, elaborat în  corespundere cu prevederile punctului 5.
    10. Selectarea locatarilor/arendașilor/superficiarilor se efectuează prin organizare de licitații cu strigare, desfășurate în modul stabilit de Guvern, sau prin negocieri directe.
    11. Pentru transmiterea terenurilor proprietate de stat domeniul public aferente bunurilor imobile/instalațiilor legate solid de sol proprietate privată,  în locațiune/arendă/superficie specificate în punctul 6 alineatele unu-trei și opt,  persoana fizică sau juridică privată depune la Agenție cerere privind încheierea contractului de locațiune/arendă/superficie a terenului  respectiv sau instituirii servituții.
    La cerere proprietarii construcțiilor/instalațiilor anexează:
    1) studiul de fezabilitate,  ce argumentează necesitatea utilizării suprafeței terenului pentru procesul tehnologic în original, elaborat cu acordul Agenției;
    2) planul geometric în 3 exemplare, aprobat de Agenție;
    3) raportul evaluatorului  independent ce determină prețul de piață la chirie/arendă/superficie;
    4) copia deciziei privind înregistrarea persoanei juridice – pentru persoanele juridice şi întreprinderile individuale, copia buletinului de identitate – pentru persoanele fizice;
    5) extrasul din Registrul bunurilor imobile, capitolele A şi B, în original sau în copie autentificată.
    Agenția examinează posibilitatea transmiterii în locațiune/arendă/superficie a terenului solicitat şi, în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii:
    1) întocmește şi semnează contractul de locațiune/arendă/superficie a terenului respectiv;
    2) respinge cererea motivat.
    12. Pentru transmiterea în locațiune/arendă/superficie a terenurilor proprietate publică aflate în administrarea/gestiunea autorităților/instituțiilor și terenurilor proprietate publică a statului incluse în anexa la Legea nr. 668/1995 pentru aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămîn în proprietatea statului prevăzute în punctul 6 alineatele patru-șase, libere de construcții/instalații, Agenția va selecta locatarul/arendașul/superficiarul  prin licitație cu strigare.
    Terenurile agricole proprietate publică a statului cu gradul de evaluare a fertilității naturale de peste 60 pot fi folosite de arendași doar pentru   desfășurarea activității în scopul obținerii de produse agricole şi pentru amplasarea obiectivelor de infrastructură a agriculturii şi a structurilor de primire turistică din categoria pensiunilor agroturistice, precum şi pentru producerea energiei electrice.
    Licitația pentru selectarea locatarului/arendașului/superficiarului terenului liber de construcții se organizează de către comisia de licitație, care se instituie prin ordin al Agenției și include trei reprezentanți ai Agenției, un reprezentant al  Ministerului Finanțelor și, după caz, un reprezentant  al autorității publice centrale în funcție de destinația terenului expus la licitație. În componenţa Comisiei de licitație pot fi incluşi, cu vot consultativ, şi experți independenți.
    13. În procesul organizării şi desfășurării licitațiilor cu strigare pentru selectarea locatarilor/arendașilor/superficiarilor terenurilor specificate în punctul 12, Agenția va asigura perfectarea:
    1) documentației lotului expus la licitație, care include:
    a) studiul de fezabilitate, care argumentează necesitatea utilizării suprafeței terenului pentru procesul tehnologic, în original;
    b) planul geometric în 3 exemplare, aprobat de Agenție, ce determină suprafața terenului propusă spre a fi transmisă în locațiune/arendă/superficie;
    c) raportul evaluatorului ce determină prețul de piață la chirie/arendă și borderoul de calcul al preţului normativ al terenului aferent, perfectat de  către Agenţie;
    d) copia extrasului din Registrul bunurilor imobile, capitolele A şi B;
    e) proiectul contractului de locațiune/arendă/superficie;
    2) comunicatul informativ cu privire la desfăşurarea licitaţiei cu strigare.
    14. Cu cel puţin 15 zile înainte de începerea licitaţiei, vînzătorul publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova comunicatul informativ privind desfăşurarea licitaţiei. Comunicatul include următoarele informaţii:
    1) data, ora şi locul desfăşurării licitaţiei;
    2) dreptul expus la licitaţie şi locul aflării terenurilor;
    3) caracteristica terenurilor (numărul cadastral, suprafaţa, bonitatea, destinaţia funcţională), după caz, condiţiile asigurării cu reţele tehnice şi transport;
    4) preţul de expunere și condițiile de participare la licitaţie, inclusiv modul şi termenele de achitare a  prețului;
    5) condiţiile de obţinere a dreptului de locaţiune/arendă/superficie;
    6) suma taxei de participare şi mărimea acontului pentru fiecare drept expus la licitaţie;
    7) conturile de decontare la care se va achita taxa de participare la licitaţie şi acontul;
    8) termenul-limită de prezentare a cererilor şi a documentelor necesare pentru participarea la licitaţia cu strigare;
