*HCNPF18/10/2010 Versiunea originala
ID intern unic:  345045
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE
HOTĂRÎRE Nr. 18/10
din  14.05.2010
cu privire la aprobarea Instrucţiunii cu privire la conţinutul,
modul de întocmire, prezentare şi publicare a raportului anual
asupra valorilor mobiliare al societăţii pe acţiuni
Publicat : 20.08.2010 în Monitorul Oficial Nr. 150-152     art Nr : 539     Data intrarii in vigoare : 20.08.2010
    Întru executarea prevederilor Legii nr.199-XIV din 18.11.1998 “Cu privire la piaţa valorilor mobiliare“ (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr. 37-39, art.100), modificată prin Legea nr.249-XVI din 22.11.2007 “Pentru modificarea şi completarea Legii nr.199-XIV din 18.11.1998 “Cu privire la piaţa valorilor mobiliare“ , în temeiul art. 1 alin. (1), art. 3,  art. 4, art.8 lit. b) şi lit. i), art.20 alin. (1), art. 21 alin. (1), art. 22 alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr.192-XIV din 12.11.1998 “Privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare“ (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 117-126 BIS),
COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE
HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Instrucţiunea cu privire la conţinutul, modul de întocmire, prezentare şi publicare a raportului anual asupra valorilor mobiliare al societăţii pe acţiuni.
    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare din data publicării.

    VICEPREŞEDINTELE COMISIEI
    NAŢIONALE A PIEŢEI FINANCIARE                                               Aurica DOINA

    Nr. 18/10. Chişinău, 14 mai 2010.


    Aprobat                                                                     Aprobat
    prin Ordinul  ministrului finanţelor                                 prin Hotărîrea Comisiei Naţionale
    al Republicii Moldova                                                  a Pieţei Financiare
    Ministru________ Veaceslav Negruţa                         nr.  18/10  din  14 mai 2010
    nr. 81  din  18 iunie  2010

INSTRUCŢIUNE
cu privire la conţinutul, modul de întocmire, prezentare
 şi publicare a raportului anual asupra valorilor
 mobiliare al societăţii pe acţiuni


