OARFCC09/2006
ID intern unic:  315682
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
AGENŢIA RELAŢII FUNCIARE ŞI CADASTRU
ORDIN Nr. 09
din  02.02.2006
cu privire la aprobarea actelor normative
Publicat : 24.03.2006 în Monitorul Oficial Nr. 47-50     art Nr : 172
Întru executarea prevederilor Regulamentului privind modul de efectuare a supravegherii geodezice de stat pe teritoriul Republicii Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 475 din 29 iulie 1993 (Monitorul Oficial, nr. 7, art. 238 din 1993),
ORDON:
1. Se aprobă Instrucţiunea privind Supravegherea Geodezică de Stat în Republica Moldova.
2. Respectarea cerinţelor actului normativ indicat în p. 1 al prezentului ordin este obligatoriu pentru toţi subiecţii activităţii geodezice şi cartografice pe teritoriul Republicii Moldova indiferent de apartenenţa departamentală.
3. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în sarcina şefului Direcţiei Geodezie, Cartografie şi Geoinformatică dna Ovdii şi şefului serviciului juridic Vasile Roşca.
4. Se abrogă ordinul Agenţiei nr. 23 din 04.02.2004.

DIRECTORUL GENERAL AL
AGENŢIEI RELAŢII
FUNCIARE ŞI CADASTRU                                   Alexandr BANNICOV

Chişinău, 2 februarie 2006.
Nr. 09.
INSTRUCŢIUNE
Privind supravegherea geodezică de stat în
REPUBLICA MOLDOVA
I. NOŢIUNI GENERALE
1. Prezenta Instrucţiune este elaborată în conformitate cu prevederile Regulamentului privind modul de efectuare a supravegherii geodezice de stat pe teritoriul Republicii Moldova, aprobate prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 475 din 29 iulie 1993. Monitorul Oficial, 1993, nr. 7, art. 238.
2. Instrucţiunea constituie documente normative obligatorii pentru toate persoanele juridice, care efectuează lucrări geodezice, astronomo-geodezice, gravimetrice, topografice, fotogrammetrice, cartografice, miniere, prospecţiuni geodezice inginereşti, precum şi lucrări pentru crearea bazei geodezice a cadastrului (în continuare lucrări topografo-geodezice şi cartografice), indiferent de modul de finanţare a acestor lucrări.
3. Odată cu intrarea în vigoare a prezentei Instrucţiuni, Instrucţiunile pentru organizarea activităţii în domeniul lucrărilor geodezice de pe teritoriul Republicii Moldova se anulează. Monitorul Oficial, 1995, nr. 55, art. 15.
4. Instrucţiunea privind supravegherea geodezică de stat în Republica Moldova determină mecanismul de acţiune reciprocă privind supravegherea geodezică între executanţii lucrărilor topografo-geodezice şi cartografice şi Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim al Agenţiei de Stat Relaţii Funciare şi Cadastru.
5. Prezenta Instrucţiune stabileşte pe teritoriul Republicii Moldova un mod unic de:
- îndeplinire de către persoanele juridice a formalităţilor privind dreptul de executare a lucrărilor topogeodezice şi cartografice;
- eliberare a autorizaţiilor de executare a lucrărilor topogeodezice şi cartografice în limitele hotarelor obiectelor concrete;
- control asupra calităţii, nivelului tehnic, asigurării metrologice a lucrărilor topogeodezice şi cartografice, inclusiv a ridicării reţelelor comunicaţiilor inginereşti;
- control asupra termenelor de executare şi costului lucrărilor topogeodezice şi cartografice;
- coordonare a programelor de executare a lucrărilor topogeodezice şi cartografice;
- efectuare a Recepţiei de Stat privind lucrările topogeodezice si cartografice finalizate;
- înregistrare şi evidenţă a lucrărilor topografo-geodezice şi cartografice executate, precum şi a lucrărilor de teledetecţie, aerofotoridicări, sistematizare şi păstrare a materialelor;
- evidenţă a punctelor şi semnelor Reţelei Geodezice de Stat şi de supraveghere asupra asigurării conservării lor;
- eliberare a permisului pentru primirea şi folosirea datelor şi informaţiilor privind cercetarea geodezică şi cartografică;
- ţinere a hărţii informative de serviciu.
Notă: Modul de stabilire a gradului de confidenţialitate a materialelor şi informaţiei, eliberare a materialelor topografice şi cartografice persoanelor fizice şi juridice, de primire a informaţiei referitor la lucrările executate, la efectuarea controlului asupra corectitudinii, evidenţei, păstrării, multiplicării şi folosirii materialelor topogeodezice şi cartografice, precum şi modul de eliberare şi transmitere a materialelor dintr-o organizaţie în alta se reglementează prin instrucţiuni speciale.
