LPC70/2007
ID intern unic:  324250
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 70
din  22.03.2007
pentru modificarea şi completarea Codului cu privire
la contravenţiile administrative şi a Legii nr.118-XV
din 14 martie 2003 cu privire la Procuratură

Publicat : 06.07.2007 în Monitorul Oficial Nr. 94-97     art Nr : 414     Data intrarii in vigoare : 06.07.2007
    MODIFICAT
    RMO98 din MO98-102/13.07.07 pag.11

    
Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art.I. - Codul cu privire la contravenţiile administrative, aprobat prin Legea R.S.S. Moldoveneşti din 29 martie 1985 (Veştile Sovietului Suprem şi ale Guvernului R.S.S. Moldoveneşti, 1985, nr.3, art.47), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 249 alineatul 2, textul “, iar în cazuri de necesitate pentru stabilirea identităţii şi clarificarea circumstanţelor contravenţiei - pînă la trei zile, comunicîndu-se aceasta în scris procurorului în decurs de douăzeci şi patru de ore din momentul reţinerii sau în termenul de pînă la zece zile cu sancţiunea procurorului, dacă contravenienţii n-au documente ce atestă identitatea lor” se înlocuieşte cu textul “sau, prin decizia instanţei judecătoreşti, pe un termen de pînă la şaptezeci şi două de ore dacă persoana nu a fost identificată şi nu au fost clarificate circumstanţele contravenţiei”.
    2. La articolul 273, alineatul 2 se exclude.
    3. La articolul 274, alineatul 1 va avea următorul cuprins:
    “Decizia organului (persoanei cu funcţie de răspundere) asupra cazului cu privire la contravenţia administrativă poate fi atacată de persoana faţă de care a fost luată decizia, de partea vătămată sau de reprezentantul acesteia, de organul care a întocmit procesul-verbal cu privire la contravenţia administrativă şi de procuror în cauzele pornite de el.”
    4. Articolul 2825 va avea următorul cuprins:
    “Articolul 2825. Competenţa instanţei de recurs la examinarea
                               cazului cu privire la contravenţia administrativă
    Examinînd cazul cu privire la contravenţia administrativă, instanţa de recurs adoptă una din următoarele hotărîri:
    1) menţine hotărîrea atacată şi respinge plîngerea sau recursul;
    2) casează toate hotărîrile şi clasează procedura cu privire la contravenţia administrativă sau trimite cauza pentru o nouă examinare;
    3) modifică hotărîrile atacate.”
    5. Articolele 2829 - 28215 se exclud.
    Art.II. - Legea nr.118-XV din 14 martie 2003 cu privire la Procuratură (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.73-75, art.328), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 2:
    la alineatul (1), cuvîntul “specializată, “ se exclude;
    alineatul (2) se completează în final cu cuvintele ”, reprezintă învinuirea în instanţele judecătoreşti”.
    2. La articolul 4, litera e) va avea următorul cuprins:
    “e) participă, în condiţiile legii, la judecarea cauzelor civile şi a contravenţiilor administrative, în privinţa cărora acţiunile au fost intentate de ea;”
    3. La articolul 5 alineatul (1), partea introductivă va avea următorul cuprins:
    “În exercitarea atribuţiilor sale, procurorul este în drept:”
    4. La articolul 6, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
    “(1) În cazurile prevăzute de lege, în interesele securităţii naţionale şi ordinii publice, pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale cetăţenilor, procurorul este în drept să facă recurs împotriva actului considerat de el ca fiind ilegal, emis de un organ sau de o persoană cu funcţie de răspundere.
    (2) Recursul va fi examinat de organul respectiv sau de persoana cu funcţie de răspundere în termen de 5 zile de la data primirii lui, iar în cazul examinării de un organ colegial - la prima şedinţă a acestuia. Rezultatele examinării recursului se comunică imediat în scris procurorului.”
    5. Articolele 8 şi 9 vor avea următorul cuprins:
    “Articolul 8. Ordonanţa procurorului
    Procurorul, în funcţie de caracterul încălcării legii, este în drept să pornească urmărirea penală, procedura administrativă sau, după caz, disciplinară.
    Articolul 9. Acţiunea civilă
    În limitele competenţei stabilite de lege, cînd se impune apărarea drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale minorilor, ale persoanelor de vîrstă înaintată sau incapabile şi ale celor care nu se pot adresa în judecată din cauza sănătăţii, pentru apărarea intereselor statului şi societăţii, procurorul înaintează acţiune civilă în instanţa judecătorească în modul stabilit de Codul de procedură civilă.”
    6. Articolul 10 se completează cu alineatul (3), cu următorul cuprins:
    “(3) Procurorul General şi procurorii ierarhic inferiori coordonează activitatea de combatere a criminalităţii a organelor de urmărire penală, a organelor de constatare şi a organelor care exercită activitate operativă de investigaţii. În scopul asigurării coordonării activităţii organelor menţionate, procurorii convoacă consfătuiri coordonatoare, formează grupuri de lucru, solicită informaţii statistice şi de alt gen de care are nevoie, îndeplineşte alte atribuţii prevăzute de lege.”
    7. La articolul 11, textul “participă, în condiţiile legii, la examinarea cauzelor civile, contravenţiilor administrative şi a litigiilor economice, în privinţa cărora acţiunile au fost intentate de el” se înlocuieşte cu textul “participă, în condiţiile legii, la examinarea cauzelor civile şi a contravenţiilor administrative, în privinţa cărora acţiunile au fost intentate de el”.
    8. La articolul 12 alineatul (1), cuvintele “izolatoarele de anchetă penală,” se exclud.
    9. La articolul 13 alineatul (2):
    litera a) se exclude;
    la litera b), cuvintele “după competenţă” se înlocuiesc cu cuvintele “în cauzele ce ţin de competenţa judecătoriei militare”.
    10. Articolul 15 se completează cu alineatele (11)-(14), cu următorul cuprins:
    “(11) Ierarhia procurorilor, în funcţie de postul ocupat în sistemul organelor Procuraturii, se stabileşte în următoarea ordine:
    a) Procurorul General;
    b) primul-adjunct şi adjuncţii Procurorului General;
    c) procurorii, şefi ai subdiviziunilor Procuraturii Generale şi adjuncţii lor;
    d) procurorii teritoriali şi procurorii procuraturilor specializate şi adjuncţii lor.
    (12) Procurorul Găgăuziei şi adjuncţii lui sînt ierarhic superiori procurorilor municipiului şi oraşelor din teritoriul respectiv. Procurorul municipiului Chişinău şi adjuncţii lui sînt ierarhic superiori procurorilor sectoarelor municipiului.
    (13) Şefii de subdiviziuni, procurorii teritoriali şi procurorii procuraturilor specializate şi adjuncţii lor sînt ierarhic superiori procurorilor subordonaţi lor.
    (14) Procurorii enumeraţi în ordine descrescătoare în alin.(11) sînt ierarhic superiori procurorilor indicaţi după ei.”
    11. La articolul 17, cuvintele “, procurori stagiari” se exclud.
    12. Articolul 19:
    la alineatul (1) litera g), cuvintele “în faţa comisiei de atestare” se exclud;
    alineatul (2) se exclude.
    13. Articolul 20 se exclude.
    14. Articolul 21 va avea următorul cuprins:
    [Art.9 pct.10-14 modificate prin RMO98 din MO98-102/13.07.07 pag.11]
   
