HPO1308/2002
ID intern unic:  307776
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
HOTĂRÎRE Nr. 1308
din  25.07.2002
privind Declaraţia Parlamentului Republicii Moldova
Publicat : 05.08.2002 în Monitorul Oficial Nr. 113-114     art Nr : 913     Data intrarii in vigoare : 25.07.2002
Parlamentul adoptă prezenta hotărîre.
Art.1. - Se aprobă Declaraţia Parlamentului Republicii Moldova, expusă în anexă.
Art.2. - Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării.

    PREŞEDINTELE  
    PARLAMENTULUI                                  Eugenia OSTAPCIUC

    Chişinău, 25 iulie 2002.
    Nr. 1308-XV.

DECLARAŢIE
a Parlamentului Republicii Moldova
Noi, deputaţii în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a cincisprezecea, prin prezenta Declaraţie exprimăm îngrijorare în legătură cu Hotărîrea nr.28 din 30 mai 2002 a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova pentru controlul constituţionalităţii unor prevederi din Legea nr.100-XV din 26 aprilie 2001 privind actele de stare civilă şi din Legea nr.382-XV din 19 iulie 2001 cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale şi la statutul juridic al organizaţiilor lor.
Declarînd ca neconstituţionale prevederile legilor nominalizate în ceea ce priveşte folosirea limbii ruse în paralel cu limba de stat la indicarea denumirilor de localităţi şi străzi, la perfectarea informaţiei cu caracter public ce ţine nemijlocit de ocrotirea sănătăţii şi securitatea populaţiei, precum şi la întocmirea actelor de stare civilă, Curtea Constituţională a derogat de la o analiză juridică a chestiunii, permiţîndu-şi să dea aprecieri politice, ceea ce vine în contradicţie cu statutul ei. Au fost ignorate articolul 10 alineatul (2) şi articolul 13 alineatele (2) şi (3) din Constituţia Republicii Moldova, prevederile Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova care stabilesc pentru limba rusă funcţia de comunicare interetnică, folosirea ei activă în activitatea autorităţilor administraţiei publice, în domeniul învăţămîntului, ştiinţei, culturii, în denumiri şi informaţii. Aceste prevederi reflectă o realitate creată în Republica Moldova încă pînă la declararea independenţei şi consfinţită în legislaţia şi Constituţia ţării, elaborate în conformitate cu standardele internaţionale.
Republica Moldova este un stat polietnic, policultural. Pe parcursul a mai multor secole, în Moldova, alături de moldoveni, locuiesc reprezentanţi ai diferitelor naţionalităţi. În prezent, circa 35 la sută din populaţie le constituie minorităţile naţionale. Încercarea unor structuri ale statului de a aborda simplist şi tendenţios statutul acestor cetăţeni ai Republicii Moldova nu poate să contribuie la coeziunea societăţii moldoveneşti.
Avînd în vedere necesitatea soluţionării problemei transnistrene şi a eliminării din societate a tensiunilor etno-lingvistice, Parlamentul Republicii Moldova exprimă convingerea că aceste probleme trebuie soluţionate nu din considerente politice de moment, ci din perspectivele obiective ale consolidării statalităţii Republicii Moldova, cu înţelepciune, toleranţă şi o abordare echilibrată. Este foarte important ca această abordare să fie făcută în conformitate cu tradiţiile noastre, cu legislaţia internă şi tratatele internaţionale, să fie acceptată de toţi, inclusiv de Curtea Constituţională.