CAPITOLUL I
DISPOZIŢII GENERALE
    1. Instrucţiunea cu privire la conţinutul, modul de întocmire, prezentare şi publicare a raportului anual asupra valorilor mobiliare al societăţii pe acţiuni (în continuare - Instrucţiune) este elaborată în conformitate cu Legea nr.192-XIV din 12.11.1998 “Privind  Comisia Naţională a Pieţei Financiare”, Legea nr.199-XIV din 18.11.1998 „Cu privire la piaţa valorilor mobiliare”, Legea nr.1134-XIII din 02.04.1997 „Privind societăţile pe acţiuni” şi Legea contabilităţii nr.113-XVI din 27.04.2007.
    2. Instrucţiunea reglementează conţinutul şi modul de dezvăluire a informaţiei de către societatea pe acţiuni (emitentul) care la finele perioadei de gestiune corespunde unuia din criteriile prevăzute la art. 2 alin.(2) din Legea privind societăţile pe acţiuni.
    3. Conform prevederilor art.54 din Legea cu privire la piaţa valorilor mobiliare, darea de seamă anuală asupra valorilor mobiliare, în continuare - raportul anual, trebuie să conţină următoarele date:
    - lista insiderilor emitentului, informaţia despre circulaţia valorilor mobiliare ale emitentului care aparţin acestora;
    - lista persoanelor care intră în componenţa organelor de conducere ale emitentului şi mărimea cotelor lor de participare în capitalul social al emitentului;
    - lista persoanelor afiliate emitentului;
    - lista acţionarilor care deţin cel puţin 5% din numărul total de acţiuni cu drept de vot plasate de emitent;
    - lista persoanelor juridice în al căror capital social emitentul deţine cel puţin 25%;
    - lista filialelor şi reprezentanţelor emitentului;
    - informaţie despre reorganizarea emitentului şi a persoanelor afiliate acestuia;
    b) despre activitatea financiar-economică a emitentului:
    - bilanţul contabil, informaţie despre profit şi despre pierderi;
    - informaţie despre capitalul social;
    - informaţie despre obligaţiile financiare neonorate;
    c) despre valorile mobiliare ale emitentului:
    - numărul de valori mobiliare emise, clasele acestora;
    - numărul de valori mobiliare răscumpărate sau achiziţionate;
    - specificarea dividendelor şi dobînzilor aferente valorilor mobiliare.
CAPITOLUL  II
CONŢINUTUL RAPORTULUI ANUAL
    4. Dezvăluirea informaţiei menţionate în pct.3 se efectuează prin completarea de către emitent a formularelor enumerate în pct.5 şi prin prezentarea documentelor nominalizate în pct.6. 
    5. Formularele raportului anual, conform cărora se dezvăluie informaţia emitentului asupra valorilor mobiliare, includ:
    a)  Foaia de titlu a raportului anual al societăţii pe acţiuni - anexa nr.1;
    b) Formularul EM-1 “Informaţia privind insiderii şi persoanele afiliate emitentului, circulaţia valorilor mobiliare ale emitentului care aparţin acestora” - anexa nr.2;
    c)  Formularul EM-2 “Lista acţionarilor care deţin cel puţin 5 % din numărul total de acţiuni cu drept de vot plasate ale emitentului”- anexa nr.3;
    d)  Formularul EM-3 “Informaţia privind valorile mobiliare emise, răscumpărate, achiziţionate ale emitentului” - anexa nr.4;
    e)  Formularul EM-4 “Informaţia privind dividendele şi dobînzile aferente valorilor mobiliare” - anexa nr.5;
    f)  Formularul EM-5 “Informaţia privind reorganizarea emitentului şi a persoanelor afiliate acestuia” - anexa nr.6;
    h) Formularul EM-6 “Informaţia privind evenimentele şi acţiunile ce afectează activitatea financiar-economică a emitentului” - anexa nr.7.
    6. La formularele menţionate în pct. 5 se anexează:
    a) copia Raportului financiar anual în componenţa menţionată la art.29 alin.(4) din Legea contabilităţii  (prezentat Biroului Naţional de Statistică), autentificat prin semnătura persoanei responsabile şi ştampila umedă a societăţii;
    b) raportul auditorului, în original sau în copie autentificată prin semnătura persoanei responsabile şi ştampila umedă a societăţii;
    7. Pentru completarea formularelor EM-1, EM-2, EM-3 emitentul va solicita de la registratorul independent, care asigură ţinerea registrului deţinătorilor de valori mobiliare, informaţia privind:
    - lista acţionarilor care deţin pe parcursul perioadei de gestiune cel puţin 5 %  din numărul total de acţiuni cu drept de vot plasate de emitent;
    - informaţia privind circulaţia pe parcursul perioadei de gestiune a valorilor mobiliare ale emitentului care aparţin insiderilor şi persoanelor afiliate emitentului;
    - informaţia privind valorile mobiliare achiziţionate, răscumpărate pe parcursul perioadei de gestiune şi cumulativ la finele perioadei de gestiune.
