MUARM152/2011
ID intern unic:  340264
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
UNIUNEA AVOCAŢILOR
MODIFICARI Nr. 152
din  16.09.2011
M O D I F I C A R E
Publicat : 16.09.2011 în Monitorul Oficial Nr. 152-155     art Nr : 138
    În capitolul III al Statutului profesiei de avocat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr. 54-57 din 8 aprilie 2011) au fost efectuate modificări, după cum urmează:

 “Capitolul III
ADMITEREA ÎN PROFESIA DE AVOCAT
    Articolul 21. Condiţiile de admitere la examenul
                         de stagiu profesional
    (1) Poate fi admis la examenul de stagiu profesional cetăţeanul Republicii Moldova, licenţiat în drept, cu capacitate deplină de exerciţiu şi care nu se află în stare de incompatibilitate cu cerinţele impuse profesiei.
    (2) Cererile de înscriere la examenul de stagiu profesional se adresează Comisiei de licenţiere a Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova. La cerere se anexează:
    a) copia buletinului de identitate;
    b) copia diplomei de licenţiat în drept;
    c) copia carnetului de muncă, după caz;
    d) cazierul judiciar;
    e) certificatul medical;
    f) declaraţia pe cuvînt propriu că nu va desfăşura, din momentul admiterii la stagiul profesional,  activităţi specificate de Lege ca fiind incompatibile cu profesia de avocat;
    g) bonul ce confirmă achitarea taxei de admitere la examenul de stagiu;
    h) avizul avocatului care acceptă să-i fie îndrumător.
    (3) Comisia de licenţiere a profesiei de avocat organizează examenele de admitere în lunile martie-mai (sesiunea de primăvară) şi în lunile septembrie-noiembrie (sesiunea de toamnă). În caz de necesitate, Comisia de licenţiere poate organiza examene şi în alte perioade. Şedinţele Comisiei de licenţiere sînt deliberative dacă participă cel puţin 2/3 din numărul membrilor.
    (4) Hotărîrea privind admiterea la examenul de stagiu profesional se adoptă de Comisia de licenţiere şi se comunică candidatului, invitîndu-l să susţină examenul de admitere la stagiu.
    Articolul 22. Modul de organizare a examenului
                          de admitere la stagiul profesional
    (1) După depunerea setului de acte, secretarul Comisiei de licenţiere verifică actele prezentate şi înregistrează candidatul într-un registru special.
    (2) Actele prezentate de candidat sînt cusute într-un dosar, căruia i se atribuie numărul respectiv din registrul de înregistrare a candidaţilor.
    (3) Examenul de admitere la stagiul profesional va consta în completarea unui test care va însuma 400 de subiecte, dintre cele 1000 publicate pe pagina oficială de internet a Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova. Testul va fi identic pentru toţi candidaţii prezenţi la examen. Susţinerea testului se va face în formă scrisă sau computerizată.
    (4) În vederea îndeplinirii testului, candidaţii vor primi pixuri (în situaţiile în care testarea se face în formă scrisă). Înainte de a începe lucrul asupra testului, candidatul este obligat să completeze fişa de examinare, pe care îşi va pune semnătura, numele, prenumele, data completării.
    (5) Fiecare subiect va avea trei răspunsuri posibile şi candidatul va alege un singur răspuns corect prin bifarea acestuia. După bifarea unei variante de răspuns, candidatul nu are dreptul să-şi modifice opţiunea. În cazul în care a fost bifată mai mult decît o variantă, răspunsul candidatului se consideră greşit.
    (6) Timpul rezervat pentru îndeplinirea testului este de 3 ore astronomice. Preşedintele Comisiei este obligat să anunţe ora la care se încheie proba de examinare şi să avertizeze candidaţii cu 15 minute înainte de expirarea timpului.
    (7) La momentul în care candidatul a terminat lucrarea sau la expirarea timpului prevăzut pentru test, acesta este obligat să predea lucrarea secretarului Comisiei pentru a fi înregistrată. Lucrarea se consideră predată de candidat după verificarea stării acesteia de către secretarul Comisiei şi după semnarea borderoului de către candidat.
    (8) Se consideră că a promovat testul candidatul care a răspuns corect la cel puţin 350 de subiecte.
    (9) După încheierea examenului şi predarea tuturor lucrărilor de către candidaţi,  Secretarul Comisiei efectuează cifrarea testelor în baza fişei de examinare. Cifrul se indică atît pe lucrare, cît şi pe fişa de examinare. Fişele de examinare se separă de lucrări şi se păstrează într-un plic sigilat la secretarul Comisiei pînă la verificarea testelor.
