HGA1492/2002
ID intern unic:  294427
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1492
din  28.12.2001
cu privire la aprobarea Programului de gazificare
a Republicii Moldova pînă în anul 2005
Publicat : 15.01.2002 în Monitorul Oficial Nr. 9-10     art Nr : 62

   
Abrogată prin HG796 din 25.10.12, MO228/31.10.12 art.858

    În scopul dezvoltării în continuare a subsectorului gaze  în conformitate cu prevederile Strategiei energetice a Republicii Moldova pînă în anul 2010 şi asigurării neîntrerupte a populaţiei şi economiei naţionale cu gaze naturale, Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă Programul de gazificare a  Republicii Moldova  pînă în anul 2005 (se anexează).
2. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, în comun cu agenţii economici din teritoriu, vor întreprinde măsurile necesare pentru îndeplinirea programului sus-aprobat.
3. Construcţia gazoductelor magistrale şi branşamentelor de presiune înaltă se va efectua în mod prioritar din contul bugetului de stat, admiţîndu-se şi finanţarea acestora din mijloacele bugetelor locale şi resursele  capitalului privat, a gazoductelor interurbane (inclusiv  a gazoductelor de presiune medie) - din mijloacele bugetelor autorităţilor administraţiei publice locale şi agenţilor economici din teritoriu, iar a celorlalte obiecte de aprovizionare cu gaze - din mijloacele agenţilor economici şi ale cetăţenilor.
4. Se recomandă Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică să stimuleze activitatea Societăţii pe Acţiuni "Moldova-Gaz" în vederea alocării mijloacelor proprii pentru extensiunea reţelei existente de transport şi distribuţie a gazelor naturale spre consumatorii neconectaţi.
5. Se stabileşte că:
la construcţia gazoductelor şi altor obiecte de gazificare, finanţate de la bugetul de stat, Ministerul Energeticii va exercita funcţia de beneficiar unic;
gazoductele şi alte obiecte de gazificare, construite din contul bugetului de stat, vor fi transmise în modul stabilit la balanţa autorităţilor publice locale;
autorităţile publice locale şi alţi beneficiari vor transmite în bază de contract gazoductele construite în gestiunea subdiviziunilor teritoriale ale Societăţii pe Acţiuni "Moldova-Gaz", indiferent din care resurse financiare au fost construite acestea.
6. Se abrogă Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova  nr.403 din 31 iulie 1991 "Cu privire la Programul de stat de gazificare a Republicii Moldova  pînă în anul 2000".
7. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina dlui A.Cucu, viceprim-ministru, ministrul economiei.

    Prim-ministru
    al Republicii Moldova                                          Vasile TARLEV
    Contrasemnată:
    Viceprim-ministru,
    ministrul economiei                                               Andrei Cucu
    Ministrul energeticii                                             Iacob Timciuc  
    Ministrul finanţelor                                               Mihail Manoli
    Ministrul justiţiei                                                   Ion Morei

    Chişinău, 28 decembrie 2001.
    Nr. 1492.