    8. Societatea pe acţiuni, valorile mobiliare ale căreia sînt incluse în listingul bursei de valori, este obligată să prezinte informaţia specificată în art.54 alin. (1) din Legea cu privire la piaţa valorilor mobiliare în formă electronică către orice bursă de valori, la care valorile sale mobiliare sînt cotate. Bursa de Valori a Moldovei va plasa această informaţie pe pagina sa web.
     9. Societatea pe acţiuni, care la ultima zi a perioadei de gestiune s-a aflăt în proces de insolvabilitate sau dizolvare, este scutită de dezvăluirea informaţiei pe piaţa valorilor mobiliare.
CAPITOLUL III
MODUL DE ÎNTOCMIRE A RAPORTULUI ANUAL
    10. Raportul anual se întocmeşte în 2 exemplare originale (unul destinat emitentului) în limba de stat.
    11. Modul de completare a formularelor menţionate în pct.5 este expus în compartimentele I şi  II ale  „Ghidului  cu privire la modul de întocmire şi publicare a raportului anual al societăţii pe acţiuni ” - anexa nr.9 la Instrucţiune.
    12. Formularele raportului anual conţin informaţii generalizatoare privind activitatea emitentului pe parcursul anului de gestiune. În formulare se completează toţi indicatorii prevăzuţi. În cazul lipsei de informaţie (indicatorul nu are valoare), la rubrica corespunzătoare a formularului se indică cratima (-).
    13. În componenţa raportului anual se includ indicatorii tuturor subdiviziunilor structurale ale emitentului, inclusiv ai filialelor şi reprezentanţelor.
    14. Nu se permit rectificări (corectări) sau radieri în formularele raportului anual. În cazul completării necorespunzătoare, se prezintă un alt formular corectat.
    15. Raportul anual se broşurează şi se numerotează, pe foaia de titlu făcîndu-se menţiuni privind formularele şi numărul total de pagini incluse.
    16. Raportul anual se semnează de către conducătorul (administratorul) şi contabilul-şef al emitentului şi se aplică ştampila umedă a acestuia. Pe formularele raportului anual, completate conform informaţiei prezentate de registrator, se aplică şi ştampila registratorului, însoţită de semnătura administratorului acestuia.
    17. Persoanele cu funcţii de răspundere ale emitentului poartă răspundere pentru neprezentarea sau prezentarea cu întîrziere a raportului anual la C.N.P.F., nerespectarea formelor  raportului anual şi a termenelor de publicare a acestora în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.
    18. Persoanele cu funcţii de răspundere ale emitentului şi registratorului, care au semnat raportul anual, poartă răspundere pentru autenticitatea datelor incluse în conformitate cu prevederile legislaţiei.
    19. În cazul în care după prezentarea raportului anual informaţia cuprinsă în formularul EM-1 se modifică, emitentul este obligat în termen de 15 zile să prezinte la C.N.P.F.   modificările care au avut loc.
CAPITOLUL IV
MODUL DE PREZENTARE ŞI PUBLICARE
A RAPORTULUI ANUAL 
    20. Raportul anual se întocmeşte în baza totalurilor anului de gestiune şi se prezintă la C.N.P.F. în componenţa prevăzută la pct. 5 şi pct. 6 nu mai tîrziu de 10 aprilie  a anului următor anului de gestiune, cu excepţia societăţilor pe acţiuni care întrunesc criteriile unei entităţi de interes public, care vor prezenta raportul anual nu mai tîrziu de 10 mai a anului  următor anului de gestiune.
    21. Raportul anual se prezintă tipărit pe suport de hîrtie şi în formă electronică, cu respectarea formei de completare prevăzută de C.N.P.F.
    Formularele EM -1, EM-3, EM-4 şi EM-6, precum şi bilanţul contabil, raportul de profit şi pierderi, raportul privind fluxul capitalului propriu şi raportul privind fluxul mijloacelor băneşti,  se prezintă în formă electronică în modul stabilit de C.N.P.F.
    Formularele EM-2 şi EM- 5 se prezintă  numai pe suport de hîrtie.
    22. Se consideră drept dată a prezentării raportului anual data transmiterii efective a acestuia la C.N.P.F. sau data expedierii lui, indicată pe ştampila oficiului poştal.
    23. Societăţile pe acţiuni, specificate în pct. 2., publică raportul anual aferent publicării în organul de  presă stabilit în statut, în termenul indicat în pct. 20.
    24. Raportul anual aferent  publicării va include informaţia prevăzută în anexa nr. 8 la prezenta Instrucţiune. Modul de completare a raportului anual aferent publicării este expus în compartimentul III al  „Ghidului cu privire la modul de întocmire şi publicare a raportului anual al societăţii pe acţiuni” - anexa nr.9 la Instrucţiune. 

