HGO1630/2003
ID intern unic:  299725
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1630
din  31.12.2003
despre Conceptul redresării pieţei valorilor mobiliare
Publicat : 30.01.2004 în Monitorul Oficial Nr. 19     art Nr : 152
În scopul protecţiei acţionarilor întreprinderilor privatizate contra bonuri patrimoniale şi creării condiţiilor pentru dezvoltarea acestor întreprinderi, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă Conceptul redresării pieţei valorilor mobiliare (se anexează).
2. Ministerul Economiei în comun cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei şi Centrul Creaţie Legislativă vor elabora şi vor prezenta în termen de o lună spre examinare Guvernului modificările ce decurg din Conceptul redresării pieţei valorilor mobiliare.

PRIM-MINISTRU                                  Vasile TARLEV
Contrasemnată:
Ministrul economiei                                   Marian Lupu

Chişinău, 31 decembrie 2003.
Nr. 1630.
            Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr. 1630
din 31 decembrie 2003
Conceptul
redresării pieţei valorilor mobiliare
Scopul Conceptului redresării pieţei valorilor mobiliare îl constituie restabilirea încrederii populaţiei în rezultatele privatizării proprietăţii de stat contra bonuri patrimoniale.
În prezent din cele 43 de fonduri de investiţii, înregistrate în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale, activează doar 14, restul fiind în procedură de lichidare. Numărul acţionarilor în aceste fonduri constituie peste 1,5 mil. cetăţeni, cărora le aparţin 544 mil. acţiuni ale fondurilor respective, care, la rîndul lor, deţin acţiuni în 1200 de întreprinderi. Mărimea medie a pachetului de acţiuni ale unui acţionar constituie 340 acţiuni ceea ce conform valorii activelor nete reprezintă 472 lei.
Fondurile nu întreprind acţiuni în scopul obţinerii unor surse suficiente pentru a investi, prin activitatea desfăşurată ele nu contribuie la dezvoltarea întreprinderilor, ale căror acţiuni le deţin.
Nu au fost atinse scopurile trasate în Legea nr. 627-XII din 4 iulie 1991 cu privire la privatizare. Nu s-au creat condiţii pentru stabilizarea şi dezvoltarea economiei, nu s-au efectuat măsuri de atragere a investiţiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor, acţiunile fondurilor nu sînt puse în vînzare, nu s-au întreprins măsuri de protecţie a acţionarilor, majoritatea fondurilor au fost aduse în stare de faliment sau lichidate treptat pe cale administrativă în defavoarea acţionarilor.
Toate acestea impun măsuri urgente pentru a ameliora situaţia şi, în primul rînd, în următoarele direcţii principale:
* schimbul acţiunilor fondurilor pe acţiuni ale întreprinderilor din portofoliile proprii;
* răscumpărarea de către fonduri de investiţii a acţiunilor deţinute de acţionari;
* dreptul acţionarilor de a rămîne în calitate de acţionari ai fondurilor şi de a deţine acţiuni ale întreprinderilor respective.
În scopul realizării acestor măsuri, în prealabil, în trimestrul întîi al anului 2004, se va propune modificarea Legii nr. 1134-XIII din 2 aprilie 1997 privind societăţile pe acţiuni, Legii nr. 199-XIV din 18 noiembrie 1998 cu privire la piaţa valorilor mobiliare, Legii nr. 192-XIV din 12 noiembrie 1998 privind Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Legii nr. 1204-XIII din 5 iunie 1997 cu privire la fondurile de investiţii şi Codului civil al Republicii Moldova nr. 1107-XV din 6 iunie 2002.
Fondurilor de investiţii şi acţionarilor acestora li se recomandă ca la adunările generale de totalizare a activităţii lor pe anul 2003 să ia decizii de reorganizare prin schimbul acţiunilor proprii pe acţiuni din portofoliul întreprinderilor, de răscumpărare a acţiunilor şi, după caz, de menţinere a activităţii fondurilor sau de lichidare a acestora în modul stabilit.