*HGC941/2006 Versiunea originala
ID intern unic:  325418
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 941
din  17.08.2006
pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul
de îndeplinire a serviciului militar în Forţele Armate
Publicat : 01.09.2006 în Monitorul Oficial Nr. 138-141     art Nr : 1026
    Întru executarea Legii nr.162-XVI din 22 iulie 2005 cu privire la statutul militarilor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005 nr.129-131, art.618) şi Legii nr.1245-XV din 18 iulie 2002 cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea Patriei (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.137-138, art.1054), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul cu privire la modul de îndeplinire a serviciului militar în Forţele Armate, conform anexei nr.1.
    2. Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Grăniceri vor aduce actele lor normative în conformitate cu Regulamentul nominalizat.
    3. Se abrogă unele hotărîri ale Guvernului, conform anexei nr.2.

    Prim-ministru                                                           Vasile TARLEV
    Contrasemnează:
    Ministrul apărării                                                     Valeriu Pleşca
    Ministrul afacerilor interne                                     Gheorghe Papuc

    Nr. 941. Chişinău, 17 august 2006.
Anexa nr.1
la Hotărîrea Guvernului nr. 941
din 17 august 2006
REGULAMENTUL
cu privire la modul de îndeplinire a serviciului militar
în Forţele Armate
Capitolul I. Dispoziţii generale
Secţiunea 1
Dispoziţii generale privind îndeplinirea serviciului militar
    1. Regulamentul cu privire la modul de îndeplinire a serviciului militar în Forţele Armate (în continuare - Regulament) stabileşte modul de încadrare şi încorporare a cetăţenilor în serviciul militar, de numire în şi eliberare din funcţii militare, de trecere la dispoziţia comandantului (şefului), de acordare a gradelor militare, atestare, acordare a concediilor, eliberare din serviciul militar, precum şi alte aspecte legate de îndeplinirea serviciului militar.
    Prevederile prezentului Regulament se extind asupra cetăţenilor Republicii Moldova încadraţi în serviciul militar prin contract, încorporaţi în serviciul militar în termen sau cu termen redus în Armata Naţională, Trupele de Grăniceri şi Trupele de Carabinieri, precum şi asupra rezerviştilor concentraţi (mobilizaţi).
    2. Îndeplinirea serviciului militar de către cetăţenii Republicii Moldova se efectuează în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, Legea nr.162-XVI din 22 iulie 2005 cu privire la statutul militarilor, Legea nr.1245-XV din    18 iulie 2002 cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea Patriei, prezentul Regulament, alte acte normative în domeniul apărării naţionale, precum şi acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte.
    3. Recrutarea, selectarea şi încorporarea cetăţenilor în serviciul militar în termen şi cu termen redus sînt reglementate de Regulamentul cu privire la încorporarea cetăţenilor în serviciul militar în termen sau în cel cu termen redus, aprobat de Guvern.
    4. Modul de îndeplinire a serviciului militar în perioada efectuării mobilizării, la declararea stării de urgenţă, de asediu sau de război este stabilit de legislaţia în vigoare.
Secţiunea a 2-a
Îndeplinirea serviciului militar
    5. Îndeplinirea serviciului militar se efectuează:
    a) pe baza obligaţiunii militare - pentru cetăţenii încorporaţi în serviciul militar în termen, cel cu termen redus sau concentraţi (mobilizaţi);
    b) pe baza contractului de îndeplinire a serviciului militar - pentru cetăţenii încadraţi în serviciul militar prin contract.
    6. Deciziile conducătorilor structurilor militare sau comandanţilor (şefilor) privind modul de îndeplinire a serviciului militar de către militari (cu excepţia militarilor care deţin grade militare supreme) sînt puse în aplicare prin ordine referitor la efectiv sau ordine de zi pe unitate, în funcţie de competenţă, în conformitate cu prevederile prezentului Regulament şi cu legislaţia în vigoare.
    În absenţa temporară a comandantului (şefului) unităţii militare, dreptul de a lua decizii în problemele îndeplinirii serviciului militar îl are persoana care, prin ordinul de zi pe unitate, a preluat executarea obligaţiilor comandantului (şefului).
    Numirea în şi destituirea din funcţii a ofiţerilor Comandamentului Suprem al Forţelor Armate şi viceminiştrilor apărării, acordarea gradelor militare supreme prevăzute de lege sînt efectuate pe baza decretelor Preşedintelui Republicii Moldova.
    7. Durata serviciului militar este:
    a) pentru militarii în termen - 12 luni;
    b) pentru militarii în termen redus  - 3 luni;
    c) pentru militarii prin contract - perioada indicată în contract;
    d) pentru rezerviştii concentraţi - durata concentrărilor militare, exerciţiilor şi antrenamentelor de mobilizare;
    e) pentru rezerviştii mobilizaţi - pînă la demobilizare.
    8. Durata serviciului militar se calculează:
    a) pentru militarii în termen şi în termen redus - din momentul prezentării la centrul militar pentru a fi trimis în unitatea militară;
    b) pentru militarii prin contract - din momentul intrării în vigoare a contractului;
    c) pentru cetăţenii înmatriculaţi în instituţiile de învăţămînt militar - din data înmatriculării;
    d) pentru rezerviştii concentraţi sau mobilizaţi - din data încorporării de către centrul militar.
    9. Perioada aflării cetăţeanului în serviciul militar se calculează din data în care acesta, prin ordinul comandantului centrului militar, este încorporat sau încadrat în serviciul militar şi trimis în unitatea militară şi pînă la data în care militarul, prin ordinul de zi al comandantului unităţii militare, este radiat din tabelul nominal al structurii (unităţii) militare în legătură cu eliberarea din serviciul militar, decesul (moartea), declararea militarului dispărut fără urmă, în conformitate cu prezentul Regulament şi cu legislaţia în vigoare.
    La calcularea vechimii în serviciu a militarilor prin contract pentru acordarea sporului pentru vechimea în muncă (în continuare - spor) se includ, în corespundere cu vechimea calendaristică, următoarele perioade:
    a) serviciul în Forţele Armate, organele afacerilor interne, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Departamentul Instituţiilor Penitenciare, Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, Serviciul de Stat de Curieri Speciali şi alte formaţiuni militare (speciale) create în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova; perioada de activitate în Departamentul de Stat al Republicii Moldova pentru Problemele Militare;
    b) perioada de studii în instituţii de învăţămînt superior civil, dar nu mai mult de cinci ani, calculîndu-se 6 luni de serviciu pentru un an de studii - militarilor prin contract cu studii superioare;
    c) serviciul în forţele armate, în organele securităţii de stat şi în organele afacerilor interne ale fostei U.R.S.S., altor state, dacă militarii au fost transferaţi, în modul stabilit, în Forţele Armate ale Republicii Moldova;
    d) serviciul militar al cetăţenilor Republici Moldova în forţele armate ale altor state, dacă ei n-au fost transferaţi în modul stabilit, pe baza acordurilor cu acestea;
    e) studiile în instituţii de învăţămînt militar;
    f) vechimea în muncă în ramurile civile înrudite cu specialitatea lor militară, dar nu mai mult de 10 ani de serviciu - militarilor prin contract cu studii superioare;      
    g) alte perioade de activitate prevăzute de legislaţie.
    În vechimea în serviciu a militarilor prin contract pentru acordarea sporului se ia în calcul, în condiţii avantajoase (două luni de serviciu pentru o lună), perioada de aflare în serviciul militar în funcţii pentru personalul navigant din unităţile militare de aviaţie, statele majore şi secţiile care deţin funcţii ale efectivului de zbor, cu condiţia efectuării normei anuale de ore de zbor în anul precedent, stabilite de ministrul apărării.
    În vechimea în serviciu a militarilor prin contract pentru acordarea sporului se ia în calcul, în condiţii avantajoase (o lună şi jumătate pentru o lună de serviciu), perioada de aflare în serviciul militar în funcţii ale unităţilor militare, statelor majore şi secţiilor ce efectuează sărituri cu paraşuta, cu condiţia îndeplinirii normelor anuale de sărituri, prevăzute în planurile pregătirii de luptă, stabilite de ministrul apărării; în funcţii de ofiţeri şi plutonieri, inclusiv cele deţinute de femei în subdiviziunile cu destinaţie specială ale Serviciului de Informaţii şi Securitate, Serviciului Grăniceri, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat - în condiţiile stabilite, respectiv, de Serviciul de Informaţii şi Securitate, Serviciul Grăniceri, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat; la pichetele de grăniceri, posturi, comenduiri, punctele de trecere simplificată a frontierei de stat a persoanelor şi mijloacelor  de transport, punctele de trecere a frontierei de stat, secţiile controlului de frontieră, secţiile de legalizare a documentelor pasagerilor şi mijloacelor de transport ce pleacă peste hotare ale trupelor de grăniceri.
    În cazul în care militarii prin contract au efectuat zboruri sau sărituri cu paraşuta pe parcursul unui an calendaristic incomplet, vechimea în serviciu pentru stabilirea sporului se stabileşte proporţional timpului efectuării zborurilor.
    În cazul în care militarii prin contract din personalul navigant însuşesc noi specialităţi de zbor sau se recalifică pentru noi tipuri de avioane, elicoptere, primul an calendaristic din perioada recalificării se calculează cu înlesniri, indiferent de îndeplinirea zborurilor.
    Militarilor prin contract care au fost traumatizaţi grav în timpul executării zborurilor sau săriturilor cu paraşuta, serviciul în funcţiile respective în anul în care a fost traumatizat se include în calcul cu înlesniri, chiar şi în cazul neîndeplinirii normelor de zbor şi de sărituri cu paraşuta stabilite. Drept bază pentru calcularea vechimii în muncă în condiţii avantajoase servesc certificatele comisiei medico-militare.
    Pe durata aflării în serviciul militar, toţi militarii dispun de legitimaţie de serviciu, eliberată în conformitate cu actele normative ale structurii militare.
    10. Militarul nu poate fi radiat din tabelul nominal al unităţii militare în perioada:
    a) aflării la tratament într-o instituţie medicală;
    b) aflării în concediu;
    c) detaşării în interes de serviciu;
    d) eliberării din funcţie pentru a urma diferite forme de instruire, perfecţionare sau pentru a desfăşura activitate ştiinţifică în interes de serviciu;
    e) aflării în prizonierat (cu excepţia cazurilor de predare benevolă), în situaţia de ostatic sau de persoană internată.
    11. Nu se include în durata serviciului militar:
    a) termenul aflării militarului în unitatea disciplinară în condiţiile prevăzute de Regulamentul unităţii disciplinare a Forţelor Armate, aprobat de Guvern;
    b) termenul de executare a arestului de către militarul condamnat;
    c) termenul de executare a pedepsei disciplinare sub forma ţinerii în arest;
    d) termenul părăsirii fără voie de către militar a unităţii militare, a locului de serviciu sau neprezentarea la serviciu  mai mult de 10 zile.
    În cazurile prevăzute de  prezentul punct, perioada de timp a lipsei din unitatea militară a militarului inclus în tabelul nominal al acesteia este consemnată în ordinul de zi al comandantului (şefului) unităţii militare. Extrasul din ordinul de zi referitor la lipsa militarului din unitatea militară se anexează la dosarul personal al militarului în cauză.
Capitolul II. Încadrarea cetăţenilor
în serviciul militar prin contract
Secţiunea a 3-a
Modul de recrutare şi selectare pentru serviciul militar prin contract din rîndul
cetăţenilor aflaţi în evidenţă militară
    12. Recrutarea personalului se efectuează prin realizarea unei concordanţe depline între exigenţele serviciului militar, ale funcţiei respective şi calităţile profesionale şi personale ale persoanei.
    Metodologia şi formele de desfăşurare a recrutării sînt determinate de conducătorul structurii militare.
    Structurile militare vor pune la dispoziţia organului administrativ-militar central informaţii referitoare la numărul de funcţii necesare a fi completate, cu specificarea criteriilor de selectare, precum şi a altor date ce ţin de organizarea şi desfăşurarea activităţilor orientate spre completarea acestor structuri cu efectiv.
    13. Selectarea candidaţilor pentru încadrarea în serviciul militar prin contract se efectuează de către centrul militar unde aceştia sînt luaţi în evidenţă militară sau de către unitatea militară în care s-a adresat candidatul.
    14. Cetăţeanul, aflat în evidenţă militară, care solicită să fie încadrat benevol în serviciul militar prin contract, va depune o cerere pe numele comandantului centrului militar, unde se află în evidenţă militară, sau pe numele comandantului unităţii militare.
    Cererea va include:
    a) numele, prenumele şi patronimicul cetăţeanului; data, luna şi anul naşterii;
    b) domiciliul;
    c) denumirea structurii militare cu care cetăţeanul doreşte să încheie contractul;
    d) termenul de acţiune a contractului.
    O dată cu primirea cererii respective, comandantul centrului militar (unităţii militare) este obligat să aducă la cunoştinţa cetăţeanului interdicţiile şi restricţiile stabilite de art.11 şi art.36 alin.(1) ale Legii cu privire la statutul militarilor.
    15. Împreună cu cererea, cetăţeanul prezintă:
    a) copia buletinului de identitate;
    b) curriculum vitae;
    c) copia legalizată a carnetului de muncă, cu excepţia cazurilor cînd cetăţeanul nu a activat anterior în cîmpul muncii;
    d) copiile legalizate ale documentelor care confirmă studiile şi calificarea obţinută;
    e) copiile certificatelor de căsătorie şi de naştere a copiilor;
    f) cazierul juridic;
    g) documentul de evidenţă militară (adeverinţa de recrutare, livretul militar);
    h) recomandarea de la ultimul loc de muncă, studii sau de la locul de trai.
    În cazul corespunderii cerinţelor de încadrare în serviciul militar prin contract, centrele militare (unitatea militară) înregistrează şi primesc spre examinare cererea cetăţeanului, după care acesta este considerat candidat pentru încadrarea în serviciul militar prin contract.
    16. Comandantul centrului militar (sau comandantul unităţii militare) examinează cererea şi dispune:
    a) efectuarea expertizei medico-militare a candidatului;
    b) examinarea corespunderii candidatului cerinţelor de selectare moral-psihologice pentru specialitatea de evidenţă militară concretă;
    c) verificarea corespunderii nivelului de pregătire profesională şi fizică a candidatului cu cerinţele stabilite pentru încadrarea în serviciul militar prin contract.
    După luarea deciziei privind  încadrarea, candidatul este informat.