II. MODUL DE EXECUTARE A LUCRĂRILOR
TOPOGEODEZICE
ŞI CARTOGRAFICE
6. Lucrările de creare a reţelelor geodezice de stat şi reţelelor de îndesire, de creare a reţelelor gravimetrice de stat, reţelelor de nivelment de stat, ridicările topografice la scara 1: 2000 şi mai mici în scopul cartografierii teritoriului  statului, de asemenea întocmirea hărţilor topografice, geografice generale şi tematice se efectuează de către organizaţiile de stat, ce dispun de autorizaţie (licenţă) pentru executarea unor astfel de lucrări.
7. Lucrările topogeodezice, inginero-geologice şi alte tipuri de prospecţiuni tehnice pentru construcţii industriale şi civile, de asemenea lucrări geodezice pentru crearea cadastrului de stat (cu excepţia lucrărilor expuse în punctul şase) se efectuează de către persoanele juridice ce dispun de autorizaţie (licenţă) pentru executarea unor astfel de lucrări.
8. Dreptul de a executa sau folosi materialele şi datele geodezice secrete aparţine numai organizaţiilor şi întreprinderilor de stat.
9. Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim ţine evidenţa organizaţiilor şi întreprinderilor, ce execută lucrări topografo-geodezice şi cartografice.
10. Activitatea topografo-geodezică şi cartografică se execută în conformitate cu  cerinţele documentelor normative tehnice.
11. Ministerele, departamentele şi instituţiile de stat, care elaborează instrucţiuni tehnice de profil, norme, reguli şi alte documente normative pentru executarea lucrărilor topografo-geodezice, cartografice şi aerofotoridicare, precum şi normativele de executare a prospecţiunilor tehnice în construcţii sînt obligate să le coordoneze cu Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim.
III. ELIBERAREA AUTORIZAŢIILOR PENTRU EXECUTAREA
LUCRĂRILOR TOPOGEODEZICE ŞI CARTOGRAFICE
12. Lucrările topografo-geodezice şi cartografice se execută de către persoane juridice licenţiate şi ce deţin autorizaţie, care se eliberează pentru fiecare obiectiv aparte şi se înregistrează de către Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim.
13. Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim  eliberează autorizaţie pentru executarea lucrărilor, dacă persoanele juridice dispun de licenţă pentru executarea lucrărilor solicitate.
14. Pentru primirea autorizaţiei de executare a lucrărilor executanţii pînă la începutul lucrărilor depun cereri  în două exemplare după modelul, indicat în anexa nr.2.
15. În oraşele Chişinău, Bălţi, Tiraspol şi Tighina autorizaţia asupra executării lucrărilor topografo-geodezice şi prospecţiuni inginero-geologice în construcţii pentru sectoarele cu suprafaţa pînă la 5 ha se eliberează de către organele de arhitectură şi urbanism, în coordonare cu Inspectoratul Geodezic de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim.
16. În cazul executării lucrărilor topogeodezice în baza contractelor, autorizaţia se întocmeşte de către beneficiar sau la dispoziţia beneficiarului - de către organizaţia-antreprenor, care va executa nemijlocit lucrările (executant).
17. Odată cu cererea de înregistrare a autorizaţiei pentru executarea lucrărilor topografo-geodezice se prezintă proiectul tehnic  sau programul lucrărilor în două exemplare.
Proiectul tehnic şi programul tuturor lucrărilor topogeodezice, executate în baza contractelor, trebuie să conţină sarcina tehnică.
18. Termenul de examinare a cererilor - pînă la două săptămîni. Dacă documentaţia de proiect-deviz este întocmită fără a se respecta prevederile documentelor tehnice, atunci după efectuarea expertizei ei, se restituie pentru a fi soluţionate obiecţiile.
19. În autorizaţia pentru executarea lucrărilor (forma avizului conform anexei nr.2), se indică dacă lucrările se supun sau nu controlului de stat.
20. Autorizaţia se întocmeşte în două exemplare, dintre care un exemplar se transmite organizaţiei solicitante, iar al doilea - se păstrează în arhiva Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim, împreună cu un exemplar al proiectului tehnic (program-proiect de deviz).
21. Evidenţa autorizaţiei de execuţie a lucrărilor topografo-geodezice şi cartografice se ţine în registrul formular-tip (anexa nr. 3).
22. Autorizaţia este valabilă pe durata termenului de executare a lucrărilor indicate. Termenele privind începutul şi sfîrşitul lucrărilor se stabilesc de către organizaţia care a depus cererea. Valabilitatea înregistrării poate fi prelungită la solicitarea argumentată a executantului de lucrări.
