*HGO1107/2008 Versiunea originala
ID intern unic:  337806
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1107
din  30.09.2008
privind uniforma şi însemnele distinctive ale Serviciului Protecţiei
 Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne
Publicat : 17.10.2008 în Monitorul Oficial Nr. 187-188     art Nr : 1142
    În conformitate cu prevederile articolului 40 al Legii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale nr.93-XVI din 5 aprilie 2007 (Monitorul Oficial al  Republicii Moldova, 2007, nr.78-81, art. 358), precum şi în scopul asigurării cu echipament a efectivului din cadrul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă:
    Drapelul şi emblema Serviciului Protecţiei  Civile şi Situaţiilor Excepţionale, conform anexei nr.1;
    Modelul uniformei colaboratorilor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne, conform anexei nr.2;
    Însemnele distinctive ale colaboratorilor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne, conform anexei nr.3;
    Normele de asigurare cu uniformă a colaboratorilor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne, conform anexei nr.4.
    2. Trecerea la modelul uniformei noi se va efectua treptat, după expirarea termenelor de utilizare a echipamentului eliberat anterior şi în limitele mijloacelor prevăzute în acest scop în devizul anual de cheltuieli pentru întreţinerea Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne.
    3. Se stabileşte că portul uniformei de culoare albastru-închis cu însemnele distinctive ale modelului, stabilit prin prezenta hotărîre, este dreptul exclusiv al colaboratorilor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne.

    PRIM-MINISTRU                                                      Zinaida GRECEANÎI

    Contrasemnează:
    Ministrul afacerilor interne                                         Valentin Mejinschi
    Ministrul finanţelor                                                      Mariana Durleşteanu

    Nr. 1107. Chişinău, 30 septembrie 2008.

Anexa  nr.1
la Hotărîrea Guvernului nr.1107
din 30 septembrie 2008

Drapelul şi Emblema Serviciului Protecţiei Civile şi
Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne
    Drapelul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne reprezintă o pînză dreptunghiulară (2 x 3) de culoare albastru-azur, purtînd la mijloc Emblema Serviciului.
    Drapelul Serviciului există în două forme: drapelul original şi drapelul uzual.
    Drapelul original (des. 1) se confecţionează într-un singur exemplar, cu dimensiunile de 1000 x 1500 mm, şi conţine următoarele decoruri exterioare şi accesorii obligatorii:
    a) franjuri de aur pe perimetrul pînzei, exceptînd latura de la hampă care se festonează cu fir de aur;
    b) două şnururi de aur prinse de vîrful hampei şi terminate cu ciucuri din acelaşi material;
    c) o panglică tricoloră în culorile drapelului de stat al Republicii Moldova terminată cu franjuri de aur şi legată în fundă de vîrful hampei;
    d) hampa este confecţionată din lemn vopsit de culoare roşu-închis, avînd lungimea de 2,5 ori mai mare decît înălţimea pînzei drapelului, iar talpa ferecată în metal;
    e) vîrf standard pentru hampele drapelelor instituţiilor de stat ale Republicii  Moldova.
    Drapelul original al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale se păstrează în biroul şefului Serviciului şi se scoate în public, la decizia şefului, cu prilejul unor ceremonii oficiale solemne.
    Drapelul uzual (des. 2) al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne reprezintă o pînză dreptunghiulară (2 x 3) de culoare albastră-azur, purtînd la mijloc Emblema mare a Serviciului. De regulă, el se îmbracă pe o hampă ordinară, de vîrful căreia se leagă o panglică tricoloră în culorile Drapelului de Stat al Republicii Moldova.
    Drapelul Serviciului poate figura pe diverse emisiuni poştale, suvenire, obiecte de protocol etc. şi poate fi folosit în cadrul unor manifestaţii oficiale, festive, de revistă, sportive, culturale, ştiinţifice, în diverse acţiuni şi aplicaţii, precum şi în alte cazuri, cu permisiunea şefului Serviciului, sau a Comisiei Naţionale de Heraldică a Republicii Moldova, sau în scopuri necomerciale, cu permisiunea autorilor.
    În cazul arborării sau amplasării drapelului Serviciului alături de Drapelul de Stat al Republicii Moldova, drapelul Serviciului se aşază într-o poziţie secundară faţă de acesta, mai la dreapta sau mai jos, iar dimensiunile lui liniare nu trebuie să depăşească dimensiunile drapelului de stat.
    Emblema Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne (des. 3) reprezintă în cîmp albastru-azur o roză a vînturilor cu 16 raze de aur, purtînd în inimă simbolul internaţional al protecţiei civile: un triunghi echilateral albastru cu vîrful în sus înscris într-un cerc oranj, înconjurată de două ramuri de măslin de argint şi surmontată de o stea cu cinci raze de aur, o roză heraldică şi o semilună conturnată din metal de argint, rău ordonate.
    Emblema Serviciului poate figura:
    a) în sigiliile oficiale ale Serviciului şi subdiviziunilor lui;
    b) în antetul hîrtiilor oficiale emanate de la autorităţile oficiale ale Serviciului;
    c) pe sediile, edificiile şi în birourile de serviciu, precum şi în alte încăperi  aparţinînd Serviciului;
    d) pe bunurile mobile (vehicule, tehnică, armament etc.) şi imobile, precum şi pe alte proprietăţi ale Serviciului;
    e) pe diferite însemne heraldice, vexilologice, medalistice, faleristice şi uniformistice pentru sistemul subordonat Serviciului;
    f) pe documentele de legitimare a colaboratorilor Serviciului;
    g) pe diplomele conferite de Serviciu;
    h) pe producţia poligrafică, fotografică, cinematografică şi electronică a Serviciului;
    i) pe timbre, plicuri şi alte emisiuni poştale;
    j) pe produse publicitare, informative şi altele asemenea, executate la comanda Serviciului;
    k) pe diverse suvenire şi obiecte de protocol;
    l) în alte cazuri neprevăzute de prezenta Hotărîre, cu permisiunea şefului Serviciului, a Comisiei Naţionale de Heraldică a Republicii Moldova sau, în scopuri necomerciale, cu permisiunea autorilor.
    În cazul amplasării emblemei Serviciului alături de Stema de Stat a Republicii Moldova, stema Serviciului se plasează într-o poziţie secundară faţă de aceasta, mai la dreapta sau mai jos, iar dimensiunile liniare ale emblemei Serviciului nu pot depăşi dimensiunile stemei de stat.
       

