HBNA141/2012
ID intern unic:  344606
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
BANCA NAŢIONALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 141
din  21.06.2012
cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului
cu privire la transferul de credit
Publicat : 24.08.2012 în Monitorul Oficial Nr. 177-180     art Nr : 1082     Data intrarii in vigoare : 01.01.2013

ÎNREGISTRAT:
Ministrul justiţiei
al Republicii Moldova
_________Oleg EFRIM
Nr. 887 din 17.08.2012



    În temeiul art. 5 lit. f), art. 11 şi art. 52 din Legea nr.548-XIII din 21 iulie 1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr.56-57, art.624), cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei
HOTĂRĂŞTE:
    1. Regulamentul cu privire la transferul de credit, aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.373 din 15 decembrie 2005 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.176-181, art.643), cu modificările şi completările ulterioare, înregistrat la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova cu nr.760 din 4 iunie 2010, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1) La subpunctul 1.3, după noţiunea „Banca beneficiară” se completează cu noţiunile:
    „Codul BBAN (Basic Bank Account Number) – şir de caractere care identifică în mod unic la nivel naţional contul unui client deschis la o bancă.
    Codul IBAN (International Bank Account Number) – şir de caractere care identifică în mod unic la nivel internaţional contul unui client deschis la o bancă.”;
    2) La subpunctul 3.2, cuvintele „transferului de credit în valută străină” se substituie cu cuvintele „transferului de credit naţional şi internaţional în valută străină”;
    3) La subpunctul 3.6, după cuvîntul „transferului” se completează cu cuvintele „naţional şi internaţional”;
    4) La subpunctul 3.91, alineatul doi, în propoziţia a doua după cuvîntul „credit” se completează cu cuvintele „naţional şi internaţional”;
    5) La subpunctul 4.4, litera c), după cuvîntul „transferului” se completează cu cuvintele „naţional şi internaţional”;
    6) La subpunctul 4.41, punctul 2), după cuvîntul „bancar” se completează cu textul „ , iar în cazul transferului de credit internaţional în valută străină – codul IBAN al plătitorului”;
    7) La subpunctul 4.9, cuvintele „descrierea etapelor aferente acestor procese” se substituie cu textul „etapele aferente acestor procese descrise în mod separat atît pentru ordinele de plată recepţionate pe suport hîrtie, cît şi prin intermediul sistemelor de deservire bancară la distanţă”;
    8) După subpunctul 4.10 se completează cu subpunctele 4.11, 4.12 şi 4.13 cu următorul cuprins:
    „4.11. Banca raportează efectuarea şi/sau recepţionarea fiecărui transfer internaţional, asigurînd furnizarea copiilor mesajelor de plată către Banca Naţională, prin intermediul serviciului SWIFT FINInform, administrat de Banca Naţională.
    4.12. Pentru transmiterea copiilor mesajelor aferente transferurilor internaţionale, banca efectuează plata conform tarifelor stabilite de SWIFT.
    4.13. Raportarea către Banca Naţională a transferurilor internaţionale efectuate şi/sau recepţionate cu utilizarea modalităţilor alternative reţelei SWIFT de transmitere a mesajelor de plată (fax, telex etc.) urmează a fi realizată cel tîrziu în ziua lucrătoare următoare efectuării şi/sau recepţionării transferului, cu explicarea cauzelor de utilizare a modalităţilor alternative reţelei SWIFT.
    Banca va înregistra într-un registru special de evidenţă toate cazurile de apariţie a problemelor tehnice ale reţelei SWIFT şi de utilizare a altor modalităţi alternative de comunicare.”;
    9) După subpunctul 7.3 se completează cu capitolul IV cu următorul cuprins;
„CAPITOLUL IV. Particularităţile utilizării codurilor IBAN
    8. Generarea codurilor IBAN
    8.1. Băncile sînt obligate să genereze/utilizeze coduri IBAN pentru conturile clienţilor acestora la efectuarea/recepţionarea transferurilor de credit internaţionale în valută străină. Banca poate să genereze şi să utilizeze coduri IBAN în nume şi pe cont propriu la efectuarea/recepţionarea transferurilor de credit internaţionale în valută străină.
    8.2. Băncile sînt responsabile de generarea corectă a codurilor IBAN corespunzătoare conturilor clienţilor săi şi pentru comunicarea acestora către clienţi în mod gratuit.
    9. Modalitatea de structurare şi verificare a codurilor IBAN
    9.1. Codurile IBAN, atribuite în Republica Moldova de către bănci, conturilor clienţilor lor, reprezintă un şir din 24 de caractere alfanumerice care au următoarea semnificaţie:
    a) primele două caractere (alfabetice) – reprezintă codul ţării conform ISO 3166 („MD” pentru Republica Moldova);
    b) următoarele două caractere (numerice) – reprezintă codul de control (calculat conform standardului internaţional MOD 97- 10, ISO-7064);
    c) următoarele două caractere (alfanumerice) – reprezintă identificatorul băncii, atribuit de către Banca Naţională a Moldovei conform prevederilor pct. 9.2;