    17. Nu pot fi încadraţi în serviciul militar prin contract cetăţenii:
    a) apreciaţi de către comisia medico-militară ca fiind inapţi sau apţi limitat pentru îndeplinirea serviciului militar;
    b) care nu corespund cerinţelor profesional-psihologice pentru o specialitate militară concretă;
    c) care nu au   susţinut  testările  în  cadrul  cantonamentelor de evaluare pentru numirea în funcţia propusă;
    d) care depăşesc vîrsta-limită de încadrare în  serviciul militar prin contract, cu excepţia cazului prevăzut de art.28 alin.(11) al Legii cu privire la statutul militarilor;
    e) care deţin cetăţenia altui stat;
    f) care au antecedente penale nestinse sau care nu au fost reabilitaţi, în modul stabilit de lege;
    g) care se află sub urmărire penală.
    18. În cazul în care selectarea candidatului a fost efectuată de către unitatea militară şi acesta corespunde cerinţelor stabilite, comandantul unităţii militare înaintează un demers în adresa centrului militar de evidenţă a candidatului pentru efectuarea încadrării în serviciul militar.
    19. Aprecierea corespunderii candidatului, aflat în rezerva neinstruită a Forţelor Armate, funcţiei pentru care este preconizat este efectuată în cadrul cantonamentelor de 55 de zile în unitatea respectivă, rezultatele cărora sînt expediate la centrul militar unde acesta este luat în evidenţă militară, pentru participarea la selectare.
Trimiterea candidatului la cantonamentele de 55 de zile este efectuată de către comandantul centrului militar.
    20. În urma studierii complexe a calităţilor personale ale  candidaţilor pentru serviciul militar prin contract,  centrul militar efectuează încadrarea în serviciul militar prin contract.
    21. Criteriile speciale de apreciere a candidaţilor pentru încadrarea în serviciul militar sînt determinate de  structurile militare corespunzătoare.
Secţiunea a 4-a
Modul de selectare a candidaţilor pentru serviciul militar
prin contract din rîndul militarilor
    22. Militarul care îndeplineşte serviciul militar în termen sau în termen redus şi doreşte să se încadreze în serviciul militar prin contract depune în mod ierarhic un raport pe numele comandantului (şefului) unităţii militare, care este înregistrat şi examinat în ordinea stabilită.
    Conţinutul raportului şi documentele care se anexează la acesta sînt stipulate în pct.14 şi 15 ale prezentului Regulament.
    Militarul a cărui raport a fost primit spre examinare se consideră candidat pentru încadrare în serviciul militar prin contract.
    23. La primirea raportului candidatului pentru serviciul militar prin contract, comandantul (şeful) unităţii militare dispune măsurile prevăzute în pct.16 al prezentului Regulament.
    24. Informaţia referitoare la aprecierea corespunderii candidatului pentru serviciul militar prin contract şi funcţia la care este preconizat, este examinată de comisia de atestare a unităţii militare, care, în decurs de trei zile, înaintează recomandările sale comandantului (şefului) unităţii militare pentru luarea deciziei.
    25. Dacă unitatea militară în cauză nu are funcţii vacante pentru care este prevăzut serviciul militar prin contract, comandantul (şeful) acesteia va face un demers pe comandă pentru luarea deciziei pe marginea raportului dat, în ordinea stabilită de conducătorul structurii militare.
Secţiunea a 5-a
Modul de încadrare în serviciul militar prin contract
    26. Încadrarea în serviciul militar prin contract, inclusiv a cetăţenilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţămînt militar, este efectuată prin încheierea, în scris, a contractului de îndeplinire a serviciului militar dintre cetăţean şi structura militară, cu emiterea ordinului de către comandantul (şeful) învestit cu acest drept, în modul stabilit de legislaţia în vigoare. Militarul este considerat încadrat în serviciul militar prin contract din momentul intrării în vigoare a contractului.
    27. Dreptul la încadrarea în serviciul militar prin contract îl au:
    a) comandantul unităţii militare - pentru efectivul de soldaţi şi de sergenţi în unitatea militară pe care o conduce;
    b) comandantul (şeful) marii unităţi militare, cei egali şi superiori acestuia - pentru efectivul de soldaţi, sergenţi şi subofiţeri în unitatea militară pe care o conduce;
    c) comandantul instituţiei de învăţămînt militar - pentru studenţii înmatriculaţi în instituţia pe care o conduce, în condiţiile legislaţiei în vigoare, precum şi pentru efectivul de soldaţi, sergenţi şi subofiţeri din instituţia dată;
    d) conducătorul  structurii  militare - pentru toate categoriile  de militari, cu excepţia viceminiştrilor apărării;
    e) Preşedintele Republicii Moldova - pentru conducătorii structurilor militare şi viceminiştrii apărării, în cazul în care aceştia sînt militari.
    Extrasul din ordinul comandantului (şefului), care are dreptul la încadrarea în serviciul militar prin contract a categoriei respective de militari, este expediat   organului administrativ-militar central, care ulterior îl va trimite centrului militar de evidenţă, pentru efectuarea nemijlocită a încadrării în serviciul militar prin contract. La recepţionarea acestui extras, comandantul centrului militar de evidenţă a candidatului încadrat în serviciul militar prin contract, prin ordinul de zi pe centrul militar, va perfecta încadrarea, cu eliberarea dispoziţiunii, şi va asigura prezentarea în aceeaşi zi a militarului în cauză la unitatea corespunzătoare.
    Cetăţeanul încadrat în serviciul militar care nu se prezintă în termenele stabilite la locul de destinaţie, fără a avea motive întemeiate, va fi pedepsit disciplinar, dacă perioada absenţei nu constituie o infracţiune.
    În cazul în care au intervenit schimbări ce impun prezenţa în familie a cetăţeanului încadrat în serviciul militar, acesta din urmă este obligat să informeze imediat comandantul centrului militar.
    28. La încadrarea în serviciul militar, cetăţenii sînt numiţi în funcţii militare ale efectivelor de soldaţi, de sergenţi, de subofiţeri şi ale corpului de ofiţeri, prevăzute în statele de organizare ale unităţilor militare.
    Militarilor numiţi în funcţii li se acordă grade militare.
    29. Vîrsta-limită de încadrare în serviciul militar prin contract este de 40 de ani.
    În scopul completării Forţelor Armate cu cetăţeni avînd specialităţi deficitare, vîrsta-limită de încadrare în serviciul militar prin contract poate fi prelungită pînă la cinci ani, la decizia conducătorului structurii militare.
    Lista funcţiilor cu specialităţi deficitare este stabilită în actele normative departamentale.
    30. În interesul completării   Forţelor  Armate,  militarii prin contract  clasaţi de către comisia medico-militară ca fiind apţi  pentru serviciul  militar şi care dovedesc o înaltă competenţă profesională, la decizia conducătorului structurii militare, pot fi lăsaţi în  serviciul militar  pînă  la  5 ani peste limita de vîrstă de aflare  în  serviciul militar prin contract.
    31. Pentru organizarea calitativă a evidenţei efectivului şi monitorizarea îndeplinirii serviciului militar prin contract, centrele militare de evidenţă întocmesc dosare personale pentru fiecare militar încadrat în serviciul militar prin contract şi le expediază în unităţile militare ale acestora în data emiterii ordinului de încadrare în serviciul militar prin contract.
    Pentru militarii care îndeplinesc serviciul militar în termen sau cu termen redus şi care sînt încadraţi în serviciul militar prin contract, dosarele personale vor fi perfectate de către unităţile militare din care fac parte.
    Dosarul personal este ţinut de colaboratorii serviciului personal al unităţii militare, pe baza regulilor stabilite de către conducătorul structurii militare corespunzătoare.
    Datele din dosarul personal al militarului sînt confidenţiale. Accesul la această informaţie este stabilit de către conducătorul structurii militare, în condiţiile legislaţiei în vigoare.
    32. Militarul are dreptul de a fi familiarizat cu conţinutul dosarului personal.
    Comandantul unităţii este obligat să aducă la cunoştinţa militarului, sub semnătură, conţinutul dosarului personal cel puţin o dată pe an. În cazul transferării dintr-o structură militară în alta, eliberării din serviciul militar prin contract, comandantul va aduce la cunoştinţa militarului conţinutul dosarului personal, sub semnătură.
    În cazul transferării dintr-o structură militară în alta, dosarul personal al militarului este expediat în structura militară respectivă în data emiterii ordinului de zi pe unitate referitor la excluderea din tabelul nominal al unităţii militare.
Secţiunea a 6-a
Contractul de îndeplinire a serviciului militar
    33. Raporturile juridice dintre militari şi structura militară sînt reglementate prin contracte încheiate succesiv pînă la atingerea vîrstei-limită de aflare în serviciul militar prin contract. Durata ultimului contract este determinată de vîrsta-limită de aflare în serviciul militar.
    Contractul de îndeplinire a serviciului militar se încheie în formă scrisă, conform modelului aprobat de conducătorul structurii militare.
    34. În contractul de îndeplinire a serviciului militar se indică:
    a) denumirea structurii militare cu care este încheiat contractul, funcţia, gradul militar, numele şi iniţialele persoanei cu funcţie de răspundere care semnează contractul în numele acestei structuri;
    b) gradul militar, numele şi prenumele militarului care încheie contractul (încheie un contract succesiv), data, luna şi anul naşterii;
    c) funcţia în care militarul este numit sau pe care o deţine;
    d) numărul şi data ordinului de încadrare;
    e) durata de acţiune a contractului;
    f) data semnării contractului de către cetăţean (militar) şi persoana cu funcţie de răspundere în numele structurii militare.
    După semnătura militarului şi a persoanei cu funcţie de răspundere se indică data şi numărul ordinului persoanei cu funcţie de răspundere respective, în care se menţionează despre intrarea în vigoare a contractului, precum şi data şi temeiul încetării acţiunii contractului.
    35. Contractul de îndeplinire a serviciului militar se întocmeşte în două exemplare, semnate de persoanele care l-au încheiat. Semnătura persoanei cu funcţie de răspundere, care a semnat contractul, este confirmată prin ştampila cu stemă a unităţii militare.
    Primul exemplar al contractului de îndeplinire a serviciului militar se anexează, după intrarea lui în vigoare, la dosarul personal al militarului, iar exemplarul doi se eliberează militarului.
    36. Contractul de îndeplinire a serviciului militar poate fi încheiat pe o durată de:
    a) 3 sau 5 ani - pentru efectivul de soldaţi şi sergenţi;
    b) 5 sau 10 ani - pentru efectivul de subofiţeri şi corpul de ofiţeri;
    c) pînă la atingerea vîrstei-limită de aflare în serviciul militar prin contract stabilită pentru categoria respectivă de militari - pentru cetăţenii încadraţi în serviciul militar a căror vîrstă  depăşeşte vîrsta-limită de încadrare în serviciul militar prin contract;
    d) pînă la 5 ani - pentru militarii cărora le-a fost prelungit termenul de aflare în serviciul militar prin contract peste limita de vîrstă.
    Cetăţenii admişi în instituţiile de învăţămînt militar care au împlinit vîrsta de 18 ani încheie contract pe durata ce va include perioada instruirii şi 5 ani în calcul calendaristic după absolvirea acesteia.
    Studenţii a căror vîrstă la înmatricularea în instituţia de învăţămînt militar este de 17 ani încheie contractul de îndeplinire a serviciului militar la atingerea vîrstei de 18 ani.
    La încadrarea  în serviciul militar a persoanelor din  efectivul de  soldaţi cu studii gimnaziale, contractul se va încheia pe un  termen de 3 ani, cu condiţia absolvirii obligatorii în  această  perioadă  a şcolii  medii de cultură generală. În caz contrar, militarul urmează a fi eliberat din serviciul militar prin contract pe baza art.35 alin.(3) lit.a) din Legea cu privire la statutul militarilor.
    37. Durata de acţiune a contractului poate fi întreruptă, o dată cu încheierea unui contract nou, în următoarele cazuri:
    a) trecerea militarului din efectivul de soldaţi, de sergenţi sau de subofiţeri în corpul de ofiţeri;
    b) înmatricularea în instituţii de învăţămînt militar (trimitere la diferite forme de instruire, cursuri de perfecţionare);
    c) transferarea în altă structură militară.
    În cazul trecerii militarului din efectivul de soldaţi, de sergenţi şi de subofiţeri în corpul de ofiţeri, militarul va încheia un contract nou pe durata specificată de legislaţia în vigoare, cu începere din data semnării ordinului de promovare în gradul militar corespunzător.
    În cazul înmatriculării în instituţii de învăţămînt militar (trimitere la diferite forme de instruire, cursuri de perfecţionare pe un termen ce depăşeşte un an), militarii vor încheia un contract nou pe durata care va cuprinde perioada desfăşurării studiilor şi cinci ani în calcul calendaristic după absolvirea acestora, cu începere din data înmatriculării (emiterii ordinului privind trimiterea la instruire).
    În cazul transferării în altă structură militară, militarii vor încheia un contract nou pe durata specificată de legislaţia în vigoare, cu începere din data semnării ordinului de includere a lor în tabelul nominal al efectivului noii structuri.
    Nu se încheie un nou contract de îndeplinire a serviciului militar la numirea militarului în altă funcţie.
    38. Contractul de îndeplinire a serviciului militar este încheiat între cetăţeanul (militarul) care şi-a expus benevol dorinţa de a fi încadrat în Forţele Armate (de a încheia un contract succesiv) şi structura militară în persoana:
    a) comandantului de unitate - pentru toţi militarii unităţii;
    b) conducătorului structurii militare - pentru comandanţii de unităţi militare, militarii organului central şi Statului Major al structurii militare.
    39. Drept temei pentru refuzul încheierii contractului de îndeplinire a serviciului militar cu cetăţeanul (militarul) pot servi:
    a) lipsa în Forţele Armate a locurilor vacante conform profilului de pregătire a candidatului într-o specialitate de evidenţă militară;
    b) necorespunderea candidatului cerinţelor prevăzute de legislaţia în vigoare pentru militarul prin contract.
    40. Contractul îşi încetează acţiunea din data:
    a) radierii militarului din tabelul nominal al unităţii militare în legătură cu eliberarea din serviciul militar, în legătură cu decesul (moartea), declararea lui dispărut fără urmă sau decedat, în modul stabilit de legislaţia în vigoare;
    b) încheierii de către militar a unui nou contract.
