OSV145/2009
ID intern unic:  331573
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 145
din  15.05.2009
referitor la clasificarea „peştelui, crustaceelor,
 nevertebratelor acvatice şi a preparatelor din acestea”
Publicat : 05.06.2009 în Monitorul Oficial Nr. 99-100     art Nr : 423     Data intrarii in vigoare : 05.06.2009
    În scopul clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării controlului vamal al mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificarea lor în corespundere cu Nomenclatorul Mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 1525 din 29.12.2007, cît şi în temeiul articolului nr. 1412 al Codului vamal al Republicii Moldova (nr. 1149-XIV din 20.07.2000, Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 01.01.2007),
ORDON:
    1. A aproba normele metodologice privind clasificarea „peştelui, crustaceelor, moluştelor, a altor nevertebrate acvatice şi a preparatelor din acestea” (conform anexei).
    2. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
    3. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în sarcina Direcţiei Generale Fluxuri informaţionale şi statistică vamală (dl S. Beiu).
    4. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    DIRECTORUL GENERAL
    AL SERVICIULUI VAMAL                                        Viorel Melnic

    Nr. 145-O. Chişinău, 15 mai 2009.

Anexă
la ordinul Serviciului Vamal
al Republicii Moldova
nr. 145-O din 15 mai 2009

NORME
metodologice privind clasificarea „peştelui, crustaceelor, moluştelor,
a altor nevertebrate acvatice şi a preparatelor din acestea”
    Prezenta metodologie a fost elaborată în baza „Notelor Explicative” la Sistemul Armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor elaborate de Organizaţia Mondială a Vămilor, la care Republica Moldova este parte, Notelor Explicative ale Nomenclaturii Combinate a Comunităţii Europene şi a notelor de la capitolul 03 al Nomenclatorului Mărfurilor aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 1525 din 29 decembrie 2007.
    Capitolul 03 ”Peşte, crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice” cuprinde toate speciile de peşte, crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice vii sau moarte, destinate livrării directe către alimentaţie sau rezervate industriei alimentare (conserve etc.), repopulării speciei, acvariilor etc. cu excepţia peştilor morţi (inclusiv ficatul, icrele şi lapţii lor) şi crustaceelor, moluştelor şi altor nevertebrate acvatice moarte, improprii alimentaţiei umane fie datorită speciei lor, fie datorită stării lor de prezentare (Capitolul 05).
    Produsele de la capitolul 03 pot fi prezentate în următoarele stări:
    1. Vii;
    2. Proaspete (adică în stare naturală);
    3. Refrigerate, adică răcite în general pînă în jur de 0°C, fără a antrena congelarea;
    Produsele aflate în stările indicate în p. 2 şi 3 pot fi prezentate cu sau fără gheaţă, chiar presărate cu sare în vederea conservării temporare pe durata transportului, sau uşor presărate cu zahăr sau stropite cu apă îndulcită, sau cu adaos de cîteva frunze de dafin.
    4. Congelate, adică răcite sub punctul de congelare al produsului pînă la congelarea în toată masa;
    5. Sărate sau în saramură, uscate sau afumate.
    Faptul că au fost decapitate, tranşate, debitate, tăiate în fileuri, tocate sau măcinate, nu are drept efect excluderea lor din Capitol.
    Crustaceele nedecorticate, fierte în aburi sau în apă, chiar dacă au fost adăugate mici cantităţi de produse chimice în vederea conservării lor provizorii, eventual refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură sînt clasificate la poziţia tarifară 0306.
    Capitolul 03 cuprinde de asemenea icrele şi lapţii comestibili de peşte (poziţiile tarifare 0302, 0303), adică icrele aflate în membrana ovariană, nepreparate, neconservate sau preparate şi conservate numai prin procedee prevăzute în Capitol. Icrele de peşte care au fost spălate, curăţate de membrana ovariană aflate în stare proaspătă, refrigerată, congelată, sărată cît şi cele preparate sau conservate în ulei, oţet, marinadă condimentată intens, chiar aflate în membrana lor, se clasifică la poziţia 1604 ”Preparate sau conserve de peşte; icre (caviar) şi înlocuitori preparaţi din icre de peşte”.
    Grupa de mărfuri 1604 cuprinde de asemenea:
    - peştele care a fost gătit prin oricare dintre procedeele următoare: fiert în apă, fript pe grătar, prăjit, fript la rotisor cu excepţia, totuşi, a peştelui afumat care a fost fiert înainte sau în timpul afumării şi care, sub rezerva că nu a mai suferit şi altă preparare, rămîne clasificat la poziţia 0305;
    - peştele preparat sau conservat în oţet, în ulei, în sos tomat sau marinat (preparate diverse pe bază, după caz, de vin, de oţet etc., cu adăugare de mirodenii sau de alte ingrediente), cîrnaţii şi cîrnăciorii şi salamurile din peşte, pasta de peşte etc. Prezenţa considerabilă a condimentelor în saramură redă peştelui un gust condimentat şi aromat, ce permite a considera acest produs ca preparat ce posedă noi caracteristici deosebite de cele a peştelui sărat de la poziţia 0305;
    - peştele şi părţi ale acestuia, preparat sau conservat prin orice procedee, de exemplu: fileul de peşte acoperit cu aluat sau pesmet (pane), lapţii şi ficatul preparaţi, peştii omogenizaţi fin, pasteurizaţi sau sterilizaţi.
    Poziţia tarifară 1605 ”Crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, preparate sau conservate” cuprinde crustaceele, decorticate sau nu, care au fost afumate, precum şi crustaceele decorticate şi fierte (de exemplu cozi de crevete „curăţate” şi fierte, de obicei congelate), părţile de crabi (de exemplu cleştii) parţial decorticate şi fierte în apă sau în aburi, care sînt consumabile direct fără o decorticare suplimentară.