OSV158/2009
ID intern unic:  331541
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 158
din  20.05.2009
referitor la clasificarea mustului de struguri
parţial fermentat şi a vinului-materie primă
Publicat : 29.05.2009 în Monitorul Oficial Nr. 97-98     art Nr : 410     Data intrarii in vigoare : 29.05.2009
    În scopul clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării  controlului vamal al mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificarea lor în corespundere cu Nomenclatorul Mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.1525 din 29.12.2007, cît şi în temeiul articolului nr.1412 al Codului vamal al Republicii Moldova (nr. 1149-XIV din 20.07.2000, Monitorul Oficial al Republicii Moldova ediţie specială din 01.01.2007),
ORDON:
    1. A aproba normele metodologice privind clasificarea „mustului de struguri parţial fermentat şi a vinului-materie primă” (conform anexei).
    2. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
    3. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în sarcina Direcţiei Generale Fluxuri informaţionale şi statistică vamală.
    4. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
   
    DIRECTORUL GENERAL
    AL SERVICIULUI VAMAL                                         Viorel Melnic

    Nr. 158-O. Chişinău, 20 mai 2009
.
Anexă
la ordinul Serviciului Vamal
al Republicii Moldova
nr. 158-O din 20 mai 2009

NORME
metodologice privind clasificarea
„mustului de struguri parţial fermentat şi a vinului-materie primă”
    Prezenta metodologie a fost elaborată în baza „Notelor Explicative” la Sistemul Armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor elaborate de Organizaţia Mondială a Vămilor, la care Republica Moldova este parte şi a notelor complimentare nr. 2 şi 3 la capitolul 22 „Băuturi alcoolice, fără alcool şi oţeturi” a Nomenclatorului Mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 1525 din 29.12.2007.
    “Mustul de struguri parţial fermentat” de la subpoziţia 2204 30 100 este considerat produsul obţinut prin fermentarea mustului de struguri ce posedă o concentraţie alcoolică dobîndită mai mare de 1 % vol., dar mai mică de trei cincimi din concentraţia sa alcoolică totală.
    Produsul fermentării mustului de struguri (vin-materie primă) cu o concentraţie de alcool etilic de 3/5 din volumul total de concentraţie a alcoolului sau mai mult se va clasifica la codul 2204 29.
    Datele despre produs (conţinutul de alcool, zahăr...) se confirmă prin certificatul de calitate sau în baza cercetărilor de laborator.
    Pentru clasificarea corectă se va ţine cont de următorul exemplu:
    1. Informaţia despre produs este următoarea:
    1.1 volumul alcoolului etilic dobîndit ( de facto) – 10,7% vol.
    1.2 concentraţia volumică a zahărului – 3,07 gr/100 cm3
    2. Calcularea concentraţiei alcoolice totale:
    2.1 concentraţia alcoolului etilic dobîndit (de facto) – 10,7 % vol.
    2.2 concentraţia alcoolului etilic potenţială se calculează prin înmulţirea masei zahărului cu factorul 0,6
    3,07 x 0,6 = 1,8 % vol.
    2.3 concentraţia totală de alcool este egală cu suma concentraţiei alcoolului dobîndit (de facto) şi concentraţiei alcoolului potenţiale
    10,7 + 1,8 = 12,5 % vol.
    2.4 trei cincimi din concentraţia totală de alcool alcătuiesc
    12,5 x 3/5 = 7,5 % vol.
    2.5 concentraţia alcoolului etilic a produsului dat (10,7% vol.) este mai mare de 3/5 a concentraţiei totale de alcool (7,5% vol.).
    Concluzie: vinul – materie primă se va clasifica la poziţia tarifară 2204 29.
    În acelaşi timp atragem atenţia, că în cazurile cînd în grupa 2204 se face deosebirea între produsele în recipiente cu volumul de 2 litri sau mai puţin şi cu un volum mai mare de 2 litri se v-a ţine cont de volumul lichidului, care este turnat în recipient şi nu de volumul recipientului.