    9) altă informaţie relevantă.
    15. Condițiile și modul de desfășurare a licitației cu strigare se vor realiza în conformitate cu prevederile Regulamentului privind  licitațiile cu strigare şi cu reducere,  aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 136/2009.
    16.  Pe parcursul a 20 de zile de la semnarea procesului-verbal al rezultatelor licitaţiei cu strigare, cîştigătorul licitaţiei, pentru obţinerea dreptului de locaţiune/arendă/superficie, achită în avans chiria/redevența pentru cel puțin un an în bugetul de stat.
    17. Pe parcursul a 7 zile de la achitarea chiriei/redevenței:
    1) părțile încheie contractul de locaţiune/arendă/superficie, după caz;
    2) părţile asigură transmiterea terenurilor în  locaţiune/arendă/superficie.
    Contractele de locaţiune/arendă/superficie a terenurilor încheiate pe un termen ce depășește 3 ani se înregistrează în Registrul bunurilor imobile.
    18. Agenția este în drept să transmită terenurile prevăzute în punctul 12 în locațiune/arendă/superficie prin negocieri directe, în cazul în care închirierea  nu a fost solicitată la o licitație, iar cheltuielile de organizare a licitației nu sînt justificate (nu sînt acoperite de chiria/arenda pe 6 luni).
    Negocierile directe pentru selectarea locatarilor/arendașilor/superficiarilor terenurilor proprietate publică de stat prevăzute  în punctul 12 se organizează de  către Agenție  la propunerea potențialilor locatari/arendași/superficiari.
    Negocierile directe se desfășoară de către comisia instituită  conform punctului 12.
    Comisia negociază și stabilește cuantumul plății pentru folosința terenurilor şi alte clauze ale contractului de locațiune/arendă/superficie, ținînd cont de mărimea plății pentru locațiune/arendă/redevență enunțată în comunicatul informativ, de prețurile existente pe piață, de oferta solicitantului şi de alte condiții și aspecte ce se fixează în  procesul-verbal al comisiei de  negocieri.
    Agenția Proprietății Publice este în drept să încheie contractul de locațiune/arendă/superficie a terenurilor specificate în prezentul punct cu solicitantul selectat de comisia de negocieri.
    19. Contractul de locațiune/arendă/superficie a terenului, în forma prevăzută în anexele nr.1 și nr. 2, se încheie în condițiile prevăzute de legislație.
    20. Planul geometric al terenului, raportul de evaluare și/sau calculul cuantumului locațiunii/arendei/redevenței terenurilor specificate în punctul 11 se anexează la contractul de locațiune/arendă/superficie şi este parte integrantă a acestuia. Cheltuielile de întreținere a terenurilor transmise în  locațiune/arendă/superficie nu se includ în cuantumul chiriei/arendei/redevenței.
    21. Transmiterea terenurilor locatarului/arendașului/superficiarului se efectuează prin act de transmitere în locațiune/arendă/superficie, în care se indică locul şi data întocmirii actului, terenurile ce se transmit, starea lor, numărul cadastral, numărul şi data încheierii contractului de locațiune/arendă/superficie conform căruia se efectuează transmiterea, termenul locațiunii/ arendei/superficiei.
    22. Contractul de locațiune/arendă/superficie poate fi reziliat, la cererea părților, în următoarele cazuri:
    1) înstrăinarea construcțiilor amplasate pe terenul închiriat;
    2) încălcarea de către cealaltă parte a clauzelor contractului;
    3) folosirea terenului închiriat în alte condiții şi scopuri decît cele stipulate în contract;
    4) transmiterea în locațiune/subarendă sau în folosința terțului  fără acordul scris al Agenției.
    23. Contractul de locațiune/arendă/superficie încetează:
    1) la expirarea termenului stabilit în contract;
    2) în cazul vînzării terenului aferent;
    3) în cazul în care interesul național o impune, prin rezoluțiune unilaterală.
III. VALORIFICAREA TERENURILOR PROPRIETATE
PUBLICĂ A STATULUI
    24. Terenurile proprietate publică a statului din domeniul privat, aflate în gestiunea întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public, care sînt în excedent și libere de construcții și grevări,  pot fi vîndute la preț de piață de către Agenție prin licitație cu strigare, conform Regulamentului privind  licitațiile cu strigare şi cu reducere,  aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 136/2009.
    Terenurile proprietate publică a statului din domeniul privat aflate în gestiunea întreprinderilor de stat și a societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public, pe care sînt amplasate construcții  proprietate privată, se vînd în modul stabilit în Regulamentul cu privire la vînzarea-cumpărarea și locațiunea/arenda terenurilor aferente, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1428/2008.
