HGA255/2008
ID intern unic:  327224
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 255
din  05.03.2008
pentru aprobarea Reglementării tehnice
“Securitateaechipamentelor electrice de joasă tensiune”
Publicat : 14.03.2008 în Monitorul Oficial Nr. 51-54     art Nr : 325
    Abrogată din 30.10.16 prin HG745 din 26.10.15, MO297-300/30.10.15 art.838


    În temeiul Legii nr. 186-XV din 24 aprilie 2003 cu privire la evaluarea conformităţii produselor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 141-145, art. 566) şi Legii nr. 420-XVI din 22 decembrie 2006 privind activitatea de reglementare tehnică (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 36-38, art. 141), precum şi în conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului  nr. 873 din 30 iulie 2004 “Cu privire la aprobarea Programului naţional de elaborare a reglementărilor tehnice” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr. 132-137, art. 1046), Guvernul HOTĂRĂŞTE:

    1. Se aprobă Reglementarea tehnică  “Securitatea echipamentelor electrice de joasă tensiune” (se anexează).
   2. Din Nomenclatorul produselor din domeniul reglementat, supuse certificării conformităţii obligatorii, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1469 din 30 decembrie 2004 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.1-4, art.14), cu modificările şi completările ulterioare, poziţiile tarifare cu numerele de ordine 175, 177, 178, 184-194, 196-222, 241 se exclud.
   3. Reglementarea tehnică “Securitatea echipamentelor electrice de joasă tensiune”, precum şi modificarea la Hotărîrea Guvernului nr.1469 din 30 decembrie 2004, menţionată la pct.2 al prezentei hotărîri, vor intra în vigoare la 12 luni din data publicării lor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    PRIM-MINISTRU                                                 Vasile TARLEV

    Contrasemnează:
    Ministrul economiei şi comerţului                          Igor Dodon
    Ministrul industriei şi infrastructurii                      Vladimir Antosii

    Nr. 255. Chişinău, 5 martie 2008.


