RMERN67/2004
ID intern unic:  314161
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL ECOLOGIEI ŞI RESURSELOR NATURALE
REGULI Nr. 67
din  16.12.2005
REGULI ŞI NORMATIVE SANITARO-EPIDEMIOLOGICE  PENTRU  
MATERIALELE FOLOSITE ÎN SECTORUL ALIMENTAR
Publicat : 16.12.2005 în Monitorul Oficial Nr. 168     art Nr : 583
A P R O B:                                                    
Ministerul Sănătăţii,                                            
Medic-şef sanitar de  stat                                        
al Republicii Moldova                                          
___________Ion Bahnarel                                    
nr.06.10.3.67 din  2004                                        
REGULI ŞI NORMATIVE SANITARO-EPIDEMIOLOGICE  PENTRU  
MATERIALELE FOLOSITE ÎN SECTORUL ALIMENTAR
I. Principii generale şi definiţii
Materiale în contact cu alimentele - materialele şi articolele care în forma finită vin în contact cu alimentele sau care sînt în contact cu alimentele şi sînt destinate acestui scop;
Material de ambalare - orice tip de recipient sau orice material de învelire şi acoperire, care protejează alimentul de contaminare şi de modificarea calităţii;
Etichetarea -  orice  cuvinte,  mărci  comerciale,  mărci  de  fabrică, ilustrate sau simboluri referitoare la produs şi poziţionate pe orice ambalaj, document de însoţire, notă, etichetă, banderolă sau coleretă, care însoţesc sau se referă la produsul respectiv.
1. Ambalajele, utilajele, recipientele şi ustensilele folosite în sectorul alimentar  trebuie să fie avizate sanitar.
2. Materialele de orice natură, folosite la confecţionarea ambalajelor şi a recipientelor de depozitare şi transport, precum şi a utilajelor, ustensilelor şi a acoperirilor de protecţie anticorozivă, destinate sectorului alimentar, trebuie să corespundă următoarelor condiţii:
a) să aibă un grad ridicat de stabilitate fizico-chimică, care să nu permită cedarea în mediile de extracţie, care reproduc condiţiile de exploatare, a substanţelor străine peste limitele admise prin avize ale Ministerului Sănătăţii;
b) să nu influenţeze caracteristicile organoleptice, fizico-chimice sau valoarea nutritivă a produsului alimentar cu care vine în contact în timpul prelucrării, manipulării, transportului sau păstrării acestuia;
c) să nu confere toxicitate produsului alimentar cu care vine în contact;
d) să asigure produsului alimentar o protecţie eficientă faţă de alte impurificări accidentale, pe toată perioada prelucrării, păstrării şi transportului produsului respectiv.
3. Cernelurile şi coloranţii folosiţi la imprimarea şi colorarea materialelor de ambalaj care vin în contact cu produsul alimentar trebuie să îndeplinească condiţiile generale stabilite în articolul precedent şi sa fie avizate de Ministerul Sănătăţii.
4. Se  interzice  contactul  direct  al  alimentelor  cu  partea  colorată  sau imprimată a ambalajului.
5. Ambalajele, recipientele, ustensilele şi utilajele destinate sectorului alimentar se folosesc în stare perfectă, curate, dezinfectate sau dezinsectate, după caz, operaţiuni ce trebuie asigurate prin  mijloace, procedee şi  substanţe avizate de organele sanitare.
6. Ambalajele, recipientele, ustensilele şi utilajele folosite în sectorul alimentar nu pot avea alta utilizare decît aceea pentru care au fost avizate.
7. Hîrtia de ambalaj simplă sau complexă trebuie să fie avizată sanitar conform Metodologiei emise de Ministerul Sănătăţii.
Pentru ambalarea produselor alimentare perisabile se admite folosirea:
- hîrtiilor pergaminate,
- hîrtiei metalizate;
- hîrtiei cromo si cretate;
- hîrtiei parafinate;
- hîrtiei înnobilate cu polietilenă;
- hîrtiei pergament înnobilate cu polietilenă;
- celofanului.
8. Pentru ambalarea produselor alimentare se poate folosi carton ce trebuie avizat sanitar conform Metodologiei.
Tipurile de carton ce se pot utiliza la ambalarea produselor alimentare:          
- muşama;
- carton duplex, triplex;
- cromocarton;
- carton ondulat;
- carton tip Tetrapak cu sau fără folie de aluminiu.
9. Nu se admite folosirea la ambalarea alimentelor a hîrtiei provenite din deşeuri.
10. Capsulele metalice şi capacele metalice, folosite la închiderea sticlelor şi a borcanelor, trebuie să fie curate şi neruginite, prevăzute în interior cu un disc de plută  sau  din  material  plastic, care să asigure etanşeitatea.
