HGM747/1995 ID intern unic: 296744 Версия на русском | Fişa actului juridic |
![]() Republica Moldova | |
GUVERNUL | |
HOTĂRÎRE
Nr. 747
din 03.11.1995 | |
cu privire la modul de elaborare şi aprobare a schemelor de utilizare în complex şi protecţie a apelor | |
Publicat : 07.03.1996 în Monitorul Oficial Nr. 14-15 art Nr : 91 | |
MODIFICAT
![]() NOTĂ: În textul hotărîrii sintagma “Concernul Republican pentru Gospodărirea Apelor “Apele Moldovei” se substituie prin sintagma “Agenţia “Apele Moldovei” prin HG904 din 09.08.07, MO127-130/17.08.07 art.942 Notă
Cuvintele "Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei", "Concernul de Stat pentru Gospodărirea Apelor "Acva", "Departamentul Protecţia Mediului Înconjurător", "Departamentul pentru protecţia apărării civile şi suituaţii extraordinare al Ministerului Apărării", "Asociaţia de Stat de Producţie pentru Explorări Geologice şi Ridicări Topografo-Geodezice "AGeoM", "Serviciul "Hidrometeo", se substituie, respectiv, prin cuvintele "Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare", "Agenţia “Apele Moldovei", "Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale", "Departamentul Situaţii Excepţionale", "Agenţia de Stat de Producţie pentru Explorări Geologice "AGeoM", "Serviciul Hidrometeorologic de Stat", iar cuvintele "Ministerul Serviciilor Comunale şi Exploatării Fondului de Locuinţe" şi "Ministerul Dezvoltării Teritoriului, Construcţiilor şi Gospodăriei Comunale" - prin cuvintele "Departamentul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului", prin HG900/04.08.04, MO138-146/13.08.04 art.1073.
În scopul determinării direcţiilor prioritare de dezvoltare a gospodăriei apelor, realizării altor măsuri în vederea satisfacerii în perspectivă a cerinţelor de apă ale populaţiei şi economiei naţionale, precum şi a protecţiei apelor şi preîntîmpinării acţiunii lor dăunătoare şi conform Codului apelor,
Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă modul de elaborare şi coordonare a schemelor de utilizare în complex şi protecţie a apelor (conform anexei).
2. Se stabileşte că elaborarea schemelor se efectuează de către Agenţia “Apele Moldoveii" cu participarea organizaţiilor specializate ale ministerelor şi departamentelor interecate.
3. Lucrările de elaborare a schemelor de utilizare în complex şi protecţie a apelor sînt finanţate din mijloacele bujetului de stat destihate pentru finanţarea lucrărilor de proectare.
4. Se abrogă:
Hotărîrea Sovetului Miniştrilor al R.S.S.M., nr. 199 din 21 iulie 1976 "Cu privire la Modul de elaborare şi aprobare a schemelor de folosire în complex şi protecţie a apelor";
punctele 2 şi 3 din "Modificările şi completăriile, ce se întroduc în unele hotărîri ale Sovetului Miniştrilor al R.S.S.M.,aprobate prin Hotărîrea Sovetului Miniştrilor ai R.S.S.M., nr. 69 din 24 februarie 1984 "Cu privire la întroducerea unor modificări şi completări în unele hotărîri ale Sovetului Miniştrilor ai R.S.S. Moldoveneşti" (Veştile R.S.S.M., 1984 nr. 3, art.32).
PRIM-MINISTRU
AL REPUBLICII MOLDOVA ANDREI SANGHELI
Contrasemnată:
Ministrul Agriculturii
şi Industriei Alimentare V.Gorincioi
Ministrul justiţiei V.Stur
Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova nr.747
din 3 noiembrie 1995
M O D U L
de elaborare şi coordonare a schemelor de utilizare în complex şi
protecţie a apelor
1. Organizarea şi coordonarea lucrărilor de elaborare a schemelor se efectuează de către Agenţia “Apele Moldovei" cu participarea ministerelor şi departamentelor interesate.
2. Se consideră Institutul de proiectare "Acvaproiect" al Agenţia “Apele Moldovei" organizaţie de bază de proiectare pentru elaborarea schemelor de utilizare în complex şi protecţie a apelor şi proiectare a obiectelor în vederea satisfacerii necesităţilor gospodăreşti cu apă.
Durata lucrărilor de elaborare a schemelor este determinată de volumele materialelor prelucrate, necesitatea cercetărilor suplimentare, însă nu trebuie să depăşească doi ani, inclusiv termenul de coordonare şi aprobare.