Anexa nr. 1
la Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova nr. 1492
din 28 decembrie 2001
PROGRAMUL DE GAZIFICARE A
REPUBLICII MOLDOVA PÎNĂ ÎN ANUL 2005
I. Introducere
Programul de gazificare a Republicii Moldova pînă în anul 2005 (denumit în cele ce urmează - Programul) este elaborat în baza principiilor Strategiei Energetice a Republicii Moldova pînă în anul 2010. Drept repere pentru elaborarea lui au servit nivelul realizat de gazificare şi obiectivele de gazificare pe termen mediu, determinate de posibilităţile financiare ale Societăţii pe Acţiuni "Moldova-Gaz", ale bugetelor de stat şi locale.
Gazificarea Republicii Moldova este un proces extrem de dificil, dat fiind faptul că gazele naturale sînt importate la nivel de 100%, iar preţul lor la frontieră atinge nivelul celui mondial. O bună parte din echipamentele şi utilajele reţelelor de gaze s-au uzat şi necesită să fie înlocuite. La un şir de obiecte au fost  stopate lucrările de construcţie, fapt care a destabilizat întreaga ramură.
Obiectivele Programului sînt axate în principal pe crearea noilor obiecte ale gospodăriei de gaze şi pe modernizarea celor existente, ţinîndu-se cont de cerinţele pieţei şi de potenţialul investiţional. Programul conţine analiza stării tehnice a ramurii de gaze naturale, recomandări privind racordarea în perspectivă a consumatorilor de gaze potrivit investiţiilor capitale efectuate şi minimului prestabilit de utilizare a capacităţilor gazoductelor, determinarea domeniilor prioritare de plasare a investiţiilor pentru utilizarea eficientă a sistemelor existente de gaze, viitoarele construcţii optime de gazoducte magistrale, elaborarea direcţiilor de perspectivă privind evidenţa transparentă a consumului de gaze, în special la frontieră, şi a măsurilor pentru sporirea protecţiei mediului înconjurător.
II.  Scopul Programului
Principalul scop al Programului este elaborarea şi implementarea noilor direcţii prioritare în domeniul gazificării pînă în anul 2005 în condiţiile demonopolizării acestui sector, care să asigure aprovizionarea permanentă şi în condiţii de securitate a economiei naţionale şi a populaţiei Republicii Moldova cu gaze naturale, potrivit etapelor de dezvoltare a ramurilor şi a sferei sociale în perspectiva apropiată.
Actualmente obiectivele majore sînt crearea sistemului naţional de evidenţă transparentă a importului şi tranzitului de gaze, dezvoltarea gazoductelor magistrale şi gazoductelor-branşamente, precum şi, profitînd de poziţia strategică de tranzit, amplificarea conexiunilor favorabile externe, care ar permite utilizarea eficientă a capacităţilor existente.
III. Starea actuală a sferei gazificării
În  Republica Moldova gazele naturale se utilizează începînd cu  anul 1967. În anul 2000 consumul de gaze a constituit circa 2,5 miliarde metri cubi, inclusiv consumul utilizatorilor din localităţile din partea dreaptă a Nistrului - un miliard metri cubi. Conform situaţiei de la 1 ianuarie 2001, se află în exploatare:
580,77 km gazoducte magistrale;
451,15 km gazoducte - branşamente;
7471,15 km gazoducte  şi reţele de distribuţie locale;
56 staţii de distribuire a gazelor (în continuare - SDG).
La reţeaua de gazificare sînt conectate 278 localităţi. În prezent teritoriul Republicii Moldova este traversat de următoarele gazoducte magistrale:
în nord:  Ananiev-Cernăuţi-Bogorodcianî (ACB), D 1020 mm;
în sud: Şebelinca-Dnepropetrovsk-Krivoi Rog-Ismail (ŞDKRI), D 800 mm;
Ananiev-Tiraspol-Ismail (ATI), D 1200 mm;
Razdelnaia-Ismail (RI), D 800 mm.
Gazoductele magistrale sus-indicate permit debitarea în Moldova şi tranzitarea în alte ţări a 44,52 miliarde metri cubi pe an, inclusiv prin:
ACB                 - 8,72 miliarde m3/an;
ŞDCRI şi RI     - 15,80 miliarde m3/an;
ATI                   - 20,00 miliarde m3/an.
De facto, prin gazoducte se debitează şi se tranzitează anual circa 20 miliarde metri cubi, inclusiv:
ACB                - 1,30 miliarde m3/an;
ŞDCRI şi RI    - 7,30  miliarde m3/an;
ATI                  - 11,40 miliarde m3/an.
Astfel, capacitatea  gazoductelor magistrale este solicitată doar la nivel de 44%.
Gazoductele-branşamente şi staţiile de distribuţie a gazelor din teritoriul Republicii Moldova permit furnizarea către consumatori a circa 9 miliarde metri cubi de gaze pe an. Consumul efectiv prin gazoductele-ramificaţii ale Republicii Moldova constituie în prezent circa un miliard metri cubi pe an. Gradul mediu de solicitare a  gazelor la SDG existente constituie circa 17% pe ţară.
Conform situaţiei de la 1 ianuarie 2001, în Republica Moldova funcţionau 56 staţii de distribuţie a gazelor. În prezent se examinează chestiunea privind reamplasarea SDG-1 Chişinău din zona alunecărilor de teren în preajma satului Buneţi. În legătură cu punerea în funcţiune a Fabricii de sticlă din Chişinău, în anul 1998 s-a efectuat reconstrucţia SDG-2 din satul Floreni, cu asamblarea unui bloc suplimentar de tip BK SDG - II - 160.
Pe teritoriul Republicii Moldova sînt amplasate 5 staţii de compresiune a gazelor (SCG).
Starea tuturor gazoductelor magistrale, care traversează teritoriul ţării, este satisfăcătoare, cu excepţia sectoarelor Odesa-Tiraspol-Chişinău şi Chişinău-Rîbniţa. Sectorul gazoductului magistral Tiraspol-Chişinău (D 500 mm) este exploatat de peste 30 de ani şi, conform stării lui tehnice, trebuie înlocuit sau trecut în categoria a II-a cu presiunea de lucru pînă la 2,5 MPA (25 kg/cm2). Sectorul de suprafaţă a gazoductului Rîbniţa-Chişinău de lîngă satul Buneţi se află în zona alunecărilor de teren şi urmează a fi reamplasat.
Actualmente gazele naturale sînt importate din Rusia. Indicii gazificării judeţelor sînt menţionaţi în tabela nr. 1. Gradul de cuprindere a populaţiei în reţeaua de gazificare pe judeţe variază de la 3% pînă la 46%, cel mai scăzut nivel de gazificare fiind  în judeţele Ungheni, Lăpuşna, Tighina, Taraclia.
Diametrul mediu ponderat al gazoductelor variază de la
50 mm la 100 mm. Lungimea gazoductelor locale variază de la 6,1 km în judeţul Ungheni pînă la 1550,26 km în judeţul Chişinău.
Schemele de gazificare a raioanelor, elaborate pînă în anul 2000, s-au învechit în legătură cu schimbarea structurii consumului de gaze, potenţialului investiţional şi diviziunii administrativ-teritoriale a Republicii Moldova şi trebuie să fie revăzute şi optimizate în conformitate cu schimbările economice  şi  cu noile tehnologii şi normativele introduse în vigoare.
În Moldova gazul lichefiat se utilizează din anul 1946, în special în localităţile amplasate departe de gazoductele magistrale. Gazul lichefiat se prelucrează şi se livrează consumatorilor de la 4 staţii de îmbuteliere cu o capacitate însumată de păstrare de 4,08 mii m3 (mun. Străşeni, Bălţi şi Comrat). În stadiu de construire se află alte două staţii de îmbuteliere a gazelor din or. Ungheni şi Cupcini, cu o capacitate totală de 2,8 mii m3.
IV.  Perspectivele  dezvoltării gazoductelor
magistrale şi a branşamentelor
În prezent există un şir de gazoducte-branşamente cu staţii de distribuţie gaze, construcţia cărora a demarat în anii precedenţi, dar care au rămas nefinalizate din lipsa mijloacelor financiare. Printre acestea sînt branşamentele Zăicani
(jud. Chişinău), Ferapontievca (UTA Găgăuzia), Alexăndreni şi Sîngerei (jud. Bălţi), Hînceşti (jud. Lăpuşna), Chiperceni (jud. Orhei), Camenca (jud. Soroca) şi Ştefan Vodă - Palanca (jud. Tighina).
Avînd în vedere însemnătatea acestor obiecte, se prevede finalizarea lor cel tîrziu pînă în anul 2005, deşi posibilităţile bugetului de stat sînt limitate (tabela nr.3).  Odată cu recepţia în exploatare a acestor obiecte numărul consumatorilor de gaze se va majora esenţial. De menţionat, însă, că exploatarea acestor gazoducte va deveni eficientă numai dacă se vor utiliza cel puţin 50% din capacităţile lor.
În perioada planificată se preconizează extinderea reţelei de conducte magistrale Drochia-Ungheni-Iaşi şi Căuşeni-Chişinău (linia a doua), precum şi construcţia branşamentelor nefinalizate şi a gazoductului spre or. Soroca. În acest scop vor fi atrase mijloace financiare atît de la investitori autohtoni, cît şi de la  cei străini (tabela nr. 3).
Construcţia branşamentelor spre Ungheni, Făleşti, Camenca, Nisporeni, Leova, Cantemir, Căinari, Grebleşti, Sărătenii Noi, pentru care este deja elaborată documentaţia de proiect şi deviz, va fi executată doar după anul 2005.
V. Perspectivele dezvoltării gazoductelor
dintre localităţi şi de distribuţie
Dat fiind că actualmente în republică gazoductele magistrale în funcţiune ating sute de kilometri, a apărut necesitatea acută de a dezvolta reţelele de distribuţie (gazoductele locale). Acest lucru va permite mărirea volumelor consumului de gaze naturale pe ţară.
Din cauza dezvoltării insuficiente a reţelelor gazoductelor dintre localităţi  şi de distribuţie, gazoductele-branşamente existente sînt utilizate în medie la nivel de 23%.
În anii precedenţi în republică a început construcţia a circa  50  obiecte de gazificare cu o lungime totală a reţelelor de distribuţie de 361,23 km, însă ulterior, din lipsa mijloacelor financiare, lucrările de construcţie la ele au fost suspendate şi conservate. Pentru atingerea scopurilor Programului este necesar ca pînă în anul 2005 să fie finalizată construcţia gazoductelor locale cu o lungime totală de  222,7 km, ceea ce va comporta investiţii în valoare de 57,98 milioane lei (tabela nr.4 ).
VI. Aprovizionarea cu gaze a municipiului Chişinău
