LPC95/2012
ID intern unic:  344077
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 95
din  03.05.2012
pentru modificarea şi completarea Legii asociaţiilor de
economii şi împrumut nr. 139-XVI din 21 iunie 2007
Publicat : 20.07.2012 în Monitorul Oficial Nr. 149-154     art Nr : 486
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea asociaţiilor de economii şi împrumut nr. 139-XVI din 21 iunie 2007 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 112–116, art. 506), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În cuprinsul legii, cuvintele „Capital instituţional” şi „capital instituţional” se substituie, respectiv, cu cuvintele „Rezervă instituţională” şi „rezervă instituţională”.
    2. La articolul  3, în  noţiunea „administrator”, cuvintele „conducător al filialei,” se substituie cu cuvintele „conducător al filialei sau reprezentanţei”.
    3. La articolul 7 alineatul (1), după punctul 3) se introduce punctul 31) cu următorul cuprins:
    „31) acordarea serviciilor de intermediere în asigurări în calitate de agent bancassurance;”.
    4. La articolul 8 alineatul (3), după cuvîntul „corespunzătoare” se introduc cuvintele „semnate de părţi,”.
    5. La articolul  9 alineatul (1), litera d) se completează în final cu cuvintele   „ , cu excepţia persoanelor fizice”.
    6. La articolul 10, litera e) va avea următorul cuprins:
    „e) să accepte depuneri de economii pentru  rambursarea datoriilor asociaţiei, inclusiv a creditelor şi împrumuturilor primite de aceasta.”
    7. Articolul 12:
    alineatul (1) se completează în final cu textul: „Directorul executiv şi contabilul-şef urmează să fie atestaţi de către autoritatea de supraveghere, cu eliberarea certificatului de calificare.”
    la alineatul (2), după cuvîntul „filialei” se introduc cuvintele „şi/sau al reprezentanţei”, iar în final se completează cu textul: „Administratorii încep să îşi exercite atribuţiile în cazul cînd se conformează cerinţelor prevăzute la alin.(1). Administratorii asociaţiei care deţine licenţa de categoria B sau C încep să îşi exercite atribuţiile numai după confirmarea lor în funcţie de către autoritatea de supraveghere în conformitate cu procedura stabilită prin actele sale normative. Confirmarea administratorilor menţionaţi în funcţiile respective de către autoritatea de supraveghere se va efectua în termen de 30 de zile calendaristice.”
    la alineatul (3):
    litera a) se completează în final cu textul „ , cu excepţia funcţiei de membru al comitetului de creditare”;
    litera c) se abrogă.
    8. Articolul 16:
    la alineatul (2), cuvintele „filiale şi poate deschide” se substituie cu cuvintele „numai filiale şi”;
    articolul se completează cu alineatele (3)–(5) cu următorul cuprins:
    „(3) Filiala şi reprezentanţa desfăşoară activitate în baza regulamentelor aferente aprobate de consiliul asociaţiei.
    (4) Filiala are dreptul să presteze orice servicii permise de licenţa deţinută.
    (5) Reprezentanţa are dreptul să efectueze exclusiv următoarele activităţi:
    a) reprezentarea şi apărarea intereselor asociaţiei, inclusiv promovarea serviciilor acesteia;
    b) acumularea cererilor de primire în calitate de membru al asociaţiei şi a cererilor de împrumut de la membri şi transmiterea acestora la sediul central sau, după caz, al filialei.”
    9. La articolul 18 alineatul (2), prima propoziţie se completează în final cu textul „sau în orice filială/reprezentanţă a ei”.
    10. Articolul 21 se completează cu alineatul (3) cu următorul cuprins:
    „(3) Diferenţierea mărimii cotei de membru în funcţie de serviciile acordate membrilor, precum şi a mărimii cotei membrilor persoane fizice şi membrilor persoane juridice, se interzice.”
