*HGO17/2006 Versiunea originala
ID intern unic:  346407
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 17
din  04.01.2006
pentru aprobarea Regulamentului cu privire la
susţinerea elevilor dotaţi
Publicat : 13.01.2006 în Monitorul Oficial Nr. 5-8     art Nr : 46     Data intrarii in vigoare : 16.01.2006
În scopul creării unor condiţii optime de dezvoltare şi manifestare a capacităţilor intelectuale ale elevilor dotaţi din învăţămîntul preuniversitar, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă  Regulamentul cu privire la susţinerea elevilor dotaţi (se anexează).
2. Cheltuielile ocazionate de aplicarea prevederilor regulamentului nominalizat vor fi suportate de bugetele respective, în limita alocaţiilor aprobate.
3. Prezenta hotărîre intră în vigoare cu începere de la 16 ianuarie 2006.

PRIM-MINISTRU                                                    Vasile TARLEV

Contrasemnează:
Ministrul educaţiei,                                                    Victor Ţvircun
tineretului şi sportului
Ministrul finanţelor                                                    Mihail Pop
Ministrul economiei
şi comerţului                                                                Valeriu Lazăr
Ministrul culturii şi turismului                                    Artur Cozma

Chişinău, 4 ianuarie 2006.
Nr. 17.
Aprobat prin
Hotărîrea Guvernului nr. 17
din 4 ianuarie 2006
REGULAMENT
cu privire la susţinerea elevilor dotaţi
I. Dispoziţii generale
1. Regulamentul cu privire la susţinerea elevilor dotaţi (în continuare - Regulament) este elaborat în temeiul art.5 pct.2 lit.a) din Legea învăţămîntului, care prevede "dezvoltarea personalităţii copilului, a capacităţilor şi a aptitudinilor lui spirituale şi fizice la nivelul potenţialului maxim", în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr.347 din 23 martie 2005 "Cu privire la aprobarea Programului  "Copii dotaţi" şi cu Hotărîrea Guvernului nr.227 din 3 martie 2003 "Despre realizarea Programului de activitate a Guvernului "Renaşterea Economiei - Renaşterea Ţării", rezultatele social-economice obţinute în anul 2002, măsurile şi sarcinile primordiale privind sporirea eficienţei activităţii autorităţilor administraţiei publice".
2. Prezentul Regulament stabileşte activităţile de identificare, dezvoltare şi susţinere a elevilor dotaţi la nivelul învăţămîntului preuniversitar în domeniile intelectual, artistic şi tehnico-aplicativ.
3. Coordonarea, la nivel naţional, a activităţilor de susţinere a elevilor dotaţi revine Consiliului Central de Coordonare, constituit din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului la disciplinele şcolare, Ministerului Culturii şi Turismului la disciplinele cu profil muzical, coregrafic şi arte plastice, din profesori universitari şi preuniversitari, specialişti în domeniul ştiinţei şi artelor, mecenaţi. Componenţa Consiliului Central de Coordonare se aprobă prin decizia colegiului Ministerului. Preşedinte al Consiliului este ministrul educaţiei, tineretului şi sportului.
4. Consiliul Central de Coordonare adoptă decizii privind:
a) organizarea şi desfăşurarea olimpiadelor (concursurilor, conferinţelor ştiinţifice etc.) republicane şi internaţionale, inclusiv asigurarea ţinutei de prezentare;
b) susţinerea financiară (achitarea taxelor de studii/stagiu, altor plăţi) a elevilor distinşi, inclusiv a celor invitaţi la studii peste hotare, la prezentarea actelor confirmative;
c) achitarea burselor de merit pentru elevii cu performanţe certificate;
d) acordarea ajutoarelor materiale elevilor dotaţi, provenind din familii cu venituri mici, în baza actelor certificate de către autoritatea administraţiei publice locale;
e) stimularea profesorilor, colaboratorilor ştiinţifici şi oamenilor de artă, implicaţi în procesul de perfecţionare a cunoştinţelor şi de dezvoltare a aptitudinilor elevilor dotaţi în domeniile de referinţă;
f) finanţarea proiectelor de activitate ştiinţifică a elevilor cu impact recunoscut de perspectivă;
g) susţinerea activităţii de mediatizare a activităţii de creaţie şi cercetare ştiinţifică a elevilor, organizare a expoziţiilor, altor acţiuni orientate spre sporirea prestigiului domeniilor de educaţie, cercetare, ştiinţă şi creaţie.
