HGO1/1993
ID intern unic:  317541
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1
din  24.11.1993
cu privire la introducerea valutei naţionale în Republica Moldova
Publicat : 15.11.1993 în Monitorul Parlamentului Nr. 11     art Nr : 350     Data intrarii in vigoare : 29.11.1993
    În conformitate cu Legea Republicii Moldova "Cu privire la bani" din 15 decembrie 1992 şi cu decretele Preşedintelui Republicii Moldova "Cu privire la formarea Comitetului pentru reforma monetară"din 9 decembrie 1992 nr. 243 şi "Cu privire la introducerea monedei naţionale în Republica Moldova" din 24 noiembrie 1993 nr. 200, Comitetul pentru reforma monetară hotărăşte:
    1. Se introduce în Republica Moldova, cu începere de la 29 noiembrie 1993, orele 4.00, valuta naţională " leul. Un leu echivalează cu 100 bani.
    Semnele băneşti, puse în circulaţie de către Banca de Stat a U.R.S.S. şi Banca Centrală a Federaţiei Ruse în anii 1961"1992 cu o valoare nominală de l, 3, 5, 10, 25, 50 şi 100 ruble, cupoanele emise de Banca Naţională a Moldovei cu o valoare de 50, 200, 1000, 5000 şi "5 lei" (echivalent cu 5000 cupoane), precum şi moneda metalică, emisă de către Banca de Stat a U.R.S.S. în aceeaşi perioadă, vor fi schimbate în lei, potrivit prevederilor prezentei hotărîri.
    2.  Schimbul tuturor mijloacelor băneşti în numerar şi celor de la conturi, aflate în circulaţie pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv depunerile populaţiei, se va efectua pînă la 2 decembrie 1993, ora 18.00 la cursul de schimb l leu pentru 1000 cupoane (ruble).
    3.  Obligaţiile creditare băneşti şi alte revendicări cu putere juridica în Republica Moldova, conform situaţiei de la 29 noiembrie 1993, vor fi recalculate în lei pînă la 2 decembrie 1993 inclusiv.
    Achitările obligaţiilor curente, satisfacerea altor revendicări se vor executa începînd cu 16 decembrie 1993.
    4. Cetăţenii (rezidenţii) Republicii Moldova, în perioada 29 noiembrie " 2 decembrie 1993 (inclusiv), pot efectua schimbul numerarului în lei o singură dată la cursul de schimb stabilit prin punctul 2 al prezentei hotăriri. Numerarul în sumă de pînă la 70 mii cupoane (ruble) inclusiv, ce revine unei persoane fizice, se va schimba în lei la centrele de schimb respective, iar sumele ce depăşesc cifra menţionată vor fi depuse pe conturi speciale în instituţiile bancare ale Republicii Moldova şi vor putea fi primite de către deponenţi, la dorinţa acestora, începînd cu 6 decembrie 1993 în cazul păstrării fără circuit a acestor mijloace pînă la l iulie 1994, deponenţilor li se va plăti un venit egal cu rata medie a dobînzii băncilor comerciale unde sînt deschise aceste conturi pentru perioada dată.
    Pentru cetăţenii Republicii Moldova efectuarea schimbului este notificată în paşaport sau în actul ce înlocuieşte paşaportul prin menţiunea "schimbul efectuat", semnătura fiind autentificată cu ştampila instituţiei care a efectuat schimbul.
    Pentru persoanele juridice ale Republicii Moldova schimbul cupoanelor (rublelor), în valută naţională va fi efectuat în corespundere cu Instrucţiunea Băncii Naţionale a Moldovei.
    5. În perioada schimbului de, bani este permisă utilizarea concomitentă a semnelor băneşti retrase din utilizare şi a valutei naţionale introduse în circulaţie numai în comerţul de stat şi cooperatist, indiferent de subordonarea lor departamentală, pentru produse alimentare, medicamente şi transportul în comun. Comercializarea celorlalte mărfuri se va" efectua în lei.
    Începînd cu 2 decembrie 1993 orele 18.00, leul este considerat drept unicul mijloc de plată legal pe teritoriul Republicii Moldova.