23. Autorizaţia pentru executarea lucrărilor nu se va elibera în următoarele cazuri:
- executantul lucrărilor topogeodezice nu are licenţă pentru acest gen de activitate;
- organizaţia nu dispune de cadre calificate pentru acest gen de activitate;
- discordanţei dintre metoda de lucru, scara de ridicare, caracteristicile tehnice cu cerinţele  normelor şi normativelor în vigoare;
- suprapunerii terenului supus ridicării sau paralelismului la executarea lucrărilor de către executanţi;
- organizaţia nu dispune de instrumentele şi utilajele geodezice necesare, ce au fost supuse controlului metrologic;
- nerespectării sistematice a prevederilor documentelor normative de către executantul lucrărilor.
24. Executarea lucrărilor tuturor genurilor de aerofotogrammetrie se reglementează prin instrucţiuni speciale. Cererile pentru autorizarea executării lucrărilor fotogrammetrice pe teritoriul Republicii Moldova, anterior avizate de Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim, se expediază la Ministerul Apărării şi la Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (cîte 2 exemplare cu anexarea cartogramelor, indicarea exactă a zonei situării obiectului, scopului lucrărilor, executantului aerofotografierii şi termenelor de executare a zborului de aerofotografiere).
25. Modul de evidenţă a materialelor aerofotogrammetrice îndeplinite la întreprinderi, organizaţii şi instituţii, se stabileşte prin instrucţiuni speciale.
26. Executanţii lucrărilor topografo-geodezice sînt obligaţi să informeze autorităţile administraţiei publice locale (consilierii raioanelor, primarii) despre lucrările care urmează a fi executate, prezentînd copiile autorizaţiei sau alte dispoziţii speciale pentru executarea lucrărilor.
27. Mijloacele financiare, alocate din Bugetul de Stat pentru finanţarea lucrărilor topografo-geodezice şi cartografice, pot fi utilizate numai pentru lucrările prevăzute în planul lucrărilor finanţate de stat.
28. În caz de nerespectare a condiţiilor, prevăzute de autorizaţia eliberată privind executarea lucrărilor topografo-geodezice şi cartografice, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim are dreptul să anuleze avizul sau să suspendeze temporar executarea lucrărilor. În cazurile menţionate organizaţiile (beneficiarul şi executantul) sînt anunţaţi în scris.
29. Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim permite executarea fără autorizaţie a următoarelor genuri de lucrări geodezice:
- diverse lucrări pentru aplicarea proiectului pe teren a axelor clădirilor, edificiilor, liniilor comunicaţiilor inginereşti;
- măsurări geodezice executate în scopul controlului privind corespunderea lucrărilor de construcţie-montaj cu proiectele şi normele de construcţie, al urmăririi deformaţiei edificiilor şi suprafeţei pămîntului pe teritoriile întreprinderilor ce funcţionează sau se află în proces de construcţie, al controlului tasării clădirilor şi edificiilor în procesul construirii şi exploatării lor; ridicări de execuţie după finisarea construirii clădirilor, edificiilor şi comunicaţiilor inginereşti;
- lucrări topografo-geodezice şi topografice miniere care sînt executate cu mijloacele proprii ale întreprinderilor de exploatare a zăcămintelor în limitele perimetrelor miniere şi de terestru ale sectoarelor;
- lucrări de jalonare şi profilare a traseului şi de legare planimetrică şi altimetrică a lucrărilor de exploatare minieră, precum şi a tuturor tipurilor de sonde de foraj;
- corectarea planurilor şi hărţilor agricole, forestiere şi a altor hărţi şi planuri specializate în baza punctelor geodezice existente pe teren;
- lucrări topografo-geodezice şi cartografice, executate de către instituţiile de învăţămînt, servind drept lucrări practice pentru studenţi, dacă ele nu sînt destinate producţiei.
Controlul asupra calităţii, costului şi tehnologiei executării lucrărilor menţionate se efectuează de către organizaţiile în subordonarea cărora se află subdiviziunile de producţie, care execută aceste lucrări.
IV. DAREA DE SEAMĂ CU PRIVIRE LA LUCRĂRILE EXECUTATE
30. Întreprinderile şi organizaţiile, ce efectuează lucrări topogeodezice şi cartografice, anual, pînă la 15 ianuarie, prezintă Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim date cu privire la lucrările executate în timpul anului de gestiune. Forma de prezentare a datelor este indicată în anexa nr.4. La datele prezentate se anexează cartograma cu elemente de situaţie, care permit determinarea poziţiei obiectelor pe hărţile topografice.
31. Organele de arhitectură şi urbanism, pînă la 15 ianuarie, prezintă la Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim date referitoare la autorizaţiile eliberate pentru efectuarea lucrărilor topogeodezice pe anul precedent, conform anexei nr.5.
