LC994/1992
ID intern unic:  311481
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 994
din  01.04.1992
privind modificarea şi completarea articolelor din Codul
penal ce vizează infracţiunile militare
Publicat : 01.05.1992 în Monitorul Oficial Nr. 004     Promulgat : 01.04.1992
Parlamentul Republicii Moldova adoptă prezenta Lege.
Articolul 1.  -  Codul penal, aprobat prin Legea R.S.S.  Moldoveneşti din  24  martie 1961 (Veştile Sovietului Suprem al R.S.S.  Moldoveneşti, 1961,  nr. 10, art. 41; 1965, nr. 10, art. 45; Veştile Sovietului Suprem şi  ale Guvernului R.S.S. Moldoveneşti, 1974, nr. 9, art. 111; 1982, nr. 12,  art. 124; 1984, nr. 4, art. 33), se modifică şi se completează după cum urmează:
1. În articolul 77:
titlul şi alineatul întîi vor avea următorul cuprins:
"Articolul 77. Sustragerea de la încorporarea în serviciul
                   militar  în  termen,  pregătirea mililitară
                  obligatorie sau în serviciul de alternativă.
Sustragerea de  la  încorporarea  în  serviciul  militar  în  termen, pregătirea militară obligatorie sau în concentrările de rezervişti-.
se pedepseşte cu privaţiune de libertate pe un termen de la şase luni pînă la trei ani";
articolul se  completează în final cu un alineat nou, al treilea,  cu următorul cuprins:
"Sustragerea  de  la  încorporarea în serviciul de  alternativă  după aplicarea  măsurilor  de  constrîngere  administrativă  pentru  asemenea acţiuni-.
se pedepseşte cu privaţiune de libertate pe un termen de la şase luni pînă la trei ani".
2. În articolul 78:
în dispoziţia  alineatelor  întîi  şi al  doilea  cuvintele  "Uniunii R.S.S." se înlocuiesc cu cuvintele "Republicii Moldova";
în sancţiunea  alineatului al doilea textul "de la cinci la zece  ani sau  cu  moartea"  se  înlocuieşte  cu  textul  "de  la  cinci  pînă  la cincisprezece ani".
3. Articolul 238 va avea următorul cuprins:
"Articolul 238. Noţiunea de infracţiune militară.
Infracţiuni militare   se   cosideră  infracţiunile,   prevăzute   de prezentul  Cod,  contra modului stabilit de îndeplinire a  îndatoririlor serviciului   militar,   a   pregătirii  militare   obligatorii   şi   a concentrărilor, săvîrşite de militari, precum şi de persoanele care trec pregătirea militară obligatorie sau de rezervişti în timpul satisfacerii serviciului  militar, pregătirii militare obligatorii, concentrărilor de instrucţie sau de probă.
Conform articolelor  respective  ale  prezentului  Cod,  sînt  supuşi răspunderii   pentru   infracţiune  contra  modului  de  îndeplinire   a serviciului,  stabilit  pentru  ei, militarii din  organele  securităţii naţionale,  ale  afacerilor  interne, precum şi persoanele  în  privinţa cărora există indicaţii speciale în legislaţie.
Complicitatea la infracţiunile militare a persoanelor nemenţionate în prezentul  articol  se  pedepseşte conform  articolelor  respective  ale prezentului Cod".
4. În sancţiunile  prevăzute  la articolele 240, 242, 251, 256,  257, 259,  261.1,  269 punctul 2), la articolul 246 punctul 4), la  articolul 260 punctul 5), şi în dispoziţiile din articolele 257 şi 258 punctul 1), cuvintele  "Uniunii  R.S.S." se înlocuieşte prin  cuvintele  "Republicii Moldova", iar în dispoziţia din articolul 266 punctul 1) textul "Uniunii Sovietice sau statelor aliate cu ea" se înlocuiesc cu textul "Republicii Moldova sau statelor aliate cu ea".
5. Articolul  245  titlul şi punctul 1) vor avea  următorul  cuprins:
"Articolul 245. Încălcarea regulilor statutare cu privire
                 la relaţiile dintre  militari, persoanele
                   care trec pregătirea militară
                   obligatorie  şi  rezervişti, dacă
                   între  ei  nu există raporturi de
                   subordonare.