    Articolul 23. Admiterea la stagiul profesional
    (1) Se consideră admis la stagiul profesional candidatul care a răspuns corect la 350 de subiete din cele 400 incluse în test.
    (2) Hotărîrea privind admiterea la stagiul profesional se adoptă de Comisia de licenţiere şi se comunică  prin publicarea pe situl oficial al Uniunii Avocaţilor candidatului în termen de 10 zile de la data promovării examenului de admitere la stagiul profesional.
    (3) După susţinerea examenului de admitere la stagiul profesional, candidatul obţine calitatea de avocat stagiar şi i se eliberează legitimaţia de avocat stagiar.
    (4) Hotărîrea Comisiei de licenţiere cu privire la neadmiterea la stagiul profesional poate fi atacată în contencios administrativ.
    Articolul 24. Stagiul profesional
    (1) După admiterea la stagiul profesional, avocatul stagiar prezintă Consiliului Uniunii Avocaţilor pentru înregistrare contractul  încheiat cu  avocatul îndrumător, precum şi bonul care confirmă achitarea taxei pentru efectuarea stagiului profesional.
    (2) Stagiul de pregătire profesională are durata de 18 luni şi este obligatoriu în cazurile prevăzute de Lege.
    (3) Stagiul profesional se suspendă pe timpul serviciului militar, în caz de absenţă motivată a avocatului stagiar ori în caz de încetare a îndrumării profesionale fără vina acestuia. Perioada de stagiu efectuată anterior se include în durata stagiului profesional, dacă nu a depăşit 18 luni din ziua întreruperii acestuia.
    (4) Stagiul se suspendă în cazul în care avocatul stagiar ocupă o funcţie incompatibilă cu profesia de avocat.
    (5) Suspendarea stagiului profesional se constată de către Consiliul Uniunii Avocaţilor, care se pronunţă asupra împrejurărilor ce justifică durata suspendării şi extinderea perioadei de stagiu efectuat anterior suspendării.
    (6) Stagiul poate fi întrerupt înainte de termen la cererea avocatului stagiar ori din iniţiativa Consiliului Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova în cazurile prevăzute de Lege şi în baza Hotărîrii Comisiei pentru etică şi disciplină a Uniunii Avocaţilor.
    (7) După expirarea a 3 ani de la data încheierii stagiului profesional, avocatul stagiar poate participa la examenul de calificare doar cu condiţia executării repetate a stagiului profesional cu o durată minimă de 3 luni.
    Articolul 25. Drepturile şi obligaţiile avocatului
                          îndrumător faţă de avocatul stagiar
    (1) Îndrumarea profesională a avocatului stagiar este asigurată de avocatul îndrumător care a consimţit în acest sens prin contractul încheiat.
    (2) Pot asigura îndrumarea profesională a avocatului stagiar doar avocaţii care îndeplinesc cerinţele impuse de Lege: vechime în profesia de avocat de cel puţin 5 ani, reputaţie ireproşabilă, profesionist, titulari de cabinete individuale sau avocaţi asociaţi, spaţiu suficient pentru asigurarea stagiului profesional etc., precum şi condiţiile stabilite prin hotărîre a Consiliului Uniunii Avocaţilor.
    (3) Avocatul care asigură efectuarea stagiului profesional poate avea concomitent cel mult doi avocaţi stagiari.
    (4) Avocatul îndrumător:
    a) întocmeşte planul individual de stagiu;
    b) coordonează şi verifică efectuarea stagiului;
    c) creează condiţiile necesare şi contribuie la îndeplinirea planului individual al stagiului profesional;
    d) contribuie la crearea deprinderilor profesionale;
    e) acordă ajutor avocatului stagiar şi-l consultă în cazul participării în instanţe.
    (5) În baza rezultatelor stagiului profesional, avocatul îndrumător eliberează o referinţă cu privire la stagiul efectuat de stagiar şi recomandă sau respinge, dar nu-şi promovează din interes discipolul pentru a susţine examenul de calificare.
    Articolul 26. Drepturile şi obligaţiile Uniunii Avocaţilor
                         faţă de avocatul stagiar
    (1) Consiliul Uniunii Avocaţilor asigură caracterul unitar al examenelor de admitere la stagiu şi al examenelor de calificare.
    (2) Consiliul Uniunii Avocaţilor înregistrează contractele privind efectuarea stagiului profesional.