32. Anual pînă la 15 februarie, conform anexei nr.6, întreprinderea ce execută lucrările aerofotografice prezintă date referitor la lucrările de aerofotoridicare, sub formă de registru centralizat cu cartogramă.
33. În caz de neprezentare a datelor şi a materialelor enumerate în prezenta Instrucţiune, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim are dreptul să suspendeze eliberarea autorizaţiei pentru executarea lucrărilor, eliberarea şi transmiterea datelor şi materialelor geodezice iniţiale, de asemenea de a interveni cu demers privind retragerea licenţei.
34. La finalizarea lucrărilor aerofotografice (la comandă), materialele se prezintă pentru control organelor, ce au eliberat autorizaţii de executare ale lucrărilor.
V. CONTROLUL DE STAT
35. Controlul de stat asupra executării, calităţii şi costului lucrărilor geodezice, topografice şi cartografice, efectuate pe teritoriul Republicii Moldova de către întreprinderi, organizaţii şi instituţii, cooperative, precum şi controlul asupra păstrării, multiplicării şi utilizării materialelor acestor lucrări şi materialelor, rezultate din ridicările cosmice se execută de către Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim.
36. Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim are dreptul de a încadra pentru participare la cercetări pe teren şi în birou specialiştii organizaţiilor de profil şi reprezentanţii organizaţiilor beneficiare.
37.  Pentru utilizarea materialelor în multiple scopuri măsurătorile geodezice şi ridicările topografice trebuie să fie executate într-un sistem unic de coordonate şi cote sau în sisteme uşor transformabile, care urmează a fi aduse în sistemul unic pentru teritoriul Republicii Moldova.
38. Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim execută supravegherea asupra asigurării metrologice a lucrărilor geodezice, topografice şi cartografice, verificînd prezenţa instrumentelor şi a utilajelor corespunzătoare, starea de funcţionare a acestora, oportunitatea verificărilor de control, investigaţii, de etalonare, de atestare metrologică, precum şi controlul asupra îndeplinirii prescripţiilor din actele normative general obligatorii.
39. Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim controlează activitatea organelor de arhitectură şi urbanism privind eliberarea autorizaţiilor pentru efectuarea lucrărilor topogeodezice şi colaborarea lor cu autorităţile administraţiei publice locale şi deţinătorii de terenuri privind protecţia, reparaţia şi restabilirea punctelor geodezice pe teritoriul localităţilor.
40. În procesul controlului se verifică calitatea executării lucrărilor, corespunderea prevederilor instrucţiunilor şi proiectelor tehnice general obligatorii, înzestrarea tehnică, modul de evidenţă şi păstrare a materialelor executate şi utilizate şi existenţa actelor procesului-verbal al controlului interdepartamental şi de recepţie al lucrărilor.
41. Controlul interdepartamental se execută de conducătorii şi specialiştii subdiviziunilor de producere, personalul Inspectoratului, de asemenea de reprezentanţii beneficiarului, dacă aceste lucrări se execută în condiţii contractuale cu alte organizaţii.
42. Rezultatele controlului interdepartamental sînt înscrise în procesul-verbal de verificare, care trebuie să conţină:
- volumul lucrărilor executate şi verificate, valoarea conform devizului estimativ;
- caracteristica calităţii lucrărilor; respectarea metodologiei, tehnologiei şi toleranţelor tehnice admisibile;
- concluzii şi propuneri asupra aplicării măsurilor pentru înlăturarea neajunsurilor.
Forma de întocmire a procesului-verbal se întocmeşte arbitrar.
43. Executanţii lucrărilor sînt obligaţi să prezinte reprezentanţilor Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim, care execută controlul, documentele şi materialele necesare, ce caracterizează volumul, calitatea şi costul lucrărilor, date despre personalul tehnico-ingineresc şi dotarea cu instrumente şi utilaje geodezice.
44. Măsurările de control, determinarea pichetelor de control ale ridicării topografice, descoperirea centrelor de borne şi alte lucrări legate de controlul lucrărilor se execută de către personal, folosind mijloacele instituţiei controlate, cu participarea şi sub supravegherea reprezentanţilor Inspectoratului.
La necesitate activităţile de control pot fi executate nemijlocit de către reprezentanţii, care exercită controlul.
45. În urma rezultatului controlului se întocmeşte un proces-verbal în formă liberă. În act se reflectă volumul şi costul de deviz al lucrărilor, corespunderea acestora cu datele autorizaţiei şi cu toleranţele tehnice ale documentelor normative în vigoare. Se indică rezultatele controlului, organizarea interdepartamentală a controlului şi recepţiei lucrărilor în organizaţia (instituţia) supusă controlului. În concluzii se dă o notă de calitate a lucrărilor efectuate şi se fac propuneri pentru înlăturarea deficienţelor constante.
