*HCECC3391/2010 Versiunea originala
ID intern unic:  336673
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
COMISIA ELECTORALĂ CENTRALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 3391
din  30.07.2010
privind aprobarea Instrucţiunii cu privire
 la procedura de vot cu urna mobilă
Publicat : 20.08.2010 în Monitorul Oficial Nr. 150-152     art Nr : 555     Data intrarii in vigoare : 30.07.2010
    În scopul asigurării procesului de votare şi în conformitate cu art. 18, 22 lit. c), 26, 53, 55, 56 din Codul electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997, Comisia Electorală Centrală HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Instrucţiunea cu privire la procedura de vot cu urna mobilă, conform anexei.
    2. Se abrogă hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 2776 din 21 iulie 2009 cu privire la aprobarea procedurii de vot cu urna mobilă.
    3. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării.

    PREŞEDINTELE COMISIEI
    ELECTORALE CENTRALE                                                  Eugeniu ŞTIRBU

    Secretarul
    Comisiei Electorale Centrale                                                   Iurie Ciocan

    Nr. 3391. Chişinău, 30 iulie 2010.

Anexă
la hotărîrea Comisiei Electorale Centrale
nr. 3391 din 30 iulie 2010
INSTRUCŢIUNEA
cu privire la procedura de vot cu urna mobilă
    1. În cazul în care alegătorii, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice (bolnavii care stau acasă, bătrînii), nu pot veni în localul de votare, biroul electoral al secţiei de votare desemnează, la cererea scrisă a acestora, cel puţin doi membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialul necesar votării la locul unde se află aceşti alegători.
    2. Conform aceloraşi reguli ale votării la locul aflării votează:
    a) persoanele internate în spitalele amplasate pe acelaşi sector cu domiciliul lor, fiind incluse în listele electorale de bază;
    b) persoanele deţinute pe baza unui mandat de arest pînă la pronunţarea sentinţei judecătoreşti, persoanele condamnate la închisoare (privaţiune de libertate) a căror sentinţă nu este definitivă, cele care execută o sancţiune contravenţională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privaţiune de libertate) prin hotărîre judecătorească definitivă, aflate în instituţiile penitenciare, fiind incluse în listele electorale suplimentare;
    c) alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se află în staţiuni balneare, case de odihnă, spitale amplasate în altă localitate decît locul permanent de trai al bolnavului, dar situate pe teritoriul Republicii Moldova, fiind incluşi în listele electorale suplimentare.
    3. Cererile, în formă scrisă, privind votarea la locul aflării se depun la biroul electoral al secţiei de votare, începînd cu 2 săptămîni înainte de ziua votării şi pînă la ora 18.00 a zilei precedente votării, conform anexei nr. 1 la prezenta Instrucţiune.
    În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris pînă la ora 15.00 dacă se prezintă şi certificat medical.
    Cererile scrise privind votarea la locul aflării se depun personal de către alegătorii solicitanţi. Persoana care se află în imposibilitate de a depune individual cererea privind votarea la locul aflării, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, poate depune cererea prin intermediul unui membru al familiei sale sau, după caz, poate solicita asistentului social din cadrul primăriei intervenţia în acest sens.
    Biroul electoral al secţiei de votare va întocmi Registrul cererilor alegătorilor privind votarea la locul aflării, conform anexei nr. 2 la prezenta Instrucţiune.
    4. Alegătorii care au depus cereri conform prevederilor pct. 3 din prezenta Instrucţiune urmează să voteze conform listei de alegători pentru votarea la locul aflării întocmită de biroul electoral al secţiei de votare. Persoanele neînscrise într-o asemenea listă nu pot vota la locul aflării.
    În lista electorală (de bază), în  dreptul numelui persoanei respective se face menţiunea „Votat la locul aflării”. Lista de alegători care au solicitat votarea la locul aflării se anexează la lista electorală (de bază).