Perioada de decontări se acceptă conform sarcinii de proiectare.
3. Schema jenerală de utilizare în complex şi protecţie a apelor se elaboreză în scopul determinării direcţiei principale de dezvoltare a gocpodăriei apelor a Republicii Moldova.
Schemele bazinelor se elaborează pentru bazinele rîurilor în baza schemei generale.
Schemele teritoriale se elaborează pentru raioanele economice în baza schemei generale si pentru bazine.
4. În schemele de utilizare în complex şi protecţie a apelor acţiunile prevăzute trebue să asigure economiei naţionale cea mai eficientă utilizare a apei, luînd în considerare satisfacerea, în primul rînd, a necesităţii de apă a populaţiei, cu aplicarea măsurilor necesare în vederea economisirii consumului de apă şi încetarea deversării apelor de scurjere neepurate în baza perfecţionării tehnolojiilor de producţie şi a schemelor de aprovizionare cu apă potabilă (folosirea procedeelor tehnolojice fără utilizarea apei, răcire cu aer şi altor metode tehnolojice avansate), precum şi asigurarea executării condiţiilor pentru păstrarea viabilităţii lacurilor de acumulare.
5. Planurile de percpectivă şi anuale de elaborare a schemelor de utilizare în complex şi protecţie a apelor se întocmesc de către Agenţia “Apele Moldovei", ţinînd cont de sarcinile Guvernului Republicii Moldova, şi se aprobă de el.
6. Consumul de apă optimal pentru diferite ramuri ale economiei naţionale se determină de către organizaţiile corespunzătoare interesate cu efectuarea tuturor coordonărilor necesare.
7. Conţinutul şi componenţa schemelor trebuie să corecpundă cerinţelor documentelor normative în vigoare. Schemele sînt coordonate cu toate organizaţiile interesate.
8. Coordonarea schemelor de utilizare în complex şi protecţie a apelor se efectuează:
a) la elaborarea sarcinilor de proiectare de către toate organizaţiile interesate;
b) la culegerea şi generalizarea datelor iniţiale - cu toate ministerele, departamentele, organizaţiile, comitetele executive raionale şi primăriile municipiilor activitatea economică a cărora este cuprinsă, din punct de vedere teritorial, în schema dată;
c) la examinarea schemei - cu Departamentul Arhitecturii şi Construcţiilor, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Sănătăţii, Agenţia “Apele Moldovei", Agenţia de Stat de Producţie pentru Explorări Geologice "AGeoM", Departamentul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului şi Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Schema de utilizare în complex şi protecţie a apelor, coordonată cu toate ministerele, departamentele, organizaţiile, comitetele executive raionale şi primăriile interesate se prezintă la Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale pentru efectuarea exspertizei ecolojice de stat.
9. În prima etapă sînt supuse coordonării datele care reflectă starea de lucruri existentă şi de perspectivă a consumului apei şi evacuarea ei, direcţiile generale de dezvoltare a ramurilor economiei naţionale şi repartizarea forţelor de producţie, calitatea necesară a apei, explorarea apelor subterane, măsurile generale de protecţie a apelor (efectuate şi planificate). Înţelegerea este perfectată prin întocmirea unui proces-verbal, cu participarea tuturor părţilor interesate şi se aprobă de Agenţia “Apele Moldovei".
În a doua etapă - schema în ansamblu cu materialele grafice necesare calculele şi nota explicativă, fişa de înregistrare, potrivit formei aprobate de către Agenţia “Apele Moldovei", se prezintă în două exemplare: unul din ele se anexează la schema elaborată, al doilea - rămîne la dispoziţia organizaţiei care coordonează materialele. În caz de necesitate, reeşind din condiţiile locale, pentru coordonare pot fi solicitate materiale suplimentare necesare.
10. Perfectarea şi prezentarea materialelor spre coordonare se face de către organizaţia de proiectare, care elaborează schema.
11. Ministerele şi departamentele, organizaţiile coordonatoare sînt obligate să avizeze materialele prezentate în termen de două săptămîni după recepţia lor.
După operarea completărilor şi modificărilor conform cerinţelor avizelor organizaţiilor coordonatoare şi prezentarea repetată a documentelor pentru coordonare, termenul eliberării avizului rămîne acelaşi - două săptămîni.
Expertiza ecolojică de stat se efectuează în modul şi termenele stabilite de legislaţia şi actele normative în vigoare.
12. Schemele elaborate şi coordonate, prezentate de către Agenţia “Apele Moldovei" se aprobă de Guvernul Republicii Moldova.
|