    (3) Consiliul Uniunii Avocaţilor soluţionează conflictele şi litigiile ce ţin de efectuarea stagiului profesional şi contribuie la crearea condiţiilor pentru realizarea instruirii de formare iniţială.
    Articolul 27. Modul de organizare a examenului de
                         calificare
    (1) Pentru admiterea la examenul de calificare, avocatul stagiar prezintă Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat următoarele acte:
    a) cererea de admitere la examenul de calificare;
    b) declaraţia despre faptul că în perioada stagiului profesional nu a desfăşurat activităţi incompatibile cu profesia de avocat, specificate în Lege;
    c) declaraţia sub jurămînt, la care se anexează chestionarul de evaluare a bunei reputaţii, elaborate de către Comisia de licenţiere;
    d) raportul de activitate;
    e) referinţa eliberată de avocatul îndrumător;
    f) legitimaţia de avocat stagiar.
    (2) Comisia examinează cererea pentru admiterea la examenul de calificare doar dacă au fost depuse toate actele prevăzute de Lege.
    (3) Candidatul este admis la examenul de calificare numai în cazul în care întruneşte condiţiile prevăzute de Lege şi de prezentul Statut.
    (4) Candidaţii sînt admişi la examenul de calificare în ordinea înscrierii în Registrul de înregistrare a candidaţilor. În cazul refuzului de admitere la examen, candidatul poate solicita un extras din hotărîrea Comisiei de licenţiere. Extrasul se eliberează în termen de 72 de ore din momentul solicitării.
    (5) Data şi ora examenului de calificare se stabilesc de către Comisia de licenţiere şi se comunică  prin publicare pe site-ul Uniunii Avocaţilor cu 10 zile înainte de data examenului.
    (6) Intrarea candidaţilor în sala de examinare se va face pe baza listelor aprobate de Comisie şi a buletinului de identitate al candidatului. După verificarea identităţii, fiecare candidat va păstra pe masă buletinul de identitate pînă la finalizarea examenului. Pe listă se va menţiona prezenţa fiecărui candidat.
    (7) Fără permisiunea Comisiei este  interzisă părăsirea sălii pe  durata desfăşurării examenului de calificare.
    (8) Pe durata desfăşurării examenului în sala de examinare au acces membrii Comisiei, secretarul Comisiei, preşedintele Uniunii Avocaţilor, membrii Consiliului Uniunii Avocaţilor împuterniciţi prin hotărîre cu dreptul de a asista şi a informa Consiliul Uniunii Avocaţilor despre desfăşurarea examenelor.
    (9) Candidatul care încalcă disciplina sau comite fraude ori tentative de fraudă se sancţionează cu eliminarea din concurs. Acest fapt se menţionează într-un proces-verbal, iar lucrarea se anulează cu menţiunea “fraudă”
    (10) Lista temelor din disciplinele de drept  care vor sta la baza subiectelor, întrebărilor şi speţelor va fi elaborată şi selectată de către membrii Comisiei, fiind publicată pe pagina oficială de internet a Uniunii Avocaţilor.
    (11) Modificările în lista subiectelor pentru examenul de admitere pot fi operate cel tîrziu cu 30 de zile înainte de data examenului.
    (12) Examenul de calificare va consta din două etape:
    a) prima etapă – lucrarea scrisă;
    b) a  doua etapă – proba orală.
    (13) Promovarea candidaţilor pentru  fiecare etapă a examenului de calificare se face în baza hotărîrilor Comisiei de Licenţiere care pot fi contestate, în caz de dezacord, în faţa Comisiei de Licenţiere în termen de cel tîrziu 72 de ore de la anunţarea rezultatelor. În cazul în care se constată încălcarea procedurii de examinare, Comisia de Licenţiere urmează să ia măsuri pentru restabilirea drepturilor candidatului.
    (14) Calificativele obţinute la examen nu se contestă.
    (15) Procesele-verbale ale şedinţelor, hotărîrile Comisiei de Licenţiere, lucrările şi actele candidaţilor se păstrează la Uniunea Avocaţilor.
    a) PRIMA ETAPĂ – LUCRAREA SCRISĂ
    (1) Lucrarea scrisă are drept scop verificarea nivelului de cunoaştere a abilităţilor practice de  expunere şi aplicare a cunoştinţelor teoretice în materie de drept,  conţine speţe din practica judiciară selectate de Comisie.
    (2) Proba va consta din analiza  în formă scrisă a trei speţe.
    (3) După repartizarea foilor, fiecare din ele se numerotează în colţul din dreapta de sus cu cifre arabe luate în cerc. Se interzice categoric folosirea altor foi sau pixuri în timpul examenului de calificare, decît a celor puse la dispoziţie de secretarul Comisiei.