    În cazurile de expunere la vînzare, la preț de piață, a terenurilor proprietate de stat domeniul privat, care sînt în excedent şi libere de construcții, aflate în gestiunea întreprinderilor de stat și a societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public, grevate cu locațiune/arendă/superficie, dreptul preferențial de procurare îl dețin locatarii/arendașii/superficiarii. Dreptul preferențial poate fi exercitat în termen de 5 zile de la data publicării comunicatului informativ  privind expunerea terenului la licitație cu strigare în Monitorul Oficial  al Republicii Moldova, care se exprimă printr-o declarație scrisă a locatarului/arendașului/superficiarului privind acceptarea condițiilor enunțate în comunicat și dovada privind achitarea în bugetul de stat a plății pentru folosința terenului închiriat pentru cel puțin 5 ani.
    Dacă, în termen de 5 zile de la data publicării comunicatului informativ, locatarul/arendașul/superficiarul nu își exercită dreptul preferențial la procurarea terenului conform condițiilor de expunere enunțate, licitația cu strigare se desfăşoară pînă la desemnarea cîștigătorului.
    25. Terenurile proprietate publică a statului amplasate în  perimetrul zăcămîntului de interes public național pot fi vîndute de către Agenție deținătorilor de perimetre miniere, la cererea de procurare prezentată de solicitant, la care se anexează următoarele acte:
    1) studiul de fezabilitate, ce argumentează necesitatea utilizării suprafeței terenului pentru procesul tehnologic, în original, elaborat cu acordul Agenției;
    2) planul geometric în 4 exemplare, aprobat de către Agenție și elaborat în temeiul studiului de fezabilitate, ce determină suprafața terenului  solicitat spre procurare;
    4) raportul evaluatorului, ce determină prețul de piață sau  borderoul de calcul al prețului normativ al terenului, perfectat de către Agenție;
    5) copia deciziei privind înregistrarea persoanei juridice – pentru persoanele juridice şi întreprinderile individuale, copia buletinului de identitate – pentru persoanele fizice;
    6) extrasul din Registrul bunurilor imobile, capitolele A şi B, în original sau în copie autentificată;
    7) plata de folosință a terenului pentru cel puțin 5 ani.
    Agenția examinează posibilitatea vînzării terenului solicitat şi, în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii:
    1) întocmește și semnează contractul de vînzare-cumpărare a terenului respectiv; sau
    2) refuză argumentat netemeinicia încheierii contractului de vînzare-cumpărare.
    26. Terenurile proprietate publică a statului din domeniul public aflate în gestiunea întreprinderilor de stat/societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public și terenurile aflate în administrarea/gestiunea autorităților/instituțiilor publice de stat, transmise în locațiune/arendă/superficie în condițiile punctului 12, pot fi vîndute, în condițiile punctului 24 alineatele trei și patru, doar după trecerea lor din domeniul public în domeniul privat al statului, conform legislației, și achitarea plății de folosință pentru cel puțin 5 ani.
    27. Terenurile proprietate publică a statului incluse în anexa la Legea nr. 668/1995 pentru aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămîn în proprietatea statului, aferente bunurilor imobile proprietate privată, se vînd la preț de piață în baza raportului de evaluare întocmit în condițiile Legii nr. 989/2002 cu privire la activitatea de evaluare, dar nu mai mic decît prețul calculat de către Agenție conform Legii nr. 1308/1997 privind prețul normativ şi modul de vînzare-cumpărare a pămîntului, doar în cazul trecerii acestora din domeniul public în domeniul privat al statului și al schimbării destinației în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 1170/2016 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de transmitere, schimbare a destinației și schimb de terenuri. Cheltuielile de schimbare a destinației terenului agricol vor fi suportate de cumpărător.
    28. Terenurile agricole proprietate publică a statului cu gradul de evaluare a fertilității naturale mai mici de 60, incluse în anexa la Legea nr. 668/1995 pentru aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămîn în proprietatea statului, libere de construcții,  transmise în arendă în modul prevăzut în punctul 12, pot fi vîndute  în condițiile punctului 24 alineatele trei și patru, doar după trecerea acestora din domeniul public în domeniul privat al statului, schimbarea destinației, în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 1170/2016 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de transmitere, schimbare a destinației și schimb de terenuri, și achitarea plății de folosință a terenului pentru cel puțin 5 ani. Cheltuielile de schimbare a destinației terenului agricol vor fi suportate de cumpărător.
    29.  Adoptarea deciziilor privind trecerea terenurilor agricole proprietate de stat din domeniul public în domeniul privat al statului este precedată de realizarea unui  studiu pedologic, ce determină gradul de fertilitate natural, elaborat de către întreprinderile calificate  în domeniu.