   


Anexa nr. 2
la Hotărîrea Guvernului nr.1107
din 30 septembrie 2008

Modelul  uniformei colaboratorilor  Serviciului Protecţiei Civile
şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne
Capitolul  I. Pentru corpul de comandă
suprem (generali)
    1. Papaha din astrahan de culoare brumărie (fig. 1) reprezintă o calotă din postav de culoare roşie şi este formată din patru clini. Părţile laterale ale papahei se execută din astrahan. Pe cusătura de pe partea superioară a calotei se aplică, încrucişat, un galon de culoare aurie, cu lăţimea de 5-6 mm. În interior papaha este căptuşită cu ţesătură din bumbac, matlasată cu vatelină. Pe partea frontală, la mijloc, este fixată cocarda.
    2. Căciulă din astrahan de culoare brumărie (fig. 2), constituită din disc de formă eliptică, calotă cilindrică, clape laterale şi una frontală. Toate piesele sînt confecţionate din astrahan de culoare brumărie. În interior căciula este căptuşită cu ţesătură din bumbac şi matlasată cu vatelină. Pe clapa frontală a calotei, la mijlocul ei, este fixată cocarda.
    3. Chipiu de paradă din stofă de lînă de culoare albastru-închis (fig. 3), constituit din disc de formă eliptică, calotă  compusă din  patru  piese, bordură şi cozoroc cu şnur de culoare aurie. Bordura este garnisită, în mijlocul părţii frontale, cu broderie  aurie, în forma crenguţelor de laur şi la mijloc este fixată cocarda. Cozorocul rigid, de culoare neagră, confecţionat din piele lăcuită, este ornamentat cu crenguţe de laur, executate din metal auriu şi plasate de-a lungul marginii cozorocului.
    Broderia este executată din fir auriu - 5% aur (anexa nr.3, des. 9). Marginea discului şi partea de sus a bordurii sînt garnisite cu paspoal de culoare roşie. Pentru menţinerea rigidităţii, discul este prevăzut cu o carcasă metalică.
    Chipiul este căptuşit cu ţesătură din mătase.
    4. Chipiu din stofă de lînă de culoare gri-deschis (fig. 4).
    Corespunde descrierii chipiului din stofă de lînă de culoare albastru-închis, dar fără ornamentare pe cozoroc (pct.3).
    5. Chipiu din stofă de lînă de culoare albastru-închis (fig. 5).
    Corespunde descrierii chipiului de paradă din stofă de lînă de culoare albastru-închis, dar fără broderie pe cozoroc (pct.3).
    6. Palton din piele naturală de culoare neagră (fig. 5), constituit din piepţi, spate, mîneci, guler şi cordon cu cataramă.
    Piepţii sînt  formaţi  din două repere simetrice. Ei se  încheie  la două rînduri de nasturi plasaţi în patru niveluri. Colţul reverului este sub unghi drept. Mai jos de cusătura taliei sînt montate, sub unghi, două buzunare cu bordură.
    Spatele este constituit din partea superioară şi partea inferioară, avînd cusătură pe linia taliei. Partea superioară a spatelui este constituită din platcă decorativă, clinul lateral spate, reperul de mijloc al spatelui. Partea inferioară a spatelui este formată din două repere cu cusătură pe mijloc, care se finalizează cu şliţ. Şliţul se închide la un rînd de capse plasate în două niveluri şi fixate pe partea inferioară a acestuia.
    În regiunea taliei sînt aplicate trei găici pentru cordon: două – pe cusăturile laterale şi una - pe cusătura de simetrie a spatelui.
    Mîneca este montată şi formată din partea superioară şi partea inferioară. Terminaţia mînecii este garnisită cu bentiţă decorativă, capătul liber al căreia este fixat cu nasture.
    Gulerul de bază este răsfrînt, cu ştei. Pe acesta se îmbracă gulerul de astrahan de culoare brumărie, care se fixează pe ambele părţi ale gulerului de bază: pe faţă - de şteiul gulerului, cu ajutorul a cinci nasturi şi  butoniere, iar pe revers  - de pelerina gulerului,  prin  intermediul  panglicii adezive,  montate pe cinci sectoare. Colţul gulerului este sub unghi drept.
    Paltonul este prevăzut cu o platcă fixată în  cusăturile  umerale laterale  şi în răscroiala mînecilor. Colţul liber al plătcii este fixat cu nasture.
    Paltonul este căptuşit  cu ţesătură de mătase şi  prevăzut, suplimentar, cu o vestă detaşabilă din blană naturală, fără mîneci, care se fixează cu fermoar de marginea inferioară a bizeţului.
    7. Scurtă călduroasă din ţesătură impermeabilă de culoare albastru-închis (fig. 2), constituită  din piepţi, spate, mîneci, guler şi  cordon cu cataramă din masă plastică.
    Piepţii sînt  formaţi  din două repere simetrice. Ei se  încheie  cu fermoar acoperit cu bordură ce se închide la un rînd de capse metalice plasate în cinci niveluri.
    Mai jos de linia taliei sînt plasate, sub unghi, două buzunare  cu bordură.
    Spatele este  constituit  din partea superioară - platcă şi  partea inferioară.  În regiunea taliei sînt aplicate trei găici pentru  cordon: două - în cusăturile laterale şi una - pe linia de simetrie a spatelui.
    Mîneca este montată şi formată din partea superioară şi partea inferioară. La terminaţia mînecii, în interior, este aplicată o manşetă elastică confecţionată din tricot dublu. Epoleţii sînt  montaţi în răscroiala  mînecilor,  iar terminaţiile libere sînt fixate cu capse  pe cusăturile umerale.
    Gulerul de bază este răsfrînt, cu ştei. Pe acesta se îmbracă gulerul de astrahan de culoare brumărie, care se fixează pe ambele părţi ale gulerului de bază: pe faţă - de şteiul gulerului, cu ajutorul a cinci nasturi şi butoniere, iar pe revers  - de pelerina gulerului, prin  intermediul  panglicii adezive montate pe cinci sectoare.
    Scurta este căptuşită cu ţesătură din mătase. Suplimentar, este prevăzută o vestă detaşabilă din blană naturală, fără mîneci, care se fixează cu fermoar de marginea  interioară a bizeţului. Vesta detaşabilă are două  buzunare care se încheie  cu  ajutorul  panglicii adezive.
    8. Veston din stofă de lînă de culoare gri-deschis (fig. 4), constituit din piepţi, spate, mîneci şi guler.