    11. La articolul 25 alineatul (2), după cuvintele „persoane fizice” se introduc cuvintele „şi juridice”.
    12. La articolul 26 alineatul (1), litera j) se completează în final cu cuvintele  „ ,  precum şi a preşedintelui consiliului asociaţiei”.
    13. La articolul 28, alineatul (1) se completează în final cu textul: „Pe toată durata desfăşurării activităţii lor, asociaţiile sînt obligate să respecte cerinţele stabilite pentru obţinerea licenţei.”
    14. Articolul 29:
    denumirea articolului se completează în final cu cuvintele „şi condiţiile de licenţiere”;
    la alineatul (1), textul „3 categorii ale licenţei de activitate, acordate de autoritatea de supraveghere: A, B şi C” se substituie cu textul: „următoarele categorii ale licenţei de activitate: A, B, C şi licenţa asociaţiei centrale, acordate de autoritatea de supraveghere. Particularităţile de constituire, licenţiere şi activitate a asociaţiei centrale sînt stabilite în capitolul XI.”
    la alineatul (3), prima propoziţie va avea următorul cuprins: „Licenţa de categoria B poate fi acordată asociaţiei care a deţinut în decurs de cel puţin un an licenţă de categoria A, valoarea totală a activelor ei fiind de cel puţin 1 500 000 lei, ai cărei membri sînt persoane fizice şi juridice  în număr minim de 200 şi al cărei scop este prestarea către membrii săi a serviciilor specificate la art. 7 alin. (1) pct. 1), pct. 2) lit. a) şi pct. 3)–5).”
    la alineatul (4), prima propoziţie va avea următorul cuprins: „Licenţa de categoria C poate fi acordată asociaţiei care a deţinut în decurs de cel puţin un an licenţă de categoria B, valoarea totală a activelor ei fiind de cel puţin 20 000 000 lei, ai cărei membri sînt persoane fizice şi juridice în număr minim de 2000 şi al cărei scop este prestarea către membrii săi a serviciilor specificate la art. 7 alin. (1).”
    la alineatul (5), după cuvintele „de acelaşi nivel,” se introduc cuvintele „sau de nivel inferior, după caz,”;
    articolul se completează cu alineatul (7) cu următorul cuprins:
    „(7) Licenţa de categoria B sau C poate fi acordată asociaţiilor care vor întruni următoarele cerinţe minime faţă de încăperi şi faţă de dotarea tehnică:
    a) sediul – încăpere cu suprafaţa operaţională de cel puţin 20 de metri pătraţi, amplasată în spaţii cu destinaţie nelocativă;
    b) necesarul de dotare tehnică: legătură telefonică; safeu; computer cu conectare la reţeaua internet; software pentru ţinerea evidenţei contabile, adaptat necesităţilor asociaţiilor, cu posibilităţi de întocmire a rapoartelor financiare şi specializate, de generalizare (consolidare) a informaţiei financiare şi de analiză a acesteia.”
    15. Articolul 30:
    în denumirea  articolului şi în alineatul (1), textul „Cererea de eliberare sau de reperfectare a licenţei” se substituie cu textul  „Declaraţia de eliberare  sau cererea de reperfectare a licenţei”;
    la alineatul (2):
    în partea introductivă, cuvîntul „cererea” se substituie cu cuvîntul „declaraţia”;
    alineatul se completează cu litera c) cu următorul cuprins:
    „c) documentele ce confirmă corespunderea asociaţiei prevederilor art. 29 alin. (7) lit. b)  – pentru asociaţia care solicită eliberarea licenţei de categoria B sau C.”
    la alineatul (4) partea introductivă, cuvîntul „business-planul” se substituie cu cuvintele „declaraţia de eliberare sau cererea de reperfectare a licenţei”;
    alineatul (5) va avea următorul cuprins:
    „(5) Autoritatea de supraveghere adoptă decizia privind eliberarea/ reperfectarea licenţei în termen de 15 zile lucrătoare de la data de primire a declaraţiei/cererii corespunzătoare.”