Una din sarcinile dezvoltării complexului de gaze al Moldovei este asigurarea cu gaze naturale a mun. Chişinău şi a localităţilor limitrofe. Municipiul Chişinău este cel mai mare consumator de gaze naturale - el utilizează circa 66%  din totalul gazelor consumate la intern. Anterior municipiul Chişinău era aprovizionat cu gaze din două surse: la sud, prin gazoductul Tiraspol-Chişinău, şi la nord, prin gazoductul Rîbniţa-Chişinău.
Din anul 1992 livrările de gaze prin gazoductul magistral Tiraspol-Chişinău au fost sistate, din care cauză mun. Chişinău este aprovizionat pînă în prezent doar prin gazoductul Rîbniţa-Chişinău. Această stare de lucruri nu permite aprovizionarea echilibrată, calitativă şi sigură cu energie şi combustibil a întregii zone centrale a Republicii Moldova. În plus, gazoductul Rîbniţa-Chişinău parţial se află în zona alunecărilor de teren din imediata apropiere a capitalei.
În anul 1998 s-a efectuat reconstrucţia SDG-2,  sporindu-i capacitatea. Cu toate acestea, în perioada de toamnă-iarnă gazoductul magistral Rîbniţa-Chişinău nu poate asigura consumatorii cu volumul necesar de gaze naturale. Avînd în vedere aprovizionarea insuficientă a consumatorilor din mun. Chişinău şi în temeiul calculelor tehnico-economice efectuate anterior pentru ameliorarea aprovizionării cu gaze a mun. Chişinău, prezentul Program prevede:
Areamplasarea gazoductului magistral Rîbniţa-Chişinău din zona alunecărilor de teren din apropierea satului Buneţi şi sporirea capacităţii SDG-1 (de la 170 mii m3/oră pînă la 320 mii m3/oră);
VII. constructia tranşei a doua  a gazoductului Căuşeni-Chişinău.
Pentru atingerea  acestor obiective sînt necesare 281,5 milioane lei (tabelele nr.3 şi 5). Totodată, în vederea  îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze a unor sectoare din mun. Chişinău, îndeosebi a sectorului Centru, unde în perioada de iarnă se resimte deficitul de gaze, se prevede construcţia unui gazoduct autonom de presiune înaltă spre centrala electrică de termoficare nr.1 (CET-1), pentru care va fi nevoie de investiţii capitale  în valoare de 1,54 milioane lei. Acestea pot  fi alocaţii atît ale  întreprinderilor consumatoare de gaze, cît şi mijloace ale Primăriei mun. Chişinău.
Se propune, de asemenea:
folosirea utilajelor de gaze cu un randament de cel puţin  90%;
descentralizarea sistemelor de încălzire şi aprovizionare cu apă caldă.
Cel puţin  10% din sistemele de încălzire urmează să fie descentralizate, ceea ce va face posibilă economisirea a 1650 mii m3 de gaze naturale din contul cazangeriilor individuale şi prin instalarea sistemelor de încălzire autonome.
Întreprinderilor industriale, producţia cărora poate fi păstrată mai mult de şase luni ( fabricile de materiale de construcţie, uzinele metalurgice şi altele), li se poate recomanda să lucreze în perioada de vară, elaborîndu-se în acest sens tarife diferenţiate pentru consumul de gaze naturale. Avînd în vedere perimetrul şi complexitatea sistemelor de aprovizionare cu gaze a mun. Chişinău, este oportună  elaborarea unui program individual de dezvoltare pe termen de 10 ani.
Realizarea acestor măsuri va permite micşorarea consumului de gaze naturale, ceea ce va contribui la ridicarea gradului de securitate în aprovizionarea cu gaze şi protecţia mediului înconjurător, iar folosirea ţevilor din polietilenă pentru conducte va ridica eficienţa aprovizionării cu gaze, va majora termenul de exploatare a gazoductelor şi va economisi energia electrică utilizată actualmente pentru protecţia catodică a conductelor din oţel contra coroziunii.
VII. Trecerea la utilizarea gazelor naturale  
în industria  prelucrătoare
Printre cei mai disciplinaţi consumatori de gaze naturale sînt unităţile din industria alimentară şi prelucrătoare. Programul prevede conectarea prioritară la sistemul de gazificare a 54 de întreprinderi (tabelele nr. 6-16) din aceste ramuri, inclusiv:
- fabrica de coniacuri şi vinuri (cu un consum de 2 milioane m3/an) şi fabrica de bere (0,4 milioane m3/an) din or. Bălţi;
- fabrica de produse lactate din Ceadîr-Lunga (1,17 milioane m3/an);
- fabrica de conserve din Călăraşi (2,5 milioane m3/an);
- fabrica de coniacuri şi vinuri din Călăraşi (un milion m3/an);
- cazangeria or. Briceni (5,75 milioane m3/an);
- fabrica de conserve din or. Drochia (1,5 milioane m3/an);
- cazangeria depoului de vagoane şi refrigeratoare din s. Başcalia (1,5 milioane m3/an);
- fabrica de conserve din s. Olăneşti (3 milioane m3/an);
- fabrica de zahăr din or. Alexăndreni (10 milioane m3/an);
- 9 complexe de uscat tutun (3,3 milioane m3/an).
Întreprinderile sus-numite sînt rentabile şi permit recuperarea rapidă a investiţiilor efectuate pentru trecerea lor la utilizarea gazelor naturale. Mai mult ca atît, ele funcţionează în perioada cînd gazoductele nu sînt suprasolicitate, ceea ce va permite creşterea  sarcinii lor. În această situaţie este recomandabil ca Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să stimuleze Societatea pe Acţiuni "Moldova-Gaz"să investească sau să atragă investiţii pentru extensiunea reţelei existente de distribuţie prin majorarea normativului de beneficiu stabilit (actualmente aceasta este de 5%).
VIII. Extinderea reţelei de staţii-compresoare
pentru alimentarea automobilelor cu gaze
La situaţia din 1 ianuarie 2001 în Moldova funcţionau două staţii-compresoare pentru alimentarea automobilelor cu gaze (SCAAG) staţionare şi cinci staţii mobile, din care:
SCAAG nr.1, mun. Chişinău - 500 alimentări în 24 ore;
SCAAG nr.2, mun. Chişinău - 500 alimentări în 24 ore;
staţiile de alimentare mobile ale Ministerului Transportului şi Comunicaţiilor 5x100 + 500 alimentări în 24 ore.
În total în 24 ore SCAAG au o sarcină de 1500 alimentări.
În fază de construcţie se află încă o SCAAG de 500 alimentări în 24 ore în mun. Bălţi. A fost elaborată documentaţia de execuţie pentru construcţia SCAAG  nr.3 din mun. Chişinău, la care însă lucrările vor începe numai după  finalizarea construcţiei gazoductului magistral Căuşeni-Chişinău.
Capacităţile existente de alimentare cu gaze comprimate, evaluate la 2000 alimentări în 24 ore, nu sînt suficiente. Este necesară lărgirea reţelei de SCAAG. Luînd în considerare creşterea cererii la gazele naturale în calitate de combustibil pentru parcul naţional de automobile şi incapacitatea statului de a finanţa construcţia noilor obiecte în domeniul gazificării,  lărgirea reţelei de SCAAG se va efectua din contul capitalului privat (tabela nr.17). Extinderea în continuare a acestei reţele prin construirea unor SCAAG rapid recuperabile cu capacităţi de la 40 pînă la 125 alimentări în 24 ore va fi posibilă numai după anul 2005.
IX.  Utilizarea gazelor naturale pentru
producerea energiei electrice şi termice
Capacităţile existente  în Republica Moldova de producere a energiei electrice şi termice sînt insuficiente şi nu permit satisfacerea necesităţilor localităţilor şi obiectelor din sfera  productivă.
Programul prevede construcţia unor centrale electrice cu ciclu combinat cu o capacitate de 10 MW şi mai mult (tabela nr. 18). Aceste centrale vor permite utilizarea gazelor naturale la producerea apei calde şi a aburilor pentru încălzire şi în scopuri industriale cu un randament de circa 85-90%, din care randamentul electric va constitui 40%. De asemenea, vor diminua  evacuările de substanţe nocive în mediul înconjurător. Consumul de gaze pentru o staţie electrică cu capacitatea de 10 MW va constitui circa 3000 m3/oră.
Staţiile electrice urmează să fie amplasate în imediata apropiere a gazoductelor magistrale, gazoductelor-branşamente şi a SDG.
Nerentabilitatea sistemului existent de centrale termice şi electrice este cauzată de:
- scăderea consumului de energie termică din cauza scumpirii  acesteia;
- starea tehnică deplorabilă a reţelelor termice (pierderi mari de căldură din cauza uzurii izolaţiei termice);
- imposibilitatea reglării flexibile a consumului de  căldură;
- funcţionarea CET-urilor şi cazangeriilor în regimuri cu randament scăzut;
- coeficientul mic de siguranţă;
- lipsa mijloacelor pentru întreţinerea în bună funcţionare a reţelelor, cazangeriilor şi punctelor termice.
Pornind de la cele menţionate, Programul prevede folosirea cazangeriilor autonome în microsectoare, în casele cu multe etaje şi la consumatorii mari, precum şi  instalarea cazanelor pe gaze în apartamente şi în blocurile multinivel private.
X. Crearea sistemului de evidenţă a gazelor naturale
importate şi tranzitate
Importul de gaze naturale pentru necesităţile interne, cît şi tranzitarea lor prin teritoriul Republicii Moldova se efectuează printr-un sistem unic de gazoducte magistrale în baza contractelor anuale încheiate între Societatea pe Acţiuni Rusă "Gazprom" şi Societatea pe Acţiuni "Moldova-Gaz", precum şi în baza acordului tehnic încheiat între Societatea pe Acţiuni Rusă "Gazprom", NAK "Naftogaz" şi Societatea pe Acţiuni "Moldova-Gaz".
În prezent livrările de gaze se efectuează pe trei noduri ale gazoductelor magistrale, iar punctele de predare-primire sînt staţiile de evidenţă a gazelor  amplasate pe teritoriul Ucrainei şi aparţinînd NAK "Naftogaz" din Ucraina. Astfel:
1) punctul de predare-primire la nodul de gazoducte Ananiev-Cernăuţi-Bogorodcianî şi Rîbniţa-Chişinău, de la care este alimentat cu gaze nordul şi centrul Moldovei şi or. Rîbniţa, este staţia de evidenţă a gazelor Alexeevka sau staţia de evidenţă a gezelor Ananiev, în dependenţă de schema livrărilor de gaze;