Articolul 21. Candidatul pentru funcţia de procuror
    (1) În funcţia de procuror poate fi numită persoana care a absolvit cursurile de formare iniţială a procurorilor în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei şi care a susţinut examenul de calificare.
    (2) Prin derogare de la prevederile alin.(1), la funcţia de procuror poate candida persoana care a activat cel puţin ultimii 5 ani în calitate de deputat, de membru al Curţii de Conturi, de profesor titular de drept într-o instituţie de învăţămînt superior acreditată, de procuror, anchetator, ofiţer de urmărire penală, avocat, avocat parlamentar, notar, jurisconsult, referent al judecătorului, executor judecătoresc, consultant (consilier) în instanţa judecătorească sau grefier, precum şi în funcţiile de specialitate juridică în aparatul Curţii Constituţionale, al Consiliului Superior al Magistraturii sau al autorităţilor publice şi care a susţinut examenul de calificare. Numărul de locuri scoase la concurs pentru această categorie de candidaţi se stabileşte de Procuratura Generală şi nu poate depăşi 20 la sută din numărul total de locuri într-o perioadă de 3 ani.
    (3) În funcţiile de procuror teritorial, de procuror al procuraturii specializate, de şef al subdiviziunii structurale pot fi numite persoane care au o vechime în muncă în organele Procuraturii de cel puţin 5 ani.”
    15. La articolul 22, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    “(2) Mandatul procurorilor teritoriali şi al procurorilor procuraturilor specializate este de 5 ani. Aflarea lor în funcţie în aceeaşi procuratură nu poate depăşi 2 termene consecutive.”
    16. La articolul 25, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    “(3) Urmărirea penală împotriva procurorului poate fi pornită de Procurorul General în condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală.”
    17. La articolul 28 alineatul (1), litera g) va avea următorul cuprins:
    “g) concedierea din organele Procuraturii.”
    18. La articolul 30 alineatul (1), litera a) va avea următorul cuprins:
    “a) demisiei;”
    19. La articolul 31:
    titlul articolului va fi: “Delegarea şi detaşarea”;
    alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    “(2) În scopul îndeplinirii atribuţiilor Procuraturii, procurorul poate fi detaşat, cu acordul său, în alte instituţii. Pe perioada detaşării, procurorului i se păstrează statutul şi el beneficiază de drepturile prevăzute de lege pentru personalul detaşat.”
    la alineatul (3), după cuvîntul “delegat” se introduc cuvintele “sau detaşat”.
    20. Articolul 32 va avea următorul cuprins:
    “Articolul 32. Perfecţionarea profesională
    Procurorul este obligat să îşi ridice nivelul profesional. El trebuie să urmeze stagii de perfecţionare profesională în instituţiile de perfecţionare specializate, instituţiile de învăţămînt superior sau în alte instituţii, totodată cel puţin 40 de ore anual - în Institutul Naţional al Justiţiei.”
    21. Articolul 34 se completează cu alineatul (7), cu următorul cuprins:
    “(7) Prevederile alin.(1) se extind asupra persoanelor care exercită funcţii eligibile în organele de stat şi care, pînă a fi alese în aceste funcţii, au îndeplinit funcţia de procuror.”
    Art.III. - Prezenta lege intră în vigoare la data publicării, cu excepţia articolului II punctul 11, punctul 12 subalineatul 1, punctele 13 şi 14, care se pun în aplicare după prima promoţie a Institutului Naţional al Justiţiei.

    PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI                         Marian LUPU

    Nr.70-XVI. Chişinău, 22 martie 2007.