    (4) Răspunsul este scris citeţ pe ambele pagini ale foii. Se admit numai abrevierile unanim recunoscute.
    (5) Înainte de a începe expunerea răspunsului, candidatul este obligat să completeze fişa de examinare. Modelul fişei de examinare se aprobă de către Comisie.
    (6) Candidaţii sînt obligaţi să scrie subiectele de la examen pe prima pagină a lucrării. Răspunsul trebuie început cu primul subiect. Răspunsul la următoarele subiecte se începe pe o foaie nouă. Timpul acordat pentru pregătirea răspunsului este de 3 ore astonomice.
    (7) După încheierea probei scrise a examenului de calificare şi predarea tuturor lucrărilor de către candidaţi,  secretarul Comisiei efectuează cifrarea lucrărilor în baza fişei de examinare. Cifrul se indică atît pe lucrare, cît şi pe fişa de examinare. Ulterior, fişele de examinare se separă de lucrări şi se păstrează la secretariat, într-un plic sigilat, cu semnătura preşedintelui Comisiei pînă la aprecierea lucrărilor de către membrii Comisiei.
    (8) Membrii Comisiei verifică şi apreciază lucrările numai după cifrarea acestora
    (9) Fiecare dintre cele trei subiecte vor fi apreciate cu note de la 1 la 10.
    (10) Fiecare dintre membrii Comisiei înscrie notele acordate lucrării în fişa de examinare primită în acest scop.
    (11) În baza notelor acordate de fiecare membru al Comisiei care a verificat lucrarea pentru fiecare subiect, se va calcula media generală obţinută de fiecare candidat.
    (12) Media generală a lucrării scrise reprezintă media notelor obţinute la cele 3 subiecte, acordate de fiecare membru al Comisiei care a verificat lucrarea.
    (13) Examenul se consideră susţinut dacă candidatul a acumulat cel puţin media 8 stabilită de Congresul Avocaţilor ca fiind media de confirmare a corespunderii criteriilor minime de calificare.
    b) ETAPA A DOUA – PROBA ORALĂ
    (1) Va fi admis la proba orală candidatul care a susţinut proba scrisă.
    (2) Etapa a doua a examenului se organizează în termen de maximum 15 zile de la data susţinerii probei scrise.
    (3) Proba are drept scop stabilirea abilităţilor de expunere şi argumentare, verificarea  nivelului de analiză, identificare, comentare, interpretare, opinie proprie a trei speţe din practica judiciară, trase la sorţi. Tragerea la sorţi se efectuează de candidat în prezenţa membrilor Comisiei.
    (4) Fiecărui candidat îi sînt acordate 60 de minute pentru pregătirea răspunsului. Răspunsul oral al candidatului va fi înregistrat audio (video). Înregistrările se vor păstra în decurs de 6 luni la Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova.
    (5) Fiecare dintre cele trei speţe va fi apreciată cu note de la 1 la 10.
    (6) Media generală a examenului oral reprezintă media notelor obţinute la cele 3 speţe, acordate de fiecare membru al Comisiei.
    (7) Examenul se consideră susţinut dacă candidatul a acumulat cel puţin media 8.
    (8) Hotărîrea finală a Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat se expediază, în decurs de 10 zile din momentul adoptării, Ministerului Justiţiei pentru eliberarea licenţei.
    (9) Candidatul care nu a promovat examenul poate fi admis repetat nu mai devreme decît peste 6 luni.
    Articolul 28. Admiterea în profesia de avocat
    (1) În baza rezultatului examenului, Comisia de Licenţiere adoptă hotărîrea de admitere a persoanei în profesia de avocat. Preşedintele Comisiei anunţă rezultatele examenului şi lista candidaţilor admişi în profesia de avocat. Secretarul Comisiei întocmeşte procesul-verbal al şedinţei Comisiei. Procesul-verbal se întocmeşte în decurs de trei zile, se semnează de preşedintele Comisiei şi se contrasemnează de secretar.
    (2) Toate cazurile de admitere în profesie cu scutire de examen, în condiţiile Legii, sînt soluţionate individual de Comisia de Licenţiere.
    (3) Hotărîrea privind admiterea în profesia de avocat se publică pe site-ul Uniunii Avocaţilor şi se comunică persoanei care a susţinut examenul de calificare în termen de 10 zile de la data susţinerii.
    (4) Prezentarea unor acte ce conţin informaţii neveridice poate servi drept temei pentru neadmitere în profesia de avocat.”