Secţiunea a 7-a
Modul de încheiere a contractului
de îndeplinire a serviciului militar
    41. Contractul iniţial de îndeplinire a serviciului militar se încheie cu:
    a) cetăţenii din rezerva Forţelor Armate;
    b) militarii în termen, după şase luni de serviciu militar;
    c) militarii în termen redus, după îndeplinirea serviciului, fără eliberarea din serviciul militar;
    d) studenţii instituţiilor de învăţămînt militar care au împlinit vîrsta de 18 ani;
    e) alţi cetăţeni care au împlinit vîrsta de 18 ani.
    42. Militarii care îndeplinesc serviciul militar în termen, la înmatricularea în instituţia de învăţămînt militar, încheie contractul de îndeplinire a serviciului militar prin contract concomitent cu înmatricularea în instituţia de învăţămînt militar respectivă.
    43. Cu două luni înainte de expirarea contratului de îndeplinire a serviciului militar, comandantul (şeful) unităţii militare şi militarul sînt obligaţi să se informeze reciproc, în scris, despre expirarea contractului şi despre intenţia de a încheia sau nu un contract succesiv, în modul stabilit de structura militară.
Capitolul III. Modul de numire în şi eliberare din funcţii militare,
transferare la un nou loc de serviciu, executare temporară a obligaţiilor
funcţionale, trecere la dispoziţia comandantului (şefului)
Secţiunea a 8-a
Modul de numire în şi eliberare din funcţii militare,
transferare la un nou loc de serviciu
    44. Funcţiile militare sînt prevăzute în statele de organizare ale unităţilor militare, care sînt aprobate de către conducătorul structurii militare, în limita structurii generale şi efectivului aprobate de Parlament, şi conţin informaţii referitor la specialitatea şi specializarea militară, gradul militar şi solda de funcţie, în modul stabilit de actele normative în vigoare.
    Conducătorul structurii militare aprobă listele funcţiilor pentru care sînt prevăzute grade militare ale corpului de ofiţeri (cu excepţia celor pentru care sînt prevăzute grade militare ale corpului de ofiţeri cu grade supreme), efectivul de subofiţeri, sergenţi şi soldaţi, precum şi lista specialităţilor militare înrudite ca profil cu cele civile.
    Diversitatea funcţiilor militare este condiţionată de destinaţia structurii militare, armamentul, tehnica şi echipamentul din dotare, precum şi sarcinile care stau în faţa acesteia.
    45. Pentru fiecare funcţie militară se elaborează fişa funcţiei. Fişa funcţiei este actul care stabileşte sarcinile şi responsabilităţile militarului pe parcursul îndeplinirii serviciului militar în funcţia dată  şi se aprobă de către:
    a) comandantul unităţii militare - pentru militarii unităţii militare, cu excepţia comandantului;
    b) conducătorul structurii militare - pentru comandanţii unităţilor militare;
    c) Preşedintele Republicii Moldova - pentru conducătorii structurilor militare şi viceminiştrii apărării.
    Conţinutul şi metodologia de elaborare a fişei funcţiei ţine de competenţa structurii militare.
    46. Militarii sînt numiţi în şi eliberaţi din funcţiile prevăzute de statele de organizare:
    a) pentru care sînt prevăzute grade militare ale efectivelor de soldaţi şi de sergenţi - de către comandantul unităţii militare;
    b) pentru care sînt prevăzute grade militare ale efectivelor de soldaţi, de sergenţi şi de subofiţeri - de către comandantul marii unităţi militare sau de către cei egali şi superiori lui;
    c) pentru toate categoriile de militari, cu excepţia funcţiilor prevăzute de lit.d) şi e) ale prezentului punct - de către conducătorul structurii militare respective;
    d) pentru locţiitor al conducătorului structurii militare, cu excepţia militarilor prevăzuţi la lit.e) al prezentului punct - de către Guvern, la propunerea conducătorului structurii militare respective;
    e) pentru conducător al structurii militare, pentru viceministru al apărării - de către Preşedintele Republicii Moldova, în modul stabilit de Constituţia Republicii Moldova şi de legislaţia în vigoare.
    Numirea militarilor în funcţia de reprezentant militar al Republicii Moldova pe lîngă organismele internaţionale este efectuată de conducătorul structurii militare în modul stabilit de actele normative.
    47. Persoanele cu funcţii de răspundere prevăzute la lit.a) şi b) ale pct.46 al prezentului Regulament dispun de dreptul să numească în şi să elibereze din funcţii militarii care sînt incluşi în tabelele nominale, precum şi în statele de organizare ale unităţilor militare din subordine, în limitele competenţei prevăzute de pct.46 al prezentului Regulament.
    48. Numirea în funcţii a militarilor prin contract se face în raport cu necesităţile structurii militare, avînd drept criteriu principal competenţa şi pregătirea profesională, experienţa de serviciu şi calităţile moral-psihologice ale militarului,  necesare funcţiei respective.
    La numirea în funcţii se va ţine cont de specificul serviciului militar, cerinţele privind evoluţia în cariera militară, stabilite în Ghidul carierei militare, elaborat de structura militară respectivă.
    49. Numirea în funcţii şi transferarea militarilor trebuie să corespundă următoarelor cerinţe:
    a) îndeplinirea procedurilor de prezentare a militarilor pentru numirea în funcţii în ordinea stabilită de conducătorul structurii militare;
    b) funcţiile militare sînt completate cu categoria de militari corespunzătoare gradului militar prevăzut de statele de organizare pentru funcţia dată. În cazul imposibilităţii numirii în funcţii a categoriei de militari, corespunzătoare gradului militar prevăzut de statele de organizare pentru funcţia dată, se permite numirea în aceste funcţii a militarilor din categoriile de militari inferioare în raport cu gradul militar prevăzut de funcţia dată, în modul stabilit de către conducătorul structurii militare respective;
    c) funcţiile militare ce ţin de cercetări ştiinţifice sau activitatea didactică sînt completate pe bază de concurs. Modul şi condiţiile de desfăşurare a concursului pentru completarea funcţiilor nominalizate este stabilit de către conducătorul structurii militare;
    d) transferarea în serviciu a militarilor se efectuează fără trecerea la dispoziţia comandantului (şefului). Numirea în funcţie a militarului aflat la dispoziţia comandantului se efectuează în timp pe cît posibil de scurt, dar nu mai tîrziu de două luni după eliberarea din funcţie;
    e) militarul prin contract, recunoscut de comisia medico-militară apt pentru îndeplinirea serviciului militar necombatant pe timp de pace poate fi numit într-o altă funcţie, dacă corespunde exigenţelor acesteia, sau poate fi eliberat din serviciul militar în temeiul şi în modul prevăzute de legislaţia în vigoare şi prezentul Regulament. Aceşti militari sînt numiţi în funcţiile prevăzute de Lista funcţiilor militare în care pot fi numiţi militarii prin contract, apreciaţi în timpul serviciului militar ca apţi pentru serviciul militar necombatant în timp de pace, aprobată de către conducătorul structurii militare respective.
    Militarul, care îndeplineşte serviciul militar în termen (în termen redus), recunoscut de comisia medico-militară apt pentru serviciul militar necombatant în timp de pace, este eliberat din serviciul militar înainte de termen;
    f) în cazul în care militarului i-a fost refuzat accesul la informaţia ce constituie secret de stat sau acesta este privat de un asemenea acces, militarul este numit în modul stabilit într-o funcţie militară, care nu este legată de accesul la informaţia ce constituie secret de stat, sau este eliberat din serviciul militar;
    g) numirea în funcţii şi eliberarea militarilor din funcţii didactice în instituţiile de învăţămînt militar, precum şi  în funcţii de instructori, este efectuată la încheierea anului de studii (perioadei de instruire) stabilit pentru instituţia corespunzătoare, iar a instructorilor - după încheierea cursurilor corespunzătoare;
    h) militarilor, care se află în relaţii de rudenie (părinţii, soţii, copiii, fraţii, surorile, părinţii şi copiii soţilor), li se interzice să îndeplinească serviciul militar în aceeaşi unitate militară, dacă unul din ei se află în subordinea sau se află sub controlul  unuia din ei faţă de altul, inclusiv în cazul cînd unul din ei nu este militar. În cazul în care sînt încălcate aceste restricţii, unul din ei urmează să fie numit (transferat) într-o funcţie care ar exclude o astfel de subordonare;
    i) particularităţile numirii în şi eliberării din funcţii, transferării militarilor efectivului de soldaţi şi de sergenţi, care îndeplinesc serviciul militar în termen, în termen redus sînt stabilite de către conducătorul structurii militare respective;
    j) trecerea militarilor dintr-un gen de armă, serviciu sau specialitate militară în alta se poate efectua, în raport cu nevoile structurii militare, după obţinerea unei pregătiri corespunzătoare, prin una din următoarele forme: absolvirea cu diplomă de licenţă a unei instituţii de învăţămînt militar sau a unei instituţii civile de învăţămînt superior cu profil corespunzător armelor, serviciilor şi specialităţilor militare necesare structurii militare, de către cei care nu au avut studii de acest nivel; absolvirea unui curs de perfecţionare a pregătirii sau de specializare în noua armă, serviciu sau specialitate militară;  
    k) militarii, înmatriculaţi în instituţiile de învăţămînt militar, sînt eliberaţi din funcţiile deţinute anterior şi sînt numiţi în funcţia de student (sau altă funcţie prevăzută pentru militarii care-şi fac studiile în instituţia de învăţămînt respectivă), în corespundere cu gradul militar pe care-l deţin;
    l) militarii, care au absolvit instituţii de învăţămînt militar (sau încadraţi în serviciul militar din rezervă) sînt numiţi după absolvire în funcţii vacante la trupe.
La repartizarea pe funcţiile structurii militare a absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt militar, în anul respectiv, se va lua în consideraţie calificativele de apreciere şi evaluarea acestora pe parcursul studiilor, în ordinea descendentă;
    m) perioada aflării militarului în funcţia respectivă este considerată din data stipulată în ordinul de zi a comandantului unităţii militare pînă la data cînd prin ordinul de zi pe unitate, acesta este considerat că a predat gestiunea şi funcţia;
    n) numirea militarilor  în funcţii prin cumul este interzisă;
    o) restabilirea militarului, retrogradat în funcţie cu o treaptă, în funcţie cel puţin egală cu cea deţinută anterior, poate fi efectuată:
    pentru efectivul de soldaţi şi sergenţi - nu mai devreme de 6 luni de la retrogradare;
    pentru efectivul de subofiţeri şi ofiţeri - nu mai devreme de un an de la retrogradare.
    50. Militarii pot fi numiţi în funcţii superioare, egale sau inferioare.
    51. Numirea militarului într-o funcţie militară superioară se efectuează în ordinea promovării în serviciul militar.
    Dreptul preferenţial la promovarea în funcţie superioară îl are militarul prin contract care, în urma atestării, este inclus în rezerva candidaţilor pentru promovare, militarul care dă dovadă de calităţi profesionale şi organizatorice înalte pe parcursul îndeplinirii serviciului militar, precum şi cel promovat în funcţie superioară în urma concursului de selectare, organizat în modul stabilit de conducătorul structurii militare.
    52. Numirea militarului într-o funcţie militară egală se efectuează:
    a) la necesitate de serviciu;
    b) în urma unor măsuri de organizare - cînd se produc modificări în statele de organizare sau în cazul reorganizării (lichidării) unităţii militare;
    c) în scopul folosirii mai raţionale a militarului;
    d) din motive familiale (pentru militarii prin contract);
    e) în legătură cu starea sănătăţii (pentru militarii prin contract);
    f) în legătură cu refuzul accesului la secretul de stat sau încetarea accesului nominalizat;
    g) conform concursului (pentru militarii prin contrat, în cazul numirii în funcţii prevăzute pentru cadrele ştiinţifice sau ştiinţifico-didactice);
    h) în legătură cu condamnarea de către instanţa de judecată (în cazurile prevăzute în art. 35 alin.(4) al Legii cu privire la statutul militarilor);
    i) în legătură cu înmatricularea (exmatricularea) în (din) instituţia de învăţămînt militar.
    53. Numirea militarului într-o funcţie inferioară se efectuează,  cu acordul acestuia:
    a) la necesitate de serviciu;
    b) în urma unor măsuri de organizare (pentru militarul prin contract) - cînd se produc modificări în statele de organizare sau cînd se reorganizează (lichidează) unitatea militară şi nu este posibilă numirea militarului într-o funcţie superioară sau egală;
    c) din motive familiale, la cererea personală (pentru militarii prin contract);
    d) în legătură cu starea sănătăţii (pentru militarii prin contract);
    e) în legătură cu refuzul accesului la secretul de stat sau încetarea accesului nominalizat;
    f) din motive de inaptitudine pentru funcţia exercitată - cînd militarul comite abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziţii legale;
    g) în legătură cu necorespunderea exigenţelor funcţiei - la recomandarea comisiei de atestare;
    h) în legătură cu condamnarea de către instanţa de judecată (în cazurile prevăzute de art. 35 alin. (4) al Legii cu privire la statutul militarilor);
    i) în legătură cu înmatricularea (exmatricularea) în (din) instituţia de învăţămînt militar.
    În cazul în care militarul nu este de acord cu decizia comandantului privind  numirea într-o funcţie inferioară din motive de necorespundere exigenţelor funcţiei, el are dreptul să se adreseze la comisia superioară de atestare a structurii militare.
    54. În cazuri excepţionale, care ţin de săvîrşirea abaterilor disciplinare a căror examinare nu poate fi amînată, iar prezenţa militarului în funcţie poate influenţa rezultatele cercetării cauzei, militarul poate fi suspendat din funcţie, conform Regulamentului disciplinei militare a Forţelor Armate.
    55. Militarul prin contract poate fi transferat la un nou loc de serviciu, în ordinea promovării, cu numirea lui într-o funcţie superioară.
Transferarea militarului în termen sau în termen redus la un nou loc de serviciu cu numirea în funcţie egală sau superioară se efectuează fără acordul acestuia.
    56. Limitele şi termenele de predare (primire) a gestiunii şi funcţiei sînt stabilite de Regulamentul serviciului interior al Forţelor Armate ale Republicii Moldova.
    Dacă durata predării gestiunii şi funcţiei nu este fixată, aceasta se stabileşte de către comandantul unităţii militare, dar nu trebuie să depăşească 10 zile.
    Militarii prin contract se transferă la un nou loc de serviciu în termen de o lună din data primirii extrasului din ordin referitor la efectiv al conducătorului structurii militare.     În cazul imposibilităţii transferării militarilor în termenele stabilite, comandanţii unităţilor militare se informează reciproc, înştiinţînd serviciul personal al structurii militare respective.
