OMFC45/2019
ID intern unic:  379808
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL FINANŢELOR
ORDIN Nr. 45
din  05.03.2019
privind modificarea Ordinului Ministerului Finanțelor
nr.121 din 13.09.2017 privind aprobarea formularului
Procesului-verbal cu privire la contravenție
Publicat : 15.03.2019 în Monitorul Oficial Nr. 94-99     art Nr : 496     Data intrarii in vigoare : 15.04.2019
    În legătură cu modificările introduse în Codul contravențional al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24 octombrie 2008 prin Legea nr.159 din 12 octombrie 2018 privind modificarea unor acte legislative și Legea nr. 178  din  26 iulie 2018 cu privire la modificarea unor acte legislative,
ORDON:
    I. Ordinul Ministerului Finanțelor nr.121 din 13.09.2017 privind aprobarea formularului Procesului-verbal cu privire la contravenție, se modifică după cum urmează:
    1. Anexa nr.1 Formularul Procesului-verbal cu privire la contravenție:
    1.1 La punctul 12, după cuvîntul “IDNP” se introduce textul “adresa de domiciliu, număr de telefon”.
    1.2 La punctul 17, textul “72 de ore din momentul stabilirii ei” se substituie cu textul “3 zile lucrătoare de la data aducerii la cunoștință a deciziei de aplicare a sancțiunii contravenționale”.
    1.3 Pe versoul formularului Procesului-verbal cu privire la contravenție:
    1.3.1 Articolul 34 se expune în următoarea redacție:
    “Articolul 34. Amenda
    (1) Amenda este o sancţiune pecuniară, care se aplică în cazurile şi în limitele prevăzute de prezentul cod. Amenda se stabileşte în unităţi convenţionale. O unitate convenţională este egală cu 50 de lei.
    (2) Amenda se aplică persoanelor fizice de la una la 500 de unităţi convenţionale, iar persoanelor cu funcţie de răspundere – de la 10 la 1500 de unităţi convenţionale.
    (21) Amenda se aplică persoanelor juridice în limitele stabilite de articolul din partea specială a cărţii întîi a prezentului cod, după caz:
    a) amendă de la 10 la 1500 de unităţi convenţionale;
    b) amendă în mărimea valorii produsului, serviciului respectiv care constituie obiectul contravenţiei, dar nu mai puţin de valoarea limitei maxime în unităţi convenţionale, în cazul în care acest fapt este prevăzut expres de norma materială din partea specială a cărţii întîi.
    (22) Comiterea repetată de către persoana juridică, în decursul unui an, a încălcărilor specificate în partea specială a cărţii întîi a prezentului cod se sancţionează cu amendă în mărime dublă din suma amenzii în valoarea limitei maxime, indicată în partea specială a cărţii întîi.
    (23) Comiterea de către persoana juridică a treia oară şi mai mult, în decursul unui an, a încălcărilor specificate în partea specială a cărţii întîi a prezentului cod se sancţionează cu amendă în mărime triplă din suma amenzii în valoarea limitei maxime, indicată în partea specială a cărţii întîi.
    (24) Amenda se achită de către contravenient în mod benevol în termen de 30 de zile de la data stabilirii acesteia.
    (25) Amenzile aplicate pentru săvîrşirea contravenţiilor se virează în bugetul de stat, cu excepţia celor prevăzute la alin.(26)–(29).
    (27) Amenzile aplicate de către organele Serviciului Fiscal de Stat pentru contravenţiile prevăzute la art.263 alin.(2) se virează în bugetul asigurărilor sociale de stat.
    (3) Contravenientul este în drept să achite jumătate din amenda stabilită dacă o plăteşte în cel mult 3 zile lucrătoare de la data aducerii la cunoştinţă a deciziei de aplicare a sancţiunii contravenţionale.
    În acest caz se consideră că sancţiunea amenzii este executată integral, cu excepţia cazului în care a fost contestată decizia de aplicare a sancţiunii contravenţionale şi contravenientul nu şi-a retras cererea de contestare a deciziei, emisă asupra cauzei contravenţionale, pînă la cercetarea judecătorească.
    (4) Dacă persoana fizică sau juridică nu a achitat amenda în decursul a 30 de zile de la data stabilirii acesteia, se va proceda conform reglementărilor Codului de executare. În cazul în care achitarea amenzii nu este posibilă din cauza lipsei ori a insuficienţei bunurilor sau din cauza eschivării cu rea-voinţă a contravenientului de la achitarea acesteia, instanţa de judecată poate înlocui suma neachitată a amenzii, după caz, cu:
    a) amendă în mărime dublă, care însă nu poate depăşi limita maximă a sancţiunii cu amenda prevăzută de norma materială contravenţională sau de prezentul articol;
    b) privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an;
    c) muncă neremunerată în folosul comunităţii, calculîndu-se o oră de muncă pentru o unitate convenţională, durata muncii fiind de cel mult 60 de ore;
    d) arest contravenţional, calculîndu-se o zi de arest pentru 2 unităţi convenţionale, durata arestului fiind de cel mult 30 de zile. În acest caz, se va ţine cont de restricţiile prevăzute la art.38 alin.(4).
    (6) Pentru situaţiile enumerate la alin.(4) lit.a), c) şi d), privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an poate fi aplicată ca sancţiune complementară.
    (7) În cazurile prevăzute la alin.(4), suma neachitată a amenzii stabilite persoanei juridice poate fi înlocuită cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.
    (8) Amenda se înlocuieşte de către instanţa de judecată în a cărei rază teritorială îşi are sediul autoritatea din care face parte agentul constatator care a examinat cauza, la demersul acestuia sau al procurorului care a examinat cauza. În cazul în care sancţiunea este aplicată de către instanţa de judecată, înlocuirea se efectuează de către instanţa care a judecat cauza în fond, la demersul executorului judecătoresc.”.
    1.3.2 La articolul 384 alin.(2) lit.m ), textul “să soluţioneze cauza” se substituie cu textul “să aplice sancţiunea”.
    1.3.3 La articolul 448 alin.(4), după textul “face parte agentul constatator” se introduce textul “ , conform competenţei teritoriale,”.
    2. Punctul 7 din Anexa nr.2 Instrucțiunea cu privire la modalitatea de întocmire a procesului-verbal cu privire la contravenție:
    2.1 La subpunctul 6 litera c), după cuvîntul “pașaport” se introduce textul “sau alt act care stabilește indentitatea persoanei”.
    2.2 La subpunctul 15, după cuvîntul “IDNP-ul” se introduce textul “adresa de domiciliu și numărul de telefon”.
    II. Blanchetele proceselor-verbale cu privire la contravenție, aprobate prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 121 din 13.09.2017 vor fi utilizate până la finisarea stocului, având aceeași putere juridică ca și Blanchetele proceselor-verbale cu privire la contravenție modificate prin prezentul ordin.
    III. Serviciul Fiscal de Stat va asigura publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    MINISTRUL FINANȚELOR                                              Ion Chicu

    Nr. 45. Chişinău, 5 martie 2019.