2) punctul de predare-primire la nodul de gazoducte Ananiev-Tiraspol-Ismail (ATI), Razdelnaia-Ismail (RI) şi Şebelinca-Dnepropetrovsk-Krivoi Rog-Razdelinaia-Izmail (ŞDKRI), prin care se tranzitează gazele la export şi se alimentează estul şi sudul ţării, precum şi regiunea Odesa din Ucraina, este SMG Ananiev şi SMG Orlovka;
3) punctul de predare-primire la nodul de gazoducte Razdelnaia-Ismail (RI), Şebelinca-Dnepropetrovsk-Krivoi Rog-Razdelinaia-Ismail (ŞDKRI) şi Odesa-Chişinău (OCh) prin care se livrează gaze Transnistriei, Centralei  Termoelectrice Moldoveneşti (CTEM) şi regiunii Odesa, este SMG Riasnopolie.
Volumele  gazelor recepţionate sînt fixate zilnic în baza datelor despre consumul gazelor la fiecare SMG şi SDG şi se transmit zilnic serviciilor de dispecerat  ale Societăţii cu răspundere limitată "Moldovatransgaz" şi Asociaţiei de producere "Tiraspoltransgaz". Este evident că sistemul existent de evaluare a volumelor gazelor predate şi recepţionate este imperfect. Pentru o evidenţă mai strictă a volumelor de gaze folosite de consumatorii Republicii Moldova, Programul prevede crearea unui sistem naţional de evidenţă a gazelor importate şi livrate. În scopul evidenţierii transparente a fluxurilor de tranzit spre Balcani,  Societatea pe Acţiuni "Moldova-Gaz" urmează să valorifice grantul primit de la TACIS (Uniunea Europeană) în sumă de 1,6 milioane EURO pentru construcţia staţiei de măsurare a debitului de gaze din Tocuz (Căuşeni). Cu concursul Băncii Mondiale, din sumele nedisbursate din Proiectul Energetic, va fi iniţiată construcţia a şase puncte de măsurare pe diferite magistrale la intrarea în teritoriul Republicii Moldova - în satele Burlăceni, Saharna, Solonceni, Gura-Bîcului, Otaci, Hădărăuţi (tabela nr.19).
În  perioada de referinţă, în coordonare cu NAK "Naftogaz" Ucraina, se va efectua separarea pe etape a consumatorilor din Ucraina şi Moldova pentru aprovizionarea cu gaze din diferite surse:
consumatorii din Moldova - de la gazoductul magistral RI;
consumatorii din Ucraina  - de la gazoductul magistral ŞDKRI.
Programul prevede reconectarea în anii 2002-2003 la gazoductul magistral RI a următoarelor gazoducte-branşamente:
Gazoductul-ramificaţie către SDG Căuşeni                 -2002
Gazoductul-ramificaţie către SDG Ştefan Vodă          -2002
Gazoductul-ramificaţie către SDG Săiţi (Căuşeni)        -2003
Gazoductul-ramificaţie către SDG Basarabeasca         -2004
Gazoductul-ramificaţie către SDG Comrat                   -2003
Gazoductul-ramificaţie către SDG Ceadîr-Lunga          -2004
Gazoductul-ramificaţie către SDG  Taraclia                  -2005
Gazoductul-ramificaţie către SDG Cahul                       -2005
Gazoductul-ramificaţie către SDG Etulia                       -2005
În plus, Programul preconizează crearea unui sistem unic de colectare şi evidenţă a informaţiilor de la SMG, SDG şi PMG în cadrul dispeceratului central, folosind legătura prin modem şi calculatoarele personale. Termenul introducerii în exploatare este anul 2002.
În acest scop, Programul  prevede:
înfiinţarea dispeceratului central;
dotarea părţii liniare a gazoductelor magistrale şi a gazoductelor de presiune joasă cu mijloace de măsurare;
reînzestrarea punctelor de măsurare ale reţelelor de presiune joasă cu noi mijloace de măsurare.
XI. Asigurarea sectorului de gaze naturale
cu resurse de exploatare
Pentru întreţinerea sistemului de tranzitare a gazelor naturale şi de aprovizionare neîntreruptă, în condiţii de securitate, a ţării la obiectele întreprinderilor "Moldovatransgaz" şi "Tiraspoltransgaz" se vor efectua diferite lucrări specificate de reglementările normativelor în vigoare. Resursele pentru executarea acestor lucrări vor spori în funcţie de necesitatea de a schimba şi repara învelişul de protecţie al gazoductelor, de a restabili mijloacele de protecţie catodică contra coroziunii, de imperativul reparaţiei capitale a agregatelor de pompare de la staţiile de compresoare, menţinerii la nivel corespunzător a legăturilor tehnologice între obiecte şi implementării telemecanicii în dirijarea automatizată a fluxului de gaze. În acest scop, Programul prevede asigurarea organizaţiilor de exploatare cu seturi pentru caz de accidente la conducte, armătură de închidere şi reglare, cu mijloacele de transport şi mecanismele necesare (tabelele nr. 20-21).
XII. Concluzii şi recomandări
Potrivit analizei situaţiei privind gazificarea Republicii Moldova şi în scopul optimizării şi extinderii sistemelor de gaze, se propun următoarele măsuri:
1. Modernizarea şi extinderea sistemului de transportare a gazelor prin:
a) construirea unor  gazoducte magistrale cu lungimea totală de 170 km;
b) finalizarea construcţiei gazoductelor începute anterior şi construirea unor noi gazoducte-branşamente cu lungimea totală de 140 km;
c) crearea sistemului naţional de evidenţă şi măsurare a livrărilor de gaze naturale prin construirea unei staţii şi a şase puncte de măsurare a gazelor;
d) reamplasarea sectorului de gazoduct magistral Rîbniţa-Chişinău din zona alunecărilor de teren în preajma satului Buneţi;  reconstruirea şi lărgirea SDG-1 din mun. Chişinău;
e) finalizarea construcţiei gazoductelor dintre localităţi şi construcţia de noi gazoducte cu o lungime totală de 222,7 km;
f) dezvoltarea reţelelor de gaze urbane şi rurale cu o lungime totală de 5126 km.
2. Majorarea sarcinii sistemelor de gaze, care va comporta:
a) construcţia a cinci centrale electrice cu ciclu combinat de producere a energiei electrice şi termice în baza gazelor naturale;
b) extinderea reţelelor de SCAAG şi sporirea productivităţii lor pînă la 2500 alimentări în 24 ore;
c) trecerea la funcţionarea cu gaze a 54 de întreprinderi din industria prelucrătoare, cu un volum total de consum  de 130,6 milioane m3/an;
d) conectarea la sistemul de gaze a 27,1 mii consumatori particulari cu un consum total de  gaze naturale în volum de 25 milioane m3/an.
3.  Sporirea eficienţei utilizării gazelor, care implică:
a) elaborarea sistemului de tarife diferenţiate la gaze (vară-iarnă) şi trecerea în timpul verii pe gaze naturale a întreprinderilor, a căror producţie poate fi păstrată 6 luni şi mai mult;
b) descentralizarea a cel puţin 10% din sistemele de încălzire şi aprovizionare cu apă caldă în oraşe, ceea ce va genera o economie de 0,85 milioane m3/an;
c) folosirea aparatelor de gaze cu un randament de cel puţin 90%.
4.  Elaborarea documentaţiei normativ-tehnice, care cuprinde:
a) elaborarea metodologiei de calcul şi selectare a gazoductelor în funcţie de condiţiile climaterice din ţară şi de noile tehnologii. Economia de metale la construcţia reţelelor va constitui 10-15%;
b) corectarea schemelor de gazificare, elaborate anterior, ţinîndu-se cont de noua diviziune administrativ-teritorială a ţării, de tehnologiile noi, normativele şi posibilităţile financiare. Costul unei scheme de aprovizionare cu gaze a unui judeţ va constitui aproximativ 25 mii lei (în preţurile anului 2000);
c) elaborarea cadrului juridic pentru livrarea gazelor către consumatori, care va stabili măsuri drastice, inclusiv debranşarea operativă de la reţea a consumătorilor care folosesc nesancţionat gazele;
d) elaborarea şi aprobarea coeficienţilor de corectare a consumului de gaze în funcţie de temperatura mediului în locul de instalare a contoarelor;
e) elaborarea normelor specifice ale consumului de gaze corelate cu cele europene. În baza noilor norme şi în scopul economisirii gazelor, în instituţiile bugetare vor fi introduse paşapoarte energetice, care vor reflecta obiectiv consumul de gaze. Reglementarea consumului se va efectua prin aplicarea tarifelor diferenţiate pentru consum.
5. Sporirea fiabilităţii şi duratei de exploatare şi asigurarea securităţii  reţelelor de gaze existente prin:
a)  înlocuirea gazoductelor metalice cu cele de polietilenă, fapt care va comporta economisirea energiei electrice, folosite pentru staţiile catodice, de 300 kWh /an;
b)  elaborarea unor soluţii constructive privind debranşarea expresă de la reţea a consumatorilor fără a pătrunde în locuinţă sau pe terenurile proprietarilor;
c) instalarea la consumatorii rău-platnici a contoarelor cu sistarea automată a alimentării cu gaze.
Investiţiile necesare pentru efectuarea măsurilor sus-enumerate sînt indicate în tabela nr. 22.
Notă. Conform actelor normative în vigoare (Normele şi Regulile în construcţie 02.05.06-85, 02.04.08-87), gazoductele se clasifică în funcţie de presiunea fiecăruia (Pkg/cm2) şi diametrul conductei pînă la 1400 mm,
după cum urmează:
P=0 + 0,05 - de presiune joasă;
P = 0,05 + 3 - de presiune medie;
P = 3 + 6 - de presiune înaltă, categoria II;
P = 6 - 12 - de presiune înaltă, categoria I;
P = 12 - 25 - de presiune înaltă, clasa II;
P = 25 - 100 - de presiune înaltă, clasa I.
Tabela nr. 1
Indicii principali de gazificare a Republicii Moldova
(conform situaţiei la 1.01.2001)
Nr. d/o Judeţele Nr. localităţilor Lungimea gazoduct. (km) Consumul efectiv de gaze (mil.m3) % de solicitare a gazoductelor
Nr. total Localităţile gazificate
1 Bălţi 251 20 497,07 82,6 24
2 Edineţ 157 19 425,1 38,8 12
3 Cahul 106 5 285,29 17,7 23
4 Chişinău 178 66 1550,26 52,1 39
5 Lăpuşna 151 6 172,56 7,8 4
6 Orhei 190 24 457,15 39,2 10
7 Soroca 178 13 368,62 47,3 15
8 Taraclia 26 13 344,53 17,3 9
9 Tighina 81 18 520,61 12,2 7
10 Ungheni 150 1 6,13 0,4 3
11 mun. Chişinău 23 25 1579,68 663,4 46
12 U.T.A. Găgăuzia 32 17 1264,16 53,5 19
  TOTAL 1523 227 7471,15 1032,3 17