    57. Militarul în privinţa căruia se efectuează urmărirea penală sau cauza penală este examinată de către instanţa de judecată nu este numit în alte funcţii şi nu este transferat în alte unităţi militare.
    Militarul condamnat de către instanţa de judecată pentru infracţiunile comise la pedeapsă penală cu amendă, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate, şi cel liberat de pedeapsă penală nu poate fi numit într-o funcţie superioară sau trimis la studii pînă la stingerea antecedentelor penale sau reabilitarea judecătorească.
    În pofida caracterului infracţiunii săvîrşite şi a altor împrejurări, militarul căruia i-a fost stabilită pedeapsa de privare de dreptul de  a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate nu poate fi lăsat în funcţia militară legată de conducerea subalternilor, dar acesta, la decizia persoanei cu funcţie de răspundere respectivă, este numit într-o altă funcţie militară în aceeaşi unitate militară sau transferat la un nou loc de serviciu, fapt ce se aduce la cunoştinţa instanţei de judecată care a emis sentinţa.
Secţiunea a 9-a
Modul de îndeplinire temporară a obligaţiilor de serviciu
    58. În legătură cu necesitatea de serviciu şi măsurile organizatorice de restructurare a statelor, militarul poate fi admis la îndeplinirea temporară a obligaţiilor de serviciu ale unei funcţii vacante, pe o perioadă de cel mult patru luni.
    Admiterea militarului la îndeplinirea temporară a obligaţiilor de serviciu şi eliberarea acestuia de la îndeplinirea obligaţiilor conform funcţiei ocupate se efectuează de către persoana cu funcţie de răspundere, abilitată cu dreptul de a numi în funcţia dată.
    59. Admiterea la îndeplinirea temporară a obligaţiilor de serviciu poate fi încredinţată:
    a) soldaţilor - a funcţiilor pentru care, conform statelor de organizare, sînt prevăzute grade militare ale efectivelor de soldaţi şi de sergenţi;
    b) sergenţilor -  a funcţiilor pentru care, conform statelor de organizare, sînt prevăzute grade militare ale efectivelor de sergenţi şi de subofiţeri;
    c) subofiţerilor - a funcţiilor pentru care, conform statelor de organizare, sînt prevăzute grade militare ale efectivului de subofiţeri şi corpului de ofiţeri cu grade militare inferioare;
    d) ofiţerilor cu grade militare inferioare - a funcţiilor pentru care, conform statelor de organizare, sînt prevăzute grade militare ale corpului de ofiţeri cu grade militare inferioare, precum şi cu grade militare superioare;
    e) ofiţerilor cu grade militare superioare - a funcţiilor pentru care, conform statelor de organizare, sînt prevăzute grade militare ale corpului de ofiţeri cu grade militare superioare, precum şi cu grade militare supreme.
    60. Obligaţiile de serviciu ale militarului absent temporar pot fi suplinite de către alt militar, numit prin ordinul de zi pe unitate al comandantului (şefului) unităţii militare respective.
Secţiunea a 10-a
Modul de detaşare a militarilor
    61. Detaşarea militarilor se efectuează:
    a) pe baza deciziei Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova sau a Guvernului - cu eliberarea lor din funcţiile deţinute şi menţinerea în serviciul militar;
    b) pe baza deciziei conducătorului structurii militare - fără eliberarea lor din funcţiile deţinute.
    62. Militarii pot fi detaşaţi de către conducătorul structurii militare în alte unităţi militare pentru îndeplinirea unor misiuni de serviciu pe o perioadă de pînă la 40 de zile.  
    Militarii pot fi detaşaţi de către conducătorul structurii militare pentru îndeplinirea unor misiuni de serviciu sau pentru a urma diferite tipuri de instruire, forme de perfecţionare pe o perioadă de pînă la doi ani.
    63. Militarii detaşaţi cu eliberarea lor din funcţiile deţinute, după finalizarea termenului detaşării, sînt obligaţi să se prezinte în structurile militare din care au fost detaşaţi, pentru luarea deciziei privind continuarea îndeplinirii serviciului militar.
    La atingerea vîrstei-limită de aflare în serviciul militar, militarii detaşaţi în conformitate cu art.32 alin.(1) lit.a) al Legii cu privire la statutul militarilor sînt eliberaţi din serviciul militar în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    64. Detaşarea militarilor este realizată prin ordinele de zi pe unitate ale comandantului (şefului) unităţii militare respective, pe baza deciziilor luate de persoanele cu funcţii de răspundere specificate de legislaţia în vigoare, eliberîndu-li-se legitimaţia de deplasare, în modul stabilit de conducătorul structurii militare.
    Concomitent cu eliberarea legitimaţiei  de deplasare, comandanţii (şefii) unităţilor militare din care militarul detaşat face parte informează comandantul (şeful) unităţii militare în care militarul este detaşat despre detaşarea acestuia şi termenul de prezentare. Comandantul (şeful) unităţii militare în care este detaşat militarul este obligat să ţină sub control termenul prezentării acestuia. În cazul în care militarul detaşat nu se prezintă în unitatea de destinaţie în termenul stabilit, comandantul (şeful) unităţii militare în care este detaşat militarul va înştiinţa despre acest fapt comandantul (şeful) unităţii militare din care militarul detaşat face parte, pentru iniţierea acţiunilor de căutare a acestuia.
    Legitimaţia de deplasare, precum şi inscripţiile despre plecarea din (sosirea în) locurile de dislocare permanentă a unităţii (locurile de destinaţie)  sînt autentificate prin semnătura comandantului şi ştampila unităţii militare.
    Dacă militarul a fost detaşat în organizaţii internaţionale, misiuni diplomatice, autorităţi publice, instituţii publice, organizaţii, întreprinderi şi alte structuri de stat, inscripţiile corespunzătoare vor fi efectuate de conducătorii acestora, cu aplicarea ştampilelor structurilor pe care le reprezintă.
    65. Perioada aflării în deplasare este calculată din data plecării pînă în data sosirii în unitate, stabilite prin ordinul de zi pe unitate a comandantului unităţii militare.
    Durata aflării în deplasare în zonele (raioanele), aflarea în care dă dreptul la calcularea vechimii în serviciul militar prin contract cu înlesniri, este stabilită pe baza ordinelor de zi pe unitate care confirmă faptul intrării în (ieşirii din) zona (raionul) respectivă. În cazul în care aceste zone (raioane) se află în afara Republicii Moldova, perioada aflării militarului în acestea va fi confirmată prin ordinul conducătorului structurii militare, pe baza însemnărilor făcute în legitimaţia de deplasare, precum şi a altor documente, care ar putea certifica acest fapt.
    66. În cazul declarării stării de urgenţă, de asediu sau de război, detaşările  militarilor sînt întrerupte, iar aceştia urmează să revină în unităţile lor.
Secţiunea a 11-a
Modul de trecere a militarului la dispoziţia
comandantului (şefului)
    67. Trecerea militarului prin contract la dispoziţia comandantului (şefului) poate fi efectuată în următoarele cazuri şi pe următoarele termene:
    a) în cazul trimiterii militarului la studii în instituţiile de învăţămînt militar (la cursuri), dacă durata acestora depăşeşte un an - pe întreaga perioadă a studiilor. La revenirea de la studii militarul poate fi numit într-o funcţie cel puţin egală cu cea deţinută anterior sau eliberat din serviciul militar în modul stabilit de legislaţia  în vigoare;
    b) în cazul detaşării militarului în organizaţii internaţionale, misiuni diplomatice, autorităţi publice, organizaţii, întreprinderi şi alte structuri de stat, pentru îndeplinirea unor funcţii în interesul apărării naţionale - pe întreaga perioadă de detaşare, dacă termenul detaşării depăşeşte 6 luni;
    c) în cazul pornirii urmăririi penale în privinţa militarului - pînă la pronunţarea hotărîrii pe cauza penală;
    d) în cazul eliberării din funcţie în legătură cu efectuarea unor măsuri de organizare, cînd se produc modificări în statele de organizare sau în cazul reorganizarii (lichidării) unităţii militare - pe o perioadă ce nu va depăşi patru luni;
    e) aflarea în prizonierat (cu excepţia cazurilor de predare benevolă), în situaţia de ostatic sau de persoană internată - pînă la eliberarea lui;
    f) în cazul înregistrării în calitate de candidat pentru o funcţie electivă - pe durata campaniei electorale;
    g) în cazul absenţei din motive necunoscute din perimetrul unităţii militare sau de la locul de serviciu.
    În cazul cînd este depistată absenţa din motive necunoscute a militarului din perimetrul unităţii militare sau de la locul de serviciu, comandantul unităţii iniţiază în aceeaşi zi o cercetare de serviciu, pentru determinarea cauzelor absenţei, şi întreprinde toate măsurile necesare pentru reîntoarcerea militarului în unitate sau înaintează solicitările corespunzătoare de căutare şi reţinere a acestuia în organele afacerilor interne, în modul stabilit de lege, concomitent emiţînd ordinul de trecere la dispoziţie.  
    Militarul este ţinut la dispoziţie pînă inclusiv în data intrării în vigoare a hotărîrii instanţei de judecată privind declararea persoanei ca dispărută fără urmă sau decedată ori pînă la întoarcerea militarului în unitate (dacă nu a fost luată o altă decizie privind îndeplinirea ulterioară a serviciului militar);
    h) în cazul transferării dintr-o structură militară în alta, fără eliberarea din serviciul militar.
    Militarul transferat pentru continuarea serviciului militar la dispoziţia conducătorului altei structuri militare este eliberat din funcţia deţinută şi radiat din tabelul nominal al unităţii militare. În acest caz militarul poate fi menţinut în dispoziţie pe un termen de pînă la două luni.
    În caz de necesitate, la solicitarea noii structuri, conducătorul structurii militare de unde este transferat militarul este obligat să ofere informaţia veridică care poate să-l caracterizeze pe militar, inclusiv din dosarul personal al acestuia;
    i) în cazul aflării militarului la tratament în instituţia medicală pe un termen ce depăşeşte 4 luni - pînă la stabilirea de către comisia medico-militară a aptitudinii militarului pentru îndeplinirea serviciului militar, în conformitate cu Regulamentul cu privire la expertiza medico-militară în Forţele Armate ale Republicii Moldova;
    j) în cazul aflării femeii-militar în concediul de îngrijire a copilului   - pe întreaga perioadă a concediului.
    Dacă în perioada respectivă expiră termenul contractului, părţile vor acţiona conform art.35 alin.(9) al Legii cu privire la statutul militarilor. Dacă în această perioadă a survenit unul din cazurile prevăzute la art.35 alin.(3) lit.b)-i) şi l)-o) din Legea cu privire la statutul militarilor, femeia-militar este eliberată din serviciul militar în condiţiile legislaţiei în vigoare;
    k) în alte cazuri de eliberare din funcţia militară, la decizia conducătorului structurii militare - pe o perioadă ce nu va depăşi 4 luni.
    În cazurile prevăzute de prezentul punct, militarii prin contract sînt eliberaţi din funcţiile deţinute şi trecuţi la dispoziţia comandantului (şefului), care dispune de dreptul de a numi în funcţie această categorie de militari, cu menţinerea în tabelele nominale ale unităţilor militare din care făceau parte, pînă la momentul luării altei decizii referitor la statutul acestora.
    68. În termenul aflării la dispoziţie nu se include:
    a) perioada aflării militarului în concediu;
    b) perioada aflării la tratament (examinare) în instituţia medicală.
    69. Militarul aflat la dispoziţia comandantului (şefului) respectiv poate fi antrenat la diferite activităţi de serviciu, la decizia comandantului (şefului).
Secţiunea a 12-a
Modul de transferare a militarilor dintr-o structură militară în alta
    70. Militarii prin contract pot fi transferaţi, pentru continuarea îndeplinirii serviciului militar, dintr-o structură militară în alta.
    Transferarea militarilor prin contract dintr-o structură militară în alta se efectuează, de comun acord, de către conducătorii structurilor militare respective, care au dreptul de a elibera din serviciul militar această categorie de militari, sau de către Preşedintele Republicii Moldova - pentru ofiţerii comandamentului Suprem al Forţelor Armate şi viceminiştrii apărării, individual pentru fiecare militar, la iniţiativa sau cu acordul acestuia, conform legislaţiei în vigoare.
    71. Militarul în privinţa căruia a fost adoptată decizia privind transferarea este eliberat din funcţia deţinută, radiat din tabelul nominal al unităţii militare în care a îndeplinit serviciul militar şi, în modul prevăzut în pct.46 al prezentului Regulament, este transferat în structura militară respectivă.
Capitolul IV. Modul de acordare, de retragere, de retrogradare
şi de restabilire în gradele militare
Secţiunea a 13-a
Acordarea gradelor militare
    72. Gradele militare se acordă de către:
    a) Preşedintele Republicii Moldova - gradele militare supreme;
    b) conducătorul structurii militare - gradele militare pînă la colonel inclusiv;
    c) şeful statului-major al structurii militare - gradele militare pînă la sergent-major inclusiv;
    d) comandantul (şeful) unităţii militare - gradele militare pînă la sergent-major inclusiv, pentru militarii din unitatea militară pe care o conduce.
    73. În Forţele Armate se stabilesc următoarele grade militare:
    a) pentru efectivul de soldaţi:
    soldat;
    caporal;
    b) pentru efectivul de sergenţi:
    sergent-inferior;
    sergent;
    sergent-major;
    c) pentru efectivul de subofiţeri:
    plutonier;
    plutonier-major;
    plutonier adjutant;
    d) pentru corpul de ofiţeri cu grade inferioare:
    locotenent;
    locotenent-major;
    căpitan;
    e) pentru corpul de ofiţeri cu grade superioare:
    maior;
    locotenent-colonel;
    colonel;
    f) pentru corpul de ofiţeri cu grade supreme:
    general de brigadă;
    general de divizie;
    general de corp de armată.
    74. La gradele militare ale cetăţenilor aflaţi în rezervă se adaugă cuvintele "în  rezervă", iar ale celor aflaţi în retragere - cuvintele "în retragere".
    75. Ofiţerilor cu studii medicale sau juridice, numiţi în funcţii conform specialităţii, li se adaugă la gradul militar cuvintele "medic" sau "de justiţie" (maior-medic, colonel de justiţie etc.).
    76. Gradele militare se acordă militarilor personal.
    77. Gradul militar poate fi primar sau următor.
    78. Modul de prezentare (cu excepţia prezentării ofiţerilor pentru acordarea gradelor militare supreme) este determinat de conducătorul structurii militare.