    d) următoarele optsprezece caractere (alfanumerice) – reprezintă identificatorul clientului deservit de bancă (codul BBAN), care conţine contul clientului deschis în bancă şi, la necesitate, alte elemente necesare identificării clientului (codul valutei, codul filialei etc.). În cazul în care identificatorul clientului are o lungime mai mică de optsprezece, caracterele lipsă se substituie cu zerouri, care se amplasează în faţa acestuia. În cazul în care contul clientului deschis în bancă conţine un număr de caractere ce depăşeşte optsprezece, banca, la generarea codului IBAN al clientului, poate exclude/înlocui unele elemente ale contului clientului, cu excepţia contului sintetic în baza căruia a fost deschis contul clientului în evidenţa contabilă. Prevederea respectivă va fi aplicabilă pînă la etapa de implementare a codului IBAN în cadrul transferurilor naţionale, cînd contul clientului deservit de bancă nu va putea fi mai mare de optsprezece caractere.
    9.2. Identificatorul băncii este format din primele două simboluri din codul BIC (codul de identificare atribuit băncii de către societatea SWIFT) al acesteia. În cazul în care primele două simboluri din codul BIC sînt identice la două sau mai multe bănci, identificatorul este format din prima şi a treia literă a codului BIC.
    9.3. Caracterele utilizate în structura codurilor IBAN pot fi numai litere majuscule ale alfabetului latin (de la A la Z) şi cifre arabe (de la 0 la 9).
    9.4. La atribuirea codurilor IBAN conturilor clienţilor lor, băncile utilizează lista identificatoarelor băncilor plasată pe pagina-web oficială a Băncii Naţionale a Moldovei.
    9.5. Codul IBAN reprezentat în format electronic nu va conţine caractere de separare sau spaţii. În documentele de plată prezentate pe suport de hîrtie, codul IBAN poate fi redat în grupe a cîte patru caractere, fiecare din grupe fiind separate printr-un spaţiu.
    9.6. Băncile sînt obligate să verifice corectitudinea codurilor IBAN indicate în ordinele de plată aferente transferurilor de credit internaţionale în valută străină efectuate/recepţionate înaintea executării acestora.
    9.7. La efectuarea transferului de credit internaţional în valută străină pe adresa beneficiarului care nu dispune de cod IBAN, banca plătitoare verifică corectitudinea indicării codului IBAN al plătitorului în ordinul de plată. În cazul în care în urma verificării s-a constatat că codul IBAN al plătitorului este incorect, banca restituie ordinul de plată respectiv cu informarea plătitorului, indicînd motivul refuzului.
    9.8. La efectuarea transferului de credit internaţional în valută străină pe adresa beneficiarului care dispune de cod IBAN, banca plătitoare verifică corectitudinea indicării codului IBAN al plătitorului şi al beneficiarului. În cazul în care, în urma verificării, s-a constatat că cel puţin unul din codurile IBAN este incorect, banca restituie ordinul de plată respectiv cu informarea plătitorului, indicînd motivul refuzului.
    9.9. La recepţionarea transferului de credit internaţional în valută străină, banca verifică corectitudinea indicării codului IBAN al beneficiarului. În cazul în care, în urma verificărilor, sînt depistate unele erori nesemnificative ale codului IBAN şi se constată că acesta aparţine beneficiarului transferului, nefiind necesară efectuarea cărorva investigaţii suplimentare, banca execută transferul de credit internaţional în valută străină, cel tîrziu în ziua următoare recepţionării acestuia.
    În cazul în care, în urma verificărilor, se constată că codul IBAN al beneficiarului este incorect şi este necesară obţinerea informaţiilor suplimentare aferente acestui transfer, banca efectuează o investigaţie conform procedurilor sale interne, în cel mult 5 zile lucrătoare şi în cazul în care se constată că codul IBAN aparţine beneficiarului transferului, banca înregistrează mijloacele băneşti în contul acestuia, cel tîrziu în ziua lucrătoare următoare perioadei de efectuare a investigaţiei. În cazul în care, urmare a investigaţiei efectuate, se constată că codul IBAN nu aparţine beneficiarului transferului, banca restituie ordinul de plată, cel tîrziu în ziua lucrătoare următoare perioadei de efectuare a investigaţiei.
    Banca este obligată să întreprindă toate măsurile rezonabile în vederea neadmiterii tergiversării procesului de investigare efectuat, pentru executarea sau restituirea în termene cît mai scurte, a ordinului de plată aferent transferului de credit internaţional în valută străină.
    9.10. Pentru calcularea codului de control inclus în codul IBAN, băncile aplică procedura descrisă în Anexa 6.
    9.11. Banca este obligată să valideze codurile IBAN menţionate în ordinele de plată, utilizînd metoda de validare prezentată în Anexa 6.”;
    10) Anexa 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    anexa nr.3