Procesul-verbal se întocmeşte într-un număr necesar de exemplare şi se semnează de persoana care a efectuat controlul şi de conducătorii organizaţiei supuse controlului. Dacă ultimii nu sînt de acord cu cele expuse în procesul-verbal, atunci se anexează memoriul justificativ cu indicarea motivelor divergenţelor apărute.
46. În caz de rebut sau de neîndeplinire a prescripţiilor, constatate de inspectori în urma controlului, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim are dreptul de a stopa sau a interzice efectuarea ulterioară a lucrărilor, informînd organizaţiile superioare,
VI. RECEPŢIA DE STAT A LUCRĂRILOR
47. Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim este în drept să efectueze Recepţia de Stat a lucrărilor topogeodezice.
Recepţia de Stat a lucrărilor topogeodezice şi cartografice finalizate are drept scop verificarea calităţii executării lucrărilor şi respectarea prescripţiilor instrucţiunilor şi semnelor convenţionale, de asemenea se verifică şi conţinutul materialelor, perfectarea şi completarea documentaţiei tehnice.
Recepţia de Stat se efectuează în termenele prevăzute în programul de activitate a Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim şi coordonate cu organizaţiile cointeresate.
48. Comisiile de recepţie a lucrărilor topogeodezice şi cartografice sînt numite prin dispoziţia Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim din reprezentanţii Inspectoratului şi directorilor tehnici a organizaţiilor,  care predau lucrările. În comisii pot fi cooptaţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor-beneficiare şi ai organizaţiilor specializate.
49. Recepţia de Stat se face pentru următoarele categorii de lucrări:
- determinări astronomice şi măsurători de bază de toate ordinele;
- Reţele Geodezice Naţionale şi reţele de îndesire, determinate prin metodele de măsurări GPS;
- poligonometrie de ordinul 4;
- reţele geodezice speciale;
- reţele de îndesire  - triangulaţia şi poligonometria de categoriile 1 şi 2;
- nivelment de toate ordinele, marcat prin repere de sol şi de perete (mărci) permanente;
- lucrări gravimetrice de toate ordinele;
- ridicări topografice la scările 1:2 000 şi mai mici, folosite pentru cartografierea teritoriului statului;
- lucrări stereofotogrammetrice şi ortofotoplanuri.
Note:
1. Recepţia de Stat a ridicărilor topografice ale teritoriilor pe care se proiectează sistematizarea verticală a pămîntului, exploatarea carierelor şi alte lucrări se efectuează la decizia Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim şi în funcţie de termenele şi intensificarea de executare a lucrărilor de terasament.
2. Materialele aerofotogrammetrice şi cele de ridicări cosmice, utilizate de către organizaţii pentru elaborarea planurilor topografice, nu se supun Recepţiei de Stat, dar costul lor urmează să fie inclus în devizul de cheltuieli al lucrărilor topografice.
3. Recepţiei de Stat pot fi supuse şi alte lucrări (întocmirea planurilor speciale, planuri fotografice etc.), dacă de rezultatele acestor lucrări se folosesc alte organizaţii sau dacă ele, prin conţinut prezintă o anumită valoare pentru lucrările ulterioare. Necesitatea efectuării Recepţiei de Stat a lucrărilor sus-numite ţine de competenţa Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim.
50. Lucrările topografo-geodezice şi cartografice supuse Recepţiei de Stat trebuie, în prealabil, să fie recepţionate conform procesului-verbal de comisia tehnică interdepartamentală.
51. Materialele privind lucrările executate, supuse examinării comisiei de recepţionare de stat, se prezintă integru perfectate definitiv şi adaptate pentru păstrarea de durată.
52. Rapoartele tehnice se întocmesc în conformitate cu prevederile Instrucţiunilor tehnice în vigoare.
53. Raportul tehnic sau memoriul justificativ tehnic pentru obiective nu prea mari în context trebuie să conţină date despre componenţa lucrărilor executate pe teren, tehnologiilor aplicate, preciziilor datelor iniţiale, sistemele de coordonate şi cote primite, precum şi date privind controlul şi recepţia lucrărilor.
54. La comisia de Recepţie de Stat se prezintă următoarele materiale:
- lista materialelor;
- proiectul tehnic sau programul de executare a lucrărilor;
- avizul-autorizaţie de la Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim pentru executarea lucrărilor;
- extrasul de date iniţiale;
- lista lucrărilor executate cu indicarea volumului lor de lucru;
- lista planurilor topografice cu indicarea nomenclatorului sau numărului convenţional a ariei de ridicare pe fiecare planşetă;
- actul procesului-verbal privind controlul intern al recepţiei lucrărilor;
- raportul tehnic, devizul de execuţie;
- alte materiale privind diverse categorii de lucrări topogeodezice, prevăzute în anexa nr.7.