    anexa nr.1

    anexa nr.2

    anexa nr.3

    anexa nr.4

    anexa nr.5

    anexa nr.6

    anexa nr.7

    anexa nr.8

Anexa nr. 9
la Instrucţiunea cu privire la conţinutul,
modul de întocmire, prezentare şi publicare
a raportului anual asupra valorilor
mobiliare al  societăţii  pe acţiuni

GHID CU PRIVIRE LA MODUL
DE ÎNTOCMIRE ŞI PUBLICARE A RAPORTULUI
 ANUAL AL SOCIETĂŢII PE ACŢIUNI
I. Perfectarea foii de titlu
    Foaia de titlu a raportului anual al societăţii pe acţiuni include în mod obligatoriu informaţiile generalizatoare despre societatea pe acţiuni (emitent)  şi se completează în modul următor:
    La punctul 1 se indică perioada de gestiune pentru care a fost perfectat raportul.
    La punctul 2 se indică denumirea completă şi prescurtată a emitentului conform prevederilor statutului. Spre exemplu: Societatea pe acţiuni „Baza de transport auto nr.7” ; S.A. „ BTA 7”.
    La punctul 3 se indică (sediul) adresa juridică a emitentului în conformitate cu documentele de constituire înregistrate la Camera Înregistrării de Stat, numerele de telefon şi fax ale emitentului.
    La punctul 4 se indică numărul înregistrării de stat a emitentului (IDNO) şi data înregistrării de stat conform certificatului de înregistrare eliberat de Camera Înregistrării de Stat.
    La punctul 5 se indică codul activităţii principale a emitentului conform Clasificatorului Activităţilor din Economia Moldovei  (CAEM). Codul CAEM este indicat pe prima filă a raportului financiar.
    La punctul 6 se indică  tipul standardului de contabilitate după care se ţine evidenţa contabilă.
    La punctul 7 se indică valoarea (mărimea) capitalului social al emitentului la ultima zi a perioadei de gestiune (31 decembrie).
    La punctul 8 se indică denumirea filialelor şi reprezentanţelor emitentului şi sediul (locul de amplasare) a acestora conform prevederilor statutului.
    La punctul 9 se indică informaţia privind obligaţiunile financiare a căror termen de scadenţă a survenit pe parcursul perioadei gestionare, dar nu au fost onorate, sau care la începutul perioadei de gestiune erau considerate obligaţiuni financiare neonorate şi pe parcursul perioadei s-au achitat parţial sau nu s-au achitat deloc.
    La rubrica “Tipul obligaţiilor financiare” se face descrierea succintă a tranzacţiei şi a obiectului ei (spre exemplu: credit nerambursat).
    La rubrica “Termenul de scadenţă” se indică data apariţiei obligaţiunilor de plată conform prevederilor contractului şi/sau documentelor primare ale contabilităţii.
    În cazul în care termenul iniţial de scadenţă a fost modificat (printr-un acord suplimentar al părţilor implicate) se indică şi termenul iniţial şi termenul modificat.
    Valoarea neonorată a obligaţiunilor şi suma penalităţilor se vor indica reieşind din datele contabilităţii  la finele perioadei de gestiune.
    La punctul 10 se indică denumirea organului de presă în care, conform prevederilor legislaţiei, se publică raportul anual al societăţii pe acţiuni, numărul şi data publicaţiei. Spre exemplu: „Monitorul Oficial al Republicii Moldova” nr.34-36/118 din 17.02.2009.
    La punctul 11 a) se indică denumirea completă a registratorului, sediul, nr. licenţei de desfăşurare a activităţii de ţinere a registrului, numele, prenumele şi telefonul conducătorului, data şi numărul contractului încheiat cu emitentul. Spre exemplu: R.I. “****” S.A., mun. Chişinău, str. *** ,nr.**, of. ***, licenţa ****** din ****, administrator XXXX , tel. **-**-**, contract nr.*** din ***.
    La punctul 11 b) se indică similar cu pct.11 a) informaţia privind  auditorul emitentului.
    La punctul 12 se indică părţile componente ale raportului anual (copia raportului financiar, copia raportului de audit, formularele EM-1-EM-6) şi numărul total de pagini ale raportului  anual asupra valorilor mobiliare.
    Urmează menţiunea "Prin prezenta certific că informaţia prezentată este deplină şi veridică", care se autentifică prin semnăturile persoanelor cu funcţii de răspundere (administratorul, contabilul-şef) şi ştampila emitentului.
    La punctul 13 se indică numele, prenumele, patronimicul persoanei responsabile pentru întocmirea dării de seamă; funcţia; tel/fax acesteia.
    La punctul 14 se indică data prezentării (expedierii) raportului anual la  C.N.P.F.
II. Perfectarea formularelor EM 1 – EM 6 ale raportului anual
    1. Formularul EM-1 “Informaţii privind insiderii şi persoanele afiliate emitentului, circulaţia valorilor mobiliare ale emitentului care aparţin acestora”
