OSV113/2009
ID intern unic:  331435
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 113
din  07.04.2009
referitor la clasificarea preparatelor bazate
pe vitamine, minerale şi microelemente
Publicat : 08.05.2009 în Monitorul Oficial Nr. 86-88     art Nr : 360
    În scopul clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării  controlului vamal a mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificarea lor în corespundere cu Nomenclatorul Mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 1525 din 29.12.2007, cît şi în temeiul articolului nr. 1412 al Codului vamal al Republicii Moldova (nr. 1149-XIV din 20.07.2000, Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 01.01.2007),
ORDON:
    1. A aproba normele metodologice privind clasificarea preparatelor bazate pe vitamine, minerale şi microelemente (conform anexei).
    2. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
    3. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în sarcina Direcţiei Generale Fluxuri informaţionale şi statistică vamală (dl S. Beiu).

    DIRECTORUL GENERAL
    AL SERVICIULUI VAMAL                                      Viorel Melnic
   
    Nr. 113-O. Chişinău, 7 aprilie 2009.

Anexă
la Ordinul Serviciului Vamal
al Republicii Moldova
nr. 113-O din 07 aprilie 2009
NORME
metodologice privind clasificarea preparatelor bazate
pe vitamine, minerale şi microelemente
    Prezenta metodologie a fost elaborată în baza regulilor principale de interpretare a Nomenclatorului mărfurilor al Republicii Moldova cu utilizarea „Notelor Explicative” la Sistemul Armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor, elaborate de Organizaţia Mondială a Vămilor, la care Republica Moldova este parte, cît şi studierii practicii internaţionale.
    Prin preparate bazate pe vitamine sau minerale se înţeleg preparatele pe bază de vitamine de la poziţia 2936, de minerale, inclusiv oligoelemente, precum şi de amestecuri ale acestora.
    Unele dintre aceste produse sînt prezentate sub  formă de comprimate, utilizîndu-se în calitate de aditivi alimentari, care contribuie la menţinerea sănătăţii generale în stare bună; pentru reducerea riscului anemiei legate de deficitul de fier; creşterea capacităţii de rezistenţă a organismului la boli infecţioase sau virotice, gripă, răceală; încetinirea proceselor de îmbătrînire, creşterea concentraţiei calciului în sînge şi mineralizarea oaselor  (spre exemplu, Calcemin, Theravit etc.).
    Produsele nominalizate sînt incluse în Clasificatorul Medicamentelor înregistrate în Republica Moldova, însă „Notele Explicative” la Sistemul Armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor de la poziţia 3003  stipulează, că nu trebuie totuşi, considerat că preparatele care figurează în farmacopeele oficiale şi printre specialităţile farmaceutice se clasifică întotdeauna la medicamente.
    În afară de aceasta, poziţia 3003 nu cuprinde adaosurile alimentare conţinînd vitamine sau săruri minerale, destinate menţinerii bunei sănătăţi a organismului, dar neavînd indicaţii referitoare la prevenirea sau tratarea unei maladii. Aceste produse, care sînt prezentate în modul obişnuit sub formă de lichide, dar pot fi prezentate de asemenea şi sub formă de prafuri sau comprimate, se clasifică la general la poziţia  21.06.
    Conform notelor complementare la capitolul 30 din Nomenclatorul Mărfurilor al Republicii Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului 1525 din 29 decembrie 2007, în cazul preparatelor bazate pe vitamine, minerale, amino-acizi esenţiali sau acizi graşi, nivelul uneia dintre aceste substanţe pentru doza zilnică recomandată indicată pe ambalaj trebuie să fie mult mai mare decît alocaţia zilnică recomandată pentru a menţine starea normală de sănătate. Parametrii depăşirii dozelor zilnice recomandate au fost preluaţi de către Serviciul Vamal din practica internaţională, şi anume din Notele Explicative ale Nomenclaturii Combinate a Comunităţilor Europene, potrivit cărora ”conţinutul de vitamine sau de minerale al produselor de acest tip este mult mai mare, în general de mai mult de trei ori decît doza zilnică recomandată ”.
    În ceea ce priveşte dozele zilnice recomandate (DRA) pentru anumite vitamine şi minerale, acestea sînt expres reglementate prin Hotărîrea Ministerului Sănătăţii cu privire la aprobarea şi implementarea Normelor sanitare privind etichetarea nutriţională, etichetarea produselor alimentare cu destinaţie dietetică specială, etichetarea produselor genetic modificate sau provenite din organisme genetic modificate, nr.01-04 din  31.05.2004, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.138-146/281 din 13.08.2004.
    Vitaminele şi elementele minerale –valoarea medie a dozei zilnice recomandate

Nr.d/o

Denumirea nutrimentului

Unitatea de măsură

DZR

1

Vitamina A

micro.g

800

2

Vitamina D

micro.g

5

3

Vitamina E

mg

10

4

Vitamina B1 (tiamină)

mg

1,4

5

Vitamina B2 (riboflavină)

mg

1,6

6

Vitamina B6

mg

2

7

Vitamina B12

micro.g

1

8

Acid folic

micro.g

200

9

Acid pantotenic

mg

6

10

Biotină

mg

0,15

11

Vitamina PP (niacină)

mg

18

12

Vitamina C

mg

60

13

Calciu

mg

800

14

Fosfor

mg

800

15

Magneziu

mg

300

16

Zinc

mg

15

17

Fier

mg

14

18

Iod

micro.g

150


    Potrivit aceloraşi note, preparatele bazate pe vitamine, minerale etc. sînt clasifcate la poziţia 3004, dacă conţin pe ambalaj, etichetă sau în indicaţiile de utilizare care le însoţesc următoarele specificări:
    a. Boala exactă, durerea sau simptomele specifice pentru care se foloseşte acest produs;
    b. Concentraţia substanţelor active sau substanţelor pe care le conţine;
    c. Doza; şi
    d. Modalitatea de utilizare.
    Reieşind din cele menţionate mai sus, preparatele bazate pe vitamine, minerale etc. nefiind prezentate sub formă de doze, nici condiţionate pentru vînzarea cu amănuntul, urmează a fi clasificate la poziţia tarifară 3003, iar fiind condiţionate pentru vînzarea cu amănuntul sau prezentate sub formă de doze, vor fi clasificate la poziţia tarifară 3004, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute în notele complementare, inclusiv cele ce ţin de conţinutul de vitamine şi minerale în raport cu doza zilnică recomandată, în caz contrar vor fi clasificate la poziţia tarifară 2106.