    11) La Anexa 5:
    a) În titlul anexei, după cuvîntul „credit” se completează cu cuvintele „naţional şi internaţional”;
    b) La punctul 7, după cuvîntul „plătitorului” se completează cu cuvintele „ , iar în cazul transferului de credit internaţional în valută străină - codul IBAN şi adresa plătitorului”;
    c) La punctul 14, la sfîrşit se completează cu textul „În cazul transferului de credit internaţional în valută străină pe adresa beneficiarului ce dispune de cod IBAN se indică - codul IBAN, oraşul şi ţara acestuia, iar în cazul în care beneficiarul este o persoană fizică se indică şi adresa acestuia.”;
    12) După Anexa 5 se completează cu Anexa 6 cu următorul cuprins:
„Anexa 6
Metoda de calculare a codului de control
şi verificare a codului IBAN

    1. Metoda de calculare a codului de control
    Pentru a demonstra metoda de calculare a codului de control se va utiliza exemplul codului IBAN „MDxxAA123456789012345678” şi algoritmul MOD 97-10.
    Pas preliminar: Se creează codul IBAN compus din codul ţării – „MD”, urmat de caracterele de verificare „xx”, ce se înlocuiesc cu „00”, identificatorul băncii „AA” şi codul BBAN, format din 18 caractere.
    Rezultat: MD00AA123456789012345678
    Pasul 1. Se transferă primele 4 caractere (codul ţării şi caracterele „00”) la dreapta codului IBAN.
    Rezultat: AA123456789012345678MD00
    Pasul 2. Se face conversia literelor în numere, conform tabelei de conversie:
A=10
G=16
M=22
S=28
Y=34
B=11
H=17
N=23
T=29
Z=35
C=12
I=18
O=24
U=30
 
D=13
J=19
P=25
V=31
 
E=14
K=20
Q=26
W=32
 
F=15
L=21
R=27
X=33
 

    Rezultat: 1010123456789012345678221300
    Pasul 3. Se împarte rezultatul obţinut la 97 şi se calculează cîtul.
    Rezultat: Cîtul împărţirii numărului 1010123456789012345678221300 la 97 este 10413643884422807687404343.
    Pasul 4. Cîtul împărţirii de la pasul 3 se înmulţeşte cu 97.
    Rezultat: 10413643884422807687404343 * 97 = 1010123456789012345678221271.
    Pasul 5: Din numărul obţinut la pasul 2 se scade rezultatul obţinut la pasul 4.
    Rezultat: 1010123456789012345678221300 – 1010123456789012345678221271 = 29.
    Pasul 6: Rezultatul scăderii de la pasul 5 se scade din numărul 98.
    Rezultat: 98 – 29 = 69
    Rezultatul obţinut în ultima operaţie reprezintă codul de control al codului IBAN artificial MDxxAA123456789012345678. Dacă rezultatul obţinut reprezintă o singură cifră, în faţa acesteia se pune „0”.
    Astfel codul IBAN în cazul dat va fi: MD69AA123456789012345678.
2. Metoda de validare a codului IBAN
    Pentru a demonstra metoda de validare a codului de control se va utiliza exemplul codului IBAN „MD69AA123456789012345678” şi algoritmul MOD 97-10.
    Pas preliminar: Dacă codul IBAN este prezentat pe suport hîrtie, se converteşte formatul acestuia în format electronic prin ştergerea spaţiilor de separare.
    Exemplu: MD69 AA12 3456 7890 1234 5678 devine MD69AA123456789012345678.
    Pasul 1: Se transferă primele patru caractere (codul ţării şi caracterele de verificare) la dreapta codului IBAN.
    Rezultat: AA123456789012345678MD69.
    Pasul 2: Se face conversia literelor în numere, conform tabelei de conversie de mai sus.
    Rezultat: 1010123456789012345678221369.
    Pasul 3. Se împarte rezultatul obţinut la 97 şi se calculează cîtul.
    Rezultat: Cîtul împărţirii numărului 1010123456789012345678221369 la 97 este 10413643884422807687404344.
    Pasul 4: Cîtul împărţirii de la pasul 3 se înmulţeşte cu 97.
    Rezultat:10413643884422807687404344 * 97 = 1010123456789012345678221368.
    Pasul 5: Din numărul obţinut la pasul 2 se scade rezultatul obţinut la pasul 4.
    Rezultat:1010123456789012345678221369 – 1010123456789012345678221368 = 1. Dacă rezultatul validării este „1”, caracterul de verificare „69” se consideră validat şi codul IBAN poate fi acceptat.”.
    2. Prezenta hotărîre se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2013.

    PREŞEDINTELE
    CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
    AL BĂNCII NAŢIONALE A MOLDOVEI
                            Dorin DRĂGUŢANU


    Nr. 141. Chişinău, 21 iunie 2012.