Tabela nr. 2
Indicii privind gazificarea Republicii Moldova pînă în anule 2005

Nr. d/o Judeţele Numărul suplim. de locuinţe gazificate Numărul suplim. de Întreprinderigazificatee Mărimea consum. de gaze (mil.m3/an) Consumul finalde gaze (mil.m3) % de solicitare a gazoductelorlocale
1 Bălţi 2971 10 15,6 112,3 28,0
2 Edineţ 10410 1 15,3 76,5 15,0
3 Cahul 1000 3 2,9 27,7 26,0
4 Chişinău 1184 9 3,5 60,6 41,0
5 Lăpuşna 990 7 12,2 16,7 15,0
6 Orhei 5087 4 10,9 17,6 26,0
7 Soroca 1310 7 58 155,4 24,0
8 Taraclia 480 - 0,5 12,8 10,0
9 Tighina 1336 3 7,2 22 11,0
10 Ungheni 1200 2 15,9 17,3 39,0
11 mun. Chişinău   84 7,9 737,5 48,0
12 U.T.A. Găgăuzia 2356 8 6,8 54,2 22,0
  TOTAL 28324 138 156,7 1310,6 23,0

Tabela nr. 3
Construcţia
gazoductelor-branşamente pînă în anule 2005

Nr.
d/o
Denumirea obiectelor Anul începerii construcţiei Lungimea totală (km) Lungimea gazoductelor construite (km) Urmează să fie constrit (km) Necesarul de mijl. finan. p/u finalizarea construcţiei (mil.lei) Sumele de finanţare Anul
finanţării
1 Gazoductul-branşament
 Teleneşti
1992 69,0 3,0 22,0 21,0 Bugetul de stat 2005
2 Gazoductul-branşament
s. Alexăndreni (d=425mm-5,0 km, d=219mm-0,1 km)
1992 5,1 5,1 2,5 0,2 Bugetul de stat 2002
3 Gazoductul-branşament
Călăraşi-Ungheni
2002 45,0 0,2 60,0 60,0 Capital privat 2005
4 Gazoductul-branşament
Călăraşi (II-a tranşă SDG
s. Răciula) (d=273mm-0,1 km)
1997 0,1 0,1 1,5 0,15 Bugetul de stat 2002
5 Gazoductul-branşament
s. Chipirceni
1998 2,8 2,8 1,3 0,5 Bugetul de stat 2002
6 Gazoductul-branşament
Ştefan Vodă-Sergheevca
1999 34,9 7,0 28,7 22,7 Bugetul de stat, Capital privat 2005
7 Gazoductul-branşament Gura-galbenă-Hînceşti (d=219mm) 1997 22,0 - 12,0 10,5 Bugetul de stat 2003
8 Gazoductul-branşament

Sîngerei (d=426-219mm)
1999 19,3 - 14,1 10,1 Capital privat 2003
9 Gazoductul-branşamentCamenca (d=273mm-6,5 km; d=219mm-16,2 km) 2001 22,9 1,5 10,5 10,5 Capital privat 2005
10 Gazoductul-branşament
Căuşeni -Chişinău
2002 75,0 - 252,0 252,0 Capital privat 2005
11 Gazoductul-branşament
Drochia-Ungeni-Iaşi
2002 95,0 - 450,0 450,0 Capital privat 2005
  TOTAL   391,1 19,7 854,6 837,65    

Tabela nr. 4
Construcţia
gazoductelor nefinalizate (pînă în anule 2005)

Denumirea obiectelor Anul începerii
construcţiei
Lungimea
totală (km)
Lungimea gazoductelor
construite (km)
Urmeazăsă fie constrit (km) Costul obiectului
(mil.lei)
Necesarul de mijl. finan. p/u finalizarea construcţiei (mil.lei) Sumele de finanţare Anul
finanţării
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Judeşuş Chişinău, total   72,780 16,800 55,950 17,680 13,580    
Gazoductul Sîngera-Puhoi-Ţipala
(d=159mm-12 km)
1995 12,000 2,300 9,700 3,500 3,400 Bugetul local 2002
Gazoductul s. Todireşti
(d=159mm-0,5 km)
1998 1,950 0,900 1,050 0,785 0,680 Bugetul local 2002
Gazoductul s. Geamăna
(d=200mm-0,5 km; d=100mm-4,8 km)
1998 10,200 1,000 9,200 1,560 1,400 Bugetul de stat 2003
Gazoductul s. Bardar
(d=273mm-3 km; d=219mm-8 km)
1997 11,000 0,400 10,600 4,500 4,300   2005
Gazoductul s. Pîrliţa
(d=80mm-2 km)
1996 7,000 2,400 4,600 2,100 1,500   2002
Gazoductul Rădeni-Drăguşeni-Zamcioji
(d=159mm-6 km)
1998 6,000 1,033 4,900 1,200 0,900   2003
Gazoductul Coşniţa-Pohrebea
(d=108mm-3 km)
1997 2,530 2,530   0,411 0,151   2002
Gazoductul Romaneşti-Rădeni 2002 1,600   1,600 0,300 0,300   2002
Gazoductul Zăicana
(d=130mm-3,5 km)
1997 3,500 3,500 - 0,820 0,250   2002
Gazoductul Străşeni-Vorniceni 1998 17,000 2,700 14,300 1,300 0,400   2004
s. Grebieşti SDG 2002       1,200 0,300   2003
Judeţul Bălţi, total   67,500 23,900 43,600 21,900 16,920    
Gazoductul local spre
s. Cubolta
(d=159mm-11,3 km)
1991 11,500 7,300 4,200 2,500 0,550   2003
Gazoductul Rîşcani-Pîrjota 2002 13,000   13,000 8,000 8,000   2004
Gazoductul s. Mihăileni
(d=114mm-5,8 km)
1997 5,800 2,500 3,300 1,000 0,500   2002
Gazoductul s. Pompa
(d=160mm-6,5 km)
1997 6,500 5,000 1,500 1,000 0,300   2002
Gazoductul s. Beleuţi
(d=114mm-3,6 km)
1997 3,600 1,600 2,000 0,900 0,550   2002
Gazoductul s. Hîjdieni
(d=219mm-2 km)
1996 2,200 2,000 0,200 0,400 0,100   2003
Gazoductul s. Sadovoe
(d=219mm-7 km)
1996 7,000 4,000 3,000 1,500 0,320   2002
Gazoductul s. Sturzovca
(d=219mm-7,9 km)
1996 7,900 1,500 6,400 1,800 1,800   2003
Gazoductul Pelenia-Grinăuţi 1997 4,800   4,800 0,600 0,600   2003
Gazoductul GORP-2-2,5 km 2002 5,200   5,200 4,200 4,200   2203
Judeţul Lăpuşna, total   33,870 9,100 26,770 12,070 8,130    
Gazoductul Cicur-Mingir-Topala-Bogdanovca
(d=159-273mm-17,4 km)
1995 17,400 5,063 14,300 3,100 2,700   2004
Gazoductul Ecaterinovca
(d=159mm-5,65 km)
1996 5,650 1,600 4,50 0,650 0,330   2003
Gazificaţia mun. Hînceşti 2002 7,000   7,000 3,500 3,500   2005
Gazoductul spre s. Abaclia 1996 2,620 2,000 0,620 2,620 0,800   2003
Gazoductul Cimişlia, Ecaterinovca, Vale Perjei-Gradişte 1998 1,200 0,400 0,800 1,200 0,800   2002
Judeţul Soroca, total   21,500 9,900 11,600 4,100 2,030    
Gazoductul s. Gribova-Baroncea
(d=108mm-4,9 km)
1998 4,900 1,600 3,300 0,900 0,730   2002
Gazoductul s. Dobruşa
(d=159mm-12 km)
1996 12,000 6,000 6,000 2,200 0,800   2003
Gazoductul s. Vădeni
(d=159mm-4,6 km)
1998 4,600 2,300 2,300 1,000 0,500   2002
Judeţul Edineţ, total   10,900 1,900 8,000 3,500 1,700    
Gazoductul s. Alexăndreni
(d=160-225mm-4,5 km)
1994 4,500 0,500 4,000 2,700 1,400   2004
Gazoductul s. Calaraşovca