    Se întocmeşte în vederea dezvăluirii informaţiilor prevăzute de art. 54 din Legea cu privire la piaţa valorilor mobiliare.
    Se perfectează în baza proceselor-verbale ale adunărilor generale la care au fost alese organele de conducere ale emitentului, datelor din registrul deţinătorilor de valori mobiliare, precum şi a dării de seamă a insiderilor, prezentată emitentului conform prevederilor art.59 alin.(2) din Legea cu privire la piaţa valorilor mobiliare.
    În cazul delegării împuternicirilor organului executiv al emitentului unei organizaţii gestionare şi în cazul în care împuternicirile comisiei de cenzori sînt transmise companiei de audit, datele despre organizaţia respectivă se indică reieşind din prevederile contractului încheiat cu aceasta. În asemenea cazuri urmează de menţionat că, în conformitate cu prevederile art. 59 alin.(1) lit. f) din Legea cu privire la piaţa valorilor mobiliare, calitate de insider o au şi persoanele cu funcţii de răspundere ale acestor persoane juridice, precum şi persoanele care, în virtutea exercitării atribuţiilor lor în cadrul persoanei juridice respective, au acces la informaţia privilegiată a emitentului.
    Formularul se prezintă integral fără a fi omise careva compartimente. În cazul lipsei informaţiei, la compartimentul respectiv se indică “persoane afiliate la compartimentul dat lipsesc“. 
    La completarea compartimentului VI lit. a) “Agenţii economici în al cărui capital social emitentul, precum şi persoanele afiliate acestuia, deţin, individual sau în comun, 25 şi mai mult la sută din acţiunile cu drept de vot (cotele părţi)” se va ţine cont de datele evidenţei contabile.
    Rubricile “Funcţia deţinută în organul de conducere“, “Data numirii în funcţia deţinută“ şi “Data eliberării din funcţia deţinută“ se completează numai pentru persoanele cu funcţii de răspundere ale emitentului (compartimentul I din formular). 
    2. Formularul EM-2 “Lista acţionarilor care deţin cel puţin 5 la sută din numărul total de acţiuni cu drept de vot plasate ale emitentului”
    Se include informaţia despre persoanele care deţin 5 şi mai mult la sută din acţiunile cu drept de vot ale emitentului pe parcursul perioadei de gestiune. Se completează în baza datelor registrului deţinătorilor de valori mobiliare ale emitentului la data de evidenţă şi a informaţiei dezvăluite de deţinătorii de valori mobiliare.
    La rubrica “Denumirea completă a persoanei juridice/ numele, prenumele persoanei fizice” se indică denumirea completă a acţionarului  (persoană juridică sau fizică) care deţine 5 şi mai mult la sută din acţiunile cu drept de vot ale emitentului.
    În cazul cînd în lista acţionarilor emitentului lipsesc acţionari care deţin sau au deţinut 5 şi mai mult la sută din acţiunile cu drept de vot ale emitentului pe parcursul perioadei de gestiune, în formularul EM-2 se indică sintagma “persoane juridice sau fizice care deţin sau au deţinut 5 şi mai mult la sută din acţiunile cu drept de vot ale emitentului lipsesc”.
    3.   Formularul EM-3 “Informaţia privind valorile mobiliare emise, răscumpărate, achiziţionate ale emitentului”
    Se dezvăluie informaţia despre valorile mobiliare emise, achiziţionate, răscumpărate, înstrăinate ale emitentului pe parcursul perioadei de gestiune. Se utilizează informaţiile din procesele-verbale ale şedinţelor organelor de conducere ale societăţii, care au primit deciziile respective, registrul deţinătorilor valorilor mobiliare, precum şi datele din rapoartele financiare ale emitentului.
    Astfel, coloanele 2,3,4 sînt completate în mod obligatoriu şi vor conţine informaţia privind valorile mobiliare ale societăţii înregistrate în registrul de stat al valorilor mobiliare la începutul perioadei de gestiune.  În coloanele 5,6 şi 13 se indică informaţia prevăzută de formular dacă în perioada de gestiune  la C.N.P.F. au fost înregistrate emisiuni suplimentare sau au fost anulate valori mobiliare ale societăţii.  Similar, dacă pe parcursul perioadei de gestiune societatea a răscumpărat, achiziţionat acţiuni, informaţia respectivă se completează în coloanele 7-12. Numărul acţiunilor de tezaur înstrăinate pe parcursul perioadei de gestiune, preţul de înstrăinare a acestora se indică în coloanele 14,15 ale formularului.  În coloana  16 se indică  numărul acţiunilor de tezaur ale societăţii înregistrate la finele perioadei de gestiune. În col. 17 se indică cota parte a valorii acţiunilor de tezaur în capitalul social al emitentului, care se determină:



    unde   AT- numărul acţiunilor de tezaur,VN- valoarea nominală a acestora, CS- capitalul social al  emitentului la finele perioadei de gestiune.
    4.   Formularul EM-4 “Informaţii privind dividendele şi dobînzile aferente valorilor mobiliare”
    Se reflectă informaţiile despre veniturile (dividendele şi dobînzile) anunţate pe valorile mobiliare în perioada de gestiune.
    La rubrica “Suma dividendelor/ dobînzilor neachitate pe ultimii 3 ani anteriori perioadei de gestiune” se reflectă informaţia privind veniturile neachitate reieşind din tipul şi clasa respectivă a valorilor mobiliare şi anul pentru care veniturile au fost calculate.
    Drept sursă de informaţii la perfectarea formularului vor servi procesele-verbale ale şedinţelor consiliului societăţii sau adunării generale la care s-au luat decizii privind plata dividendelor pe acţiuni şi/sau privind plata dobînzilor aferente obligaţiunilor plasate, precum şi datele contabilităţii privind calcularea şi plata veniturilor pe aceste valori mobiliare.
    Spre exemplu: la situaţia din 01.01.2010 suma dividendelor neachitate pe acţiunile ordinare ale S.A.”Omega“ constituie 45800 lei. Decizii privind calcularea dividendelor pentru anul 2009 (pe acţiunile ordinare) nu au fost aprobate. Dividendele neachitate pentru anii anteriori constituiau:
    Calculate pentru a. 2008 şi neachitate - 23000 lei,
    Calculate pentru a. 2007 şi neachitate - 20000 lei,
    Calculate pentru a. 2006 (data apariţiei dreptului de primire 10.07.2007) şi neachitate -2800 lei.
    În formularul EM-4 pentru perioada gestionară 2009 S.A.”Omega“ va indica în coloana 11 cifra de 23000,  în coloana 12 cifra de 20000  şi în coloana 13 –cifra de 2800.
    5. Formularul EM-5 “Informaţii privind reorganizarea emitentului şi a persoanelor afiliate acestuia”
    Se indică informaţiile despre reorganizarea emitentului şi a persoanelor afiliate acestuia pe parcursul anului de gestiune raportat. În particular, la rubrica “Modul de reorganizare” se reflectă  reorganizarea prin fuziune (contopire sau absorbţie, după caz), dezmembrare (divizare sau separare, după caz) sau transformare.
    Data reorganizării se consideră data înregistrării la Camera Înregistrării de Stat a rezultatelor reorganizării şi introducerii modificărilor  în Registrul deţinătorilor de valori mobiliare (după caz).
    Drept sursă de informaţii la completarea formularului servesc statutele (modificările şi completările la ele)  şi certificatele înregistrării de stat a întreprinderilor antrenate în procesul de reorganizare. Se  expune informaţia respectivă pentru fiecare caz de reorganizare aparte.
    Formularul se prezintă integral fără a fi omise careva compartimente. În cazul lipsei informaţiei, la compartimentul respectiv se indică “reorganizarea emitentului şi a persoanelor afiliate acestuia nu au avut loc“. 
    6. Formularul EM-6 “Informaţia  privind evenimentele şi acţiunile ce afectează activitatea economico-financiară a emitentului produse pe parcursul perioadei de gestiune”
    Se întocmeşte în vederea dezvăluirii informaţiilor prevăzute în art.54 alin. (6) din Legea cu privire la piaţa valorilor mobiliare. Astfel, se indică data producerii evenimentului, data şi numărul deciziei organului autorizat al emitentului care a luat decizia corespunzătoare, organul de presă şi data publicării comunicatului emitentului privind evenimentul în cauză.
    La rubrica “Data producerii evenimentului”, în rîndurile 1, 2 se indică data petrecerii adunării generale, în rîndurile 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 se indică data aprobării deciziei organului autorizat al emitentului care a luat decizia corespunzătoare, în rîndurile 5, 6 se indică data întocmirii contractelor corespunzătoare cu registratorul independent şi auditorul independent.
    În cazul cînd indicatorul nu se completează, în rubrica dată se indică semnul „ X”, spre exemplu:  data prezentării raportului financiar anual  la organul de statistică (coloana 10 din EM-6) se indică numai la evenimentul “Desfăşurarea adunării generale anuale“ (rîndul 1 din EM-6), col. 11 se completează similar numai la evenimentul “Aprobarea hotărîrii privind plata veniturilor pe valorile mobiliare ale emitentului” (rîndul 14 din EM-6).
    La rîndul 15 “Raportarea anuală asupra valorilor mobiliare” se completează coloana 3 cu data prezentării raportului anual la C.N.P.F. şi coloana 8 şi 9 cu denumirea organului de presă şi data publicării raportului anual al societăţii pe acţiuni.
    Formularul se prezintă integral, în cazul lipsei informaţiei la compartimentul respectiv se indică  cratimă  (-). 
III. Perfectarea Raportului anual al societăţii
pe acţiuni aferent publicării