    79. Gradul militar cu o treaptă superioară decît gradul militar prevăzut de statele de organizare pentru funcţia deţinută de militar poate fi acordat de către conducătorul structurii militare în cazuri excepţionale sau pe baza prezentării comisiei de atestare. Gradele militare servesc pentru stabilirea strictă a ierarhiei de serviciu, într-un sistem clar determinat, pentru definirea raporturilor de conducere şi subordonare, bazate pe principiul conducerii unice.
    80. Gradul militar prevăzut de legislaţia altor state, deţinut de  către cetăţeanul care a obţinut cetăţenia Republicii Moldova, este echivalat prin ordinul conducătorului structurii militare cu gradul militar corespunzător calificării acestuia, stabilit de legislaţia în vigoare.
În acest caz termenul de aflare în gradul militar premergător va fi luat în considerare.
Secţiunea a 14-a
Modul de acordare a gradului militar primar
    81. Gradul militar primar se acordă:
    a) pentru corpul de ofiţeri - locotenent;
    b) pentru efectivul de subofiţeri - plutonier;
    c) pentru efectivul de sergenţi - sergent-inferior;
    d) pentru efectivul de soldaţi - soldat.  
    Vîrsta-limită a candidaţilor prezentaţi pentru acordarea gradului militar primar este de 40 de ani.
    82. Gradul militar primar al corpului de ofiţeri se acordă:
    a) absolvenţilor cu diplomă de licenţă a instituţiilor de învăţămînt militar superior, o dată cu numirea în funcţii pentru care, conform statelor de organizare,  sînt prevăzute gradele militare ale corpului de ofiţeri - de către conducătorul structurii militare în a cărui subordine se află funcţiile în care sînt numiţi absolvenţii;
    b) absolvenţilor cu diplomă de licenţă a instituţiilor de învăţămînt militar superior din alte state, similare celor prevăzute la lit.a) din prezentul punct, trimişi la studii de către structura militară;
    c) absolvenţilor cu diplomă de licenţă ai unei instituţii de învăţămînt superior universitar, care au îndeplinit serviciul militar în termen sau cu termen redus - la încadrare în serviciul militar prin contract în structura militară respectivă;
    d) militarilor prin contract, absolvenţi cu diplomă de licenţă ai unei instituţii de învăţămînt superior universitar, care sînt numiţi în funcţii pentru care, conform statelor de organizare, sînt prevăzute grade militare ale corpului de ofiţeri şi au susţinut examenul stabilit pentru acordarea gradului militar al corpului de ofiţeri - de către conducătorul structurii militare respective;
    e) rezerviştilor, aflaţi în rezerva activă, absolvenţi cu diplomă de licenţă ai unei instituţii de învăţămînt superior universitar, care au îndeplinit serviciul militar sau au absolvit cursul deplin de instruire la catedra militară - de către ministrul apărării;
    f) femeilor cu pregătire specială necesară, absolvente cu diplomă de licenţă ale unei instituţii de învăţămînt superior universitar, care  corespund cerinţelor de încadrare în structura militară.
    83. Gradul militar primar al efectivului de subofiţeri se acordă:
    a) absolvenţilor şcolilor de subofiţeri, o dată cu numirea în funcţii pentru care, conform statelor de organizare,  sînt prevăzute gradele militare ale efectivului de subofiţeri - de către conducătorul structurii militare;
    b) absolvenţilor şcolilor de subofiţeri din alte state, trimişi la studii de către structura militară;
    c) militarilor (cetăţenilor) cu studii superioare sau medii de specialitate care se încadrează în serviciul militar prin contract, au fost numiţi în funcţii pentru care conform statelor de organizare,  sînt prevăzute gradele militare ale efectivului de subofiţeri şi au susţinut examenul stabilit pentru conferirea gradului militar al efectivului de subofiţeri - de către conducătorul structurii militare;
    d) rezerviştilor cu studii medii la o specialitate înrudită cu specialitatea militară sau studii superioare la o specialitate care nu este înrudită cu specialitatea militară, după efectuarea concentrărilor militare cu o durată de cel puţin 45 de zile şi susţinerea examenelor stabilite pentru acordarea gradului militar al efectivului de subofiţeri - de către conducătorul organului administrativ-militar central.
    84. Gradul militar primar al efectivului de sergenţi se acordă:
    a) absolvenţilor care au susţinut cu succes examenele de absolvire a şcolii de sergenţi, o dată cu numirea în funcţii pentru care, conform statelor de organizare, sînt prevăzute grade militare ale efectivului de sergenţi - de către comandantul  (şeful) unităţii militare;
    b) militarilor (cetăţenilor) încadraţi în serviciul militar prin contract, care au studii medii de cultură generală, liceale, medii de specialitate sau superioare, au fost numiţi în funcţii pentru care, conform statelor de organizare, sînt prevăzute grade militare ale efectivului de sergenţi şi au susţinut examenul stabilit pentru acordarea gradului militar al efectivului de sergenţi - de către comandantul  (şeful) unităţii militare;
    c) caporalilor (soldaţilor), care îndeplinesc serviciul militar în termen (în termen redus), au fost numiţi în funcţii pentru care, conform statelor de organizare, sînt prevăzute grade militare ale efectivului de sergenţi, au avut rezultate excelente pe parcursul a 3 luni de serviciu şi au susţinut cu succes examenul stabilit pentru acordarea gradului militar al efectivului de sergenţi - de către comandantul  (şeful) unităţii militare;
    d) rezerviştilor aflaţi în rezerva activă, cu studii medii de cultură generală, liceale, medii de specialitate sau superioare, care s-au afirmat pozitiv în cadrul concentrărilor militare cu durata de cel puţin 45 de zile - de către conducătorul organului administrativ-militar teritorial;
    e) recruţilor care îşi fac studiile în instituţiile de învăţămînt superior universitar sau absolvenţilor cu diplomă de licenţă ale unei instituţii, care au absolvit cursul deplin de instruire la catedra militară după programul de pregătire a sergenţilor în rezervă - de către conducătorul organului administrativ-militar teritorial.  
    85. Gradul militar primar  pentru efectivul de soldaţi se acordă:
    a) cetăţenilor care nu au grad militar, încorporaţi sau încadraţi în serviciul militar, o dată cu numirea în funcţii pentru care, conform statelor de organizare, sînt prevăzute grade militare ale efectivului de soldaţi - de către comandantul  (şeful) unităţii militare;
    b) cetăţenilor care nu au grad militar, înmatriculaţi în instituţia de învăţămînt militar, o dată cu numirea în funcţii pentru care, conform statelor de organizare, sînt prevăzute grade militare ale efectivului de soldaţi - de către comandantul  (şeful) instituţiei de învăţămînt militar;
    c) recruţilor care îşi fac studiile în instituţiile de învăţămînt superior universitar sau absolvenţilor cu diplomă de licenţă ai unei instituţii, care au absolvit cursul deplin de instruire la catedra militară după programul de pregătire a soldaţilor în rezervă - de către conducătorul organului administrativ-militar teritorial.  
    86. La încadrarea în serviciul militar a cetăţeanului care a îndeplinit sau îndeplineşte serviciul în organele afacerilor interne ale Republicii Moldova sau în alte organe de ocrotire a normelor de drept şi care are grad special, acestuia i se poate acorda gradul militar egal cu cel special în urma reatestării, în modul stabilit de conducătorul structurii militare.
Secţiunea a 15-a
Modul de acordare a gradului militar următor
    87. Gradul militar următor se acordă militarului la expirarea termenului de aflare în primul grad militar, în cazul în care el deţine funcţia pentru care, conform statelor de organizare, sînt prevăzute grade militare egale sau superioare celui  care se acordă militarului.
    88. Termenele de aflare în gradele militare acordate militarilor sînt stabilite după cum urmează:
    a) pentru efectivul de sergenţi:
    sergent-inferior - 1 an;
    sergent - 2 ani;
    sergent-major - 3 ani;
    b) pentru efectivul de subofiţeri:
    plutonier - 4 ani;
    plutonier-major - 5 ani;
    c) pentru corpul   de  ofiţeri  (cu  excepţia  corpului  de  ofiţeri aviatori):
    locotenent - 2 ani;
    locotenent-major - 3 ani;
    căpitan - 3 ani;
    maior - 4 ani;
    locotenent-colonel - 5 ani;
    d) pentru corpul  de  ofiţeri  aviatori, conform  listei  funcţiilor aprobate de ministrul apărării:
    locotenent - 2 ani;
    locotenent-major - 2 ani;
    căpitan - 3 ani;
    maior - 3 ani;
    locotenent-colonel - 4 ani.
    Termene de aflare în gradul militar de colonel şi mai sus, precum şi în gradul militar plutonier adjutant nu se stabilesc.
    Termenul de aflare în gradul militar acordat ofiţerului se calculează în ani calendaristici din data emiterii ordinului comandantului (şefului) referitor la acordarea acestui grad.
    La încadrarea în serviciul militar, termenul de aflare în gradul militar în rezervă este luat în calcul la determinarea termenului de aflare în gradul militar pentru militarii în activitate.
    Nu se includ în termenul de aflare în gradul militar acordat perioadele în care:  
    a) militarul a fost supus întemeiat urmăririi penale - din momentul intentării dosarului penal pînă la emiterea hotărîrii pe cauza penală;
    b) femeia-militar s-a aflat în concediul pentru îngrijirea copilului;
    c) a intervenit unul din cazurile prevăzute la pct.11 al prezentului Regulament;
    d) militarul s-a aflat în gradul militar retrogradat.
    Pentru militarii care au absolvit instituţii de învăţămînt militar de formare cu termenul de instruire de cinci ani şi mai mult, termenul de aflare în gradul militar "locotenent" va fi de un an.
    89. Nu pot fi prezentaţi pentru acordarea gradului militar următor militarii:
    a) aflaţi sub urmărire penală, pînă la reabilitarea de către instanţa de judecată;
    b) sancţionaţi disciplinar, pînă la ridicarea sau expirarea pedepsei;
    c) care nu au pregătire necesară, pînă la obţinerea pregătirii respective.
    În cazurile prevăzute de prezentul punct, dacă militarul nu şi-a schimbat atitudinea faţă de îndeplinirea serviciului militar pe parcursul unui an şi nu corespunde cerinţelor de prezentare pentru gradul militar următor, materialele respective vor fi înaintate comisiei de atestare a unităţii militare pentru luarea deciziei privind raţionalitatea folosirii acestuia în serviciul militar.
    90. În cazul numirii militarului căruia i-a expirat termenul de aflare în gradul militar deţinut în funcţia pentru care, conform statelor de organizare, este prevăzut un grad militar superior celui deţinut de militar, acestuia i se poate acorda gradul militar următor concomitent cu numirea în funcţie.  
    91. Pentru efectivul de subofiţeri şi corpul de ofiţeri, gradul militar următor, pînă la gradul de colonel inclusiv, poate fi acordat înainte de termen, ca stimulare, o singură dată pe timpul îndeplinirii serviciului militar, după ce a expirat cel puţin jumătate din termenul de aflare în gradul militar deţinut, iar pentru merite deosebite manifestate la apărarea ţării în timp de război, indiferent de termenul de aflare în gradul militar deţinut, în modul stabilit de legislaţia în vigoare şi de prezentul  Regulament.
    92. Modul de prezentare pentru acordarea gradului militar următor este stabilit de conducătorul structurii militare.
    93. Militarii trecuţi la dispoziţie, conform prevederilor art.32 alin.(4) lit.a) şi b) din Legea cu privire la statutul militarilor, sînt prezentaţi pentru acordarea gradului militar următor de către  comandantul (şeful) unităţii militare, în tabelul nominal al căreia este inclus, dacă, conform statelor de organizare, pentru ultima funcţie deţinută este prevăzut gradul militar cel puţin egal cu cel pentru care este prezentat.
    În cazurile trecerii militarilor la dispoziţie pe baza prevederilor art.32 alin.(4) lit. c)-k) din Legea cu privire la statutul militarilor, militarii sînt prezentaţi pentru acordarea gradului militar următor după numirea în funcţie, în corespundere cu prevederile prezentului Regulament.
Secţiunea a 16-a
Modul de retragere, de retrogradare
şi de restabilire în gradele militare
    94. În caz de încălcare gravă a regulamentelor militare, a ordinelor şi instrucţiunilor, militarii pot fi retrogradaţi cu o treaptă:
    a) efectivul de soldaţi şi de sergenţi - de către comandanţii (şefii) care au dreptul, în conformitate cu prezentul Regulament, să acorde gradele militare respective;
    b) toţi militarii pînă la gradul de colonel inclusiv - de către conducătorul structurii militare.
    95. Militarii retrogradaţi care au manifestat o disciplină exemplară şi o atitudine conştiincioasă faţă de exerciţiul obligaţiilor de serviciu pot fi restabiliţi în gradul militar pe care îl aveau pînă la retrogradare, prin ordinul comandantului (şefului) unităţii sau, după caz, conducătorului structurii militare care i-a retrogradat, după cum urmează:
    a) pentru efectivul de soldaţi şi sergenţi - nu mai devreme de 6 luni de la retrogradare;
    b) pentru efectivul de subofiţeri şi corpul de ofiţeri - nu mai devreme de un an de la retrogradare.
    96. Pedeapsa disciplinară "retrogradarea cu o  treaptă" este considerată ridicată din momentul cînd militarul este restabilit în gradul militar deţinut pînă la retrogradare.
    Pedeapsa disciplinară "retrogradarea cu o  treaptă" este considerată expirată din momentul cînd militarul, retrogradat în gradul militar, merită să fie restabilit în gradul militar deţinut pînă la retrogradare, la expirarea termenului de aflare în gradul militar retrogradat, prevăzut de legislaţie. Militarul nu poate fi restabilit în gradul militar deţinut anterior, dacă în urma unor măsuri organizatorice, gradul militar pentru funcţia deţinută de militar a fost modificat şi a devenit inferior în raport cu gradul militar deţinut de militar pînă la retrogradare.
    97. Rezervistului căruia i s-a retras gradul militar al corpului de ofiţeri, după stingerea antecedentelor penale şi/sau reabilitarea judecătorească, la propunerea comandantului centrului militar în evidenţa căruia este ţinut militarul, poate fi restabilit în gradul militar deţinut anterior de către persoana cu funcţie de răspundere care are dreptul de a acorda acest grad.
    Rezerviştilor cărora le-au fost retrase gradele militare ale efectivelor de subofiţeri, de sergenţi sau de soldaţi, după stingerea antecedentelor penale şi/sau reabilitarea judecătorească, la rugămintea lor, pot fi restabiliţi în gradele militare deţinute anterior de către persoana cu funcţie de răspundere care, conform Legii nr.1244-XV din 18 iulie 2002  cu privire la rezerva Forţelor Armate, are dreptul de a acorda gradele militare pentru categoria respectivă de militari.