    16. Din titlul capitolului VI, cuvîntul „CAPITALUL,” se exclude.
    17. La articolul 33 alineatul (1), după cuvintele „se constituie din” se introduc cuvintele „cotele de membru,”.
    18. Articolul  36 alineatul (2):
    la litera b), cuvintele „ , regulamentelor filialelor şi reprezentanţelor” se exclud;
    la litera c), cuvintele „preşedintelui şi” se exclud.
    19. La articolul 37 alineatul (5), după cuvîntul „zile” se introduce cuvîntul „lucrătoare”.
    20. Articolul 38:
    la alineatul (1), cifra „2/3” se substituie cu cifra „1/2”;
    la alineatul (3), cifra „1/2” se substituie cu cifra „1/4”;
    după alineatul (3) se introduce alineatul (31) cu următorul cuprins:
    „(31) În caz de imposibilitate de asigurare a adunării generale deliberative conform prevederilor alin. (1)–(3), adunarea generală a asociaţiei poate fi considerată deliberativă dacă sînt înregistraţi cel puţin 1/8 din numărul total de membri sau cel puţin 30 de membri ori un alt număr mai mare  de membri, prevăzut de statutul asociaţiei, cu condiţia că asociaţia a transmis personal sau prin poştă, contra semnătura personală a fiecărui membru, pe adresa indicată în registrul membrilor şi în termen de cel puţin 15 zile calendaristice înainte de convocarea adunării generale, următoarele documente:
    a) înştiinţarea privind convocarea adunării generale în care sînt indicate  data, ora şi locul de desfăşurare a acesteia;
    b) ordinea de zi a adunării generale;
    c) în cazul convocării adunării generale ordinare anuale – rapoartele prevăzute la art. 36 alin. (2) lit. g);
    d) în cazul convocării adunării generale extraordinare – informaţia privind motivele convocării acesteia.”
    21. La articolul 40, alineatul (2) se completează cu literele l)–n) cu următorul cuprins:
    „l) subrogarea membrilor retraşi ai consiliului asociaţiei cu membri din rîndul celor supleanţi;
    m) aprobarea regulamentelor filialelor şi reprezentanţelor, precum şi desemnarea şi revocarea conducătorilor acestora;
    n) aprobarea business-planului asociaţiei.”
    22. La articolul 41, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    „(2) Membrii consiliului asociaţiei se aleg de adunarea generală a membrilor asociaţiei pe termenul prevăzut în statut, dar nu mai mare de 4 ani. Membrii consiliului pot fi realeşi de un număr nelimitat de ori. Preşedintele consiliului se alege şi se revocă de adunarea generală a membrilor asociaţiei sau de consiliul acesteia  în modul stabilit de statut.”
    23. La articolul 42 alineatul (6), în partea introductivă, după cuvîntul „zile” se introduce cuvîntul „lucrătoare”.
    24. La articolul 43, alineatul (2) se completează în final cu textul: „Comisia de cenzori alege din rîndul membrilor săi preşedintele comisiei de cenzori şi subrogă membrii retraşi cu membri supleanţi.”
    25. La articolul  46, alineatul (3) se completează în final cu textul „ , determină modul de atestare a directorului executiv şi contabilului-şef, precum şi recomandă politici operaţionale privind activitatea asociaţiei”.
    26. Articolul 48:
    alineatul (2):
    la litera b), cuvîntul „cerere” se substituie cu cuvîntul „declaraţie”;
    alineatul se completează cu litera c) cu următorul cuprins:
    „c) în decurs de 2 ani de la data înregistrării de stat sau a obţinerii ultimei licenţe de activitate, asociaţia nu a prezentat autorităţii de supraveghere rapoarte financiare sau specializate şi/sau nu a efectuat operaţii pe nici un cont bancar.”