    Piepţii se încheie  la  două  rînduri  de nasturi  plasaţi  în  trei niveluri. Colţul ascuţit al reverului este orientat  spre cusătura mînecii. Mai jos de linia taliei, paralel cu ea,  în interior, sînt plasate două buzunare cu clape.
    Spatele este constituit  din două repere simetrice cu cusătura  la mijloc. În cusătura  constructivă a spatelui este  executat un şliţ.
    Mîneca montată,  formată din partea superioară şi partea inferioară, este prevăzută cu manşetă.
    Gulerul este  răsfrînt, cu colţuri sub unghi drept. Colţurile  gulerului sînt garnisite cu broderie aurie executată din fir aurit - 5 % aur, reprezentînd crenguţe de laur (Anexa nr.3, des. 9).
    Cusăturile de  montare a manşetelor şi marginea pelerinei  gulerului sînt garnisite cu paspoal de culoare roşie. Pe căptuşala părţilor din faţă sînt plasate buzunare pectorale.
    9. Veston de paradă din stofă de lînă de culoare albastru-închis (fig. 3), constituit din piepţi, spate, mînecă şi guler.
    Piepţii se încheie la două rînduri de nasturi plasaţi în trei niveluri. Colţul reverului este orientat spre cusătura mînecii. Mai jos de linia taliei, paralel cu ea, sînt plasate în interior două buzunare cu clape.
    Spatele este  constituit  din două repere simetrice, cu cusătură  la mijloc, care se finalizează cu şliţ.
    Mîneca montată,  formată din partea superioară şi inferioară, este prevăzută cu manşetă.
    Gulerul este  răsfrînt, cu colţurile sub  unghi  drept. Manşetele şi colţurile gulerului sînt garnisite cu broderie aurie executată din fir aurit - 5 % aur, reprezentînd crenguţe de laur (Anexa nr.3, des. 9).
    Cusăturile de  montare a manşetelor şi marginea pelerinei  gulerului sînt garnisite cu paspoal de culoare roşie. Pe căptuşeala părţilor din faţă sînt plasate buzunare pectorale.
    10. Veston din stofă de lînă de culoare albastru-închis (fig. 6), constituit din piepţi, spate, mîneci şi guler.
    Piepţii se încheie la două  rînduri  de nasturi  plasaţi  în  trei niveluri. Colţul ascuţit al reverului este orientat  spre cusătura mînecii. Mai jos de linia taliei, paralel cu ea, în interior, sînt plasate două buzunare cu clape.
    Spatele este  constituit din două repere simetrice cu  cusătura  la mijloc. În cusăturile constructive ale spatelui este executat  un şliţ.
    Mîneca montată, formată din partea superioară şi partea inferioară, este prevăzută cu manşetă.
    Gulerul este  răsfrînt, cu  colţuri sub unghi drept. Colţurile  gulerului sînt garnisite cu broderie aurie executată din fir aurit - 5 % aur, reprezentînd crenguţe de laur.
    Cusăturile de  montare a manşetelor şi marginea pelerinei gulerului sînt garnisite cu paspoal de culoare roşie. Pe căptuşeala părţilor din faţă sînt plasate buzunare peptorale.
    11. Cămaşă cu mîneca lungă din ţesătură din bumbac de culoare albastru-deschis (fig. 7), constituită din piepţi, spate, mîneci şi guler.
    Piepţii sînt  formaţi din două repere simetrice. Ei se încheie la un rînd  de nasturi plasaţi în şase niveluri. Pe piepţi sînt aplicate două buzunare fasonate cu clape. Buzunarele se încheie cu ajutorul nasturilor.
    Spatele este format din partea  superioară - platcă şi partea inferioară. În cusătura de montare a plătcii sînt prelucrate două pliuri simetrice, orientate spre răscroielile mînecilor.
    Mîneca este montată şi formată din partea superioară şi partea inferioară. Terminaţia mînecii este prelucrată cu manşetă.
    Gulerul este răsfrînt, cu ştei secţionat.
    Terminaţia cămăşii este prelucrată cu betelie lată, încheiată la un rînd de nasturi plasaţi  în două niveluri. În regiunea cusăturilor laterale ale cămăşii, datorită panglicii elastice pe care sînt executate trei tigheluri de garnisire, betelia este flexibilă.
    Pe linia montării mînecilor sînt amplasaţi epoleţi montaţi, care se încheie cu nasturi.
    12. Cămaşă cu mîneca scurtă din ţesătură de bumbac de culoare albastru-deschis (fig. 8).
    Corespunde  descrierii cămăşii cu mîneca lungă din ţesătură de bumbac de culoare albastru deschis (pct.11).
    Particularităţi: partea de jos a mînecii se află mai sus de încheietura cotului.
    Terminaţia mînecii este prelucrată cu manşetă croită integral.
    13. Cămaşă cu mîneca lungă din ţesătură din bumbac de culoare albă (fig. 9).
    Corespunde  descrierii cămăşii cu mîneca lungă din ţesătură din bumbac de culoare albastru-deschis (pct.11).
    14. Cămaşă cu mîneca scurtă din ţesătură de bumbac de culoare albă (fig. 10).
    Corespunde  descrierii cămăşii cu mîneca scurtă din ţesătură din bumbac de culoare albastru-deschis (pct.12).
    15. Pulover tricotat din semilînă de culoare albastru-închis (fig. 24), constituit din piept, spate şi mînecă. Pieptul şi spatele sînt confecţionate dintr-un singur reper tricotat uniform. Pieptul este executat cu răscroiala gîtului de  formă triunghiulară, prelucrată cu bentiţă elastică dublu tricotată, cu lăţimea de 2,5-3 cm. În regiunea umerilor şi a cotului este aplicată o platcă confecţionată din ţesătură impermeabilă.
    Mîneca este executată dintr-un singur reper. Epoleţii sînt  montaţi în  răscroiala mînecilor,  iar terminaţiile libere sînt  fixate pe cusăturile umerale cu ajutorul nasturilor şi butonierelor. Epoleţii sînt confecţionaţi din ţesătură  impermeabilă. Terminaţia puloverului şi terminaţiile  mînecilor  sînt  prelucrate cu betelie şi,  respectiv, cu manşete elastice dublu tricotate.
    16. Pantaloni din stofă de lînă de culoare gri-deschis (fig. 11), constituiţi din faţă, spate şi betelie.