    98. Cetăţeanul căruia i-a fost retras gradul militar în legătură cu condamnarea neîntemeiată se restabileşte în gradul militar deţinut anterior din data retragerii acestui grad, o dată cu intrarea în vigoare a hotărîrii privind reabilitarea acestuia.
    Cetăţeanul restabilit în gradul militar deţinut anterior se bucură de drepturile şi indemnizaţiile stabilite de legislaţia în vigoare, în corespundere cu gradul militar restabilit.
    99. Evidenţa militarilor eliberaţi din serviciul militar, cu retragerea gradului militar, şi a cetăţenilor aflaţi în rezervă (retragere) cărora le-a fost retras gradul militar este ţinută de centrul militar de evidenţă a acestora.
Capitolul V. Atestarea şi comisiile de atestare
Secţiunea a 17-a
Modul de atestare a militarilor
    100. Atestarea se organizează în scopul selectării, amplasării, pregătirii profesionale a militarilor, aprecierii multilaterale şi obiective a rezultatelor activităţii de serviciu a militarilor prin contract, determinării corespunderii lor funcţiei deţinute şi perspectivei folosirii de mai departe a acestora.
    Rezultatele atestării şi evaluărilor anuale ale militarilor sînt generalizate şi servesc drept bază pentru evoluţia acestora în cariera militară.
    Atestarea militarilor prin contract este desfăşurată o dată în cinci ani şi se bazează pe rezultatele obţinute de către militar la evaluările anuale în perioada dintre atestări, dar nu mai tîrziu de şase luni pînă la expirarea termenului de acţiune a contractului.
    Absolvenţii instituţiilor de învăţămînt militar sînt atestaţi la absolvirea acestor instituţii.
    Militarul poate fi atestat cu condiţia că a fost evaluat cel puţin o dată  în perioada dintre atestări.
    Rezultatele atestării sînt incluse în dosarul personal al militarului. Militarii sînt familiarizaţi cu concluzia atestării lor sub semnătură.
    Pentru efectuarea atestării, precum şi pentru soluţionarea altor probleme legate de îndeplinirea serviciului militar, prin ordinele de zi ale comandantului unităţii militare sînt instituite comisiile de atestare ale unităţii militare, iar prin ordinul conducătorului structurii militare - comisia superioară de atestare a structurii militare. Concluziile comisiilor de atestare ale unităţilor militare poartă un caracter de recomandare.
    Comandantul (şeful) responsabil de efectuarea atestării (evaluării anuale) poartă răspundere disciplinară pentru obiectivitatea atestării (evaluării anuale) şi pentru temeinicia deciziei.
    Modul de organizare şi efectuare a atestării şi evaluării anuale este stabilit  de conducătorul structurii militare corespunzătoare.
    În scopul ridicării nivelului de cunoştinţe şi a profesionalismului, militarilor li se acordă categorii de calificare în modul stabilit de conducătorul structurii militare.
    101. Sarcinile de bază ale atestării sînt:
    a) aprecierea obiectivă a activităţii de serviciu a militarilor, a nivelului lor de pregătire profesională, determinarea corespunderii funcţiilor deţinute şi a perspectivelor de serviciu;
    b) selectarea şi crearea rezervei din rîndul militarilor pentru numirea în funcţii, determinarea necesităţii încheierii noilor contracte cu militarii care au atins vîrsta-limită de aflare în serviciul militar, precum şi selectarea candidaţilor în vederea trimiterii la studii;
    c) prezentarea militarilor pentru conferirea distincţiilor de stat ale Republicii Moldova şi acordarea gradelor militare următoare înainte de termen şi cu un grad mai mare decît gradele militare prevăzute de state pentru funcţiile deţinute;
    d) determinarea destinării de serviciu a absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt militar;
    e) examinarea cazurilor de eliberare din serviciul militar înainte de expirarea termenului de acţiune a contractului.
    102. Comandantul (şeful) care atestă militarul subaltern este obligat:
    a) să studieze şi să aprecieze din toate punctele de vedere calităţile personale şi de serviciu ale militarului supus atestării;
    b) să analizeze şi să aprecieze rezultatele concrete ale activităţii de serviciu, situaţia de serviciu în unitatea (subunitatea) militară pe care o conduce;
    c) să desfăşoare cu militarul atestat o convorbire individuală pe chestiuni legate de îndeplinirea serviciului militar, perfecţionarea pregătirii profesionale, stilul şi metodele de lucru;
    d) să formuleze recomandările necesare pentru înlăturarea neajunsurilor, îmbunătăţirea pregătirii personale şi profesionale şi îndeplinirea obligaţiilor de serviciu;
    e) să întocmească personal fişa de atestare, să o semneze şi să o prezinte şefului superior în vederea aprobării deciziei şi confirmării respective.
    103. Militarul care nu este de acord cu concluzia atestării sale o poate contesta la comisia de atestare superioară a structurii militare în decurs de 30 de zile de la data familiarizării cu aceasta.
    În caz de recunoaştere a plîngerii militarului ca fiind întemeiată, în fişa de atestare se introduc modificările corespunzătoare şi se întocmeşte o nouă fişă de atestare.
Secţiunea a 18-a
Comisiile de atestare
    104. Comisia de atestare este formată din:
    a) preşedintele comisiei de atestare - primul locţiitor (locţiitorul) comandantului unităţii militare sau şeful statului-major al unităţii militare;
    b) membrii comisiei de atestare - locţiitorul comandantului unităţii militare, comandanţii (şefii) de subunităţi ale unităţii militare, reprezentantul serviciului personal şi serviciului juridic;
    c) secretarul comisiei de atestare.  
    105. Comisia de atestare examinează:
    a ) aspecte ce ţin de atestarea militarilor prin contract;
    b) candidaturile pentru încadrarea în serviciul militar prin contract;
    c) candidaturile pentru numirea în funcţii, precum şi necesitatea încheierii noilor contracte, inclusiv a contractelor cu militarii care au atins vîrsta-limită de aflare în serviciul militar;
    d) prezentarea pentru conferirea distincţiilor de stat ale Republicii Moldova;
    e) prezentarea pentru acordarea gradului militar următor înainte de termen sau cu un grad mai mare decît gradul militar prevăzut conform statelor pentru funcţia deţinută;
    f) prezentarea pentru eliberarea înainte de termen din serviciul militar prin contract a militarilor, la decizia comandantului;
    g) alte probleme legate de îndeplinirea de către militari a serviciului militar, la decizia comandantului unităţii militare.
    Pentru luarea deciziei de către comandantul (şeful) respectiv privitor la problemele menţionate în prezentul punct, comisia de atestare emite concluzii în scris.
    106. Comisia de atestare este unică pentru toate categoriile de militari din cadrul unităţii militare. La examinarea problemelor legate de îndeplinirea de către corpul de ofiţeri a serviciului militar, la lucrările comisiei de atestare iau parte doar ofiţerii incluşi în componenţa acesteia.
    Şedinţele comisiei de atestare se consideră validate dacă este asigurată prezenţa a cel puţin 2/3 din membrii acesteia.
    107. În cadrul Ministerului Apărării şi în alte structuri militare se creează comisia centrală de atestare.
    Modul de activitate, componenţa şi sarcinile comisiei centrale de atestare sînt stabilite de conducătorul structurii militare.
Capitolul VI. Modul de acordare a concediilor
Secţiunea a 19-a
Dispoziţii generale referitor la concedii
    108. Militarii prin contract beneficiază de:
    a) concediu anual obligatoriu;
    b) concedii suplimentare:
    pentru îndeplinirea serviciului militar în condiţii nocive sau în zone cu pericol sporit pentru viaţă şi sănătate;
    pentru participarea la acţiuni militare;
    pentru caracterul deosebit al serviciului;
    pentru participarea la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii sau umanitare, precum şi pentru aflarea în cadrul contingentului militar sau al grupului de observatori militari din zona de conflict;
    c) concediu medical;
    d) concediu pe motive familiale;
    e) concediu pentru studii;
    f) concediu de creaţie;
    g) concediu de stimulare;  
    h) concediu de maternitate pentru femeile-militari;
    i) concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului şi concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului (pentru femeile-militari).
    109. Militarii care îşi fac studiile în instituţiile de învăţămînt militar beneficiază de vacanţe, conform programelor de învăţămînt ale instituţiilor respective.
    110. Militarii în termen beneficiază de:
    a) concediu anual;
    b) concediu de stimulare;
    c) concediu medical;
    d) concediu pe motive familiale.
    Militarilor în termen redus li se pot acorda concedii medical şi concedii pe motive familiale.
    111. Rezerviştii aflaţi în rezervă activă beneficiază de concedii în condiţiile Legii cu privire la rezerva Forţelor Armate.
    112. Durata concediilor se calculează în zile calendaristice.
    Durata concediilor medicale, a celor de maternitate şi de studii nu se include în calculul concediului anual obligatoriu.
    Concediile acordate militarilor prin contract sînt plătite în conformitate cu actele normative corespunzătoare.
    113. Concediile suplimentare şi concediile prevăzute de lit. c)-i) ale pct.108 din prezentul Regulament li se pot acorda militarilor suplimentar la concediul anual obligatoriu.
Secţiunea a 20-a
Modul de acordare a concediilor
    114. Militarii prin contract, în funcţie de vechimea în serviciu, au dreptul la concediu anual cu următoarea durată:
    a) pînă la 15 ani - 35 de zile calendaristice;
    b) de la 15 la 20 de ani - 40 de zile calendaristice;
    c) 20 de ani şi mai mult - 45 de zile calendaristice.
    Absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt militar, imediat după absolvire, li se acordă concediu obligatoriu cu durata de 30 de zile calendaristice.
    Durata concediului anual obligatoriu al militarului prin contract în anul încadrării în serviciul militar şi în anul eliberării din acest serviciu se calculează prin împărţirea duratei concediului anual la 12 şi înmulţirea numărului de zile cu numărul de luni complete de serviciu.
    Rotunjirea numărului de zile şi luni incomplete se efectuează prin creşterea acestora. În cazul în care nu este posibilă eliberarea la timp din serviciul militar (radiere din tabelul nominal al unităţii militare), în data eliberării militarului se efectuează calculul perioadei de timp neutilizate din concediul anual şi acordarea acesteia militarului.
    În acelaşi mod se calculează durata concediului anual obligatoriu al militarului în cazul eliberării înainte de termen (pînă la expirarea termenului de acţiune a contractului), dacă concediul respectiv nu a fost folosit în conformitate cu planul concediilor pe anul corespunzător.
    115. Programarea concediilor anuale obligatorii pentru anul următor se aprobă, respectiv, de către conducătorul structurii militare sau de către comandantul (şeful) unităţii militare, ţinîndu-se cont atît de dorinţa militarilor, cît şi de asigurarea menţinerii stării permanente de pregătire pentru luptă a unităţilor militare.
    Programarea concediilor anuale este obligatorie atît pentru conducătorul structurii militare (comandantul (şeful) unităţii militare), cît şi pentru militar.  
    Dreptul de a acorda concedii îl are conducătorul structurii militare sau comandantul (şeful) unităţii militare, în funcţie de competenţă. Militarilor prin contract concediul anual obligatoriu li se acordă pe baza ordinului comandantului unităţii militare.
    Conducătorul structurii militare şi comandantul (şeful) unităţii militare au obligaţia de a lua măsurile necesare pentru ca militarii să folosească concediile anuale obligatorii în fiecare an calendaristic.
    La solicitarea militarului prin contract, concediul anual obligatoriu poate fi divizat în două perioade (părţi). Durata unei perioade (părţi) din concediu nu poate fi mai mică de 15 zile calendaristice.
    În cazuri excepţionale, dacă plecarea militarului în concediu în anul curent ar putea periclita realizarea sarcinilor ce stau în faţa unităţii militare (subdiviziunii) sau dacă există alte cauze obiective, se admite trecerea pe anul următor a concediilor neutilizate de militar pe parcursul anului, prin decizia conducătorului structurii militare.
    Se interzice neacordarea concediului anual obligatoriu în decurs de doi ani consecutivi.
    Plecarea şi revenirea din concediu este anunţată prin ordinul de zi pe unitate.
    116. Concediul anual obligatoriu se acordă militarilor prin contract în orice timp al anului, ţinîndu-se cont de asigurarea menţinerii stării permanente de pregătire în vederea luptei a unităţilor militare şi de programul concediilor anuale. Concediul anual obligatoriu se acordă, la dorinţă, în timpul verii sau în orice timp convenabil lor pentru următoarele categorii de militari:
    a) militarilor care au un copil invalid pînă la vîrsta de 16 ani;
    b) militarilor părinţi solitari, care educă unul şi mai mulţi copii în vîrstă de pînă la 16 ani;
    c) militarilor-soţi, în măsura posibilităţilor, concomitent;
    d) militarilor prin contract ale căror soţii sînt în concediu de maternitate;
    e) femeilor-militari care au doi şi mai mulţi copii în vîrstă de pînă la 16 ani.
    117. Acordarea concediilor se realizează astfel încît ultimul din acesta să fie totalmente folosit pînă în data expirării serviciului militar prin contract. În cazul în care este imposibilă acordarea concediului anual obligatoriu şi a concediilor suplimentare pînă în data expirării serviciului militar prin contract, acestea pot fi acordate consecutiv la eliberare. În acest caz concediile se acordă după predarea de către militar a gestiunii şi funcţiei, iar radierea acestuia din tabelul nominal al unităţii militare se va efectua după expirarea ultimei zile de concediu.
    La eliberarea din serviciul militar, militarul prin contract care a depus raport de eliberare şi nu a folosit concediul anual obligatoriu din interese de serviciu sau din alte motive obiective pînă la emiterea ordinului despre eliberarea din serviciu, se va lua în considerare perioada concediului de care beneficiază, în condiţiile prezentului Regulament, la stabilirea zilei de radiere din tabelul nominal al unităţii militare. Dacă militarul beneficiază de dreptul la concedii suplimentare, perioada acestora va fi adăugată la perioada concediului anual obligatoriu de care dispune militarul.
    În cazul eliberării din serviciul militar la dorinţa militarului, acestuia i se plăteşte pentru fiecare zi de concediu nefolosit o compensaţie bănească în mărime proporţională, reieşind din solda lunară pe care o primea pînă la momentul eliberării din serviciu.  