(d=90mm-6,4 km)
1998 6,400 1,400 4,000 0,800 0,300   2001
Judeţul Ungheni, total   32,000 0,000 33,000 9,200 4,000    
Gazoductul s. Sipoteni 2002 7,000   8,000 3,100 2,000   2003
Gazoductul spre s. Pîrjoleni 2002 5,000   5,000 1,800 0,400   2003
Gazoductul s. Vălcineţ 2002 9,000   9,000 2,800 0,800   2003
Gazoductul s. Hîrjauca 2001 11,000   11,000 1,500 0,800   2003
Judeţul Orhei, total   31,800 13,850 17,960 8,050 2,650    
Gazoductul s. Sirota
(d=63mm-4,8 km; d=32-90mm-3,1 km)
19981998 4,83,1 4,8- 3,100 0,50,45 0,150   2002
Gazoductul s. Curchi-Pripiceni
(d=57mm-4 km)
1996 4,000 3,200 0,800 1,300 0,250   2002
Gazoductul s. Cuşmirca
(d=89mm-4 km)
1996 4,000 4,000   1,200 0,800   2003
Gazoductul s. Păpăuţi 1997 2,500 1,850 0,650 0,500 0,350   2002
Gazoductul Zorile-Ocniţa-Cucuruzeni
(d=110mm-6,4 km)
1993 6,400   6,410 0,600 0,600   2003
Gazoductul Bravicea-Săseni 2002 7,000   7,000 3,500 0,500   2003
Judeţul Tighina, total   13,500 9,200 4,300 4,000 1,150    
Gazoductul s.Baccealia
(d=108mm-6 km)
1996 6,000 5,700 0,300 1,500 0,150   2002
Gazoductul s.Sălcuţa (d=159-219mm-7,5 km) 1996 7,500 3,500 4,000 2,500 1,000   2003
Judeţul Taraclia, total   5,900 5,100 0,800 1,220 0,150    
Gazoductul Albota de Sus-Sofievca
 (d=159mm-5,9 km)
1996 5,900 5,100 0,800 1,220 0,150   2002
U.T.A. Găgăuzia, total   34,000 12,000 22,000 13,100 0,620    
Gazoductul s.Cotovscoe (d=159-89mm-13 km) 1997 15,000 12,000 3,000 1,800 0,220   2002
Gazoductul Comrat-Bugeac-Dezghingea 2002 19,000   19,000 11,300 0,400   2005
Judeţul Cahul, total   141,000 32,500 108,500 33,544 24,910    
Gazoductul Găvănoasa-Nicolaevca 1999 10,200 9,900 0,3 4,300 0,150   2002
Gazoductul Pelinei-Moscovei 1998 12,900 4,500 8,400 5,800 4,660   2003
(d=127-219mm-12,9 km) 1998 49,000 17,000 32,000 6,300 3,500   2003
Gazoductul Cişmichioi-Sloboziaţ
Mare-Giurgiuleşti
(d=90mm-49 km)
1997 3,900 1,100 2,800 1,144 0,600   2002
Gazoductul s. Roşu (d=325-168mm-3,9 km) 2002 35,000   35,000 10,000 10,000   2005
Gazoductul Congazciucul de Jos-Vişineşti-Cantemir 1994 2,000   2,000 0,500 0,500   2002
Gazoductul s. Ceboclia-Vadul-lui- Isac 1997 28,000   28,000 5,500 5,500   2004
Total pe republică   464,750 134,250 332,480 128,360 75,840    

Tabela nr. 5
Construcţia
gazoductelor nefinalizate (pînă în anule 2005)

Denumirea obiectelor Costul orientativ de deviz al construcţiei,(mil. lei) Executanţi Anul punerii în funcţiune Sursele de finanţe
Reamplasarea gazoductului magistr. Chişinău Rîbniţa din zona alunecărilor de teren în zona s. Buneţi. Extinderea SDG-1 7,021,0 "Moldova-Gaz" S.A."Moldova-Gaz" S.A. 20022005 Mijloace propriiMijloace proprii
Construcţia unui Gazoduct separat către CET-1 1,54 Chişinău-Gaz" SRL, CET-1 2001 Mijloace proprii
TOTAL 29,54      

Tabela nr. 6
Perspectiva de gazificare a judeţului Bălţi

Nr.
d/o
Denumirea localităţilor % gazificării Perspectiva de conectare
Existent (%) Reco
-mandat
(%)
Case de locuit Consum gazelocuinţe (mii m3/an) Obiecte industriale Consum gaze
 la obiectele industriale
 (mii m3/an)
1 or. Bălţi 61,0 - - - Fabrica de vin Fabrica de bere Universitatea 20004502709
2 or. Glodeni 54,1 - - - Sect. de prelicr. a cărnii Casangeria spitalului 4261680
3 or. Răşcani 58,2 - - - Combinatul de panificare Fabrica de nutreţuri 756137
4 s. Corlăteni 9,0 30 405 385 - -
5 s. Pelenia 0 30 747 710 - -
6 s. Dobrogea 6,3 30 336 320 - -
7 s. Duşmani 0 30 255 242 - -
8 s. Iabloana 0 30 375 356 - -
9 s. Natalievca 14,3 30 55 52 Sere 150
10 s. Mărăndeni 2,5 30 236 224 - -
11 s. Popovca 6,3 30 1002 97 - -
12 s. Pîrliţa 19,0 30 152 145 Uscăt. de tutun 250
13 s. Iliciovca 0 30 248 236 - -
14 s. Hăsnăşenii Noi 26,0 30 14 14 - -
15 s. Răuţel 52,0 - - - Uscăt. de tutun 250
16 s. Singureni 24,0 30 46 44 - -
  TOTAL - 30 2971 2825 - 8808

Tabela nr. 7
Perspectiva de gazificare a judeţului Edineţ

Nr.
d/o
Denumirea localităţilor % gazificării Perspectiva de conectare
Existent (%) Reco-mandat(%) Case de locuit Consum gazelocuinţe
(mii m3/an)
Obiecte industriale Consum gaze la obiectele industriale
 (mii m3/an)
1 or. Briceni 7,3 30,0 7115 6865,9 Casangerie 5745,0
2 or. Ocniţa 18,0 30,0 1961 1892,3 - -
3 s. Paustova 24,5 30,0 30 28,9 - -
4 s. Ocniţa 7,3 30,0 253 244,2 - -
5 s. Bîrlădeni 0,4 30,0 380 366,7 - -
6 s. Hădărăuţi 0,6 30,0 250 241,3 - -
7 s. Baraboi 11,2 30,0 421 406,3 - -
8 s. Lipcăuţi   30,0     -  
9 s. Grimăncăuţi   30,0     -  
10 s. Trebujeni   30,0     -  
11 or. Donduşeni   30,0     -  
12 s. Ţaul   30,0     -  
13 s. Bleşteni-Alexăndreni   30,0     -  
14 s. Brătuşeni-Zăicani   30,0     -  
15 s. Donduşeni   30,0     -  
16 Gazoduct interrural spre s. Caracuşeni, Corjeuţi, Bălăsineşti   30,0     -  
17 s. Bîrnova   30,0        
18 s. Dînjeni   30,0        
19 s. Corestăuţi   30,0        
  TOTAL   30,0 10410 10045,6 - 5745,0

Tabela nr. 8
Perspectiva extinderii gazificare în UTA Găgăuzia

Nr.
d/o
Denumirea localităţilor % gazificării Perspectiva de conectare
Existent (%) Reco-mandat
(%)
Case de locuit Consum gazelocuinţe (mii m3/an) Obiecte industriale Consum gaze la obiectele industriale
 (mii m3/an)
1 or. Ceadîr-Lunga 98,0 2 145 220 Fabrica de lapte, casangeria 1168,0
2 or. Congaz 17,0 83,0 2700 4050,0 - -
3 s. Chirsova 24,0 76,0 2071 3100,0 - -
4 s. Beşalma 8,0 92,0 1831 2750,0 - -
5 s. Tomai 35,0 65,0 971 1460,0 - -
6 s. Chiriet-Lunga 5,0 95,0 811 1220,0 - -
7 s. Joltai 9,0 91,0 598 900,0 - -
8 s. Copceac 84,0 16,0 348 320,0 - -
9 s. Ferapontievca 0,0 100 527 790 CUT (sere, casangeria centr.), cazan, fabrica de vin 254,0/122,0992,0/393,0
10 s. Baurci 100 - 145 220 -  
11 s. Beşghioz 100 - - - -  
12 s. Gaidar 51 49,0 551 830 -  
13 s. Cazaiac 47 53 1044 1570 -  
14 s. Vulcăneşti 98 2 98 150 -  
15 s. Etulia 90 10 108 160 -  
16 s. Cişmichioi 54 46 681 1020 -  
17 s. Carbolia 0 100 262 390    
18 s. Comrat 89 11 833 1250    
19 s. Congazcic 88 12 60 90    
20 s. Svetlîi 0 100 473 710    
21 s. Bujeac 0 100 457 690    
22 s. Dezghinjea 0 100 1503 2250    
23 s. Cioc-Maidan 0 100 1417 2130    
24 s. Avdarma 0 100 1325 1990    
25 s. Cotovscoe 0 100 243 310    
  TOTAL     19063 28610 - 3803,0