    Partea din faţa este formată din două părţi simetrice, căptuşite cu ţesătură din mătasă pînă mai jos de genunchi. În cusătura de  mijloc este  prelucrat un şliţ, care se încheie cu fermoar. În cusăturile laterale sînt prevăzute două buzunare. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul  pliurilor  plasate pe linia de  simetrie  a genunchilor, orientate spre cusăturile laterale.
    Spatele este  format din două părţi simetrice. În partea  superioară de dreapta este montat un buzunar cu clapă, care se încheie cu  nasture. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul a două pense plasate simetric pe ambele părţi.
    În cusăturile  laterale este inclusă vipuşca din postav de culoare roşie. La 10  mm de la vipuşcă, de ambele părţi, sînt aplicate două lampasuri din postav de culoare roşie, cu lăţimea de  50 mm.
    Betelia, montată  în cusătura taliei, este prevăzută cu şapte găici pentru curea. Betelia se încheie cu ajutorul nasturelui şi  al copcii.
    Marginile interioare ale pantalonilor sînt tivite şi prelucrate cu panglică.
    17. Pantaloni de paradă din stofă de lînă de culoare albastru-închis (fig. 3).
    Corespund  descrierii pantalonilor din stofă de lînă de culoare gri-deschis (pct.16).
    18. Pantaloni din stofă de lînă de culoare albastru-închis (fig. 6).
    Corespund  descrierii pantalonilor din stofă de lînă de culoare gri-deschis (pct.16).
    19. Cravată din ţesătură de mătase artificială  de culoare albastru-închis (fig. 3), constituită din piesa de bază, nod şi bentiţă. Piesa de bază  are forma unui trapez alungit şi se finalizează în unghi  ascuţit. Pe piesa de bază este garnisită, cu broderie aurită, Stema de Stat a Republicii Moldova. Nodul  este permanent, de formă triunghiulară. Bentiţa este formată din două  jumătăţi de formă dreptunghiulară, care se încheie la guler  prin intermediul copcii.
    20. Cravată din ţesătură de mătase artificială de culoare albastru-închis cu emblema mică a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţilor Excepţionale (fig. 6).
    Corespunde descrierii cravatei cu Stema de Stat a Republicii Moldova (pct. 19).
    21. Pantofi din piele naturală de culoare neagră (fig. 6), constituiţi din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută şi carîmb. Înălţimea carîmbului este de 6,5 cm. Subansamblul interior este executat în întregime din piele naturală.
    Ansamblul inferior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpă şi toc. Subansamblul interior este format din branţ şi întăritură de branţ. Subansamblul intermediar se constituie din glenc, bombeu şi ştaif.
    Ansamblul inferior  se  îmbină  cu ansamblul superior  prin  lipire.
    22. Cizme călduroase din piele naturală de culoare neagră (fig. 1), constituite din două ansambluri: superior şi inferior. Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută mare şi carîmb. Înălţimea carîmbului este de 12 cm. Subansamblul interior este executat din blană naturală.
    Ansamblul inferior  este  format din trei  subansambluri: exterior, interior  şi intermediar.
    Subansamblul exterior este alcătuit din  talpă turnată cu toc. Subansamblul interior se compune din branţ, întăritură de  branţ şi acoperiş de branţ, iar cel intermediar - din glenci, bombeu şi ştaif.
    Ansamblul inferior se îmbină  cu ansamblul superior prin  lipire.
    Cizmele se închid cu ajutorul fermoarului plasat pe partea interioară a piciorului.
    23. Fular tricotat din semilînă de culoare albă (fig. 1).
    Fularul se confecţionează din semilînă, cu dimensiunile 130 x 25 cm. Terminaţia fularului este garnisită cu franjuri.
    24. Fular tricotat din semilînă de culoare albastru-închis (fig. 5).
    Corespunde  descrierii fularului tricotat din semilînă de culoare albă (pct.23).
    25. Mănuşi cusute din tricot de bumbac de culoare albă (fig. 3).
    Mănuşile sînt  formate din bază cu patru degete, degetul  mare şi clini suplimentari.
    26. Mănuşi din piele naturală de culoare neagră (fig. 1).
    Mănuşile sînt  formate din bază cu patru degete, degetul  mare şi clini suplimentari. În partea laterală spate, mănuşile sînt prevăzute cu tăietură. Marginea şi tăietura mănuşilor sînt prelucrate cu bordură din piele.
    Mănuşile în interior sînt căptuşite cu tricot.
    27. Curea pentru pantaloni din piele de culoare neagră, cu lăţimea de 35 mm. Cureaua este confecţionată din piele naturală, cu gaică mobilă şi una statică. La curea este cusută o cataramă patrulateră, cu un bold de siguranţă. La capătul liber sînt găuri.
Capitolul II. Pentru corpul de comandă superior,
inferior şi efectivul de trupă
    28. Căciulă din astrahan (pentru colonei) de culoare neagră (fig. 12).
    Corespunde descrierii căciulii din astrahan de culoare brumărie pentru generali (pct.2).
    29. Căciulă din blană de ovine de culoare neagră (fig. 13), constituită  din disc de formă eliptică, calotă cilindrică, calotă şi clape laterale alungite.
    Calota cilindrică şi partea superioară a clapelor sînt executate din blană  de ovine. Discul, calota şi partea inferioară a clapelor sînt confecţionate din postav de culoare neagră.
    Clapele laterale alungite se închid în partea de sus a căciulii cu ajutorul şireturilor. Ele pot fi, de asemenea, coborîte şi legate sub bărbie.
    Căciula este  căptuşită cu ţesătură  de bumbac şi  matlasată  cu vatelină.
    30. Chipiu din stofă de semilînă de culoare albastru-închis:
    a) chipiu de paradă din stofă de semilînă de culoare albastru-închis (fig. 14; 15).
    Descrierea corespunde descrierii chipiului de paradă din stofă de  lînă  de culoare albastru-închis (pct.3).
    Particularităţi: lipseşte broderia aurie din mijlocul părţii frontale a bordurii. Cozorocul chipiului pentru corpul de comandă superior şi inferior este ornamentat cu două ramuri de laur, cu lăţimea de 20 mm, confecţionate din metal auriu, plasate simetric, într-un  rînd, de-a lungul părţii exterioare a cozorocului. Cozorocul chipiului  pentru efectivul de trupă nu este ornamentat. Marginea discului şi partea de sus a bordurii sînt garnisite cu paspoal de culoare albastru-deschis;