    118. Militarilor care s-au îmbolnăvit în timpul concediului anual obligatoriu sau al concediului suplimentar, concediul li se prelungeşte după însănătoşire cu numărul de zile cît a fost bolnav în timpul concediului. Prelungirea este aprobată de către comandantul unităţii militare sau de către conducătorul structurii militare. În cazul dat, temei pentru prelungirea concediului militarului va servi certificatul medical prezentat, legalizat de medicul curant şi şeful (medicul-şef) instituţiei medicale.
    În caz de boală gravă sau deces al rudei, al membrilor  familiei militarului (soţ (soţie), mamă, tată, copii, fraţi, surori sau alte persoane sub tutela cărora s-a aflat militarul sau care au fost la întreţinerea acestuia), precum şi în caz de incendii, alte calamităţi naturale ce au afectat familiile acestora, militarii aflîndu-se în concediu (cu excepţia concediului pe motive familiale), comandantul unităţii militare sau  conducătorul structurii militare este în drept să acorde acestui militar (la dorinţa lui) concediu pe motive familiale pe un termen de pînă la 10 zile.
    Concediul anual obligatoriu nu se prelungeşte dacă militarul, aflat în concediu, s-a îmbolnăvit după primirea în unitate a extrasului din ordinul despre eliberarea din serviciul militar.
    119. Studenţii instituţiilor de învăţămînt militar care au susţinut cu succes sesiunile beneficiază de următoarele vacanţe, conform programelor de învăţămînt ale instituţiilor respective:
    a) vacanţa de iarnă - 14 zile calendaristice;
    b) vacanţa de vară - pînă la 30 zile calendaristice.
    Vacanţa de vară acordată studenţilor instituţiilor de învăţămînt militar nu poate fi mai mică de 15 zile calendaristice.
    120. Militarii în termen beneficiază de concediu anual, cu menţinerea asigurării materiale, după 6 luni de serviciu - pentru 10 zile calendaristice.
    121. Militarii care îndeplinesc obligaţiunile de serviciu în condiţii nocive sau în zone cu pericol sporit pentru viaţă şi sănătate, precum şi participanţii la acţiuni militare beneficiază de un concediu suplimentar de 15 zile calendaristice.
    Zonele cu pericol sporit pentru viaţă şi sănătate, precum şi locurile cu condiţii nocive se stabilesc de Guvern.
    Modul acordării concediului suplimentar pentru îndeplinirea obligaţiilor în condiţii nocive se stabileşte prin ordinul conducătorului structurii militare. În cazul acesta, concediul suplimentar li se acordă militarilor în volum deplin numai cu condiţia că pe parcursul întregului an calendaristic folosesc deplin timpul de serviciu în funcţiile stabilite în listă. În alte condiţii, durata concediului suplimentar este calculată proporţional cu timpul ocupat pentru îndeplinirea obligaţiilor în condiţii nocive pe parcursul anului calendaristic curent.
    Militarilor care au dreptul concomitent la concedii suplimentare pentru îndeplinirea obligaţiilor în condiţii nocive sau în zone cu pericol sporit pentru viaţă şi sănătate, precum şi participanţilor la acţiuni militare li se acordă concediu suplimentar numai pentru unul din temeiuri, la alegerea lor.
    122. Militarii prin contract care au îndeplinit permanent sau temporar serviciul militar în cadrul operaţiunilor internaţionale de menţinere a păcii sau umanitare, precum şi în cadrul contingentului militar sau al grupului de observatori militari din zona de conflict beneficiază, la revenirea din misiune, de concediu suplimentar plătit cu o durată de 5 zile calendaristice pentru fiecare lună de aflare în misiune, dar cel mult 30 zile calendaristice pentru întreaga perioadă de aflare în misiune.
    123. Concediul suplimentar pentru caracterul deosebit al serviciului este o înlesnire şi se acordă unor categorii aparte de militari, în scopul de a le crea condiţii pentru restabilirea completă a capacităţii de muncă. Dreptul la concediu suplimentar pentru caracterul deosebit al serviciului îl au militarii, condiţiile de serviciu ale cărora nu sînt nocive, dar necesită un grad înalt de încordare nervoasă, emoţională, mintală, fizică sau în cazul altor factori nefavorabili. Concediul suplimentar pentru caracterul deosebit al serviciului se acordă pe o durată de pînă la 15 zile militarilor care duc în permanenţă serviciul de alarmă (schimb de luptă). Durata concretă a concediului suplimentar pentru caracterul special al serviciului, lista funcţiilor care acordă dreptul la acest concediu, modul şi condiţiile acordării acestuia sînt stabilite de către conducătorul structurii militare.  
    124. Concediul suplimentar poate fi acordat (la dorinţa militarului) concomitent cu concediul anual obligatoriu. Concediile nefolosite de către militar în anul curent pot fi transferate pentru anul următor şi nu se înlocuiesc prin compensaţie bănească, cu excepţia cazului prevăzute la alineatul trei punctul 117 din prezentul Regulament.
    125. Concediile medicale sînt acordare militarilor care, după tratamentul în instituţia medicală, nu sînt apţi să îndeplinească serviciul militar din motive de sănătate, pe baza deciziei comisiei medico-militare.
    Concediul medical este acordat pe o perioadă de pînă la 30 zile. În unele cazuri de mutilări şi maladii, în funcţie de caracterul acestora, concediul medical se acordă cu o durată de pînă la 60 de zile. Dacă există indicaţii medicale, concediul de boală poate fi prelungit prin decizia conducătorului structurii militare, pe baza deciziei comisiei medico-militare.
    Durata concediului medical nu se include în concediul anual obligatoriu.
    Militarii prin contract pot fi eliberaţi de către comandantul unităţii militare respective de la îndeplinirea obligaţiilor de serviciu pe motive de boală în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privire la expertiza medico-militară în Forţele Armate ale Republicii Moldova.
    Dacă pe parcursul unui an calendaristic durata eliberărilor de la îndeplinirea obligaţiilor de serviciu pe motiv de boală va depăşi 36 de zile, atunci militarul urmează a fi trimis la comisia medico-militară centrală a structurii militare pentru stabilirea aptitudinii pentru serviciul militar.
    126. Pentru soluţionarea problemelor sociale şi de trai stringente, în primul rînd a celor legate de ocrotirea sănătăţii, îndeplinirea datoriilor de familie, precum şi din alte motive întemeiate, comandanţii unităţilor militare pot acorda militarilor concediu pe motive familiale cu durata de pînă la 10 zile.
    Motivele unui astfel de concediu urmează a fi confirmate documentar de centrul militar corespunzător, pe baza documentelor eliberate de primărie sau instituţia curativă.
    În cazul în care militarul nu a folosit concediul anual obligatoriu pentru anul curent sau precedent, concediul pe motive familiale se acordă din contul concediului anual obligatoriu.
    Militarii prin contract (femei-militari, părinţi solitari, ambii părinţi sînt militari prin contract) care au la întreţinere copii în vîrstă de pînă la 14 ani (sau un copil invalid în vîrstă de pînă la 16 ani) şi care au utilizat  în totalitate concediul anual obligatoriu şi concediul pe motive familiale beneficiază de concediu suplimentar pe motive familiale, fără menţinerea drepturilor băneşti, cu o durată de cel puţin 14 zile calendaristice în cazul îmbolnăvirii copilului.
    127. Militarilor prin contract li se acordă concediu pentru studii în scopul:
    a) susţinerii examenelor de admitere în instituţiile de învăţămînt mediu de specialitate (mediu de cultură generală), superior şi postuniversitar;
    b) susţinerea sesiunii de examinare şi a tezei.
    Termenul concediului pentru studii este determinat în condiţiile stabilite de actele normative în vigoare.
    După finalizarea sesiunii militarii prezintă la locul de serviciu confirmarea scrisă a participării la sesiune şi a reuşitei generale curente.
    128. Concediile de creaţie se acordă militarilor pentru finisarea tezelor de doctorat, elaborarea manualelor şi în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare, cu excepţia celor care îşi fac studiile de doctorat la secţia la zi. Durata concediilor de creaţie se stabileşte în modul prevăzut de legislaţia în vigoare.
    Acest concediu se acordă de către conducătorul structurii militare.
    129. Concediul de stimulare poate fi acordat militarilor prin contract la obţinerea unor rezultate înalte la îndeplinirea obligaţiilor de serviciu, pe o durată de pînă la 10 zile.
    Studenţii instituţiilor de învăţămînt militar care, pe parcursul anului de instruire, au susţinut sesiunile cu media cel puţin bine beneficiază de concediu de stimulare cu durata de pînă la 10 zile calendaristice.
    Concediul de stimulare se acordă cel mult o dată pe an.
    130. Femeilor-militari li se acordă concediu de maternitate, care include concediul prenatal cu o durată de 70 zile calendaristice şi concediul postnatal cu o durată de 56 (în cazul naşterilor complicate sau al naşterii a doi sau mai mulţi copii - 70) zile calendaristice.
    Concediul prenatal şi postnatal se calculează sumar şi se acordă femeilor-militari în întregime, indiferent de numărul de zile folosite de fapt pînă la naştere.
    Pînă la concediul prenatal şi postnatal sau nemijlocit după acesta, femeilor-militari li se poate acorda la dorinţă concediul obligatoriu pentru anul curent.
    131. Femeile-militari beneficiază de concedii pentru îngrijirea copilului:
    a) parţial plătit - pînă la vîrsta de 3 ani;
    b) suplimentar neplătit - în vîrstă de la 3 la 6 ani.
    Aceste concedii pot fi acordate succesiv la înaintarea de către femeia-militar a unui raport, cu anexarea actului ce confirmă naşterea copilului.
    Perioada concediului de îngrijire a copilului se include în vechimea de muncă generală, în stagiul de cotizare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dar nu se include în vechimea calendaristică a serviciului militar. Pînă la expirarea acestui termen, femeia-militar are dreptul la continuarea serviciului militar.  
    Durata concediilor pentru îngrijirea copilului este calculată de la data emiterii ordinului despre plecarea femeii-militar în concediul de îngrijire a copilului pînă la data cînd copilul va atinge vîrsta respectivă, specificată în raportul femeii-militar.
    132. Concediul pe motive familiale cu durata de pînă la 10 zile calendaristice poate fi acordat militarilor în termen (în termen redus) în următoarele cazuri:
    a) în caz de boală gravă sau deces al rudei, al membrilor familiei militarului (soţ (soţie), mamă, tată, copii, fraţi, surori sau alte persoane la educarea şi întreţinerea cărora s-a aflat militarul);
    b) incendii, alte calamităţi naturale care au afectat familiile acestora;
    c) în alte cazuri excepţionale, cînd prezenţa militarului în familie este necesară - la decizia comandantului unităţii militare.
    133. Concediul de stimulare cu durata de pînă la 10 zile poate fi acordat militarilor în termen pentru disciplina militară exemplară şi evidenţierea în pregătirea de luptă sau la executarea serviciului de gardă şi de garnizoană, după trei luni de îndeplinire a serviciului militar.
    134. Concediul medical poate fi acordat militarilor în termen (în termen redus), pe baza deciziei comisiei medico-militare, pe termen de la o lună pînă la două. Militarii plecaţi în concediu de boală nu sînt radiaţi din tabelele nominale ale unităţii.
    În cazul imposibilităţii de a folosi, din anumite motive, concediul medical în afara unităţii, militarului i se permite să se afle în unitate, cu eliberarea lui de la lucru, instrucţie, serviciul de zi.
    Militarilor în termen nu li se acordă concediu medical dacă pînă la expirarea termenului de serviciu au rămas mai puţin de două luni. În aceste cazuri ei sînt trecuţi în rezervă.
Secţiunea a 21-a
Rechemarea din concedii
    135. Rechemarea militarilor din concediu se admite numai în cazuri excepţionale, prin ordinul conducătorului structurii militare.
    136. În caz de rechemare, militarul trebuie să folosească restul zilelor din concediu după ce a încetat situaţia respectivă sau la o altă dată stabilită prin acordul părţilor. Folosirea de către militar a părţii rămase a concediului anual obligatoriu se efectuează în temeiul ordinului conducătorului structurii militare, comandantului (şefului) unităţii militare. Pe lîngă aceasta, dacă o parte din concediul nefolosit constituie 10 zile şi mai mult, militarului i se acordă dreptul la o călătorie gratuită, precum şi timpul necesar pentru călătorie la locul petrecerii concediului şi întoarcerea înapoi, dar nu mai departe de punctul din care a fost rechemat.
Capitolul VII.
Modul eliberării din serviciul militar
    137. Eliberarea din serviciul militar prin contract se efectuează:
    a) prin ordinul comandantului (şefului) unităţii militare - pentru efectivul de soldaţi şi de sergenţi;
    b) prin ordinul conducătorului structurii militare - pentru toate categoriile  de militari, cu excepţia militarilor prevăzuţi la lit. c) şi d) ale prezentului punct;
    c) prin ordinul conducătorului structurii militare, pe baza hotărîrii de Guvern - pentru locţiitorii conducătorului structurii militare, cu excepţia militarilor prevăzuţi la lit.d) a prezentului punct;
    d) prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova - pentru conducătorul structurii militare, ofiţerii Comandamentului Suprem al Forţelor Armate, viceminiştrii apărării.
    Ordinele referitor la eliberarea militarilor din serviciul militar prin contract în cazurile prevăzute la lit. b)-d) ale prezentului punct vor fi emise în termen de pînă la două luni din momentul depunerii raportului de către militar (înaintării materialelor corespunzătoare de către comandantul (şeful) unităţii militare).
    Militarii se consideră eliberaţi din serviciul militar din data cînd au fost radiaţi din tabelul nominal al unităţii militare.
    138. Eliberarea militarilor din serviciul militar se efectuează:
    a) în retragere, dacă militarul, la momentul eliberării, a atins vîrsta-limită de aflare în rezerva Forţelor Armate sau este clasat de către comisia medico-militară inapt pentru serviciul militar, cu excluderea din evidenţa militară;
    b) în rezervă, dacă militarul, la momentul eliberării, nu a atins vîrsta-limită de aflare în rezerva Forţelor Armate, iar după starea sănătăţii - este clasat de către comisia medico-militară apt sau apt necombatant pentru serviciul militar.
    139. Eliberarea militarilor prin contract din serviciul militar se efectuează pe baza unuia dintre temeiurile prevăzute de alin. (3) al art.35 din Legea  cu privire la statutul militarilor, în conformitate cu prezentul Regulament, de regulă din funcţia deţinută de militar, fără  a fi trecut la dispoziţie.