55. Comisia cercetează toate materialele prezentate, actele de control şi de recepţie ale lucrărilor în anumite etape de executare, verifică respectarea autorizaţiilor eliberate, respectarea instrucţiunilor tehnice şi a legendei de semne convenţionale, face concluzii privind calitatea fiecărei categorii de lucrări executate.
56. Comisia de stat pentru recepţie întocmeşte procesul-verbal de recepţie, conform anexei nr 8.
Procesul-verbal se întocmeşte în 2 exemplare şi se aprobă de către conducătorul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim. Un exemplar se predă organizaţiei-executant, iar al doilea se păstrează la Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim.
Pe materialele recepţionate (raportul tehnic, cataloagele, materialele calculărilor)  se aplică ştampila Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim, certificînd Recepţia de Stat.
57. În caz dacă comisia are îndoieli în ceea ce priveşte calitatea executării lucrărilor sau dacă rezultatele verificărilor anterioare nu permit aprecierea obiectivă a calităţii lucrărilor, comisia este în drept să execute controale suplimentare cu mijloacele şi forţele organizaţiei-executant.
58. Odată cu depistarea rebutului, comisia returnează materialele prezentate pentru a fi corectate din contul vinovaţilor şi anunţă despre aceasta banca ce finanţează lucrările.
59. Predarea materialelor privind lucrările topografo-geodezice beneficiarului se efectuează numai după recepţionarea acestor lucrări de către comisia Recepţiei de Stat.
60. Recepţia lucrărilor topografo-geodezice, executate conform autorizaţiilor eliberate de organele de arhitectură şi urbanism, se efectuează de către comisii tehnice, numite de conducătorii acestor organe.
În aceste comisii pot fi incluşi reprezentanţi ai organizaţiilor-beneficiare şi ai organizaţiilor specializate.
VII. EVIDENŢA PUNCTELOR GEODEZICE ŞI
 SUPRAVEGHEREA ASUPRA P
ĂSTRĂRII LOR
61. Evidenţa punctelor geodezice şi supravegherea asupra protecţiei lor se efectuează conform "Regulamentului cu privire la protecţia punctelor geodezice pe teritoriul Republicii Moldova" aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.29 din 14 ianuarie 1994.
62. Recunoaşterea şi restabilirea punctelor Reţelei Geodezice Naţionale şi Reţelei  de Nivelment de Stat se efectuează periodic în funcţie de necesităţile de producere. Datele despre executarea lucrărilor asupra recunoaşterii şi restabilirii punctelor Reţelei Geodezice Naţionale şi Reţelei  de Nivelment de Stat se prezintă la Inspectoratul Geodezic de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim pînă la 1 februarie, conform anexei nr.9.
63. Executanţii lucrărilor topografo-geodezice, care folosesc punctele Reţelei Geodezice Naţionale şi Reţelei  de Nivelment, precum şi punctele de ridicare ale reţelelor geodezice ca bază iniţială, prezintă anual, pînă la 15 ianuarie, la Inspectoratul Geodezic de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim informaţii despre starea punctelor utilizate, conform anexei nr.10.
VIII. DEPOZITAREA MATERIALELOR ŞI ACTIVITATEA
 TEHNICO-INFORMA
ŢIONALĂ
64. Materialele lucrărilor topografo-geodezice şi cartografice după Recepţia de Stat, în termen de 10 zile, urmează să fie depozitate pentru păstrarea de stat în Fondul Cartografo-Geodezic de Stat.
65. Lista materialelor pentru anumite genuri de lucru, supuse obligatoriu depozitării în Fondul de Stat, se prezintă în anexa nr. 11. Mai detaliat problemele, ce ţin de depozitarea permanentă a materialelor în Fondul de Stat, sînt expuse în "Regulamentul cu privire la Fondul Cartografo-Geodezic de Stat", aprobat prin Hotărîrea Guvernului republicii Moldova nr.731 din 05 august 1997.
66. Materialele supuse depozitării trebuie să fie selectate pentru fiecare obiectiv şi gen de lucrări (triangulaţia, poligonometria, ridicări topografice etc.), semnate de personalul responsabil şi perfectate conform cerinţelor prezentei Instrucţiuni.
67. În cazul volumului mic de lucrări, în raportul tehnic pot fi incluse mai multe obiective dacă ele sînt amplasate în limitele unui teritoriu administrativ. În cazul dat raportul tehnic poate fi broşat împreună cu catalogul de coordonate şi cote ale punctelor de triangulaţie, poligonometrie, nivelment şi fişa diferenţelor de nivel.
68. La finalizarea lucrărilor de ridicări topografice, originalele planurilor şi hărţilor se predau pentru păstrare permanentă, iar beneficiarilor şi executanţilor acestor lucrări, dacă este necesar, li se fac copii într-un număr de exemplare solicitate (vezi anexa nr. 11).
