OMMAT426/2000
ID intern unic:  313502
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL MEDIULUI ŞI AMENAJĂRII TERITORIULUI
ORDIN Nr. 426
din  27.10.2000
cu privire la aprobarea Regulilor de întreţinere
a cîinilor în localităţile Republicii Moldova
Publicat : 30.11.2000 în Monitorul Oficial Nr. 149
Întru executarea punctului 2 al Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr. 494 din 6 mai 1998 "Privind măsurile de combatere şi profilaxie a rabiei" şi Poruncii Guvernului nr. 0929-658 din 27.07.2000 referitor la aprobarea Regulilor nominalizate,
ORDON:
1. Se aprobă Regulile de întreţinere a cîinilor în localităţile Republicii Moldova şi se pun în aplicare de la data publicării în Monitorul Oficial.
2. Se stabileşte că prevederile alineatului 1 pct. 3, alineatul 2 pct. 6, pct. 8, 9(j) şi pct. 11 ale Regulilor se aplică şi pentru pisicile vagabonde.
3. Conform articolului 18 alineatul (2) lit. f) al Legii privind administraţia publică locală, tarifele ce ţin de efectuarea lucrărilor prevăzute de prezentele Reguli vor fi aprobate de către autorităţile publice locale.
4. Direcţia generală locuinţe (dna N. Cebotari), în termen de 15 zile, va asigura prezentarea Regulilor aprobate Ministerului Justiţiei pentru efectuarea expertizei juridice şi înregistrare. După înregistrare va asigura publicarea lor în Monitorul Oficial.
5. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în seama dlui Alexandru Jolondcovschi, prim-viceministru.

    MINISTERUL MEDIULUI
    ŞI AMENAJERII TERITORIULUI                           Ion RĂILEANU

    Chişinău, 27 octombrie 2000.
    Nr. 426.

A P R O B A T E
Ministerul Mediului şi Amenajării
Teritoriului
Ordinul nr. 426 din 27 octombrie 2000
Alexandru JOLONDCOVSCHI