    b) chipiu de serviciu din stofă de semilînă de culoare albastru-închis (fig. 15).
    Corespunde descrierii chipiului de paradă din stofă de semilînă de culoare albastru-închis (pct.30 lit.a).
    Particularităţi: cozorocul chipiului pentru corpul de comandă inferior şi efectivul de trupă nu este ornamentat.
    31. Scurtă călduroasă din ţesătură impermeabilă de culoare albastru-închis (fig. 13; 14; 15).
    Corespunde descrierii scurtei călduroase din ţesătură impermeabilă de culoare albastru-închis pentru generali (pct.7).
    Particularităţi: vesta detaşabilă  este căptuşită cu ţesătură de bumbac şi matlasată cu vatelină. Gulerul  detaşabil (cu excepţia gulerului scurtei pentru colonei – din caracul de culoare neagră) este confecţionat din blană de ovine de culoare neagră.
    32. Veston de paradă din stofă de semilînă de culoare albastru-închis:
    a) veston de paradă pentru corpul superior şi inferior de comandă (fig. 16).
    Descrierea corespunde descrierii  vestonului din stofă de lînă  de culoare albastru-închis (pct.10).
    Particularităţi: lipsesc paspoalul pe marginea pelerinei gulerului şi broderia aurie de pe colţurile acestuia. Mîneca este clasică, aplicată cu două cusături şi şliţ decorativ, fixat cu trei nasturi, fără manşetă. Pe căptuşeala părţilor din faţă sînt plasate buzunare peptorale;
    b) veston de paradă pentru efectivul de trupă (fig. 17). Vestonul este constituit din piepţi, spate, mîneci şi guler. Piepţii se încheie la un rînd de nasturi plasaţi în patru niveluri. Colţul reverului este orientat spre cusătura mînecii. Mai jos de linia taliei, paralel cu ea, sînt plasate în interior două buzunare cu clape. Spatele este constituit din două repere simetrice, cu cusătură la mijloc, care se finalizează cu şliţ. Mîneca este clasică, aplicată cu două cusături şi şliţ decorativ, fixat cu trei nasturi, fără manşetă. Pe căptuşeala părţilor din faţă sînt plasate buzunare pectorale.
    33. Scurtă de serviciu din stofă de semilînă de culoare albastru-închis cu betelie (fig. 18; 19), constituită din piepţi, spate, mîneci şi guler. Piepţii sînt  formaţi din patru repere simetrice şi sînt prevăzuţi cu patru buzunare: două buzunare interioare, cu clape ce se încheie cu nasturi, prelucrate în cusătura de montare a reperelor şi două buzunare interioare, cu bordură, plasate sub unghi – în partea inferioară. Piepţii se încheie cu fermoar.
    Spatele este format din partea superioară - platcă şi partea inferioară.
    Mîneca este montată şi formată din partea superioară şi partea inferioară. Terminaţia mînecii este prelucrată cu manşetă ce se încheie cu un nasture.
    Terminaţia scurtei este prelucrată cu betelie lată, încheiată la un rînd  de  nasturi  plasaţi  în două niveluri.  Scurta este căptuşită cu ţesătură de mătasă.
    Scurta este prevăzută  cu  plătci fixate în cusăturile umerale laterale  şi în răscroiala mînecilor. Colţul liber al plătcilor este fixat cu nasture.
    34. Cămaşă cu mîneca lungă de culoare albastru-deschis din ţesătură pentru cămăşi (fig. 20).
    Corespunde descrierii cămăşii cu mîneca lungă din ţesătură de bumbac de culoare albastru-deschis (pct.11).
    35. Cămaşă cu mîneca scurtă de culoare albastru-deschis din ţesătură pentru cămăşi (fig. 21).
    Corespunde descrierii cămăşii cu mîneca scurtă din ţesătură de bumbac de culoare albastru-deschis (pct.12).
    36. Cămaşă cu mîneca lungă de culoare albă din ţesătură pentru cămăşi (fig. 22).
    Corespunde descrierii cămăşii cu mîneca lungă din ţesătură de bumbac de culoare albă (pct.13).
    37. Cămaşă cu mîneca scurtă de culoare albă din ţesătură pentru cămăşi (fig. 23).
    Corespunde descrierii cămăşii cu mîneca scurtă din ţesătură de bumbac de culoare albă (pct.14).
    38. Pantaloni de paradă din stofă de semilînă de culoare albastru-închis (fig. 17).
    Corespund descrierii pantalonilor din stofă de lînă de culoare gri-deschis (pct. 16).
    Particularităţi:  lipsesc  lampasurile, iar vipuşca este de culoare albastru-deschis.
    39. Pantaloni de serviciu din stofă de semilînă de culoare albastru-închis (fig. 18).
    Corespund descrierii  pantalonilor din stofă de lînă de culoare gri-deschis (pct.16).
    Particularităţi: lipsesc  lampasurile, iar vipuşca  este de culoare albastru-deschis.
    40. Cravată din ţesătură de mătase artificială de culoare albastru-închis (fig. 16; 17).
    Corespunde descrierii cravatei din ţesătură de mătase artificială de culoare albastru-închis (pct.19; 20).
    41. Pantofi din piele naturală de culoare neagră (fig. 17).
    Corespund descrierii pantofilor din piele naturală de culoare neagră (pct.21).
    42. Cizme călduroase din piele naturală de culoare neagră (fig. 16).
    Corespund descrierii cizmelor călduroase din piele naturală de culoare neagră (pct.22).
    43. Fular tricotat din semilînă de culoare albastru-închis (fig. 14).
    Descrierea corespunde  descrierii fularului tricotat din semilînă de culoare albă (pct.23).
    44. Mănuşi tricotate din semilînă de culoare neagră (fig. 13)
    Descrierea corespunde descrierii mănuşilor cusute din tricot de bumbac de culoare albă ( pct.25).
    45. Pulover tricotat din semilînă de culoare albastru-închis (fig. 24).
    Descrierea corespunde descrierii puloverului tricotat din semilînă de culoare albastru-închis ( pct.15).
    46. Curea pentru pantaloni din piele de culoare neagră
    Descrierea corespunde descrierii curelei pentru pantaloni (pct. 27).
Capitolul III. Pentru femei – corpul de comandă
superior, inferior şi efectivul de trupă

