MUAC220/2012
ID intern unic:  342289
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
UNIUNEA AVOCAŢILOR
MODIFICARI Nr. 220
din  24.02.2012
ale articolului 27, capitolul III din Statutul profesiei de avocat,
aprobate prin Hotărîrea nr. 10 a Consiliului Uniunii Avocaţilor
din RM din 23 decembrie 2011
Publicat : 24.02.2012 în Monitorul Oficial Nr. 38-41     art Nr : 220
    Articolul 27. Modul de organizare a examenului de calificare
    (1) Pentru admiterea la examenul de calificare, avocatul stagiar prezintă Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat următoarele acte:
    a) cererea de admitere la examenul de calificare;
    b) declaraţia despre faptul că în perioada stagiului profesional nu a desfăşurat activităţi incompatibile cu profesia de avocat, specificate în lege;
    c) declaraţia sub jurămînt, la care se anexează chestionarul de evaluare a bunei reputaţii, elaborate de către Comisia de licenţiere;
    d) raportul de activitate;
    e) referinţa eliberată de avocatul îndrumător;
    f) legitimaţia de avocat stagiar.
    (2) Comisia examinează cererea pentru admiterea la examenul de calificare doar dacă au fost depuse toate actele prevăzute de lege.
    (3) Candidatul este admis la examenul de calificare numai în cazul în care întruneşte condiţiile prevăzute de lege şi de prezentul Statut.
    (4) Candidaţii sînt admişi la examenul de calificare în ordinea înscrierii în Registrul de înregistrare a candidaţilor. În cazul refuzului de admitere la examen, candidatul poate solicita un extras din hotărîrea Comisiei de licenţiere. Extrasul se eliberează în termen de 72 de ore din momentul solicitării.
    (5) Data şi ora examenului de calificare se stabilesc de către Comisia de licenţiere şi se comunică  prin publicare pe site-ul Uniunii Avocaţilor cu 10 zile înainte de data examenului.
    (6) Intrarea candidaţilor în sala de examinare se va face pe baza listelor aprobate de Comisie şi a buletinului de identitate al candidatului. După verificarea identităţii, fiecare candidat va păstra pe masă buletinul de identitate pînă la finalizarea examenului. Pe listă se va menţiona prezenţa fiecărui candidat.
    (7) Fără permisiunea preşedintelui Comisiei este  interzisă părăsirea sălii pe  durata desfăşurării examenului de calificare.
    (8) Pe durata desfăşurării examenului în sala de examinare au acces membrii Comisiei, secretarul Comisiei, preşedintele Uniunii Avocaţilor, membrii Consiliului Uniunii Avocaţilor împuterniciţi prin hotărîre cu dreptul de a asista şi a informa Consiliul Uniunii Avocaţilor despre desfăşurarea examenelor.
    (9) Candidatul care încalcă disciplina sau comite fraude ori tentative de fraudă se sancţionează cu eliminarea din concurs. Acest fapt se menţionează într-un proces-verbal, iar lucrarea se anulează cu menţiunea “fraudă”.
    (10) Lista temelor din disciplinele de drept  care vor sta la baza subiectelor, întrebărilor şi speţelor va fi elaborată şi selectată de către membrii Comisiei, fiind publicată pe pagina oficială de internet a Uniunii Avocaţilor.
    (11) Modificările în lista subiectelor pentru examenul de admitere pot fi operate cel tîrziu cu 30 de zile înainte de data examenului.
    (12) Examenul de calificare va consta din două etape:
    a) prima etapă – lucrarea scrisă;
    b) a  doua etapă – proba orală.
    (13) Promovarea candidaţilor pentru fiecare etapă a examenului de calificare se face în baza hotărîrilor Comisiei de licenţiere care pot fi contestate, în caz de dezacord, în faţa Comisiei de licenţiere în termen de cel tîrziu 72 de ore de la anunţarea rezultatelor. În cazul în care se constată încălcarea procedurii de examinare, Comisia de licenţiere urmează să ia măsuri pentru restabilirea drepturilor candidatului.
    (14) Calificativele obţinute la examen nu se contestă.
    (15) Procesele-verbale ale şedinţelor, hotărîrile Comisiei de licenţiere, lucrările şi actele candidaţilor se păstrează la Uniunea Avocaţilor.
a) PRIMA ETAPĂ – LUCRAREA SCRISĂ
    (1) Lucrarea scrisă are drept scop verificarea nivelului de cunoaştere a abilităţilor practice de  expunere şi aplicare a cunoştinţelor teoretice în materie de drept,  conţine speţe din practica judiciară selectate de Comisie.
    (2) Proba va consta din analiza  în formă scrisă a trei speţe.
    (3) După repartizarea foilor, fiecare din ele se numerotează în colţul din dreapta de sus cu cifre arabe luate în cerc. Se interzice categoric folosirea altor foi sau pixuri în timpul examenului de calificare, decît a celor puse la dispoziţie de secretarul Comisiei.
    (4) Răspunsul este scris citeţ pe ambele pagini ale foii. Se admit numai abrevierile unanim recunoscute.
    (5) Înainte de a începe expunerea răspunsului, candidatul este obligat să completeze fişa de examinare. Modelul fişei de examinare se aprobă de către Comisie.
    (6) Candidaţii sînt obligaţi să scrie subiectele de la examen pe prima pagină a lucrării. Răspunsul trebuie început cu primul subiect. Răspunsul la următoarele subiecte se începe pe o foaie nouă. Timpul acordat pentru pregătirea răspunsului este de 3 ore astronomice.
    (7) După încheierea probei scrise a examenului de calificare şi predarea tuturor lucrărilor de către candidaţi,  secretarul Comisiei efectuează cifrarea lucrărilor în baza fişei de examinare. Cifrul se indică atît pe lucrare, cît şi pe fişa de examinare. Ulterior, fişele de examinare se separă de lucrări şi se păstrează la secretariat, într-un plic sigilat, cu semnătura preşedintelui Comisiei pînă la aprecierea lucrărilor de către membrii Comisiei.
    (8) După cifrarea lucrărilor membrii Comisiei verifică şi apreciază lucrările cu calificativul ”admis” sau ”respins”.
    Calificativul acordat lucrării candidatului se înscrie în fişa de examinare primită în acest scop de fiece membru al Comisiei.
    (9) Examenul se consideră susţinut dacă candidatul a acumulat cel puţin 6 obţiuni ”admis”.
b) ETAPA A DOUA – PROBA ORALĂ
    (1) Va fi admis la proba orală candidatul care a susţinut proba scrisă.
    (2) Proba are drept scop stabilirea abilităţilor de expunere şi argumentare, verificarea nivelului de analiză, identificare, comentare, interpretare, opinie proprie a trei speţe din practica judiciară, trase la sorţi. Tragerea la sorţi se efectuează de candidat în prezenţa membrilor Comisiei.
    (3) Fiecărui candidat îi sînt acordate 60 de minute pentru pregătirea răspunsului. Răspunsul oral al candidatului va fi înregistrat audio (video). Înregistrările se vor păstra 6 luni la Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova.
    (4) Răspunsul candidatului va fi apreciat de membrii Comisiei cu calificativul ”admis” sau ”respins”.
    (5) Examenul se consideră susţinut dacă candidatul a acumulat cel puţin 6 obţiuni ”admis”.
    (6) Hotărîrea finală a Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat se expediază, în decurs de 10 zile din momentul adoptării, Ministerului Justiţiei pentru eliberarea licenţei.
    (7) Persoana care nu a promovat examenul de calificare poate solicita admiterea repetată la examen după expirarea a 6 luni de la data primului examen.