OSV357/2010
ID intern unic:  336275
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 357
din  01.10.2010
referitor la clasificarea unor produse farmaceutice,
 bazate pe plante medicinale
Publicat : 12.10.2010 în Monitorul Oficial Nr. 200-201     art Nr : 689     Data intrarii in vigoare : 12.10.2010
    În scopul clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării  controlului vamal al mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificarea lor în corespundere cu Nomenclatorul Mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 1525 din 29.12.2007, cît şi în temeiul articolului nr. 1412  alin. (3) al Codului vamal al Republicii Moldova (nr. 1149-XIV din 20.07.2000, Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 01.01.2007),
ORDON:
    1. A aproba normele metodologice privind clasificarea unor produse farmaceutice, bazate pe plante medicinale (conform anexei).
    2. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
    3. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în sarcina Direcţiei reglementări tarifare şi netarifare.
    4. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    DIRECTORUL GENERAL
    AL SERVICIULUI VAMAL                                                          Tudor BALIŢCHI

    Nr. 357-О. Chişinău, 1 octombrie 2010.

Anexă
la ordinul Serviciului Vamal
al Republicii Moldova
nr. 357-О  din  01.10. 2010
NORME
metodologice privind clasificarea  unor produse
 farmaceutice, bazate pe plante medicinale

    Prezenta metodologie a fost elaborată în baza „Notelor Explicative” la Sistemul Armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor, opiniei Organizaţiei Mondiale a Vămilor, la care Republica Moldova este parte, şi Nomenclatorului Mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1525 din 29.12.2007 cu modificările ulterioare. 
    Produsele farmaceutice în cauză, bazate pe plante medicinale (aşa ca Bronchophyt, Hepatophyt, Nephrophyt, Detoxiphytum, Hepatophytum etc.)  se prezintă în formă  de amestec de specii diferite de plante sau părţi de plante, seminţe, flori sau fructe de plante  sub formă de pungi – filtrante a cîte 1,5 de grame sau plicuri sau în cutii de carton a cîte 100 de grame,  şi se utilizează pentru prepararea „ceaiului” sau infuziilor.
Conform „Notelor Explicative” (Secţiunea IV, capitolul 21), poziţia 2106  „Preparate alimentare nedenumite şi necuprinse în altă parte” (p. 14) cuprinde produsele constînd dintr-un amestec de plante sau părţi de plante, seminţe sau fructe de diferite specii sau de  plante sau părţi de plante, seminţe sau fructe de la  una sau mai multe specii diferite, amestecate  cu  alte  substanţe (de exemplu unul  sau  mai multe extracte de plante), care nu sînt consumate ca  atare, dar sînt de tipul  folosit pentru a prepara  infuzii de ierburi  sau  tizane (de exemplu care au proprietăţi laxative, purgative, diuretice, carminative), inclusiv  produsele  care contribuie la starea de sănătate generală bună.
    Conform „Notelor Explicative” (Secţiunea II, capitolul 12), poziţia 1211   „Plante şi părţi de plante, seminţe şi fructe din speciile folosite în principal în parfumerie, medicină sau ca insecticide, fungicide sau în scopuri similare, proaspete sau uscate, chiar tăiate, sfărîmate sau sub formă de pudră” (alin. 7)  exclude produsele alcătuite din plante sau părţi din plante, seminţe sau fructe de specii diferite (chiar alcătuite din plante sau părţi din plante care se clasifică la alte poziţii) sau din plante sau părţi de plante din una sau mai multe specii amestecate cu alte substanţe (de exemplu unul sau mai multe extracte de plante) (poziţia 21.06).
    Mărfurile de acest gen nu întrunează cerinţelor notelor complementare la capitolul 30, a Nomenclatorului Mărfurilor alineatul b) privind indicarea pe ambalaj a concentraţiei substanţelor active sau substanţele pe care le conţine, din aceste considerente nu pot fi clasificate la poziţia tarifară 3004 „Medicamente (cu excepţia produselor de la poziţiile 3002, 3005 sau 3006) constituite din produse amestecate sau neamestecate, preparate pentru utilizări profilactice sau terapeutice, condiţionate pentru vînzarea cu amănuntul sau prezentate sub formă de doze (inclusiv cele care se administrează cutanat)”.
    Clasificarea este determinată prin aplicarea regulei nr. 1 de interpretare a Nomenclatorului mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1525 din 29.12.2007 ce stipulează, că pentru scopuri juridice clasificarea mărfurilor în Nomenclator se realizează, reieşind din textul poziţiilor mărfurilor şi al notelor corespunzătoare referitoare la secţiuni sau capitole.
    Reieşind din cele menţionate mai sus produsele farmaceutice, bazate pe plante medicinale de acest fel, urmează să fie clasificate la poziţia tarifară 2106 „Preparate alimentare nedenumite şi necuprinse în altă parte” conform Nomenclatorului Mărfurilor.