    47. Căciulă din astrahan (pentru colonei) de culoare neagră (fig. 25).
    Corespunde descrierii căciulii din astrahan de culoare brumărie pentru generali (pct.2).
    48. Căciulă din blană de ovine de culoare neagră (fig. 26).
    Descrierea corespunde  descrierii  căciulii  din blană de  ovine  de culoare neagră (pct.29).
    49. Beret de culoare albastru-închis confecţionată din  fetru (fig. 27), modelată  pe calapod  special. Partea frontală este  înzestrată  cu întăritură  rigidă, destinată pentru fixarea cocardei. Pentru o ajustare mai bună pe cap, marginea interioară a beretei este prelucrată  cu panglică ripsată din mătase pentru pălării.
    Calota tip tocă, cu adîncimea de 8 cm, înălţimea din faţă şi din spate de 7 cm, are două linii reliefate pe calotă, paralele liniei  de ajustare cu o lăţime de 0,7 cm. Partea superioară a calotei  este de fetru cu firul scurt.
    50. Bonetă din stofă de semilînă de culoare albastru-închis (fig. 28), constituită din disc, format din două repere, calotă şi bordură. Calota este formată din două repere de formă  trapezoidală a căror bază mică este dreaptă, iar baza mare are formă arcuită. Bordura este confecţionată  din  două emisfere modelate, care se  suprapun  în părţile laterale ale bonetei. Marginile superioare ale calotei şi  ale bordurii  sînt ornamentate cu paspoal de culoare albastru-deschis. Boneta este căptuşită cu ţesătură de bumbac. În centrul bordurii în faţă este montată cocarda.
    51. Scurtă călduroasă din ţesătură impermeabilă de culoare albastru-închis (fig. 26).
    Corespunde descrierii scurtei călduroase din ţesătură impermeabilă de culoare albastru-închis (pct.31).
    52. Veston de paradă din stofă de semilînă de culoare albastru-închis (fig. 28).
    Corespunde  descrierii  vestonului din stofă de  semilînă  de culoare albastru-închis (pct.32 lit. b).
    Particularităţi: fără şliţ.
    53. Scurtă de serviciu din stofă de semilînă de culoare albastru-închis, cu betelie (fig. 29).
    Corespunde descrierii scurtei din stofă de semilînă de culoare albastru-închis cu betelie (pct.33).
    54. Fustă de paradă din stofă de semilînă de culoare albastru-închis (fig. 28), constituită din faţă, spate şi betelie.
    Faţa este executată dintr-un singur reper. Cambrarea în  talie se realizează prin intermediul a 2-4 pense amplasate simetric.
    Spatele este confecţionat din două repere simetrice ce finalizează cu şliţ. Cambrarea în talie se realizează prin intermediul a 2-4 pense amplasate simetric.
    Fusta se încheie  în  cusătura de mijloc a spatelui cu ajutorul fermoarului camuflat.
    Betelia se încheie  la mijlocul spatelui prin intermediul nasturelui şi butonierei.
    Fusta are căptuşeală din ţesătură de mătasă.
    55. Fustă de serviciu din stofă de semilînă de culoare albastru-închis (fig. 30).
    Corespunde descrierii fustei de paradă din semilînă de culoare albastru-închis (pct.54).
    56. Pantaloni de serviciu (fig. 29) din stofă de semilînă de culoare albastru-închis, constituiţi din faţă, spate şi betelie. Faţa este formată din două părţi simetrice.   
    În cusătura de mijloc este prelucrat un şliţ, care se încheie cu fermoar. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul a 2-4 pense plasate simetric pe ambele părţi. Spatele este format din două părţi simetrice. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul a 2-4 pense plasate simetric pe ambele părţi.
    Betelia, montată  în cusătura taliei, este prevăzută cu şapte găici pentru curea.  Betelia se  încheie prin  intermediul nasturelui şi butonierei.
    Marginea inferioară a pantalonilor  este tivită şi  prelucrată  cu panglică specială.
    În cusăturile laterale se include vipuşca de culoare albastru-deschis.
    57. Cămaşă cu mîneca lungă de culoare albastru-deschis din ţesătură pentru cămaşă (fig. 31).
    Corespunde descrierii cămăşii cu mîneca lungă din ţesătură de bumbac de culoare albastru-deschis (pct.11).
    58. Cămaşă cu mîneca scurtă de culoare albastru-deschis din ţesătură pentru cămaşă (fig. 32).
    Corespunde descrierii cămăşii cu mîneca scurtă din ţesătură de bumbac de culoare albastru- deschis (pct.12).
    59. Cămaşă cu mîneca lungă de culoare albă din ţesătură pentru cămaşă (fig. 33).
    Corespunde descrierii cămăşii cu mîneca lungă din ţesătură de bumbac de culoare albă (pct.13).
    60. Cămaşă cu mîneca scurtă de culoare albă din ţesătură pentru cămaşă (fig. 34).
    Corespunde descrierii cămăşii cu mîneca scurtă din ţesătură de bumbac de culoare albă (pct.14).
    61. Pulover din semilînă de culoare albastru-închis cu mîneca lungă (fig. 24).
    Corespunde descrierii puloverului din semilînă de culoare albastru-închis cu mîneca lungă (pct.15).
    62. Cravată din ţesătură de  mătase  artificială  de culoare albastru-închis (fig. 28; 29).
    Corespunde descrierii cravatei din ţesătură de mătase  artificială  de culoare albastru-închis (pct.19; 20).
    63. Pantofi din piele naturală de culoare neagră (fig. 29), constituiţi din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută şi carîmb. Înălţimea cărîmbului este de 6 cm. Subansamblul interior este  executat din piele naturală.
    Ansamblul interior este format din trei  subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din  talpă şi  toc. Subansamblul interior este format din branţ şi  întăritură de branţ, iar cel intermediar - din glenc, bombeu şi ştaif.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior prin lipire.
    64. Cizme din piele naturală de culoare neagră (fig. 27), constituite din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior se împarte în două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută şi cărîmb. Înălţimea cărîmbului este de 38 cm. Subansamblul interior este executat din blană naturală.
    Ansamblul inferior este format din trei  subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpă şi  toc. Subansamblul interior este constituit din branţ, întăritură de branţ şi acoperiş de branţ, iar cel intermediar - din glenci, bombeu  şi ştaif.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior  prin  lipire. Cizmele se închid prin intermediul fermoarului  montat  în partea anterioară.
    65. Fular tricotat din semilînă de culoare albastru-închis (fig. 26).
    Corespunde  descrierii fularului tricotat din semilînă de culoare albă (pct.23).
    66. Mănuşi tricotate din semilînă de culoare neagră (fig. 26).
    Corespund  descrierii mănuşilor cusute din tricot de bumbac de culoare albă (pct.25).
    67. Curea pentru pantaloni din piele de culoare neagră.
    Corespunde descrierii curelei pentru pantaloni (pct. 27).
Capitolul IV. Uniformă specială
    68. Costum de vară (fig. 35): 
    a) chipiu constituit din disc de formă eliptică, calotă cilindrică, clape laterale şi cozoroc tare.
    Clapele se încheie cu două capse. Pe partea frontală a calotei, la mijlocul acesteia, este fixat un scut rotund, şnuruit pe perimetru cu culoare oranj, avînd în centru emblema Serviciului, iar deasupra cozorocului este aplicată o panglică luminiscentă de culoare gri, cu lăţimea de 12 mm;
    b) scurtă din ţesătură cu imprignare impermeabilă de culoare albastru-închis, cu betelie.
    Corespunde descrierii scurtei din stofă de semilînă de culoare albastru-închis (pct.33).
    Particularităţi: pe mîneci, mai jos de cot, sînt aplicate cîte o bandă reflectorizantă de culoare gri, cu lăţimea de 30 mm. La spate, pe partea superioară (platcă) este aplicată inscripţia reflectorizantă „SPCSE MOLDOVA”. Epoleţii sînt  montaţi în răscroiala  mînecilor,  iar terminaţiile libere sînt  fixate pe cusăturile umerale cu ajutorul nasturilor şi butonierelor;
    c) pantaloni din ţesătură cu imprignare impermeabilă de culoare albastru-închis, constituiţi din faţă, spate şi betelie.
    Faţa este formată din două părţi simetrice. În cusătura de mijloc este  prelucrat un şliţ, care se încheie cu fermoar. În cusăturile laterale sînt prevăzute două buzunare. Pe părţile laterale, mai sus de genunchi, sînt plasate două buzunare cu clape. Cambrarea în talie se realizează cu  ajutorul pliurilor plasate pe linia de simetrie  a genunchilor, orientate spre cusăturile laterale.
    Spatele este  format din două părţi simetrice. Cambrarea în talie se realizează cu ajutorul a două pense plasate simetric pe ambele părţi.