5. Consiliul Central de Coordonare organizează concursul proiectelor (primirea actelor, expertiza acestora etc.), coordonează implementarea proiectelor finanţate, monitorizează, evaluează calitatea, apreciază eficienţa acţiunilor în domeniu, realizate la nivel instituţional, teritorial şi republican.
6. Pentru coordonarea  acţiunilor de susţinere a elevilor dotaţi la nivel teritorial şi instituţional, se creează, în mod analogic, consilii respective de coordonare. Consiliul Central de Coordonare se convoacă  în şedinţe în funcţie de necesitate, dar nu mai rar decît o dată în trimestru. Şedinţa este considerată deliberativă, dacă la ea participă cel puţin două treimi din componenţa nominală a Consiliului. Deciziile se adoptă prin simpla majoritate a voturilor celor prezenţi, se consemnează într-un proces-verbal şi se aprobă de către preşedintele Consiliului.
7. Susţinerea elevilor dotaţi se efectuează prin activităţi pedagogice axate pe dezvoltarea potenţialului intelectual şi special (artistic, tehnic) al acestora, precum şi pe stimularea eforturilor individuale ale elevilor şi profesorilor.
8. Activităţile pedagogice axate pe dezvoltarea potenţialului intelectual şi special al elevilor pot fi de scurtă durată (olimpiade, concursuri, conferinţe ştiinţifice, concursuri de baraj, tabere de pregătire a loturilor olimpice, concursuri televizate, etc.) şi de lungă durată (ore individuale, activităţi de cercetare aferente disciplinelor de studiu, cluburi pe interese, şcoli duminicale, centre de pregătire a olimpicilor, centre de studiu la distanţă etc.) la nivel instituţional, teritorial şi republican.
9. Activităţile pedagogice de scurtă durată se organizează în baza unor regulamente speciale, aprobate de instituţiile ce le iniţiază şi le desfăşoară.
10. Activitatea generală a taberelor de pregătire a loturilor olimpice se organizează în conformitate cu regulamentul de funcţionare a acestora, iar pregătirea ştiinţifică - în funcţie de specificul disciplinei, conform programului elaborat de consiliul olimpic şi aprobat de Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului.
11. Activitatea pedagogică individuală se organizează cu elevii ce au obţinut rezultate de gradul I, II şi III în cadrul olimpiadelor raionale (municipale), rezultate de gradul I, II, III sau diplomă de menţiune în cadrul olimpiadelor republicane, rezultate de gradul I, II, III, diplomă de menţiune sau de participare la olimpiadele internaţionale.
12. Activitatea pedagogică individuală poate fi desfăşurată în cadrul instituţiei de învăţămînt (în cazul în care aceasta dispune de cadrele respective) sau în cadrul şcolilor duminicale (centrelor de pregătire a olimpicilor).
13. Activitatea individuală şi de cercetare la disciplinele de studiu se desfăşoară prin intermediul cluburilor pe interese organizate din contul orelor extraşcolare, din contul celor opţionale rezervate în planul-cadru de  învăţămînt.
14. Stimularea eforturilor individuale şi colective ale elevilor, precum şi ale profesorilor se face prin acoperirea cheltuielilor de participare la olimpiade, conferinţe ştiinţifice, concursuri (festivaluri) internaţionale (regionale, interstatale, raionale/municipale, locale), acordarea de premii nominale şi colective pentru performanţele (individuale sau colective) certificate, oferirea de burse pe un termen stabilit, inclusiv pentru studii (stagii) peste hotarele republicii, festivităţi de omagiere a învingătorilor (Gala Olimpicilor) etc., în condiţiile stipulate de prezentul Regulament.
15. Activităţile pedagogice de dezvoltare a potenţialului intelectual şi special al elevilor, precum şi cele de stimulare a eforturilor individuale ale elevilor şi profesorilor se desfăşoară în conformitate cu mecanismul şi normele de finanţare, stabilite prin prezentul Regulament.
II. Categorii de participanţi
16. La activităţile vizate de prezentul Regulament participă:
a) elevi dotaţi, care au demonstrat un potenţial special (la muzică, coregrafie, alte arte) sau intelectual deosebit (la disciplinele de studiu general), cu performanţe certificate la nivel de instituţie de învăţămînt, raion/municipiu, republică sau la nivel internaţional;
b) elevi dotaţi invitaţi sau înscrişi la studii peste hotarele ţării ca urmare a performanţelor obţinute în cadrul olimpiadelor şi concursurilor internaţionale, fiind delegaţi oficial de către ministerul respectiv.  
