HGA418/2007
ID intern unic:  323374
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 418
din  17.04.2007
pentru aprobarea Regulamentului privind modul de  
prezentare a dărilor de seamă de către beneficiarii subsolului
Publicat : 27.04.2007 în Monitorul Oficial Nr. 57-59     art Nr : 447
    Abrogată prin HG1131 din 12.10.16, MO360/14.10.16 art.1233


    În conformitate cu prevederile articolelor 14, 24, 26 şi 31 ale Codului subsolului nr.1511-XII din 15 iunie 1993 (Monitorul Parlamentului, 1993, nr.11, art. 325) şi Legii nr.412-XV din 9 decembrie 2004 privind statistica oficială (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.1-4, art.8), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă  Regulamentul  privind modul de prezentare a  dărilor de seamă de către beneficiarii subsolului (se anexează).

    PRIM-MINISTRU                                                                Vasile TARLEV
    Contrasemnează:
    Ministrul ecologiei şi resurselor naturale                            Constantin Mihailescu

    Nr. 418. Chişinău, 17 aprilie 2007.

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr.418
din 17 aprilie  2007

REGULAMENT
privind modul de  prezentare a dărilor
de seamă de către  beneficiarii subsolului
    1. Regulamentul privind modul de prezentare a dărilor  de seamă de către beneficiarii subsolului (în continuare - Regulament) a fost elaborat în  conformitate cu prevederile Codului subsolului nr.1511-XII din 15 iunie 1993, Legii nr.412-XV din 9 decembrie 2004 cu privire la statistica oficială şi Hotărîrii Guvernului nr.1196 din 4 noiembrie 2004 "Cu privire la reorganizarea Asociaţiei de Stat de Producţie pentru Explorări Geologice a Republicii Moldova "AGeoM".
    2. Prezentul Regulament stabileşte modul de prezentare a dărilor de seamă  privind starea şi utilizarea resurselor de materii prime minerale ale Republicii Moldova (lista substanţelor minerale utile conform anexei nr. 1) pentru beneficiarii subsolului, în scopul evidenţei mişcării rezervelor zăcămintelor de substanţe minerale utile, ţinerii  cadastrului de stat al zăcămintelor de substanţe minerale utile şi a  balanţei de stat a  rezervelor de substanţe minerale utile.
    3. Modul de prezentăre a dărilor de seamă, stabilite de prezentul Regulament, este obligatoriu pentru beneficiarii subsolului, care efectuează studierea, exploatarea, evaluarea geologo-economică a zăcămintelor de substanţe minerale utile sau care au la balanţă zăcăminte de substanţe minerale utile, temporar neexploatate.
    4. Dările  de seamă cuprind  informaţia, conform situaţiei de la 1 ianuarie a fiecărui an, privind rezervele principale şi însoţitoare de substanţe minerale utile, componentele utile conţinute în ele, descoperite în subsol în procesul explorării, evaluării şi valorificării zăcămintelor, care au fost supuse expertizei de stat sau care au obţinut evaluarea geologo-economică şi au fost luate la evidenţă în modul stabilit.
    5.  Dările de seamă trebuie să includă următoarele:
    a) informaţia privind cantitatea şi calitatea substanţelor minerale utile şi a componentelor utile conţinute în ele:
    extrase din subsol;
    pierdute prin extragere;
    extrase şi depozitate în halde speciale;
    sporite  în procesul explorării, reexplorării şi prospecţiunilor în procesul de extragere;
    trecute la pierderi, în modul stabilit, ca urmare a pierderii valorii industriale;
    neconfirmate de lucrările ulterioare de cercetare, reevaluare, explorare şi valorificare a zăcămintelor;
    transmise de la un beneficiar a folosinţei subsolului la balanţa altui beneficiar;
    b) indicii anuali de proiect şi cei reali ai asigurării întreprinderii miniere cu rezerve de substanţe minerale utile explorate, precum  şi cei referitor la volumele de extragere, pierderi şi diluarea lor;
    c) tipul zăcămintelor şi modul de valorificare a lor, tipul (calitatea, marca) substanţei minerale utile, gradul valorificării industriale;
    d) indicii de bază a grosimii folositoare (straturilor, zăcămintelor), condiţiile minier-tehnice, hidrogeologice şi alte condiţii de valorificare;  