    Betelia, montată în cusătura taliei, este prevăzută cu şapte găici pentru curea. Betelia se încheie cu ajutorul nasturelui şi  al copcii.
    Pe cracii pantalonului, mai jos de genunchi, sînt aplicate cîte o bandă reflectorizantă de culoare gri, cu lăţimea de 30 mm.
    69. Costum de iarnă  din ţesătură impermeabilă de culoare albastru-închis (fig. 36):
    a) scurtă constituită  din piepţi, spate, mîneci şi guler. Piepţii sînt  formaţi din două repere simetrice ce se încheie cu fermoar şi sînt prevăzuţi cu trei buzunare: un buzunar interior, ce se încheie cu fermoar, prelucrat în partea superioară a reperei din stînga, şi două buzunare interioare, cu bordură, plasate sub unghi – în partea inferioară.
    Spatele este  format  din  două repere: partea superioară (platcă) şi partea inferioară. Pe platcă este aplicată inscripţia reflectorizantă „SPCSE MOLDOVA” .
    Mîneca este montată, fiind formată din partea superioară şi partea inferioară. Terminaţia mînecii este prelucrată cu manşetă ce se încheie cu un nasture. Epoleţii sînt  montaţi în răscroiala  mînecilor, iar terminaţiile  libere  sînt  fixate  pe cusăturile umerale cu ajutorul nasturilor şi butonierelor.
    Pe mîneci, mai jos de cot, sînt aplicate cîte o bandă reflectorizantă de culoare gri, cu lăţimea de 30 mm.
    Terminaţia scurtei este prelucrată cu betelie.
    Scurta este căptuşită cu ţesătură de bumbac şi matlasată cu vatelină;
    b) pantaloni vătuiţi cu pieptar, din ţesătură impermeabilă de culoare albastru-închis, constituiţi din faţă, spate, betelie şi pieptar cu bretele.
    Faţa este formată din două părţi simetrice. În cusătura de mijloc este prelucrat un şliţ, care se încheie cu fermoar. În cusăturile laterale sînt prevăzute două buzunare. Pe părţile laterale, mai sus de genunchi, sînt plasate două buzunare cu clape.
    Spatele este  format din două părţi simetrice.
    Betelia, montată  în cusătura taliei, are prelungiri în faţă (pieptar) şi în spate (spătar), prevăzute cu bretele ajustabile.
    Pe cracii pantalonului, mai jos de genunchi, sînt aplicate cîte o bandă reflectorizantă de culoare gri, cu lăţimea de 30 mm.
    Pantalonii sînt căptuşiţi cu ţesătură de bumbac şi matlasaţi cu vatelină.
    70. Bocanci de iarnă cu carîmb înalt din piele naturală de culoare neagră (fig. 36), constituiţi din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior este format din două subansambluri: exterior şi interior. Subansamblul exterior este alcătuit din căpută mare şi carîmb. Înălţimea  carîmbului este de 21 cm. Subansamblul interior este executat din blană naturală. Ansamblul inferior este format din trei subansambluri: exterior, interior şi intermediar. Subansamblul exterior este alcătuit din talpă turnată cu toc. Subansamblul interior se compune din branţ, întăritură de  branţ şi acoperiş de branţ, iar cel intermediar - din glenc,  bombeu şi ştaif rigide.
    Ansamblul inferior  se  îmbină  cu ansamblul  superior  prin lipire. Închiderea  bocancilor se realizează cu ajutorul copcilor şi şireturilor.
    71. Bocanci de vară cu carîmb înalt din piele naturală de culoare neagră (fig. 35).
    Corespund descrierii bocancilor de iarnă cu carîmb înalt din piele naturală de culoare neagră (pct. 70).
    Particularităţi: subansamblul interior este executat fără blană naturală.
Capitolul V. Uniforma de intervenţie
    72. Costum de luptă pentru pompieri (fig. 37; 38) compus din: scurtă, pantaloni, cizme, cască, mănuşi şi centură de siguranţă:
    a)  scurtă constituită din piepţi, spate, mîneci şi guler. Toate elementele sînt confecţionate dintr-un înveliş şi o misadă ignifugă. Învelişul este executat din ţesătură termorezistentă cu căptuşeală interioară care asigură hidrorezistenţa.
    Scurta se încheie cu fermoar şi are guler răsfrînt. Piepţii sînt prevăzuţi cu buzunare aplicate, cu clape. Pe piept, pe mîneci şi pe spate are cusute banderole reflectorizante.
    Piepţii sînt formaţi din două repere simetrice. Ei se încheie cu 4 carabine. Mai jos de linia taliei sînt plasate două buzunare cu clape.
    Spatele este constituit din partea superioară (platcă) şi partea inferioară.
    Mîneca este montată şi formată din partea superioară şi partea inferioară. La temelia mînicii, în interior, este aplicată o manşetă elastică confecţionată din tricot dublu.
    În regiunea taliei sînt aplicate 3 găici pentru cordon: două pe cusăturile laterale şi una pe cusătura de simetrie a spatelui.
    Scurta este prevăzută cu vestă detaşabilă cu mîneci din stofă de bumbac şi matlasată cu vatelină care se fixează cu nasturi şi butoniere de marginea interioară a bizeţului.
    La spate, pe platcă, este aplicată inscripţia „Salvator”;
    b) pantaloni constituiţi din: faţă, spate şi betelie. Toate elementele sînt confecţionate din ţesătură ignifugă şi termorezistentă.
    Faţa este formată din două parţi simetrice. În cusătura de mijloc este prelucrat un şliţ care se încheie cu bandă adezivă. În cusăturile laterale sînt prevăzute două şliţuri.
    Spatele  este format din două parţi simetrice.
    Betelia este montată în cusătura taliei şi se încheie cu ajutorul nasturelui şi butonierei. Ea este prevăzută cu două bretele care se încheie cu catarame detaşabile. Se ajustează pe corp prin elastic.
    Pantalonii sînt prevăzuţi cu căptuşeală detaşabilă din stofă de bumbac, matlasată cu vatelină, care se fixează cu nasturi şi butoniere de marginea interioară a beteliei.
    Pe cracii pantalonului, mai jos de genunchi, sînt aplicate cîte o bandă reflectorizantă;
    c) cizme de kirză, constituite din două ansambluri: superior şi inferior.
    Ansamblul superior  este alcătuit din căpută  şi  cărîmb. Înălţimea  cărîmbului este de 32 cm.
    Ansamblul inferior se îmbină cu ansamblul superior  prin  lipire şi sînt bătute în cuie de alamă;
    d) cască.
    Casca are formă ovală şi constă din corp, vizor termoprotector, ochelari de protecţie contra luminii şi pelerină impermeabilă. Pentru fixarea pe cap, casca este prevăzută cu două cureluşe din piele şi o cataramă;
    e) mănuşi cu un deget din ţesătură termorezistentă. Palma mănuşii este confecţionată din pînză dublă. Manşetele sînt montate prin coasere, se strîng cu elastic şi au căptuşeală de finet;
    f) centură de siguranţă, confecţionată din chingă lată de terom cu lăţimea de 81 mm, rezistentă la o sarcină statică de 350 kg,  încheiată în faţă printr-o cataramă metalică. Pe chingă sînt fixate două inele de oţel pentru carabină şi topor.
    73. Costum ignifug (fig. 39), confecţionat din pînză de azbest aluminizată, căptuşită cu pînză de bumbac, rezistentă la acţiuni mecanice, compus din:  scurtă, pantaloni, glugă detaşabilă, mănuşi şi cizme:
    a) scurtă fără guler care conţine un locaş dosal pentru aparat respiratoriu, iar în faţă se încheie cu un rînd de nasturi acoperiţi cu bordură;
    b) glugă prevăzută cu cască interioară cu vizor din geam duplex şi apărătoare pentru partea superioară a corpului;
    c) mănuşi executate cu trei degete, iar palma este întărită cu o platcă;
    d) cizme înalte pînă la şold, cu dubluri interioare din pîslă şi executate cu carîmb dublu, iar talpa, caputa şi călcîiul sînt întărite cu un strat de şpalţ. Pe interior, în cusătura carîmbului, este montată încălţăminte specială de cauciuc.
    74. Costum pentru lucrări de salvare-deblocare (fig. 40), compus din: scurtă, pantaloni şi chipiu. Se confecţionează din ţesătură hidrofugă şi impermeabilă, de culoare oranj:
    a) scurta se încheie cu capse şi are guler răsfrînt. Piepţii sînt prevăzuţi cu buzunare multifuncţionale, aplicate, cu clape care se încheie cu butoniere şi nasturi. Se ajustează pe corp prin elastic. Mînecele se încheie cu capse. Pe piept, pe spate şi pe mîneci sînt aplicate benzi reflectorizante;
    b) pantalonii de lucru se încheie cu fermoar şi sînt prevăzuţi cu betelie aplicată şi genunchiere-buzunare. Faţa şi spatele pantalonului sînt prevăzute cu buzunare aplicate. în cusătura laterală este fixată o gaică pentru instrumente. Pantalonul se ajustează pe corp prin elastic. Pe cracii pantalonului, mai jos de genunchi, sînt aplicate benzi reflectorizante;
    c) chipiul este prevăzut cu un buzunar aplicat în partea dreaptă. El se ajustează pe cap cu ajutorul unei benzi adezive, prevăzută în partea din spate.