    6. Schimbul banilor în numerar pentru salariaţi (studenţi şi elevi ai instituţiilor de învăţamînt superior şi mediu, militari) se va efectua la locul principal de muncă (studii, serviciu militar).
    Pensionarii care nu lucrează efectuează schimbul semnelor băneşti retrase în valută naţională la sucursalele Băncii de Economii a Moldovei sau la filialele întreprinderii de stat \xaeFosta Moldovei\xaf, în centrele respective de primire a pensiilor (indemnizaţiilor).
    Pentru cetăţenii străini şi persoanele fără cetăţenie (nerezidenţi) schimbul se face în cadrul instituţiilor bancare la prezentarea declaraţiei vamale cu privire la valuta importată şi chitanţa de schimb a ei.
    Celelalte persoane fizice, care nu fac parte din categoriile menţionate, efectuează schimbul în comisiile ce activează pe lîngă organele auto-administrării locale.
    Modul de schimb este reglementat prin Instrucţiunea Băncii Naţionale a Moldovei "Cu privire la ordinea de schimb a semnelor băneşti, retrase din circulaţie, în valuta naţională a Republicii Moldova, pentru rezidenţi şi nerezidenţi".
    7. Toate întreprinderile şi instituţiile de stat, cooperatiste, sociale etc., indiferent de forma de proprietate, sînt obligate să constate prin act, la data de 29 noiembrie 1993, numerarul din casele lor de bani a semnelor băneşti retrase din circulaţie, şi să le predea instituţiilor bancare care le deservesc pentru trecerea lor în contul de decontare sau curent.
    8. Schimbul şi recalcularea semnelor băneşti în conformitate cu punctele l şi 3 ale prezentei hotărîri se va efectua de către bănci şi alte instituţii, care sînt autorizate de Banca Naţională a Moldovei să execute operaţiile necesare, începînd cu 26 noiembrie şi în perioada de schimb şi recalculare băncile nominalizate şi alte instituţii au dreptul să sisteze operaţiile cu clientela în afară de operaţiile de schimb.
    Oficiile întreprinderii de Stat "Poşta Moldovei", începînd cu 26 noiembrie 1993, încetează operaţiunile cu cupoane (ruble) cu excepţia operaţiunilor de schimb.
    9. Organele autoadministrăm locale, întreprinderile şi instituţiile bancare, indiferent de formele de proprietate, să asigure executarea cu stricteţe a prezentei hotărîri.
    10. Organele puterii de stat, organele de drept, serviciile financiar, fiscal şi vamal din Republica Moldova, precum şi Banca Naţională a Moldovei să asigure controlul asupra executării prezentei hotărîri.
    11. În scopul stabilizării circulaţiei băneşti, întăririi valutei naţionale toate întreprinderile, organizaţiile şi instituţiile, indiferent de forma de proprietate, sînt obligate să respecte cu stricteţe prevederile Decretului Preşedintelui Republicii Moldova "Privind măsurile urgente de normalizare a circulaţiei banilor în numerar în Republica Mpldova" din 30 aprilie 1992 nr. 105 şi Hotărîrii Guvernului "Privind aprobarea Normelor pentru efectuarea operaţiunilor de casă în economia naţională a Republicii Moldova" din 25 noiembrie 1992 nr. 764.
    Ministerul Justiţiei, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor în comun cu Banca Naţională a Moldovei să prezinte în termen de două zile propuneri privind aplicarea de sancţiuni economice pentru nerespectarea
acestor prevederi.
    12. în scopul susţinerii valutei naţionale se stabileşte accesul liber al leului şi al valutei liber convertibile la procesul privatizării concomitent cu bonurile patrimoniale, cu confirmarea ulterioară de către Parlamentul Republicii Moldova.
    13. Prezenta hotărîre intră în vigoare la 29 noiembrie 1993 incepînd cu orele 04.00.

    Preşedintele Comitetului,
    Prim-ministru al Republicii Moldova                                               ANDREI SANGHELI

    or. Chişinău, 24 noiembrie 1993, nr. l