    anexa nr.1

    anexa nr.2

Anexa nr. 2

la Hotărîrea Guvernului nr. 91/2019


MODIFICĂRILE

ce se operează în Hotărîrea Guvernului nr.1428/2008 pentru

aprobarea Regulamentului cu privire la vînzarea-cumpărarea

şi locaţiunea/arenda terenurilor aferente


    Hotărîrea Guvernului nr.1428/2008 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la vînzarea-cumpărarea şi locaţiunea/arenda terenurilor aferente (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.226-229, art. 1437) se modifică după cum urmează:

    1) în hotărîre:

    a) în clauza de adoptare, textul „ , art.8 alin.(1) lit.g1)” se exclude;

    b) punctul 13 se abrogă; 

    2 )în Regulament:

    a) cuvintele „Agenția Relații Funciare și Cadastru”, la orice caz gramatical, se substituie cu cuvintele „Agenția Proprietății Publice”, la cazul gramatical corespunzător;

    b) la punctul 1, textul  „ , art.8 alin.(1) lit.g1)” se exclude;

    c) punctele 8-10 se abrogă;
    d) punctele 11 şi 12 vor avea următorul cuprins:

    „11. Pentru vînzarea-cumpărarea terenurilor aferente din domeniul privat al statului, Cumpărătorul depune la Agenţia Proprietăţii Publice cererea de cumpărare a terenului aferent, conform modelului prezentat în anexa nr.1 la prezentul Regulament.

    Cererea va conține:

    1) pentru persoanele juridice şi întreprinderile individuale – denumirea completă a firmei, sediul şi numărul telefonului de contact;

    2) pentru persoanele fizice – numele şi prenumele, codul personal din buletinul de identitate sau din pașaport şi numărul telefonului de contact.