69. Eliberarea executanţilor de lucrări a datelor geodezice din cataloagele de coordonate şi cote altimetrice, se efectuează după perfectarea avizului-autorizaţie sau în alte cazuri întemeiate.
70. Inspectoratul distribuie executanţilor lucrărilor informaţiile despre lucrările topogeodezice şi cartografice numai în măsura necesităţilor reale. Datele indicate mai sus se eliberează în baza cererilor în scris, în care se indică: scopul, caracterul informaţiilor sau datelor, numărul şi data eliberării autorizaţiei pentru activitatea de producţie.
Datele geodezice pentru executarea lucrărilor se eliberează de asemenea în baza cererii în scris, în care se indică: numărul şi data autorizaţiei, genurile şi volumul lucrărilor ce urmează să fie executate, amplasarea obiectului, de care informaţie are necesitate.
Amplasarea obiectului se indică pe cartograme cu elemente de situaţie, ce permit recunoaşterea obiectului pe planuri sau hărţi.
71. Inspectoratul Geodezic de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim deţine dreptul de a controla acumularea informaţiei la executanţii de lucrări, de a interzice ţinerea materialelor de fond şi folosirea lor fără coordonare.
IX. ŢINEREA HĂRŢII INFORMATIVE DE SERVICIU
72.Harta informativă de serviciu se ţine în scopul sistematizării evidenţei modificărilor esenţiale, ce intervin pe teren în perioada dintre ridicări şi pentru reprezentarea acestor modificări pe hărţile topografice, administrative, geografice şi informative, ce se întocmesc şi se editează. Harta informativă de serviciu se ţine de colaboratorii Inspectoratului Geodezic de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim.
73.Locul de păstrare a harţii informative de serviciu se hotărăşte de şeful Inspectoratului Geodezic de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim.
74.Pe harta informativă în baza datelor oficiale de informaţii se reflectă modificările următoarelor elemente:
- amplasarea Frontierei de Stat a Republicii Moldova;
- amplasarea hotarelor delimitărilor administrative;
- localităţile (clasificarea, importanţa administrativă, amplasarea geografică pe plan, denumirea, apariţia noilor localităţi şi excluderea celor dispărute etc.);
- căile ferate şi drumurile;
- staţiile feroviare, haltele, punctele de oprire, debarcaderele, aeroporturile, denumirile acestora;
- construcţiile hidrotehnice (rezervoare de apă, canale, staţii hidrotehnice, apeducte);
- conductele magistrale de petrol, de gaze, de apă, liniile electrice cu tensiunea 100 kW şi mai mare;
- limitele hotarelor rezervaţiilor naturale de stat, parcurilor naţionale etc.
Bază pentru harta informativă de serviciu serveşte harta topografică la scara 1:100 000.
Anexa nr. 1
LISTA
organizaţiilor geodezice, deţinătoare
de materiale topogeodezice, cartografice, aerofotogrammetrice

Nr. Denumirea organizaţiei Adresa,telefonul Denumireamaterialelor
1 2 3 4
  Fondul Geodezic şi Cartografic Central tel.22.22.44; 22.22.79 (8-0422), or. Chişinău, str. Puşkin,47 Originale şi copii la scara 1: 2000 şi mai mici.
  Institutul de Geodezie, Prospecţiuni Tehnice şi Cadastru "INGEOCAD" tel.21.20.19,24.46.7527.70.05, or. Chişinău, str. Puşkin,47 Originale şi copii la scările 1: 500 - 1: 1000, copii la celelalte scări.
  Departamentul Arhitectură şi Urbanism al municipiului Chişinău Chişinău, str. Ştefan cel Mare,83 Originale şi copii la scările 1: 500 - 1: 1000, copii la celelalte scări pe teritoriul mun.Chişinău
  Departamentul Arhitectură şi Urbanism al municipiului Bălţi Or. Bălţi Originale şi copii la scările 1: 500 - 1: 1000, copii la celelalte scări pe teritoriul mun.Bălţi

Notă: Organele de arhitectură şi urbanism locale au dreptul de a păstra numai copiile materialelor topogeodezice şi cartografice cu permisiunea Inspectoratului Geodezic de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim.





                Anexa nr. 7
L I S T A
MATERIALELOR NECESARE DE PREZENTAT COMISIEI
INSPECTORATULUI GEODEZIC DE STAT PENRU RECEPŢIA DE
STAT A LUCRĂRILOR TOPOGEODEZICE ŞI CARTOGRAFICE
 LUCRĂRI DE BAZĂ
1.  Jurnalul măsurărilor bazice etalon, nivelmentul centrului bazic, etalonarea aparatelor electronice.
2.  Materiale privind calculări matematice de bază.
3.  Raport tehnic sau memoriu justificativ privind lucrările executate anterior şi elaborate după programul aprobat.
LUCRĂRI ASTRONOMICE
1.  Carnete pentru determinări astronomice (primirea semnalelor ritmice, observaţii de latitudini, rectificări de timp, azimut, diferenţe personale).