Tabela nr. 9
Perspectiva extinderii gazificare în jud. Cahul

Nr.
d/o
Denumirea localităţilor % gazificării Perspectiva de conectare
Existent (%) Reco-
mandat(%)
Case de locuit Consum gazelocuinţe (mii m3/an) Obiecte industriale Consum gaze la obiectele industriale
 (mii m3/an)
1 or. Crihana Veche - 30,0 100 93,0   1132,0
2 or. Moscovei - 30,0 500 463,0 Elevator, Casangerie 725,0
3 s. Pelinei - 30,0 400 370,0    
  TOTAL   30,0 1000 926,0   1857,0

Tabela nr. 10
Perspectiva extinderii gazificare în jud. Chişinău

Nr.
d/o
Denumirea localităţilor % gazificării Perspectiva de conectare
Existent (%) Reco-mandat(%) Case de locuit Consum gazelocuinţe (mii m3/an) Obiecte industriale Consum gaze la obiectele industriale (mii m3/an)
1 or. Străşeni 15,0 30,0 352 334,4 Fabrica de pîine Centrul de telecomunicaţii Liceul 5975,035,5140,0
2 s. Roşcani 19,0 30,0 52 49,4 Şcoala Primăria Clubul 210,020,0210,0
3 s. Cojulna 5,0 30,0 704 668,0 Fabrica de vinuri Fabrica de conserve Sere 525,0210,0315,0
4 s. Novotroiţcoe 13,0 30,0 58 54,9 - -
5 s. Viaşa Satului 5,0 30,0 15 14,3 - -
6 s. Logăneşti 28,0 30,0 3 2,9 - -
  TOTAL   30,0 1184 1124,7   1857,0

Tabela nr. 11
Perspectiva extinderii gazificare în jud. Lăpuşna

Nr.
d/o
Denumirea localităţilor % gazificării Perspectiva de conectare
Existent (%) Reco-
mandat(%)
Case de locuit Consum gazelocuinţe (mii m3/an) Obiecte industriale Consum gaze la obiectele industriale (mii m3/an)
1 s. Başcalia - 30,0 150 160,0 Casang. depoului de refrig.Casang. depoului de vag. 5975,03850,0
2 or. Basarabeasca 35,0 30,0 - - Casanger. fabric de vinuriCUT 162,0210,0
3 s. Gura Galbenei 16,0 30,0 277 267,0 Uscăt. de fructeElevator 181,0705,0
4 s. Lipoveni 16,0 30,0 67 65,0 - -
5 s. Sadaclia 16,0 30,0 170 164,0 Complex de porci 324,0
6 s. Abaclia 4,0 30,0 325 314,0 - -
7 mun. Hînceşti   70 3000 3200 Casangerii-14, fabrica de lactate, fabrica de venituri  
8 s. Borogani   60 780 650 Casangerie  
9 s. Sarata-Galbenă   50 1200 950 uscătorie de tutun, uscătorie de fructe, casangerii-2  
  TOTAL   40,0 5969 5770   11487,0

Tabela nr. 12
Perspectiva extinderii gazificare în jud. Orhei

Nr.
d/o
Denumirea localităţilor % gazificării Perspectiva de conectare
Existent (%) Reco-mandat(%) Case de locuit Consum gazelocuinţe
 (mii m3/an)
Obiecte industriale Consum gaze la obiectele industriale
(mii m3/an)
1 s. Mitoc 23,0 30,0 49 47,0 - -
2 s. Berezlogi 8,0 30,0 126 122,0 - -
3 or. Rezina 18,0 30,0 2108 2034,0 - -
4 or. Şoldăneşti 16,0 30,0 1504 1451,0 - -
5 s. Şipca 22,0 30,0 38 37,0 - -
6 s. Mihuleni 29,0 30,0 8 7,7 - -
7 s. Şestaci 7,0 30,0 33 32,0 - -
8 s.Parcani 3,0 30,0 72 69,0 s. Sirota, sere, casangerie 1370
9 s. Pripiceni 77,0 30,0 800 772,0 Sere 272
10 s. Cinişeuţi - -     Fabrica de nutreţuri combinate 1495
11 s. Cobîlnea 0,0 30,0 100 965,0 - -
12 s. Cerna - - 24ap.e/l 300,0 - -
13 s. Chiştelniţa - -     CUT 871
14 s. Sirota 0,0 30,0 125 120,0 -  
15 s. Cuşmirca 0,0 30,0 100 965,0 -  
  TOTAL   30,0 5087 5770   4008,0

Tabela nr. 13
Perspectiva extinderii gazificare în jud. Soroca

Nr.
d/o
Denumirea localităţilor % gazificării Perspectiva de conectare
Existent (%) Reco-mandat(%) Case de locuit Consum gazelocuinţe
(mii m3/an)
Obiecte industriale Consum gaze la obiectele industriale
 (mii m3/an)
1 or. Ghindeşti 4,0 30,0 205 200,0 SCAAG 2000,0
2 or. Drochia - 30,0 - - Fabrica de conserveStaţie electrică 1500,052000,0
3 or. Florelti - 30,0 - - Fabrica de uleiCUT 1500,0500,0
4 s. Ociul Alb 19,0 30,0 150 145,0 CUT 250,0
5 s. Miciurin 2,0 30,0 165 160,0 - -
6 s. Petreni 20,0 30,0 100 100,0 - -
7 s. Dominteni 5,0 30,0 170 165,0 Sere -
8 s. Gribova 8,0 30,0 205 195,0 - 150,0
9 s. Fîntîniţa 21,0 30,0 105 100,0 - 272
10 s. Rădulenii vechi 1,0 - 219 200,0 - 1495
  TOTAL   30,0 1310 1265   57900,0,0
Tabela nr. 14
Perspectiva extinderii gazificare în jud. Taraclia

Nr.
d/o
Denumirea localităţilor % gazificării Perspectiva de conectare
Existent (%) Reco-mandat(%) Case de locuit Consum gazelocuinţe (mii m3/an) Obiecte industriale Consum gaze la
obiectele industriale (mii m3/an)
1 s.Sofievca 3 4 209 451    
2 s.Roşniţa 0 30 41 90    
3 s.Albota de sus 0 30 418 903    
4 s.Ciumai 63 37 346 747    
5 s.Mirnîi 2 30 95 205    
6 s.Albota de jos 30 70 172 371    
7 s.Hîrtop 51 49,0 120 260    
8 s.Hadjichioi 22 78 84 200    
9 s.Aluat 34 66 432 933    
10 s.Salcia 0 30 150 324    
11 s.Novosiolovca 0 30 550 1188    
12 or.Taraclia 44 56 3205 6923    
    96 4        
  TOTAL     5822 12595    

Tabela nr. 15
Perspectiva extinderii gazificare în jud. Tighina

Nr.
d/o
Denumirea localităţilor % gazificării Perspectiva de conectare
Existent (%) Reco-
mandat
(%)
Case de locuit Consum gazelocuinţe (mii m3/an) Obiecte industriale Consum gaze la obiectele industriale (mii m3/an)
1 s. Talmaz 19,0 30,0 281 271,0 - -
2 s. Popovca 5,0 30,0 255 246,0 Uscat. seminţe 705,0
3 s. Volontiri 3,0 30,0 251 339,0 - -
4 s. Săiţi 17,0 30,0 104 100,0 - -
5 s. Zaim 15,0 30,0 218 210,0 - -
6 s. Fîrlădeni 18,0 30,0 127 122,0 - -
7 s. Olăneşti         Fabrica de conserve 3000,0
8 s. Copceac         CUT 456,0
               
  TOTAL   30,0 1236 1288,0   4161,0

Tabela nr. 16
Perspectiva extinderii gazificare în jud. Ungheni

Nr.
d/o
Denumirea localităţilor % gazificării Perspectiva de conectare
Existent (%) Reco-mandat(%) Case de locuit Consum gazelocuinţe (mii m3/an) Obiecte industriale Consum gaze la obiectele industriale (mii m3/an)
1 or. Călăraşi 7 20 1000 380,0 CazangerieUscătorie de fructeGospodăria comunalăRegia "Apa Canal" Întreprinderea "Moldtelecom" 850300200150150
2 com. Răciula   50 200 235 CazangerieiSecţiei de vinificaţieŞcoşi 80120
3 com. Hîrjauca   20 80 70 Sanatoriul "Codru" 250
  TOTAL   17 1200 1110   2100