    e) informaţii cu privire la utilizarea substanţelor minerale utile la prelucrarea lor primară, a rocilor de cuvertură şi a deşeurilor de producţie:
    volumul şi calitatea materiei prime minerale, livrată pentru prelucrare primară;
    extragerea componentelor utile la prelucrarea primară;
    cantitatea şi calitatea producţiei - marfă;
    cantitatea şi calitatea rezervelor de substanţe minerale utile şi a componentelor utile în rocile de cuvertură, în deşeurile  minier-extractive, precum şi datele cu privire la utilizarea lor;
    indicii  economici  (costul  de  producţie, valoarea  de  comercializare  a producţiei).
    6. Dările de seamă  trebuie să fie documentate şi să corespundă:
    clasificărilor existente ale rezervelor şi resurselor prognozate de substanţe minerale utile  şi instrucţiunilor pentru folosirea lor;
    datelor documentaţiei de evidenţă geologică şi topografie minieră, conform cerinţelor stabilite;
    concluziilor expertizei de stat a rezervelor de substanţe minerale utile,  precum şi hotărîrilor cu privire la luarea în evidenţă a rezervelor de  substanţe minerale utile;
    actelor de trecere la pierderi a rezervelor de substanţe minerale utile, aprobate şi coordonate în modul stabilit.
    7. Beneficiarii subsolului, care efectuează  studierea, exploatarea, evaluarea geologo-economică a zăcămintelor de substanţe minerale utile, prezintă, anual, Fondului de stat de informaţii privind subsolul, pînă la 15 februarie a anului ce urmează după anul de gestiune, dările de seamă cu privire la starea şi modificarea cantităţilor rezervelor de substanţe minerale utile, extragerea substanţelor minerale utile la valorificarea şi folosirea materiei prime minerale în urma prelucrării primare, precum şi a rocilor de cuvertură, deşeurilor de producere, potrivit formularelor din anexele nr.2 şi 3 la prezentul Regulament, precum şi instrucţiunii pentru completarea acestora (anexa nr.4) după coordonarea acestor date cu organul de stat pentru supraveghere minieră.
    8.  Fondul de stat de  informaţii privind subsolul, în baza dărilor de seamă  ale beneficiarilor subsolului, precum şi a rezultatelor expertizei de stat a Comisiei de stat pentru  rezervele de substanţe minerale utile (CSR):
întocmeşte şi ţine balanţa de stat a rezervelor de substanţe minerale utile;
    pregăteşte şi prezintă, pînă  la 1 iulie a anului ce urmează după anul de gestiune, ministerelor şi altor autorităţi administrative centrale datele generalizate pe republică cu privire la starea şi modificarea cantităţilor rezervelor celor mai importante substanţe minerale utile în anul de gestiune.
    9. Fondul de stat de informaţii privind subsolul elaborează şi implementează metodologia de evidenţă a zăcămintelor şi mişcării rezervelor de substanţe minerale utile şi coordonează, în comun cu organul de stat pentru supraveghere minieră, procesul de prezentare  a dărilor de seamă  privind starea şi utilizarea resurselor de materie primă minerală.
    10. Informaţia cuprinsă în dările de seamă  cu privire la starea şi mişcarea rezervelor de substanţe minerale utile, la extragerea şi prelucrarea lor primară, nu poate fi divulgată, dacă, în corespundere cu legislaţia Republicii Moldova este  clasificată  drept informaţie ce constituie secret de stat sau comercial.
    11. Folosirea datelor din dările de seamă, păstrate în Fondul de stat de informaţii privind subsolul, se efectuează în modul stabilit de Agenţia de stat pentru geologie "AGeoM".
    12. Răspunderea pentru plenitudinea, autenticitatea şi prezentarea în termen a formularelor dărilor  de seamă la Fondul de stat de  informaţii privind subsolul o poartă beneficiarii subsolului, în modul stabilit de legislaţie.
    13. Controlul asupra respectării modului stabilit de prezentare a  dărilor de seamă  şi corectitudinii  datelor incluse în ele îl exercită organul de stat  pentru supravegherea minieră şi organul controlului geologic de stat, în limitele competenţei lor.
    anexa nr.1

    anexa nr.2-3

    anexa nr.4