    În “Raportul anual al societăţii pe acţiuni aferent publicării“ (în continuare - raportul anual aferent publicării) se include în mod obligatoriu informaţia generală despre emitent, indicată în punctele 1- 5 şi 9 care se completează  similar foii de titlu a raportului anual.
    La pct.6 se indică lista persoanelor cu funcţii de răspundere ale emitentului în conformitate cu prevederile art.73 alin.(1) din Legea privind societăţile pe acţiuni şi similar compartimentului I al formularului EM-1, specificîndu-se totodată informaţia din  coloanele 2, 4 ,13, 14 din formularul EM-1 al raportului anual.
    La pct. 7  se indică lista tuturor persoanelor indicate în compartimentele II - VII din formularul EM-1, precum şi informaţia din  coloanele 2, 13, 14 din formularul EM-1 al raportului anual.
    La pct. 8 se indică informaţia privind valorile mobiliare ale emitentului care se conţine în  formularele  EM-3 şi EM- 4 ale raportului anual. Astfel, coloana 2 din pct.8 - similar coloanei 4 din EM-4, coloana 3 din pct.8 - valoarea nominală a valorii mobiliare care este reflectată în coloana 4 şi/sau 6  din formularul  EM- 3, la coloanele 5, 6 din pct.8 este reflectată informaţia din coloanele 7 şi 9 ale formularului  EM- 3.
    La pct. 10  se indică informaţia conform coloanei 3 din formularul  EM-4 la compartimentul  “total acţiuni”.
    La pct. 11 din raportul anual aferent publicării se indică persoanele juridice şi fizice - acţionari ai societăţii care deţin 5 şi mai mult la sută din acţiunile cu drept de vot  plasate de societate. Modul de completare este similar completării formularului EM-2 al raportului anual asupra valorilor mobiliare al societăţii pe acţiuni.
    Punctele 12, 14 şi 15 ale raportului anual aferent publicării reflectă informaţia expusă în punctele 8, 11 şi respectiv 9  ale foii de titlu  şi se completează  precum a fost expus în compartimentul I al Ghidului.
    Pct.13 al raportului anual aferent publicării reflectă informaţia expusă în formularul  EM-5 al raportului anual.
    Tabelul explicativ pentru întocmirea bilanţului contabil, raportului de profit şi pierderi şi informaţiilor suplimentare  este expus mai jos.

    bilanţul contabil