Aprobată

prin Hotărîrea Guvernului nr. 255
din 5 martie 2008
REGLEMENTAREA TEHNICĂ
“Securitatea echipamentelor electrice de joasă tensiune”
 I. Domeniul de aplicare
    1. Prezenta Reglementare tehnică se aplică unor echipamente electrice de joasă tensiune fabricate în ţară sau importate, destinate pieţei interne.
    2. În sensul prezentei Reglementări tehnice, prin echipament electric de joasă tensiune se înţelege orice aparat sau echipament proiectat pentru a fi utilizat la o tensiune nominală cuprinsă între 50V - 1000 V în curent alternativ şi 75V -1500 V în curent continuu, care nu face parte din echipamentele şi fenomenele specificate la punctul 4 al prezentei Reglementări tehnice.
    3. Echipamentele electrice specificate la punctul  2 al prezentei Reglementări tehnice pot fi plasate pe piaţa internă  a Republicii Moldova numai dacă nu pun în pericol securitatea oamenilor, animalelor, mediului înconjurător şi bunurilor mobile şi imobile şi dacă sînt instalate corespunzător, întreţinute şi utilizate conform destinaţiei.
    4. Prevederile prezentei Reglementări tehnice nu se extind asupra:
    a) echipamentelor electrice pentru utilizare în mediu exploziv;
    b) echipamentelor electrice pentru utilizare radiologică şi medicală;
    c) componentelor electrice utilizate pentru ascensoare de mărfuri şi de persoane;
    d) contoarelor de energie electrică;
    e) fişelor şi prizelor de uz casnic;
    f) reostatelor  de pornire pentru împrejmuiri electrice de păşuni;
    g) echipamentelor antibruiaj;
    h) echipamentelor electrice specializate, pentru utilizare pe nave, în avioane sau la calea  ferată, care se supun prevederilor elaborate de organizaţiile internaţionale la care Republica Moldova este parte.
II.  Cerinţele esenţiale de securitate
pentru echipamentul electric de joasă tensiune
    5. Condiţii generale de securitate:
    a) caracteristicile esenţiale, informaţia de identificare şi cea de maximă atenţie, respectarea cărora va asigura exploatarea în siguranţă a echipamentelor electrice de joasă tensiune şi conform destinaţiei, trebuie marcate pe echipament sau, dacă aceasta nu este posibil, într-un document însoţitor;
    b) denumirea producătorului, denumirea de firmă sau marca produsului trebuie să fie aplicate în mod vizibil şi lizibil pe echipamentul electric de joasă tensiune sau, dacă nu este posibil, pe ambalaj;
    c) echipamentul electric de joasă tensiune, precum şi componentele sale trebuie să fie fabricate astfel încît să poată fi asamblate şi conectate în mod sigur şi corect;
    d) echipamentul electric de joasă tensiune trebuie să fie proiectat şi fabricat astfel încît, utilizat şi întreţinut în mod adecvat, să fie asigurată protecţia împotriva riscurilor prevăzute la punctele 6 şi  7 ale prezentei Reglementări tehnice.
     6. În legătură cu montarea şi utilizarea echipamentului electric de joasă tensiune, trebuie asigurată protecţia împotriva riscurilor ce pot apărea.
Măsurile de natură tehnică urmează a fi prescrise cu respectarea cerinţelor prevăzute la pct.  5 al prezentei Reglementări tehnice, pentru a se asigura că:
    a) persoanele şi animalele sînt protejate corespunzător în cazul unui pericol de răniri fizice sau de altă natură, care pot fi cauzate de contactul electric direct ori indirect;
    b) nu se produc încălziri excesive, radiaţii sau descărcări electrice periculoase în formă de arc;
    c) persoanele, animalele şi bunurile mobile şi imobile sînt protejate corespunzător împotriva factorilor de risc de natură neelectrică, ce pot fi cauzate de echipamentul electric de joasă tensiune;
    d) izolaţia corespunde cerinţelor prevăzute.
    7. Este necesar de a asigura şi protecţia împotriva riscului cauzat de influenţe externe asupra echipamentului electric de joasă tensiune.
    Măsurile de natură tehnică urmează a fi prescrise cu respectarea cerinţelor prevăzute la pct. 5 al prezentei Reglementări tehnice, pentru a se asigura că:
    a) echipamentul electric de joasă tensiune satisface cerinţele previzibile de natură mecanică, astfel încît persoanele, animalele şi proprietatea să nu fie puse în pericol;
   b) echipamentul electric de joasă tensiune este rezistent la influenţe de natură nemecanică în condiţiile respective de mediu, astfel încît persoanele, animalele şi proprietatea să nu fie puse în pericol;
    c) echipamentul electric de joasă tensiune nu periclitează persoanele, animalele şi proprietatea în condiţii prevăzute în caz de suprasarcini.
III. Reguli de  plasare pe piaţă şi punere  în funcţiune
    8. Echipamentele electrice de joasă tensiune care îndeplinesc cerinţele esenţiale de securitate prevăzute la  capitolul II şi, respectiv, condiţiile prevăzute la punctele 9, 10, 11, 12, 13 şi 32 ale prezentei Reglementări tehnice nu pot face obiectul interzicerii  plasării pe piaţă şi punerii în funcţiune din considerente de securitate.
    9. Este interzisă  plasarea pe piaţă sau utilizarea echipamentelor electrice de joasă tensiune care nu îndeplinesc cerinţele esenţiale de securitate prevăzute la capitolul II al prezentei  Reglementări tehnice.
IV. Prezumţia conformităţii
    10. Se consideră că sînt respectate cerinţele esenţiale de securitate prevăzute la capitolul II, dacă echipamentele electrice de joasă tensiune sînt conforme cu standardele conexe, care conferă prezumţia conformităţii cu cerinţele prezentei Reglementări tehnice. 
    11. Lista standardelor conexe la prezenta Reglementare tehnică se aprobă prin ordin al conducătorului organului central de specialitate al administraţiei publice în domeniul industriei, cu  avizul Organismului Naţional de Standardizare şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Această listă va fi actualizată periodic, dar nu mai rar de o dată pe an.
    12. Lista standardelor conexe cuprinde standardele naţionale care adoptă standarde europene armonizate.
    În cazul în care standardele europene armonizate nu au fost adoptate ca standarde naţionale, se consideră că echipamentele electrice de joasă tensiune sînt conforme cu prevederile capitolului II al prezentei Reglementări tehnice, dacă sînt fabricate cu respectarea cerinţelor de securitate stipulate în standardele naţionale în vigoare.
    Lista standardelor conexe la prezenta Reglementare tehnică va fi completată pe măsura adoptării în calitate de standarde naţionale a standardelor europene armonizate.
    13. În cazul în care se importă un echipament electric de joasă tensiune în condiţiile în care nu există standarde, astfel cum sînt definite la punctele 10 şi 12 ale prezentei Reglementări tehnice, în scopul plasării pe piaţă sau al asigurării liberei circulaţii, se consideră că acesta este  conform cu prevederile capitolului II,  dacă se  asigură un nivel de securitate echivalent cu acela din Republica Moldova.
    14. Se interzice distribuitorilor de energie electrică, în condiţiile  legii, să impună utilizatorilor de echipamente electrice de joasă tensiune, pentru conectare la reţea şi pentru furnizarea energiei electrice, condiţii de securitate mai riguroase decît cele prevăzute la capitolul II al prezentei Reglementări tehnice.
V. Evaluarea conformităţii
    Controlul intern al producţiei (Modulul A)
    15. Controlul intern al procesului de producţie (Modulul A) prevede etapele prin care producătorul ori reprezentantul său, cu sediul în Republica Moldova, asigură şi declară că echipamentele electrice de joasă tensiune satisfac cerinţele de securitate aplicabile.
    16. Producătorul elaborează documentaţia tehnică prevăzută pentru respectivul modul. Producătorul sau reprezentantul său deţine documentaţia tehnică o perioadă de minimum 10 ani de la data fabricării ultimului produs şi, la solicitare, o pune la dispoziţia organelor de supraveghere şi control. În caz de necesitate, pentru a înţelege conţinutul unor documente, organele de control consideră necesar traducerea lor în limba moldovenească.
   17. În cazul în care nici producătorul şi nici reprezentantul său nu au sediul în Republica Moldova, obligaţia de a deţine şi de a pune la dispoziţia organelor de supraveghere şi control, la solicitare, documentaţia tehnică revine importatorului.
    18. Documentaţia tehnică trebuie să asigure evaluarea conformităţii echipamentului electric de joasă tensiune cu principalele cerinţe de securitate şi, în măsura în care este relevant, să fie prevăzută proiectarea, producerea şi funcţionarea acestuia.
    19. Documentaţia tehnică va conţine:
    a) descrierea generală a produsului;
    b) desene de execuţie, planuri de producere şi scheme ale componentelor, subansamblurilor, circuitelor;
    c) descrieri şi explicaţii necesare pentru înţelegerea desenelor şi schemelor menţionate mai sus şi a modului de funcţionare a echipamentelor electrice de joasă tensiune;
    d) lista standardelor conexe care conferă prezumţia de conformitate cu cerinţele esenţiale, aplicate integral sau parţial, precum şi descrieri ale soluţiilor adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale din prezenta Reglementare tehnică, în cazul în care aceste standarde nu au fost aplicate;
    e) rezultate ale calculelor de proiectare şi ale verificărilor efectuate;
    f) rapoarte de încercări, cu indicarea factorilor nocivi, nivelurilor reale şi maximal admisibile ale acestora.
    20. Producătorul sau reprezentantul său păstrează un exemplar al declaraţiei de conformitate împreună cu documentaţia tehnică, în baza căreia a fost eliberată declaraţia de conformitate.
    21. Producătorul ia toate măsurile necesare pentru ca procesul de producţie să asigure conformitatea echipamentului electric de joasă tensiune  cu documentaţia tehnică specificată la punctul 19 şi cu cerinţele esenţiale de securitate prevăzute la capitolul II ale prezentei Reglementări tehnice.
  22. Producătorul sau reprezentantul său aplică marca naţională de conformitate SM pe fiecare produs, în baza documentaţiei tehnice, întocmeşte declaraţia de conformitate şi plasează produsul pe piaţă împreună cu această declaraţie.
   23. În cazul echipamentelor electrice pentru care producătorul nu aplică sau aplică parţial standardele conexe ori, în situaţia în care nu există asemenea standarde, se aplică procedura de evaluare   a conformităţii  prin controlul intern al producţiei,  cu examinări efectuate de un laborator de încercări desemnat (Modulul Aa).
Controlul intern al producţiei cu examinări efectuate
 de un organism de evaluare a conformităţii produselor
 desemnat (Modulul Aa)