11. Cositorul, lacurile sau alte materiale avizate de Ministerul Sănătăţii, folosite la cositorirea sau la acoperirea ambalajelor şi utilajelor din industria alimentară, trebuie sa fie aplicate în strat continuu, aderent la suprafeţele tratate, să nu influenţeze calităţile organoleptice şi fizico-chimice ale produsului  şi  să  nu  cedeze  substanţe  chimice  peste  limitele  admise  de  Ministerul Sănătăţii.
12. La fabricarea obiectelor de uz gospodăresc (farfurii, tacîmuri, căni, pahare, bidoane, canistre etc.) nu se admit pigmenţii ce au în compoziţie sulfuri de cadmiu (Cd), oxizi de mercur (Hg), plumb (Pb), crom (Cr) si negru de fum.
13. Recipientele, utilajele şi ustensilele emailate, utilizate în sectorul alimentar, fierte timp de 2 ore într-o soluţie de acid acetic 4% şi apoi păstrate timp de 22 de ore, în aceeaşi soluţie, la temperatura camerei (conform Metodologiei emise de Ministerul Sănătăţii) nu trebuie să cedeze plumb, cupru, zinc, cobalt, cadmiu şi crom peste  limite stabilite de Ministerul Sănătăţii "Normative igienice de migrare a elementelor toxice din confecţii, care contactează cu produse alimentare şi metode de determinare" nr.06.3.3.51 din 21.08.2003.
14. Articolele de ceramică emailate, glazurate sau decorate şi articolele din sticlă utilizate în sectorul alimentar, testate cu soluţie de acid acetic 4% la temperatura de 22oC + 2oC timp de 24 + 0,5 ore, nu trebuie să cedeze plumb şi cadmiu peste limite stabilite de Ministerul Sănătăţii.
15. Articolele de olărit vor fi testate ca şi cele din ceramică. Valorile metalelor - plumb şi cadmiu în lichidul de extracţie vor avea aceleaşi limite ca şi cele prevăzute în p.14.
16. Este interzisă păstrarea în vase metalice zincate a alimentelor lichide şi  semilichide,  cu  excepţia  apei, a  alcoolului  rectificat   şi  a   grăsimilor alimentare.
17. Se admite răcirea băuturilor carbogazoase şi a berii prin serpentine confecţionate din cupru, cositorite la interior cu cositor care conţine maximum  1% plumb.
18.  Se  admite  pentru  acoperirea  brînzeturilor  ceara  naturală şi cea sintetică.
a. Ceară naturală este ceara de albine cu sau fără parafină (nu trebuie să conţină hidrocarburi aromatice policiclice).
b. Ceară sintetică este pe baza de acetat de vinil, ca aditivi admişi putîndu-se utiliza coloranţi alimentari şi substanţe antifungice.
19. Se admit ca ambalaje, recipiente, ustensile sau utilaje în sectorul alimentar următoarele materiale plastice avizate de Ministerul Sănătăţii:
- polietilenă - de înaltă presiune şi joasă densitate;
- de joasă presiune şi înaltă densitate:
- policlorură de vinil - dură sau plastifiantă;
- polipropilenă;
- polistiren - de uz general, antişoc, antişoc grefat, antistatic;
- poliamidă;
- copolimeri:
- copolimer stiren-acrilonitril (SAN);
- copolimer acrilonitril-butadien-stiren (ABS);
- copolimer de clorură de vinil cu acetat de vinil;
- copolimer de clorură de vinil cu clorură devinil;
- copolimer etilen vinil acetat;
- copolimer etilenă-alcool vinilic.
Materiale complexe:
- polietilenă-poliamidă (PE/PA);
- polietilenă-polietilentereftalat (PE/PET);
- polietilenă-polipropilenă (PE/PP);
- poliamidă-copolimer vinil-acetat (PA/EVA);
- polietilenă de joasă densitate/copolimer etilenă alcool vinilic/polietilenă de joasă densitate + copolimer etilen-vinil-acetat;
- poliamidă/copolimer etilen-alcool vinilic/copolimer etilen vinil acetat.
Materiale pentru protecţie anticorosivă:
- sistem epoxidic;
- sistem epoxiester;
- email perclorvinilic;
- lacuri acidorezistente, sulforezistente;
- email clorcauciuc.
Poliesteri şi răşini poliesterice:
- poliester armat cu fibră de sticla;
- polietilentereftalat.
Pentru alte tipuri de mase plastice, care nu sînt înscrise în lista de mai sus se va cere avizul sanitar al Ministerului Sănătăţii.
20.  Pentru toate tipurile de materiale plastice, materiale complexe, materiale pentru protecţie anticorozivă, poliesteri şi răşini poliesterice se pot utiliza monomerii autorizaţi de Ministerul Sănătăţii.
21. Se pot folosi în sectorul alimentar următoarele tipuri de cauciucuri:
- cauciuc alimentar - PT 8 A;
- cauciuc siliconic;
- cauciuc metilbutadienstirenic cu 20 % acrilonitril;
- cauciuc sintetic tip butadien - acrilonitril-carboxilat;
- cauciuc poliizopropenic - CAROM IR-2200.