    Eliberarea militarilor din serviciul militar în termen sau din cel cu  termen redus şi a militarilor concentraţi sau mobilizaţi se efectuează în conformitate cu prevederile art.23 şi 39 din Legea cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea Patriei.
    Eliberarea din serviciul militar poate fi efectuată la expirarea sau pînă la expirarea duratei serviciului militar.
    140. Eliberarea militarilor din serviciul militar prin contract se efectuează:
    a) la expirarea contractului.
    Cu două luni înainte de expirarea contractului de îndeplinire a serviciului militar, structura (unitatea) militară şi militarul sînt obligaţi să se informeze reciproc, în scris, despre expirarea contractului şi despre intenţia de a încheia sau nu un contract succesiv.
    În cazul în care părţile nu şi-au onorat obligaţiile prevăzute la art.35 alin. (9) din Legea cu privire la statutul militarilor, contractul se consideră încetat din momentul expirării sale. Militarul se eliberează din serviciul militar din iniţiativa structurii (unităţii) militare, în legătură cu  expirarea termenului contractului, fără dreptul la indemnizaţia prevăzută la art.19 alin. (3) din Legea cu privire la statutul militarilor, răspunderea disciplinară şi materială pentru aceasta revenind persoanelor cu funcţii de răspundere din cadrul structurii (unităţii) militare.
    Despre faptul înaintării materialelor, militarul este informat în scris.
    Militarii prin contract, la care a expirat termenul contractului, prevăzut de pct.36 alin. unu lit. d) din prezentul Regulament, sînt eliberaţi din serviciul militar la iniţiativa structurii (unităţii) militare fără acordul militarului;
    b) la atingerea vîrstei-limită de aflare în serviciul militar.
    Cu două luni înainte de expirarea contractului de  îndeplinire  a serviciului  militar, structura (unitatea) militară este obligată să informeze militarul despre atingerea vîrstei-limită.
    În interesul completării Forţelor Armate, militarii prin contract care sînt clasaţi de comisia medico-militară ca fiind apţi pentru serviciul militar şi care dovedesc o înaltă competenţă profesională, la decizia conducătorului structurii militare, pot fi lăsaţi în serviciul militar pînă la 5 ani peste limita de vîrstă de aflare în serviciul militar prin contract, cu încheierea contractelor în conformitate cu prevederile pct. 36 alin. unu lit. d) din prezentul Regulament;
    c) la clasarea acestora inapţi pentru serviciul militar de către comisia medico-militară.
    În cazul în care militarul a fost clasat de către comisia medico-militară inapt pentru serviciul militar, cu excluderea din evidenţa militară, acesta va fi eliberat din serviciul militar cu trecerea în retragere;
    d) la clasarea acestora apţi necombatant pentru serviciul militar de către comisia medico-militară.
    Militarul va fi eliberat pe acest temei dacă menţinerea lui în serviciu nu este raţională sau în cazul lipsei funcţiilor vacante necombatante, corespunzătoare pregătirii militarului, determinate de conducătorul structurii militare,  sau în cazul în care acesta nu doreşte să continuie serviciul militar;
    e) în legătură cu exmatricularea din instituţia de învăţămînt militar.
    Studenţii exmatriculaţi din instituţiile de învăţămînt  militar pentru  restanţe  academice, încălcarea disciplinei sau refuzul de  a-şi continua  studiile  sînt trimişi în unităţile militare pentru  îndeplinirea  serviciului militar în termen pînă la expirarea a 12 luni. Studenţii  care, la momentul exmatriculării, au îndeplinit integral durata prevăzută pentru serviciul militar în termen sînt eliberaţi din serviciul militar.
    Studenţii înmatriculaţi în instituţiile de învăţămînt militar din rîndurile militarilor prin contract, care sînt exmatriculaţi pentru  restanţe  academice sau refuzul de  a-şi continua  studiile, la necesitatea structurii militare şi în caz de oportunitate a folosirii lor în continuare, sînt trimişi în unităţile militare pentru continuarea serviciului, iar pentru încălcarea disciplinei militare sînt eliberaţi din serviciul militar. În acest caz iniţiativa de eliberare aparţine structurii (unităţii) militare;
    f) la tăinuirea faptelor ce împiedică încadrarea în serviciul militar.
    Acest motiv de eliberare este aplicat dacă în perioada de aflare în serviciul militar au fost depistate următoarele cazuri:
    falsificarea actelor ce confirmă identitatea, studiile, precum şi altor acte;
    deţinerea cetăţeniei altui stat;
    apartenenţa la partide politice;
    deţinerea altor funcţii retribuite, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice şi de creaţie;
    alte împrejurări, care nu permit încadrarea în serviciul militar prin contract.
    În acest caz iniţiativa de eliberare aparţine structurii (unităţii) militare;
    g) la dobîndirea cetăţeniei altui stat.
    În termen de 3 zile din momentul dobîndirii cetăţeniei altui stat, militarul este obligat să înainteze raportul de eliberare din serviciul militar;
    h) în urma unor măsuri de organizare - dacă este imposibilă folosirea militarului într-o funcţie similară celei deţinute în serviciul militar şi dacă el nu acceptă să fie transferat într-o funcţie inferioară, şi dacă nu sînt alte motive de eliberare din serviciul militar, în  cazurile de:
    lichidare (reorganizare) a unităţii militare;
    reducere a funcţiei pe care o deţine militarul.
    Militarii aflaţi în concedii şi cei detaşaţi în deplasări de serviciu sînt eliberaţi din serviciul militar pe baza prezentului temei numai în cazul lichidării (reorganizării) unităţii militare, dacă este imposibilă folosirea militarului într-o funcţie similară celei deţinute.
    La eliberarea din serviciul militar prin contract conform art.35 alin. (3) lit.h) din Legea cu privire la statutul militarilor, militarii cu o calificare şi rezultate mai înalte beneficiază de dreptul  preferenţial de a fi lăsaţi în serviciu.
    În cazul în care militarii au calificări şi rezultate în serviciu egale, dar nu beneficiază de dreptul la pensia militară, de dreptul de a fi lăsat în serviciul militar beneficiază:
    militarii cu obligaţii familiale, care întreţin două sau mai multe persoane;
    militarii în familiile cărora nu sînt alte persoane cu venit de sine stătător;
    militarii cu o vechime mai mare în serviciul militar;
    militarii care au suferit pe parcursul serviciului un accident sau au contactat o boală profesională;
    militarii care se află la studii şi urmează a fi promovaţi;
    invalizii de război şi membrii familiilor militarilor căzuţi sau dispăruţi fără urmă;
    participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale  şi independenţei Republicii Moldova;
    militarii posesori de brevete de invenţie sau raţionalizare;
    participanţii la lichidarea avariei de la CAE Cernobîl;
    militarii care au mai multe stimulări pentru succese în serviciu şi nu au pedepse disciplinare neridicate;
    i) la transferarea într-o altă structură de stat în care este prevăzut serviciul special pe baza solicitării parvenite de la conducătorul structurii de stat unde este prevăzut serviciul special în adresa conducătorului structurii militare, cu acordul militarului;
    j) din motive de inaptitudine pentru funcţia exercitată - militarii apreciaţi de comisiile de atestare că nu-şi îndeplinesc atribuţiile şi sarcinile de serviciu sau cărora le-a fost  aplicată pedeapsa disciplinară "necorespunderea parţială funcţiei", însă această pedeapsă nu a avut efectul educativ scontat;
    k) la comiterea delictelor ce discreditează titlul de militar.
    Militarul este prezentat pentru a fi eliberat din serviciul militar pe baza prezentului temei în cazul săvîrşirii acţiunilor sau inacţiunilor care au cauzat prejudiciu material şi/sau moral structurii militare (imaginii, onoarei, reputaţiei acesteia). În acest caz, militarul este examinat obligatoriu de comisiile de atestare sau consiliile de onoare ale categoriei respective de militari;
    l) din motive familiale;
    m) la iniţiativa personală a militarului;
    n) la alegerea în funcţii elective.
    Acest temei este aplicat la alegerea militarului într-o funcţie electivă, la prezentarea certificatului respectiv al Comisiei Electorale Centrale, după validarea alegerilor;
    o) la condamnarea militarului de către instanţa de judecată pentru săvîrşirea unei infracţiuni.
    Militarii condamnaţi de către instanţa de judecată pentru săvîrşirea infracţiunilor sînt eliberaţi din serviciul militar cu trecerea în rezervă (retragere) şi ulterior radiaţi din tabelul nominal al unităţii militare, în termen de pînă la două luni din momentul intrării în vigoare a sentinţei judecătoreşti.
    Militarii condamnaţi  de  către  instanţa  de  judecată  pentru săvîrşirea infracţiunilor comise la pedeapsă penală cu amendă, cu privarea de dreptul de  a  ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate şi cei  liberaţi  de pedeapsa penală pot continua serviciul militar  prin contract, cu excepţia  cazurilor cînd eliberarea lor este  propusă  de către  conducătorul  structurii militare, comandantul  (şeful)  unităţii militare.
    Decizia referitor la lăsarea acestor militari în serviciul militar este luată în termen de 10 zile lucrătoare din momentul intrării în vigoare a sentinţei judecătoreşti.
    Dacă comandanţii respectivi au luat decizia de eliberare a acestor militari, atunci ultimii urmează a fi eliberaţi din serviciul militar cu trecerea în rezervă (retragere) şi ulterior radiaţi din tabelul nominal al unităţii militare, în termen de pînă la două luni din momentul intrării în vigoare a sentinţei judecătoreşti.
    141. Eliberarea militarilor din serviciul militar prin contract este efectuată pe baza raportului depus de militar, cu excepţia cazurilor prevăzute de art.35 alin. (3) lit. e), f), j),     k) sau o) din Legea cu privire la statutul militarilor, în modul stabilit de către conducătorul structurii militare.
    Comandantul (şeful) unităţii militare înaintează pe cale ierarhică raportul militarului privind eliberarea din serviciul militar. Pînă la comunicarea ordinului de  eliberare din serviciul militar, militarul vizat este obligat să-şi îndeplinească atribuţiile funcţiei pe care o deţine, precum şi toate îndatoririle ce-i revin.
    Militarii la care a expirat termenul de acţiune a contractului sau care au atins vîrsta-limită de aflare în serviciul militar şi sînt clasaţi de către comisia medico-militară inapţi sau apţi necombatant pentru serviciul militar pot să aleagă unul din aceste temeiuri pentru eliberarea din serviciul militar.
    Militarii cărora li s-a prelungit termenul serviciului militar peste vîrsta-limită de aflare în serviciul militar pot fi eliberaţi din serviciul militar în legătură cu atingerea vîrstei-limită de aflare în serviciul militar înainte de expirarea termenului de acţiune  a contractului.
    142. Militarul este radiat din tabelul nominal al unităţii militare după predarea gestiunii şi funcţiei, dar nu mai tîrziu de 2 luni din data emiterii ordinului cu privire la eliberarea lui din serviciul militar, fără a lua în considerare termenul aflării militarului în concediu. Termenul acordat militarului pentru predarea gestiunii şi funcţiei se stabileşte de Regulamentul serviciului interior al Forţelor Armate ale Republicii Moldova sau de conducătorul structurii militare.
    Data  radierii militarului din tabelul nominal al unităţii militare este ultima zi de aflare în serviciul militar.
    143. Militarii prin contract care urmează a fi eliberaţi din serviciul militar pe baza art.35 alin. (3) lit. f), g), i), j), k) şi m) din Legea cu privire la statutul militarilor şi termenul de aflare în serviciul militar al cărora constituie mai puţin de 12 luni vor fi eliberaţi din serviciul militar prin contract şi, în conformitate cu legislaţia în vigoare, vor fi trecuţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen pînă la împlinirea a 12 luni de aflare în serviciul militar, după care sînt eliberaţi din serviciul militar.
    144. Militarii  decedaţi, declaraţi dispăruţi fără urmă sau cei care au părăsit fără voie locul de serviciu, după determinarea cauzelor, circumstanţelor şi legăturii decesului cu îndeplinirea obligaţiilor de serviciu, cercetarea cauzelor dispariţiei fără urmă sau părăsirii fără voie a locului de serviciu şi obţinerea documentelor corespunzătoare, sînt radiaţi din tabelul nominal al structurii (unităţii) militare nu mai tîrziu de 2 luni din momentul constatării faptului, prin ordinele comandanţilor care, conform legislaţiei, dispun de dreptul de a elibera din serviciul militar această categorie de militari.
    Modul desfăşurării cercetării este determinat de către conducătorul structurii militare.
    145. În cazul stabilirii de către instanţa de judecată a eliberării ilegale a militarului, restabilirea în serviciul militar se efectuează prin anularea ordinului de eliberare de către persoana cu funcţie de răspundere care a emis acest ordin sau de către conducătorul structurii militare.
    146. Militarilor care îndeplinesc ireproşabil serviciul militar prin contract şi au îndeplinit serviciul militar 20 de ani şi mai mult, conform datelor calendaristice, iar cei care au merite deosebite în faţa Republicii Moldova - indiferent de acest termen, la eliberarea din serviciul militar, prin ordinul persoanelor cu funcţii de răspundere, li se poate acorda dreptul de a purta uniforma militară şi semnele distinctive ale militarilor.
Anexa nr.2
la Hotărîrea Guvernului nr.941
din 17 august  2006
LISTA
hotărîrilor Guvernului care se abrogă
    1. Hotărîrea Guvernului nr.925 din 21 decembrie 1994 "Despre aprobarea Regulamentului cu privire la îndeplinirea serviciului militar de către corpul soldaţilor, sergenţilor şi ofiţerilor Forţelor Armate" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr.7, art.29).
    2. Hotărîrea Guvernului nr.656 din 27 noiembrie 1996 "Pentru operarea unor modificări în Regulamentul cu privire la satisfacerea serviciului militar de către corpul soldaţilor, sergenţilor şi ofiţerilor Forţelor Armate" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2001, nr.8-10, art.62).
    3. Hotărîrea Guvernului nr.1411 din 5 noiembrie 2002 "Cu privire la aprobarea completărilor ce se operează în Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.925 din 21 decembrie 1994" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.151-153, art.1554).
    4. Punctul 6 din modificările şi completările ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.1110 din 11 septembrie 2003 "Despre aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.204-207, art.1177).
    5. Punctul 1 din modificările şi completările ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.363 din 8 aprilie 2004 "Privind modificarea, completarea şi abrogarea unor hotărîri ale Guvernului" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.61-63, art.499).