    La cerere Cumpărătorul va anexa:

    a) schema terenului aferent, elaborată în modul stabilit (studiul de fezabilitate);

    b) extrasul din Registrul de stat al unităților de drept – pentru persoanele juridice şi întreprinderile individuale, iar copia buletinului de identitate sau a pașaportului – pentru persoanele fizice;

    c) extrasul din Registrul bunurilor imobile, capitolele A şi B, în original, sau copia autentificată şi copia documentelor în baza cărora a fost înscris în Registru dreptul de proprietate asupra bunului;

    d) autorizația de construcție şi actul de inspectare a construcției, în cazul construcțiilor nefinalizate;

    5) contractul de arendă asupra terenului aferent, după caz;

    6) avizul autorității publice centrale în administrarea căreia se află terenul şi/sau întreprinderea/instituţia care gestionează terenul şi/sau clădirile amplasate pe terenul supus formării, după caz.

    Agenția Proprietăţii Publice stabileşte prețul de vînzare al terenurilor aferente din domeniul privat al statului, aplicînd coeficientul maxim de amplasare şi amenajare, prevăzut în anexa nr.4 la prezentul Regulament.

    12. Agenția Proprietăţii Publice, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii de procurare a terenului aferent, va examina și va comunica cumpărătorului acordul pentru elaborarea planurilor geometrice în patru exemplare de către executanții de lucrări cadastrale în baza schemei terenului, parte componentă a studiului de fezabilitate, sau va refuza motivat cererea Cumpărătorului.

    În acordul eliberat Cumpărătorului pentru executanții de lucrări cadastrale la perfectarea planurilor geometrice, se va indica destinația terenului şi suprafața și se va face mențiunea la studiul de fezabilitate perfectat de întreprinderea licențiată în domeniul urbanismului în scopul determinării suprafeței terenului aferent bunului imobil proprietate privată necesar procesului tehnologic.

    În caz de refuz la vînzarea terenului respectiv, Cumpărătorul va fi notificat, în termen de 30 de zile, în scris, privind motivele ce fac imposibilă vînzarea-cumpărarea terenului. Cumpărătorul este în drept să conteste refuzul Vînzătorului, în condițiile legislației.

    Planul geometric al terenurilor, elaborat conform prezentului punct se coordonează de Agenţia Proprietăţii Publice, în baza căruia aceasta perfectează borderoul de calcul al preţului de vînzare-cumpărare a terenului aferent solicitat spre cumpărare în patru exemplare (conform modelului specificat în anexa nr. 2).

    Borderoul de calcul şi planul geometric al terenului aferent sînt părți integrante ale contractului de vînzare-cumpărare.

    În cazul formării, conform prezentului punct, a unor bunuri noi, modificările corespunzătoare se introduc în Registrul bunurilor imobile în baza ordinului Agenției Proprietăţii Publice.

    Agenţia Proprietăţii Publice,  ca urmare a coordonării planului geometric și perfectării borderoului de calcul al preţului de vînzare-cumpărare a terenului aferent, în termen de pînă la 30 de  zile de la data prezentării spre aprobare a planurilor geometrice, va întocmi în 4 exemplare şi va semna contractul de vînzare-cumpărare a terenului respectiv.”;

    f) la punctul 291,alineatul 2 se abrogă;

    g) la punctul 293, alineatul 2 se abrogă;

    h) la punctul 294, textul „/autoritatea administrației publice centrale care administrează terenul” se exclude;

    i) punctul 295 va avea următorul cuprins:

    „295. La demers proprietarul construcției va anexa:

    1) schema terenului aferent (studiul de fezabilitate), elaborată în modul stabilit;

    2)  extrasul din Registrul bunurilor imobile, capitolele A şi B, în original sau copie autentificată;

    3) copia deciziei privind înregistrarea persoanei juridice, autentificată de conducător, extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice şi numărul telefonului de contact;

    4) copia buletinului de identitate sau a pașaportului solicitantului, pentru persoanele fizice, şi numărul telefonului de contact.”