22. Masele plastice folosite în sectorul alimentar, testate conform Metodologiei emise de Ministerul Sănătăţii, trebuie să îndeplinească  următoarele cerinţe la indicatorii urmăriţi:
Indicatori generali:
- examen organoleptic: nu se admit modificări organoleptice ale probelor analizate şi ale lichidelor de extracţie;
Indicatorii de control (în lichidele de extracţie) se vor include în normativele igienice conform cerinţelor "Normative igienice de migrare a elementelor toxice din confecţii, care contactează cu produse alimentare şi metode de determinare" nr.06.3.3.51 din 21.08.2003.
23. Avizele sanitare eliberate pentru materialele de orice natură, folosite la confecţionarea ambalajelor, recipientelor, utilajelor, ustensilelor şi a acoperirilor de protecţie anticorosivă, destinate sectorului alimentar, işi menţin valabilitatea atîta timp, cît compoziţia, tehnologia de fabricaţie şi domeniul de utilizare a acestora rămîn neschimbate.
24. Este interzisă utilizarea reciclată a ambalajelor de o singură folosinţă (butelii PET, veselă şi pahare din PP, PS de o singură folosinţă).
II. Cerinţe de marcaj şi etichetare a ambalajelor, utilajelor, recipientelor  
şi ustensilelor folosite  în sectorul alimentar
1. Ambalajele, utilajele, recipientele şi ustensilele folosite în sectorul alimentar vor avea imprimate la loc vizibil, uşor lizibil şi durabil denumirea şi sediul producătorului, ale reprezentantului autorizat sau după caz ale importatorului, denumirea confecţiilor, numărul de confecţii în caz de seturi, data şi anul fabricării, modul de utilizare, indicaţia standardului conform căruia a fost fabricată confecţia, indicarea materialului polimeric utilizat la fabricare, posibilitatea şi modul de prelucrare reciclată (utilizînd desenele din anexa  A1 şi A2). Este admis de a nu efectua marcajul pe confecţiile confecţionate pînă în anul 2004.
Pe confecţiile folosite în circuitul alimentar va fi imprimat marcajul care indică pentru care produse alimentare sînt destinate (reci, fierbinţi, cu o umiditate de pînă  la  15%  sau  poate  fi  scris  concret  "pentru  apă  potabilă rece ")  sau se vor marca în corespundere cu anexa  desenul A3.
Este admis şi marcajul adăugător, care nu va afecta confecţia.
Pentru seturi de confecţii marcajul  este admis pe o etichetă sau alt document de însoţire a ambalajului comun.
Pe ambalajele mărfurilor utilizate în sectorul nealimentar, însă forma şi dimensiunile cărora admit posibilitatea folosirii lor pentru sectorul alimentar (căldări, lighene, pahare pentru creioane, pixuri, periuţe de dinţi, saci, sacoşe, ş.a.) va fi inscripţionat "pentru produse nealimentare" sau concret "pentru substanţe chimice", "pentru uz gospodăresc" sau va fi inscripţionat marcajul pe confecţie în corespundere cu anexa - desenul A4.
În cazul lipsei posibilităţii de inscripţionare a marcajului pe confecţie la momentul producerii şi în cazul sacilor fără desen se admite executarea marcajului pe un document de însoţire (notă, banderolă, coleretă, ş.a.).
La sacoşele cu desen ce conţin informaţie de reclamă, fabricate la comenzi concrete se admite la coordonare cu utilizatorul, imprimarea marcajului vizînd producătorul pe o  etichetă, ce însoţeşte confecţiile. Marcajul trebuie să fie clar şi uşor vizibil.
III. Dispoziţii finale
Produsele aflate în stoc înainte de intrarea în vigoare a prezentelor Norme şi Reguli pot fi comercializate cu elementele de identificare şi marcate iniţial, dar nu mai mult de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentelor Norme şi Reguli.
În termen de 30 de zile Ministerul Industriei şi Comerţului va elabora metodologia aplicării prezentelor Norme şi Reguli igienice şi le va aplica pentru producători şi importatori de ambalaje şi utilaje.
În conformitate cu prevederile articolului 4 al Legii privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr.1513-XII din 16 iunie 1993, modificată şi completată prin Legea nr. 1448-XV din 8 noiembrie 2002, respectarea prezentelor Norme şi Reguli igienice este obligatorie pentru toate persoanele fizice şi juridice indiferent de subordonare şi de forma de proprietate.
Producătorul, reprezentantul său autorizat, beneficiarul fabricării produselor menţionate sau persoana responsabilă pentru punerea pe piaţă a ambalajelor, utilajelor folosite în sectorul alimentar importate este obligat să oprească livrările, respectiv să retragă de pe piaţă sau de la beneficiari produsele la care organismele abilitate de lege ori specialiştii proprii au constatat, că acestea pot afecta viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor şi să aducă la cunoştinţă publicului acest fapt.