2.  Materiale privind determinarea grafică sau analitică de centrări şi reduceri.
3.  Crochiuri de amplasare a punctelor astronomice.
4.  Materiale de prelucrare a determinărilor astronomice.
5.  Cataloage de coordonate a punctelor astronomice.
6.  Materiale de testare a instrumentelor.
7.  Acte de predare a punctelor pentru supravegherea protecţiei lor.
8.  Raport tehnic sau memoriu justificativ.
LUCRĂRI TOPOGRAFICE
1. Planuri topografice şi documentaţia lor (formulare, carnete de ridicări topografice, racordarea foilor de hărţi copierea conturilor şi cotelor pe hîrtie de calc).
2. Materiale de creare a bazei geodezice şi de ridicare, de racordare planimetrico-altimetrică a fotogramelor aeriene.
3. Materiale de calcul a bazei de fotografieri, elementelor de orientare reciprocă, diapozitive.
4. Materiale de descifrare (dacă descifrarea a fost executată pe fotograme).
5. Materialele fototriangulaţiei.
6. Originale de editare în formă digitală şi grafică.
7. Ortofotoplanuri.
8. Cartogramele lucrărilor executate şi amplasamentul planşetelor.
9. Raport tehnic sau memoriu justificativ.
TRIANGULAŢIE ŞI POLIGONOMETRIE de ordinul 1 şi 2
1. Jurnale de măsurare a unghiurilor orizontale şi verticale, a lungimii liniilor.
2. Schema reţelei.
3. Materiale de determinare a elementelor de centrare şi reducţie.
4. Carnete ale crochiurilor de amplasare a punctelor.
5. Materiale de calcul.
6. Materiale de testare şi etalonare.
7. Cataloage de coordonate.
8. Acte de predare a punctelor geodezice pentru supravegherea protecţiei lor.
9. Raport tehnic sau memoriu justificativ.
NIVELMENT DE ORDINUL I, II, III, IV
1. Jurnal de nivelment.
2. Scheme de drumuiri.
3. Crochiuri ale punctelor.
4. Materiale de testare a instrumentelor şi mirelor.
5. Materiale de calcul.
6. Lista măsurărilor diferenţelor de nivel.
7. Cataloage de cote altimetrice.
8. Acte de predare a punctelor pentru supravegherea protecţiei lor.
9. Raport tehnic sau memoriu justificativ.
POLIGONOMETRIE DE ORDINUL 4
1. Jurnale de recunoaştere.
2. Scheme şi memoriu explicativ referitor la recunoaşterea şi bornarea punctelor, acte de pierdere a punctelor, fişele de bornare a punctelor.
3. Carnete de măsurare a unghiurilor orizontale şi verticale ale direcţiilor.
4. Materiale de determinare grafică şi analitică a elementelor de centrare şi reducţie.
5. Centralizarea rezultatelor unghiurilor şi direcţiilor măsurate pe puncte.
6. Tabele ale direcţiilor, ce duc spre centrele punctelor.
7. Materiale de calcul (prelucrarea preventivă, analiza şi compensarea reţelei).
8. Schiţe ale reţelei.
9. Materiale de testare a instrumentelor.
10. Cataloage de coordonate a punctelor geodezice de triangulaţie sau poligonometrie.
11. Acte de predare a punctelor geodezice pentru supravegherea protecţiei lor.
12. Raport tehnic sau memoriu justificativ.
REŢELE GPS DE Clasele 0, 1, 2
ŞI REŢELE GEODEZICE DE ÎNDESIRE
1. Materiale de investigare ale receptorilor GPS.
2. Jurnale de recunoaştere.
3. Jurnale de determinare a obstacolelor (proces-verbal).
4. Fiţe de schiţare a amplasării punctelor.
5. Acte de predare a punctelor geodezice pentru supravegherea protecţiei lor.
6. Materiale de calcul.
7. Cataloage de coordonate.
8. Raportul tehnic.
GRAVIMETRIE
1. Schema de amplasare a punctelor gravimetrice.
2. Materiale de bornare a punctelor gravimetrice.
3. Jurnalele determinărilor gravimetrice.
4. Materialele de reperaj altimetric al punctelor gravimetrice.
5. Materialele prelucrării de birou a punctelor gravimetrice.
6. Fişele punctelor.
7. Catalogul punctelor gravimetrice.
8. Raportul tehnic.