    5. Alegătorul poate adresa biroului electoral solicitarea, în formă scrisă, prin care îşi retrage cererea privind votarea la locul aflării, în cazul în care a dispărut temeiul (motivul) pentru care a solicitat votarea la locul aflării.
    Solicitarea de a retrage cererea privind votarea la locul aflării se depune, în formă scrisă, la biroul electoral al secţiei de votare pînă la ora 18.00 a zilei precedente votării.
    Biroul electoral al secţiei de votare care recepţionează solicitarea, cu privire la retragerea cererii privind votarea la locul aflării, efectuează înscrierea cu menţiunea „Retrasă” în Registrul cererilor alegătorilor privind votarea la locul aflării, la rubrica Note. Aceşti alegători urmează să voteze conform listei electorale (de bază).
    6. Alegătorii specificaţi în pct. 2 lit. b) şi c) a prezentei Instrucţiuni sînt înscrişi în listele suplimentare de către conducătorii instituţiilor respective.
    În ziua votării, membrii biroului electoral al secţiei de votare se deplasează cu urna mobilă în instituţiile respective şi cu formularul listei electorale suplimentare.
    7. Numărul de buletine de vot trebuie să coincidă cu numărul de alegători care au solicitat votarea la locul aflării. Buletinele de vot se eliberează membrilor biroului electoral al secţiei de votare în baza Registrului de transmitere a  buletinelor de vot, conform anexei nr. 3 la prezenta Instrucţiune.
    8. Numărul de urne de vot mobile se stabileşte prin hotărîre a biroului electoral al secţiei de votare, conform anexei nr. 4 la prezenta Instrucţiune.
    9. În ziua alegerilor, la ora 07.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa a cel puţin jumătate din membrii biroului electoral şi observatorilor acreditaţi, verifică urna (urnele) de vot mobilă, o sigilează, verifică existenţa listei de alegători care au solicitat votarea la locul aflării, buletinele de vot, ştampila cu inscripţia „Votat” şi cea cu menţiunea care confirmă votarea în ziua respectivă.
    10. Pentru a asigura buna funcţionare a biroului electoral al secţiei de votare în ziua votării, membrii desemnaţi, pentru a se deplasa la locul aflării alegătorilor cu urna de vot mobilă, pot fi însoţiţi de persoanele autorizate să asiste la operaţiunile electorale. Membrii biroului electoral plecaţi cu urna mobilă trebuie să revină la secţia de votare pînă la ora 21.00.
    11. Pentru a evita completarea greşită a buletinelor de vot, membrii biroului electoral al secţiei de votare care se deplasează cu urna mobilă, urmează să explice alegătorilor procedura de vot prevăzută de Codul electoral, fără a influenţa voinţa alegătorului.
    12. În cazul în care preşedintele biroului electoral al secţiei de votare autorizează scoaterea din localul secţiei de votare a urnei de vot mobile, faptul acesta, precum şi lista de alegători care au solicitat votarea la locul aflării sînt aduse la cunoştinţa persoanelor autorizate şi li se asigură posibilitatea să asiste la operaţiunile electorale. Refuzul acestor persoane de a însoţi membrii biroului electoral plecaţi cu urna mobilă nu împiedică organul electoral să exercite procedura de vot cu urna mobilă.
    13. După efectuarea votării la locul aflării, buletinele de vot neutilizate se returnează biroului electoral al secţiei de votare, despre care fapt se consemnează în raportul biroului electoral.
    14. După expirarea timpului rezervat votării, la ora 21.00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa persoanelor autorizate să asiste la operaţiunile electorale, verifică integritatea sigiliului aplicat pe urna de vot mobilă. După verificarea sigiliului, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa membrilor biroului electoral şi a persoanelor autorizate să asiste la operaţiunile electorale, deschide urna mobilă, numără buletinele de vot din ea.
    Buletinele din urnele de vot mobile se numără mai întîi separat, se confruntă cu numărul de buletine ce au fost eliberate în acest scop, apoi se adună la celelalte buletine pentru a număra voturile obţinute de concurenţii electorali în cazul alegerilor parlamentare sau locale şi, respectiv, voturile ce exprimă opţiunea „pentru” şi „contra” în cazul referendumului.
    După numărarea acestora, conform prevederilor art. 56 din Codul electoral, se deschid celelalte urne.

    anexa nr.1

    anexa nr.2

    anexa nr.3

    anexa nr.4