    24. Acest modul constă în aplicarea Modulului A, completat după cum urmează.
    25. Pentru fiecare produs fabricat producătorul  sau reprezentantul său efectuează una sau mai multe încercări asupra unuia sau mai multor aspecte specifice produsului. Aceste  încercări au loc sub responsabilitatea unui laborator de încercări desemnat, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    26. Laboratorul de încercări desemnat efectuează sau dispune efectuarea de evaluări periodice asupra produselor la intervale de timp aleatorii. O mostră din produsele finite, prelevată din lotul preconizat spre plasare pe piaţa internă de laboratorul de încercări, este supusă examinării şi încercărilor necesare prevăzute în standardele conexe care conferă prezumţia de conformitate cu cerinţele esenţiale. Dacă standardele conexe n-au fost aplicate de către producător sau acestea lipsesc, laboratorul desemnat efectuează încercări cu efect echivalent, pentru a verifica menţinerea conformităţii produsului nemijlocit cu cerinţele esenţiale stipulate în prezenta Reglementare  tehnică.
   27. În urma încercărilor efectuate, laboratorul de încercări eliberează producătorului sau reprezentantului său un raport de încercări care atestă conformitatea sau neconformitatea echipamentului electric de joasă tensiune cu cerinţele de protecţie prevăzute de prezenta Reglementare tehnică.
   28. Dosarul cu documente cuprinzînd descrierea echipamentului electric, procedurile utilizate pentru asigurarea conformităţii echipamentului electric cu cerinţele de protecţie prevăzute la capitolul II al prezentei Reglementări tehnice şi cu raportul de încercări eliberat de către laboratorul de încercări desemnat trebuie păstrat, pentru a fi pus la dispoziţia organelor de control, minimum 10 ani de la fabricarea ultimului aparat.
   29. Producătorul trebuie să aplice în procesul de producţie, sub marca naţională de conformitate SM, numărul de identificare al laboratorului de încercări desemnat, care a efectuat încercările potrivit prevederilor prezentului modul.
VI. Regulile de aplicare a mărcii naţionale
de conformitate