R E G U L I L E
de întreţinere a cîinilor în localităţile Republicii Moldova
I. Dispoziţii generale
1. Prezentele Reguli stabilesc modul de întreţinere a cîinilor în localităţile Republicii Moldova, drepturile şi obligaţiile autorităţilor publice locale, a conducătorilor întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, indiferent de forma lor de proprietate, precum şi a persoanelor particulare şi au ca scop prevenirea bolii de rabie şi altor boli comune animalelor şi omului.
2. Pentru prevenirea rabiei la animalele domestice, în special la cîini, primăriile vor efectua anual (în lunile octombrie-decembrie) cartografierea cîinilor cu vîrsta de peste 3 luni, ce aparţin întreprinderilor, instituţiilor, organizaţiilor şi persoanelor particulare (în continuare - deţinători de cîini). Datele de evidenţă vor fi folosite pentru elaborarea planurilor de imunizare profilactică  şi aplicarea taxelor respective.
Toţi cîinii cu vîrsta de peste 3 luni vor fi luaţi la evidenţă şi vor fi vaccinaţi o dată pe an (în lunile octombrie-decembrie). Acţiunea cu privire la vaccinare va fi anunţată în presă şi alte mijloace de informare în masă. Rezultatele vaccinării antirabice şi data efectuării ei vor fi consemnate în registrele serviciilor sanitar-veterinare de stat teritoriale şi în certificatul individual de înregistrare, pe care deţinătorul îl va prezenta organelor de control la solicitarea acestora. Cîinii pentru care nu se poate face dovadă că au fost vaccinaţi, se consideră vagabonzi şi sînt supuşi prinderii.
3. Primăriile sînt obligate:
- să organizeze brigăzi (echipe) pentru prinderea cîinilor vagabonzi şi puncte izolatoare de primire a acestora de la populaţie, pentru eutanasia lor, jupuirea şi conservarea pieilor cu predarea lor ulterioară întreprinderilor respective de prelucrare, pentru utilizarea cadavrelor;
- să determine locuri speciale pentru plimbatul cîinilor sub supravegherea stăpînului.
4. Cîinii fără stăpîni, inclusiv cîinii cu lese, jetoane, botniţe, ce se află în localurile publice, pe străzi, pieţe de desfacere a produselor agroalimentare, magazine, parcuri, scuaruri, plaje, mijloace de transport etc., vor fi prinşi, iar în locurile de vînătoare - împuşcaţi, cu respectarea modului stabilit şi măsurilor de securitate.
5. Întreprinderile care se ocupă de prinderea şi nimicirea cîinilor vagabonzi vor întreţine pentru o perioadă de 10 zile cîinii de vînătoare, de serviciu şi de rasă, care au lese şi numere de înmatriculare şi apoi le vor supune eutanasiei, dacă aceştia nu au fost reclamaţi.
Termenul de întreţinere a acestora trebuie să fie înregistrat într-un registru special cu indicarea datelor de prindere şi înapoiere sau de eutanasie a acestora.
Cîinii se vor înapoia deţinătorilor pe parcursul termenului menţionat de întreţinere, dacă deţinătorii vor confirma dreptul asupra cîinilor şi după compensarea cheltuielilor pentru întreţinerea lor.
Compensarea cheltuielilor se efectuează nemijlocit întreprinderilor, care se ocupă cu prinderea şi nimicirea cîinilor vagabonzi, conform tarifelor aprobate de către organele administraţiei publice locale.
6. Finanţarea lucrărilor prevăzute în punctele 3, 4 şi 5 ale prezentelor Reguli se va efectua conform punctului 3 al Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr. 494 din 6 mai 1998 "Privind măsurile de combatere şi profilaxie a rabiei (Monitorul Oficial nr. 62-65, art. 604).
Remunerarea persoanelor care se ocupă cu prinderea (nimicirea) cîinilor se stabileşte de către organele administraţiei publice locale.
7. Conducătorii întreprinderilor de gestionare a fondului locativ (întreprinderilor municipale, cooperativelor de construcţie a locuinţelor, asociaţiilor proprietarilor de locuinţe privatizate, asociaţiilor de coproprietari din condominiu) vor monitoriza înregistrarea la timp a cîinilor din blocurile locative şi vor informa organele de poliţie şi serviciile sanitar-veterinare de stat despre deţinătorii de cîini, care încalcă prezentele Reguli, pentru tragerea lor la răspundere în modul stabilit de legislaţie.
Conducătorii instituţiilor medicale sînt obligaţi să informeze organele sus-menţionate despre persoanele care au suferit în urma muşcăturilor de cîini.
8. Responsabilitatea privind prinderea şi nimicirea cîinilor vagabonzi în localităţi se pune pe seama primăriilor.
II. Obligaţiile deţinătorilor de cîini
9. Deţinătorii de cîini sînt obligaţi:
a) să respecte cu stricteţe prezentele Reguli;
b) să înregistreze cîinii cu vîrsta de peste 3 luni în primăriile localităţilor sau în organele respective, determinate de ele şi să achite plata pentru cheltuielile de înregistrare conform tarifelor, aprobate de către organele administraţiei publice locale;
c) anual să prezinte cîinii cu vîrsta de peste 3 luni la serviciile sanitar-veterinare de stat pentru vaccinare contra rabiei;
d) în termen de 5 zile după obţinerea cîinelui cu vîrsta de peste 3 luni să-l prezinte la serviciile sanitar-veterinare de stat pentru examinare şi vaccinare;
e) urgent să informeze serviciile sanitar-veterinare de stat şi instituţiile de medicină despre fiecare caz de îmbolnăvire sau epizootie a animalelor deţinute, precum şi despre muşcăturile şi traumele provocate oamenilor sau animalelor domestice de către cîini;
f) să recupereze cheltuielile legate de imunizarea şi acordarea ajutorului medical persoanelor care au suferit în urma muşcăturilor, traumelor provocate de către cîinii lor;
g) să recupereze daunele aduse, inclusiv în baza hotărîrii judecătoreşti;
h) urgent să prezinte serviciului sanitar-veterinar de stat cîinii, care au provocat traume oamenilor sau animalelor domestice, pentru a-i supune unui control şi a-i închide în carantină;
i) în termenele stabilite să achite plata pentru serviciile comunale şi taxele locale ce ţin de întreţinerea cîinilor în dependenţă de rasa şi statura (pînă la 40 cm şi mai mult de 40 cm) acestora;
j) cîinii neutili se vor preda întreprinderilor ce se ocupă cu prinderea cîinilor vagabonzi.
10. Deţinătorilor de cîini li se interzice:
a) plimbatul cîinilor în locuri neautorizate de către primării, scăldatul lor în bazine de apă şi lacuri, circulaţia liberă pe raza localităţilor cu cîini fără lesă şi botniţă, precum şi intrarea cu cîini în localurile publice - magazine, pieţe de desfacere a produselor agroalimentare, parcuri, scuaruri, stadioane şi mijloace de transport în comun.
Nu vor fi supuşi acestui regim cîinii de serviciu ai Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne şi ai trupelor militare de frontieră la executarea funcţiilor de serviciu în cazuri excepţionale;
b) vînzarea, procurarea, participarea la expoziţii, precum şi transportarea animalelor cu orice tip de transport în alte localităţi fără certificatul de la serviciul sanitar-veterinar de stat.
11. Conducătorilor întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, indiferent de forma de proprietate, şi persoanelor particulare li se interzice deţinerea cîinilor vagabonzi pe terenurile întreprinderilor şi în curţile caselor de locuit.
III. Drepturile deţinătorilor de cîini
12. Deţinătorii de cîini au dreptul:
a) să ţină un cîine în apartamentul folosit de o singură familie, iar în apartamentul folosit de cîteva familii - numai cu acordul tuturor locatarilor;
b) să ţină în curţile de folosinţă comună - 1 sau 2 cîini legaţi ziua şi noaptea la 10 m de la apartamente;
c) să ţină în curţile particulare cîini legaţi sau liberi, dacă curţile sînt îngrădite bine;
d) să ţină cîinii de pază pe terenul întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor - numai legaţi;
e) să scoată cîinii din apartamente, teritorii izolate în curţi comune, pe străzi numai cu lese scurte şi cu botniţe, asigurînd securitatea obligatorie a cetăţenilor;
f) să transporte cîinii în alte localităţi cu toate tipurile de transport, respectînd regulile în vigoare de transportare (aplicate la transportul respectiv) şi asigurînd securitatea obligatorie a cetăţenilor.
IV. Responsabilitatea pentru încălcarea prezentelor Reguli
13. Persoanele vinovate de încălcarea prezentelor Reguli, de cauzarea pagubelor sănătăţii sau proprietăţii cetăţenilor, poartă răspundere conform legislaţiei în vigoare.