    la alineatul (3), după cuvîntul „zile” se introduce cuvîntul „lucrătoare”;
    articolul se completează cu alineatele (6)–(12) cu următorul cuprins:
    „(6) În cazul constatării cel puţin a unuia din cazurile prevăzute la alin. (2) şi dacă asociaţia nu are datorii la bugetul public naţional, autoritatea de supraveghere poate solicita organului înregistrării de stat iniţierea din oficiu a procedurii de radiere a asociaţiei din Registrul de stat al persoanelor juridice. După confirmarea faptului că asociaţia nu este fondator al unei alte persoane juridice şi nu are filiale şi reprezentanţe, organul înregistrării de stat va aproba decizia privind iniţierea procedurii de radiere a asociaţiei din Registrul de stat al persoanelor juridice şi va informa autoritatea de supraveghere în termen de 7 zile lucrătoare de la data adoptării deciziei respective.
    (7) În termen de 15 zile lucrătoare de la data recepţionării deciziei de iniţiere a procedurii de radiere a asociaţiei din Registrul de stat al persoanelor juridice, autoritatea de supraveghere va publica pe site-ul său oficial şi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în două ediţii consecutive, un aviz cu privire la iniţierea procedurii de radiere a asociaţiei din Registrul de stat al persoanelor juridice. Avizul va conţine şi date cu privire la modalitatea şi termenele de înaintare a creanţelor de către creditori asociaţiei ce urmează a fi radiată, inclusiv de către depunătorii de economii sau de alte persoane interesate, precum şi adresa la care acestea pot fi depuse.
    (8) Creanţele pot fi înaintate nu mai tîrziu de 6 luni de la data ultimei publicări a avizului în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    (9) În termen de 15 zile lucrătoare de la expirarea termenului de înaintare a creanţelor, în cazul lipsei pretenţiilor din partea creditorilor, inclusiv a depunătorilor de economii sau a altor persoane interesate, autoritatea de supraveghere informează despre acest fapt organul înregistrării de stat, care, în termen de 3 zile lucrătoare, adoptă din oficiu decizia de radiere a asociaţiei din Registrul de stat al persoanelor juridice şi o radiază. În cazul prezenţei pretenţiilor din partea creditorilor, inclusiv a depunătorilor de economii sau din partea altor persoane interesate, lichidarea şi radierea asociaţiei din Registrul de stat al persoanelor juridice se efectuează în conformitate cu condiţiile generale prevăzute de legislaţia civilă, autoritatea de supraveghere informînd despre acest fapt organul înregistrării de stat care nu va avea dreptul să decidă din oficiu radierea asociaţiei din Registrul de stat al persoanelor juridice.
    (10) La solicitarea autorităţii de supraveghere, organele Serviciului Fiscal de Stat vor prezenta informaţii privind lipsa restanţelor asociaţiei faţă de bugetul public naţional.
    (11) Organele afacerilor interne vor asigura, la solicitarea autorităţii de supraveghere, ridicarea şi distrugerea ştampilei asociaţiei în privinţa căreia a fost iniţiată procedura de radiere din Registrul de stat al persoanelor juridice.
    (12) Activităţile întreprinse în conformitate cu prevederile alin. (6)–(11) sînt scutite de orice taxe şi plăţi aferente.”
    27. La articolul 49, alineatul (2) se completează cu litera i) cu următorul cuprins:
    „i) să se reorganizeze prin fuziune sau dezmembrare.”
    28. La articolul 55 alineatul (4), după propoziţia a doua se introduce textul: „Directorul executiv al asociaţiei poate fi membru al consiliului asociaţiei centrale în cazul cînd este membru al asociaţiei pe care o gestionează.”
    Art. II. – (1) Asociaţiile de economii şi împrumut sînt obligate să se conformeze condiţiilor de licenţiere, precum şi să aducă statutele şi regulamentele lor interne în concordanţă cu modificările efectuate prin prezenta lege în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a acesteia.
    (2) Asociaţiile de economii şi împrumut sînt scutite de achitarea taxei pentru înregistrarea modificărilor la statutele lor, impuse de prezenta lege.

    PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI                            Marian  LUPU

    Nr. 95. Chişinău, 3 mai 2012