   30. Înainte de  plasare pe piaţă, pe echipamentele electrice prevăzute la pct. 2 trebuie să fie aplicată marca naţională de conformitate SM, prevăzută la pct. 32 al prezentei Reglementări tehnice, cu respectarea prevederilor Legii nr. 186-XV din 24 aprilie 2003 cu privire la evaluarea conformităţii produselor, care atestă conformitatea acestuia cu prevederile prezentei Reglementări tehnice, inclusiv cu procedurile de evaluare a conformităţii descrise în capitolul V.
    31. Conformitatea echipamentului electric de joasă tensiune cu cerinţele prezentei Reglementări tehnice trebuie asigurată printr-o declaraţie de conformitate întocmită de producător ori de reprezentantul său stabilit în Republica Moldova, conform modelului din anexa la prezenta Reglementare tehnică.
   32. Producătorul ori reprezentantul său stabilit în Republica Moldova aplică într-un mod vizibil, uşor lizibil şi durabil marca naţională de conformitate SM pe echipamentul electric de joasă tensiune sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalaj,  pe instrucţiunile de exploatare  eliberate de producător.
    33. În cazul în care echipamentului electric de joasă tensiune îi sînt aplicabile şi alte reglementări care prevăd aplicarea mărcii naţionale de conformitate SM, marcajul va trebui să ateste conformitatea cu prevederile tuturor reglementărilor aplicabile.
    34. Se interzice aplicarea pe echipament a oricărui marcaj asemănător cu marca naţională de conformitate SM, care ar putea induce în eroare organele de control sau utilizatorii. Este admisă totuşi aplicarea altui marcaj pe echipamentul electric de joasă tensiune, pe ambalaj, pe instrucţiunile de exploatare, cu condiţia ca vizibilitatea şi lizibilitatea marcajului SM să nu fie diminuate.
   35. În cazul în care organele de control constată că marca naţională de conformitate SM a fost aplicată nejustificat, producătorul sau reprezentantul său stabilit în Republica Moldova va fi obligat să ia toate măsurile pentru a înlătura această încălcare, iar echipamentul electric de joasă tensiune să respecte prevederile referitoare la această marcă.
    36. În cazul în care neconformitatea specificată la pct.34 al prezentei Reglementări tehnice continuă, organele de control vor lua măsurile necesare pentru a restricţiona sau a interzice plasarea pe piaţă a echipamentului electric de joasă tensiune sau pentru a se asigura că acesta a fost retras de pe piaţă, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    37. Elementele de identificare a mărcii naţionale de conformitate SM trebuie să fie conforme cu Regulile referitoare la procedurile de evaluare a conformităţii produselor industriale din domeniul reglementat şi de aplicare şi utilizare a mărcii naţionale de conformitate SM, care urmează a fi utilizate potrivit  prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 395 din 17 aprilie 2006.
VII. Desemnarea organismelor de
evaluare a conformităţii