1) Încălcarea  regulilor  statutare  cu privire la  relaţiile  dintre militari,  persoanele  care  trec  pregătirea  militară  obligatorie  şi rezervişti,  în  timpul  satisfacerii  serviciului  militar,  pregătirii militare  obligatorii  şi  a  concentrărilor, dacă între  ei  nu  există raporturi  de  subordonare  şi  dacă ea s-a manifestat  prin  bătăi  sau printr-un act de violenţă,-.
se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de pînă la doi ani".
6. Articolul 246 punctul 1) va avea următorul cuprins:
"1) Absenţa samavolnică  din  unitate, din centrul de instrucţie  sau din  locul  de  serviciu a unui militar sau a unei persoane  care  trece pregătirea  militară  obligatorie, precum şi neprezentarea  fără  motive întemeiate  în  termen  a  acestora la serviciu sau  la  concentrări  în cazurile: învoire din unitate sau din centrul de instrucţie, repartizare transferare,   întoarcere  din  deplasare,  din  concediu  sau   dintr-o instituţie  curativă,  dacă  această absenţă a depăşit o zi, însă  nu  a durat  mai mult de trei zile sau chiar dacă nu a durat o zi, dar a  fost repetată în curs de trei luni,-.
se pedepseşte  cu  repartizarea  într-un batalion disciplinar  pe  un termen de la trei luni pînă la doi ani".
7. Articolul 247 punctele 1) şi 2) vor avea următorul cuprins:
"1) Părăsirea samovolnică a unităţii, a centrului de instrucţie sau a locului de serviciu de un militar din serviciul în termen, de o persoană care  trece pregătirea militară obligatorie sau de un rezervist,  precum şi neprezentarea fără motive întemeiate în termen a acestora la serviciu sau  la concentrări în cazurile: învoire din unitate sau din centrul  de instrucţie,  repartizare,  transferare,  întoarcere din  deplasare,  din concediu sau dintr-o instituţie curativă, dacă această absenţă a depăşit trei zile, dar nu mai mult de o lună,-.
se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la unu pînă la cinci ani.
2) Părăsirea  samovolnică a unităţii sau a locului de serviciu de  un militar  care satisface serviciul militar pe bază de contract, precum şi neprezentarea  fără motive întemeiate în termen a acestuia la  serviciu, dacă această absenţă a durat mai mult de zece zile, dar nu mai mult de o lună  sau chiar şi dacă mai puţin de zece zile, dar nu mai mult de  trei
zile, în cazul cînd a fost săvîrşită a doua oară în decurs de un an,-.
se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la unu pînă la cinci ani".
8. În articolul 248;
punctul 1) va avea următorul cuprins:
"1) Dezertarea,  adică  părăsirea unităţii militare, a  centrului  de instrucţie  sau a locului de serviciu în scopul sustragerii de serviciul militar,  de  la pregătirea militară obligatorie sau de la  concentrări, precum  şi neprezentarea cu acelaşi scop la serviciu sau la  concentrări în  cazurile:  repartizare, transferare, întoarcere din  deplasare,  din concediu  sau dintr-o instituţie curativă, săvîrşită de un militar, de o persoană  care trece pregătirea militară obligatorie sau de un rezervist - se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la unu pînă la şapte ani";
punctele 3) şi 4) se exclud.
9. Articolul 250 punctul 1) va avea următorul cuprins:
"1) Sustragerea   militarului,  a  persoanei  care  trece  pregătirea militară   obligatorie,   sau   a  rezervistului  de   la   îndeplinirea îndatoririlor serviciului militar, pregătirii militare obligatorii sau a concentrărilor  prin  automutilare  sau prin simularea unei  boli,  prin falsificarea  documentelor sau prin altă înşelăciune, precum şi  refuzul de  a  îndeplini  îndatoriile serviciului militar,  pregătirii  militare obligatorii sau a concentrărilor,-se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la unu pînă la şapte ani".
10. În dispoziţia  articolului 251 punctul 1) textul "un militar  din serviciul  în  termen" se înlocueşte cu textul "un militar, de  către  o persoană  care  trece pregătirea militară obligatorie, sau de  către  un rezervist".
Articolul II. - Prezenta Lege intră în vogoare la data publicării.
  PREŞEDINTELE
REPUBLICII MOLDOVA                             Mircea SNEGUR
  Chişinău, 1 aprilie 1992.
  nr.994-XII.