    figurile 1-40
Anexa nr. 3
la Hotărîrea Guvernului nr.1107
din  30 septembrie 2008

ÎNSEMNELE  DISTINCTIVE
ale colaboratorilor Serviciului Protecţiei Civile şi
Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne

    Se stabilesc următoarele însemne distinctive ale  colaboratorilor Serviciului:
    1) cocarda;
    2) emblema;
    3) ecusonul la mînecă;
    4) epoleţi;
    5) stele;
    6) galoane;
    7) nasturi;
    8) agrafa (acul) pentru cravată;
    9) cureluşă la chipiu.
    1. COCARDĂ
    Cocarda (des.1) pentru  obiectele de uniformă ale colaboratorilor Serviciului (chipiu, căciulă, beretă) reprezintă un scut oval de culoare roşie  - în partea de sus şi albastră - în partea de jos, cu imaginea, în centru, a Stemei de Stat a Republicii Moldova, în relief, totalmente de aur. Scutul este aşezat pe o stea ovală cu patruzeci de raze. Înălţimea cocardei este de 40 mm, lăţimea - de 30 mm.
    Cocarda se confecţionează  din metal colorat şi se acoperă cu email. Pe revers sînt fixate două picioruşe metalice cu ajutorul cărora cocarda se prinde în centrul chipiului sau căciulii. Centrul cocardei trebuie să se afle deasupra rădăcinii nasului.
    2. EMBLEMĂ
    Emblema mare (des. 2) reprezintă o roză a vînturilor de culoare aurie cu 16 raze, purtînd în inimă simbolul internaţional al protecţiei civile (un triunghi echilateral  albastru cu vîrful în sus într-un cerc oranj).
    Emblema mare, în calitate de petliţă, se aplică la capetele de vîrf ale gulerului vestonului (cu excepţia celui pentru generali), fiind dispuse cu partea inferioară şi cu partea laterală de la marginea gulerului (des.19).
    Emblema mică (des. 3) a Serviciului reprezintă o roză a vînturilor cu 16 raze aurii, purtînd în inimă simbolul internaţional al protecţiei civile: un triunghi echilateral  albastru cu vîrful în sus într-un cerc oranj.
    Pe epoleţii obiectelor uniformei, care se poartă fără petliţe, se aplică emblema mică a Serviciului, amplasată pe axa longitudinală a epoleţilor, la distanţa de 35 mm de la marginea superioară a acestora pînă la centrul emblemei.
    3. ECUSONUL LA  MÎNECĂ
    Ecusonul la mînecă (des. 4) reprezintă  un  scut  heraldic rectangular, de culoare albastru-azuriu, cu chenar şnuruit de culoare oranj pe perimetru şi avînd în mijloc emblema mare a Serviciului.
    Ecusonul la mînecă  se  confecţionează  prin tehnica  broderiei  sau imprimat  pe pînză.
    Ecusonul se coase pe partea exterioară a mînecii stîngi a scurtei călduroase, vestonului, scurtei de serviciu şi cămaşei  la distanţa de 7 cm de la punctul superior al mînecii (des. 19; 20).
    Înălţimea ecusonului este de 90 mm şi lăţimea de  70 mm.
    4. EPOLEŢI
    Epoleţii sînt destinaţi pentru uniforma de paradă şi pentru uniforma de serviciu a colaboratorilor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne.
    Dungile epoleţilor de paradă pentru corpul de ofiţeri conţin fire strălucitoare (des. 10).
    Epoleţii se clasifică în aplicaţi şi demontabili.
    Epoleţii aplicaţi (des.11; 13) sînt destinaţi pentru veston.
    Epoleţi demontabili (des. 12; 14)  sînt destinaţi pentru cămaşă.
    Epoleţii efectivului de comandă suprem (des. 15) au lăţimea de 50 mm. Cîmpul epoletului reprezintă o panglică cu lăţimea de 45 mm, avînd imprimate longitudinal pe întreaga suprafaţă a epoletului linii în zigzag. La mijlocul epoletului,  în partea  superioară, este dispusă emblema mică. Culoarea cîmpului epoleţilor depinde de obiectul uniformei.
    Epoleţii efectivului de comandă superior de ofiţeri (des. 16) au lăţimea de 50 mm. La distanţa de 12 mm de la marginile laterale ale epoletului sînt executate două dungi de culoare albastru-deschis, avînd lăţimea de 5 mm. 
    Epoleţii efectivului de comandă inferior (des. 17) au lăţimea de 50 mm. Pe axa longitudinală a epoletului este executată o dungă de culoare albastru-deschis, avînd lăţimea de 5 mm.
    Epoleţii pentru efectivul de trupă (des. 18) au lăţimea de 50 mm.
    Amplasarea furniturii metalice pe epoleţi (des. 15 – 20).
    5. STELE
    Stelele (des. 5) reprezintă poliedre convexe aurii cu opt  raze. Diametrul stelei pentru generali este de 28 mm, al stelei pentru corpul de comandă superior - de 20 mm, iar pentru corpul de comandă inferior şi efectivul de trupă - de 13 mm. Înălţimea convexităţii stelelor metalice este, respectiv, de 7 mm, 5 mm şi 3 mm.
    6. GALOANE
    Galonul (des. 6) pentru efectivul de trupă reprezintă o fîşie aurie în relief, cu lăţimea de 20 mm şi 10 mm.
    7. NASTURI
    Nasturii (des. 7) sînt  de  formă  rotundă de culoare aurie şi au  în  centru imaginea conturată a Stemei de Stat a Republicii Moldova (pentru generali) sau  o stea cu opt colţuri, în  relief.
    Diametrul  nasturilor  este  de 23 mm şi 14 mm.  Nasturii au pe perimetru un  cerc în relief.
    Reversul nasturelui este prevăzut cu ureche de fixare.
    8. AGRAFA (ACUL) PENTRU CRAVATĂ
    Agrafa pentru cravată (des. 8) are forma unei lamele dreptunghiulare cu capătul vizibil  rotunjit, pe faţa căreia este aplicat în mijloc un scut rotund cu imaginea conturată a emblemei mari a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale în relief, executat din metal auriu.
    9. CURELUŞA LA CHIPIU
    Cureluşa la chipiu (Anexa nr.2, fig. 18) reprezintă o cordea împletită de culoare aurie şi se plasează deasupra cozorocului.

       


Anexa nr. 4
la Hotărîrea Guvernului nr.1107
din 30 septembrie 2008

NORMELE
de asigurare cu uniformă a colaboratorilor Serviciului Protecţiei
Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne
    norme