   38. Desemnarea  organismelor de evaluare a conformităţii  echipamentelor electrice de joasă tensiune se efectuează de către Organismul Naţional de Asigurare a Conformităţii  Produselor, la propunerea organului central de specialitate al administraţiei publice în domeniul industriei, conform Legii nr. 186-XV din 24 aprilie 2003 cu privire la evaluarea conformităţii produselor.
    39. Informaţia referitoare la organismele de evaluare a conformităţii din domeniul echipamentelor electrice de joasă tensiune, desemnate în condiţiile prevăzute la punctul 38 al prezentei Reglementări tehnice se publică de către Organismul Naţional de Asigurare a Conformităţii Produselor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
  40. La desemnare trebuie să se precizeze dacă aceste organisme de evaluare a conformităţii sînt competente pentru a îndeplini sarcinile stabilite pentru toate echipamentele electrice la care se referă prezenta Reglementare tehnică şi /sau cerinţele esenţiale specificate la capitolul II sau dacă domeniul pentru care  sînt desemnate este limitat numai la anumite aspecte şi / sau categorii de echipamente electrice.
    41. În cazul în care organismele desemnate nu mai îndeplinesc criteriile prevăzute în art. 21 al Legii nr. 186-XV din 24 aprilie 2003 cu privire la evaluarea conformităţii produselor, Organismul Naţional de Asigurare a Conformităţii  Produselor suspendă sau retrage autorizaţia de desemnare.
   42. Dacă evaluarea conformităţii aparatelor destinate pieţei interne se efectuează de către organismele prevăzute la pct. 38 al prezentei Reglementări tehnice, producătorul trebuie să aplice sub marca naţională de conformitate SM numărul de înregistrare al organismului respectiv.
VIII.  Supravegherea pieţei
  43. Supravegherea pieţei se efectuează, în numele statului, de către autorităţile competente, abilitate prin lege, preponderent asupra produselor plasate pe piaţă. Supravegherea pieţei se efectuează inclusiv prin exercitarea controalelor selective.
   44. În cazul în care se constată că, referitor la  echipamentele electrice de joasă tensiune plasate pe piaţă, nu se respectă prevederile prezentei Reglementări tehnice, autoritatea de supraveghere a pieţei aplică măsuri conform legislaţiei în vigoare.
    45. Încălcarea dispoziţiilor prezentei Reglementări tehnice atrage după sine răspunderea civilă, disciplinară, administrativă sau penală, după caz, în condiţiile legii.

Anexă
la Reglementarea tehnică
“Securitatea echipamentelor
electrice de joasă tensiune”
DECLARAŢIE  DE CONFORMITATE (Model)

    nr.__________                                                                                       din “_____” ___
    _____________________________________________________________________
                                              (denumirea  producătorului,  adresa,  telefon,  fax)

    în persoana ____________________________________________________________
                                             (funcţia , numele, prenumele conducătorului)

    declară pe propria răspundere că produsul _____________________________________
               (denumirea, tipul, marca, codul produsului, informaţia  privind fabricarea în serie sau la un lot de produse
     ________________________________________________________________________
    (numărul şi mărimea lotului, numărul de fabricaţie, denumirea şi numărul documentului care însoţeşte produsele / facturii, contractului
    certificatului de calitate /, denumirea producătorului, ţării etc.)

    la care se referă prezenta declaraţie nu pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor, nu
    produce impact asupra mediului înconjurător şi este în conformitate cu următoarele reglementări
    tehnice sau standarde:

    ________________________________________________________________________
    (indicarea reglementărilor tehnice sau standardelor cu specificarea punctelor acestor acte normative, care stabilesc cerinţe pentru produsele respective)

    Declaraţia este întocmită în baza
    ______________________________________________________________________
    (informaţia despre documentele în baza cărora a fost întocmită declaraţia de conformitate)

    Informaţie suplimentară ____________________________________________________

    Conducătorul organizaţiei  _______________       ________________
                                             (semnătura)                        (numele, prenumele)

    L.Ş.