Tabela nr. 17
Construcţia SCAAG pînă în anul 2005

Nr.
d/o
Locul amplasării SCAAG Capacitatea de alimentare în 24 ore Existenţa PE şi D Valoarea lucrărilor de construcţie (mil.lei) Beneficiarii Termenele de finalizare Sursele de finanţare
1 min. Bălţi 500 exist 10,5 "Moldovatransgez" S.R.L. 2002 Capital privat
2 mun. Chişinău 125 exist 2,62 "Gazsnabsbît" S.R.L. 2001 Capital privat
3 mun. Comrat 125 nu sînt 2,62 nu sînt 2005 Capital privat
4 mun. Orhei 125 la etapa elaborării 2,62 "Gazsnabsbît" S.R.L. 2003 Capital privat
5 s. Tvardiţa 80 la etapa elaborării 1,68 "Tvardiţa" S.A. 2005 Capital privat
  TOTAL 955   20,04      

Tabela nr. 18
CET-urile recomandate pentru a fi construite

Nr.
d/o
Denumirea localităţilor Puterea totalăn (MW) Consum de gaz pe oră
(m3/oră)
Consumul anual de gaze  (mil. m3/oră) Sursele de finanţare Anul finalizării construcţiei
1 Mun. Chişinău s. Budeşti 125 37600 142,5 Capital privat 2003
2 Judeţul Orhei, mun. Orhei 100 30000 114 Capital privat 2002
3 Judeţul Soroca, mun. Soroca 10 3000 11,4 Capital privat 2005
4 UTA Găgăuzia mun. Ceadîr-Lunga 200 60000 228 Capital privat 2005
5 Judeţul Tighina, mun. Căuşeni 100 30000 114 Capital privat 2005
  TOTAL 535 160500 609,9    

Notă. Conastucţia altor staţii electrice, prevăzute în schema amplasării CET-urilor mici în Republica Moldova se va examina după anul 2005
Tabela nr. 19
Construcţia staţiilor şi punctelor de măsurare a gazelor
pînă în anul 2005

Nr.
d/o
Denumirea obiectelor Costul (mii dolari SUA) Executanţii Anul construcţiei Sursele de finanţare
1 SMG în zona s. Tocuz, judeţul Tighina (gazoductele magistrale AT1, ŞDKR1, R1) 4110,0 "Moldovatransgaz" S.R.L. Trim.III 2001 Grantul oferit de programul "Tacis", mijloacele proprii ale S.A. "Moldova-Gaz"
2 PMG "Solonceni" la gazoductul ACB 768,0 "Moldovatransgaz" S.R.L. Trim.IV 2002 Mijloacele proprii ale S.A. "Moldova-Gaz"
3 PMG "Burlăceni" la gazoductele ŞDKR1, R1 1200,0 "Moldovatransgaz" S.R.L. Trim.III 2001 Credit de la Banca Mondială
4 PMG "Saharna" la gazoductul Rîbniţa-Chişinău 381,0 "Moldovatransgaz" S.R.L. Trim.III 2002 Mijloacele proprii ale S.A. "Moldova-Gaz"
5 PMG "Hădărăuţi" la gazoductul ACB 810,0 "Moldovatransgaz" S.R.L. Trim.IV 2005 Mijloacele proprii ale S.A. "Moldova-Gaz"
6 PMG "Otaci" la gazoductul Moghilev-Podolsk 138,0 "Moldovatransgaz" S.R.L. Trim.IV 2004 Mijloacele proprii ale S.A. "Moldova-Gaz"
7 PMG "Gura-Bîcului" la gazoductul Odesa-Chişinău 451,0 "Moldovatransgaz" S.R.L. Trim.II 2003 Mijloacele proprii ale S.A. "Moldova-Gaz"
8 Reconectarea consumatorilor Moldovei la magistrala ŞDKR1 prin cinci conducte-branşamente 100,0 "Moldovatransgaz" S.R.L. Trim.III 2001 Mijloacele proprii ale S.A. "Moldova-Gaz"
9 Implementarea sistemului telemecanic pe partea liniară a gazoductelor magistrale 100,0 "Moldovatransgaz" S.R.L. Trim.IV 2001 Mijloacele proprii ale S.A. "Moldova-Gaz"
10 Modernizarea dispeceratelor 50,0 "Moldovatransgaz" S.R.L. "Tiraspoltransgaz" S.R.L. Trim.I-II  2001 Mijloacele proprii ale S.A. "Moldova-Gaz"
  TOTAL 8108,0      

Tabela nr. 20
Asigurarea cu resurse pentru esploatarea
gazoductelor magistrale în anul 2001-2005

Nr.
d/o
Denumirea resurselor Specificarea resurselor Costul total (mii dolari SUA) Inclusiv pe anii
2001 2002 2003 2004 2005
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Modernizarea sistemelor de legătură şi reparaţia capitală a sistemelor de legătură prin cablu 1. Articole din cablu 120,0 40,0 30,0 30,0 - 20,0
2. Articole de completare 146,0 30,0 30,0 20,0 33,0 33,0
3. Materiale pentru asistenţa tehnică a mijloacelor de legătură 146,0 40,0 40,0 25,0 21,0 20,0
2 Reparaţia capitală şi curenhtă a gazoductelor magistrale şi a mijloacelor de protecţie catodică contra coroziei 1. Materiale izolante 300,4 60,0 70,0 57,0 57,0 56,4
2. Ţevi pentru gazoducte 21,5 6,0 5,0 5,0 3,0 2,5
3. Materiale de sudare 67,6 13,5 13,5 13,5 13,5 13,6
    TOTAL 801,5 189,5 188,5 150,5 127,5 144,5

Tabela nr. 21
Resursele necesare pentru dezvolotarea gazificării în
judeţe pînă în anul 2005

Nr.
d/o
Judeţele Cantitatea de ţevi p/u dezvolt. reţelelor Cheltuieli p/u dezvolt. reţelelor (mii lei) Cheltuieli p/u gazif. locuinţelor(mii lei) Cantitatea de ţevi p/u  gazif. întrepr. industriale Cheltuieli p/u gazif. întrepr. industriale (mii lei)
(km) (t) (km) (t)
1 Bălţi 163 171 5,2 8,9 5 10,6 2,7
2 Edineţ 3500 3675 110,0 29,7 0,5 1,1 0,6
3 U.T.A. Găgăuzia 177 186 6,7 7 4,5 9,5 2,8
4 Cahul 140 442 9,4 3 1 2,1 0,4
5 Chişinău 28 59 1,4 3,5 - - -
6 Lăpuşna 52 55 1,7 2,3 3,5 7,4 2,4
7 Orhei 844 1249 29,8 15,2 2 4,2 1,4
8 Soroca 72 78 2 3,9 3,5 7,4 0,8
9 Taraclia 10 21 0,5 1,4 - - -
10 Tighina 80 84 1,6 4 1,5 3,2 0,9
11 Ungheni 60 63 2,7 1,5 1 2,1 0,9
  TOTAL 5126 6083 171 80,4 22,5 47,6 12,9

Tabela nr. 22
Necesarul de investiţii pentru îndeplinirea recomandărilor

Nr.
d/o
Obiectele preconizate Cheltuielile comportate (mil. lei) Sursele de finanţare
1 Construcţia gazoductelor magistrale 702,0 Bugetul de stat bugetul local
2 Finalizarea construcţiei gazoductelor-branşamente şi construcţia noilor gazoducte branşamente 82,42 "Moldova-Gaz" S.A.
3 Construcţia staţiilor şi a punctelor de măsurare şi evidenţă a gazelor 102,54 "Moldova-Gaz" S.A.
4 Reamplasarea sectorului de gazoduct Rîbniţa-Chişinău în zona s. Buneţ 7,0 "Moldova-Gaz" S.A.
5 Extinderea SDG-1 21,0 "Moldova-Gaz" S.A.
6 Construcţia unui gazoduct separat spre CET-1 1,54 "Moldova-Gaz" S.A.
7 Finalizarea construcţiei gazoductelor intergospodăreşti 75,84 "Moldova-Gaz" S.A. bugetul local
8 Dezvoltarea reţelelor orăşăneşti şi rurale 171,0 Capital privat
9 Construcţia staţiilor de compresare pentru alimentarea cu gaze a automobilelor (SAAG) 22,70 "Moldova-Gaz" S.A.
10 Gazificarea întreprinderilor industriale 12,90 Capital privat
11 Gazificarea caselor de locuit 80,40 Capital privat
12 Elaborarea metodologiei de calcul şi selectare a variantelor de dezvoltare a obiectelor de gazificare 0,05 Bugetul local
13 Elaborarea şi corectarea schemelor de gazificare ale judeţelor 0,4 Bugetul local
14 Elaborarea normelor consumului de gaze 0,05 Bugetul local
15 Cheltuieli pentru restabilirea gazoductelor magistrale 9,90 "Moldova-Gaz" S.A.
  TOTAL 1290,74