*HGC453/2010 Versiunea originala
ID intern unic:  334922
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 453
din  02.06.2010
cu privire la modul de stabilire a preţului iniţial de vînzare
 a acţiunilor proprietate publică supuse privatizării
Publicat : 08.06.2010 în Monitorul Oficial Nr. 91-93     art Nr : 528
    În temeiul articolelor 34 şi 43 din Legea nr.121-XVI din 4 mai 2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.90-93, art.401), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul cu privire la modul de stabilire a preţului iniţial de vînzare a acţiunilor proprietate publică supuse privatizării  (se anexează).
    2. Se abrogă Hotărîrea Guvernului nr.775 din 14 iunie 2002 „Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la stabilirea preţurilor de vînzare a acţiunilor statului pe piaţa secundară a valorilor mobiliare” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.91-94, art.877) şi Hotărîrea Guvernului nr. 367 din 11 aprilie 2006 „Pentru aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr. 63-65, art.417).

    PRIM-MINISTRU                                                                 Vladimir FILAT

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru, ministrul economiei                                 Valeriu Lazar
    Ministrul finanţelor                                                                 Veaceslav Negruţa

    Nr. 453. Chişinău, 2 iunie 2010.

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr.453
din 2 iunie 2010
REGULAMENT
cu privire la modul de stabilire a preţului iniţial de vînzare
a acţiunilor proprietate publică supuse privatizării
I. Dispoziţii generale
    1. Prezentul Regulament stabileşte modalitatea de determinare a preţului iniţial de vînzare a acţiunilor proprietate publică supuse privatizării (în continuare – acţiuni) prin intermediul Bursei de Valori, la licitaţii „cu strigare”, concursuri comerciale şi investiţionale.
    2. Preţul iniţial de vînzare a acţiunilor se stabileşte de către Comisia instituită de Guvern sau autorităţile abilitate cu atribuţii de privatizare, în modul prevăzut de legislaţie.
II.  Modul de stabilire a preţului iniţial de vînzare
a acţiunilor

    3. Preţul iniţial de vînzare a acţiunilor se stabileşte de către Comisie, dar nu mai mic decît valoarea de piaţă a acestora, care constituie preţul mediu ponderat înregistrat în cadrul tranzacţiilor efectuate în regim de licitaţii pe piaţa bursieră în ultimele 6 luni, în volumele stabilite în articolul 21 alineatul (42) din Legea nr.199-XIV din 18 noiembrie 1998 cu privire la piaţa valorilor mobiliare, în baza informaţiei prezentate de Bursa de Valori.
    4. Pentru acţiunile a căror valoare de piaţă nu poate fi determinată, Comisia este în drept să stabilească preţul iniţial de vînzare a unei acţiuni, dar nu mai mic decît cel determinat în baza capitalului propriu al societăţii pe acţiuni, la data întocmirii ultimului raport financiar anual, înainte de expunerea spre vînzare a acţiunilor proprietate publică (cod.rd.650)  (în continuare – raport financiar), prin împărţirea acestuia la numărul total de acţiuni ordinare nominative plasate ale societăţii şi aflate în circulaţie (în continuare – preţul P1). Preţul P1 pentru acţiunile societăţilor pe acţiuni care nu activează se determină în baza datelor din ultimul raport financiar prezentat de societatea pe acţiuni la Biroul Naţional de Statistică.
    5. Anterior calculării preţului P1, din valoarea capitalului propriu al societăţii pe acţiuni se va exclude valoarea de bilanţ a bunurilor proprietate publică transmise acesteia în administrare economică.
    6. În cazul în care valoarea capitalului propriu al societăţii pe acţiuni este negativă, preţul iniţial de vînzare a unei acţiuni se stabileşte de către Comisie în funcţie de mărimea pachetului de acţiuni proprietate publică în această societate, de conjunctura pieţei, genurile de activitate ale întreprinderii, posibilitatea de revitalizare sau reprofilare a acesteia etc.
    7. După expunerea de cel puţin două ori spre vînzare a acţiunilor la preţul iniţial, stabilit în conformitate cu prevederile punctului 4 din prezentul Regulament, în cazul în care în perioada indicată în comunicatele informative nu au fost solicitate mai mult de 5 la sută din acţiunile expuse, Comisia este în drept să stabilească un alt preţ iniţial de vînzare a unei acţiuni, dar nu mai mic decît preţul P2, determinat în baza raportului financiar, cu aplicarea formulei:
    P2 = P1 × C1 × C2 × C3,  în care:
    C1 – coeficientul nivelului de cerere la ultima expunere spre vînzare a acţiunilor, calculat după formula:
    C1= 1 (1 – valoarea acţiunilor solicitate / valoarea acţiunilor expuse) × K,
    în care valoarea coeficientului K se stabileşte în funcţie de mărimea cotei părţi a statului, unităţii administrativ-teritoriale sau a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia în capitalul social al societăţii pe acţiuni supuse privatizării, după cum urmează:

Mărimea cotei părţi proprietate publică în  capitalul social al societăţii pe acţiuni
Valoarea coeficientului K
mai mare de 66,7 la sută
0,3
între 50,0 şi 66,7 la sută
0,4
între 33,3 şi 50,0 la sută
0,5
mai mic de 33,3 la sută
0,6

    C2 – coeficientul nivelului de rentabilitate comercială, calculat după formula: 
    C2 = 1 – {(20 – Rc)} × 0,01,  în care:
    Rc – rata rentabilităţii comerciale (în %) şi se determină în baza datelor din anexa nr.2 la raportul financiar al societăţii pe acţiuni – „Raportul de profit şi pierdere”, ca raport dintre profitul brut (pierdere globală)(cod.rd.030) şi costul vînzărilor (cod.rd.020) înmulţit la 100.
    Coeficientul C2 variază  în intervalul [0,4; 1];
    C3 – coeficientul lichidităţii urgente, determinat în baza datelor din anexa nr.1 la raportul financiar al societăţii pe acţiuni – „Bilanţul contabil”, ca raport dintre suma mijloacelor băneşti şi altor active pe termen scurt (cod.rd.350+390+440+450) şi suma datoriilor pe termen scurt (cod.rd.970). Coeficientul C3 variază  în intervalul [0,2; 1].
    8. După expunerea de cel puţin două ori spre vînzare a acţiunilor la preţul iniţial, stabilit conform  punctului 7 din prezentul Regulament, în cazul în care în perioada indicată în comunicatele informative respective nu au fost solicitate mai mult de 5 la sută din acţiunile expuse, Comisia este în drept să stabilească un alt preţ iniţial de vînzare, dar nu mai mic decît preţul P3, calculat în baza preţului P2, utilizînd aceiaşi coeficienţi C1, C2 şi C3, determinaţi conform prevederilor punctului 7, cu aplicarea formulei:
P3 = P2 × C1 × C2 × C3.
    9. Calculul preţului de vînzare a acţiunilor, conform modelului specificat în anexa la prezentul Regulament, va fi inclus în dosarul bunului supus privatizării.
III. Dispoziţii finale
    10. Pachetele de acţiuni expuse de cel puţin 6 ori la privatizare şi nevîndute se transmit, cu titlu gratuit, la decizia Comisiei, emitentului lor ca acţiuni de tezaur, dacă cota acţiunilor este mai mică de 10 la sută din capitalul social al societăţii pe acţiuni respective.
    11. Deciziile Comisiei privind stabilirea preţului iniţial de vînzare a acţiunilor proprietate publică se consemnează în procese-verbale şi se păstrează la autoritatea abilitată prin lege cu atribuţii de privatizare.

    anexa