17. La olimpiade, în afară de elevi, participă profesorii însoţitori (cîte unul din fiecare raion/municipiu), membrii consiliului olimpic la disciplina de concurs, membrii juriului.
18. La taberele de pregătire a loturilor olimpice, în afară de elevi, participă profesori preuniversitari şi universitari, doctori în ştiinţe, doctori habilitaţi etc.
19. Persoanele menţionate la pct.17 şi pct.18 ale prezentului Regulament beneficiază, pentru perioada activităţilor la care participă, de aceleaşi drepturi ca şi elevii.
20. Numărul de participanţi şi durata activităţilor se stabilesc de către consiliul olimpic la disciplina de concurs şi se aprobă de către Consiliul Central de Coordonare, în funcţie de specificul disciplinei, statutul activităţii, precum şi de resursele disponibile.
III. Norme de finanţare
Activităţi pe plan intern
21. Cheltuielile de participare la activităţile pe plan intern (transport, alimentare în drum etc.) sînt suportate de direcţiile generale învăţămînt, tineret şi sport, instituţiile de învăţămînt secundar profesional şi mediu de specialitate, iar cheltuielile de organizare - de către organizatorii acestora.
22. Cazarea participanţilor la activităţile pe plan intern (raionale, republicane), regionale şi internaţionale, ce se desfăşoară în Republica Moldova, se efectuează, cu prioritate, în unităţile de cazare de tip hotel sau în hoteluri pînă la categoria de două stele inclusiv; cazarea membrilor juriului internaţional - în hoteluri de 3 stele.
23. Alocaţiile zilnice de alimentare pentru activitatea intelectuală de performanţă a elevilor pe plan intern şi internaţional se diferenţiază pe categorii, după cum urmează:
a) etapa raională şi zonală    - pînă la 15 lei /persoană /zi;
b) etapa republicană            - pînă la 30 lei /persoană /zi;
c) tabere de pregătire
a loturilor olimpice               - pînă la 50 lei /persoană /zi;
d) olimpiade şi concursuri
regionale şi internaţionale      - pînă la 40 lei/persoană /zi.
Ministerul Educaţiei, Tineretului  şi Sportului,  în comun cu  Ministerul Finanţelor,  va stabili în fiecare an costul alimentării participanţilor la olimpiade şi concursuri, în funcţie de fluctuaţia preţurilor.
24. Pentru delegaţiile străine, invitate de Ministerul Educaţiei, Tineretului  şi Sportului, pe bază de reciprocitate, tarifele de cazare şi alimentare vor fi analogice celor preconizate pentru participanţii din Republica Moldova.
25. Pentru desfăşurarea activităţilor pe plan intern, regional şi internaţional se interzice includerea băuturilor alcoolice în cadrul alocaţiei de alimentare.
26. Delegaţiile străine, invitate oficial, pot beneficia, la plecare, de produse la pachet, pe durata călătoriei pînă la destinaţie, în limitele alocaţiei de care au beneficiat în ţară.
27. La încheierea activităţilor republicane, regionale şi internaţionale se organizează o recepţie pentru participanţi, reprezentanţii oficiali şi membrii consiliilor olimpice (juriului), cu invitarea unui număr limitat de alte persoane care au contribuit la organizarea activităţii. Cheltuielile pentru această activitate se vor acoperi în conformitate cu actele normative în vigoare.
28. În cadrul olimpiadelor şi concursurilor republicane, regionale şi internaţionale, cu durata probei de concurs de peste 3 ore pedagogice (45 min.), organizatorii pun la dispoziţia participanţilor băuturi răcoritoare în sumă de pînă la 5 lei /persoană /zi şi cîte 50g de ciocolată/persoană/zi.
29. Plafonul alocaţiilor de alimentare, prevăzut la pct. 23 al prezentului Regulament, poate fi majorat în cazul în care diferenţa este suportată de către sponsori.
Activităţi pe plan internaţional
30. Pentru delegaţiile care se deplasează la olimpiadele şi concursurile internaţionale, Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului, alte autorităţi administrative centrale şi ale administraţiei publice locale efectuează cheltuieli în valută străină pentru diurnă, cazare şi transport, în condiţiile legii.
31. În cazurile în care organizatorii străini stabilesc pentru hotel sau pentru hotel plus pensiune tarife superioare celor prevăzute în normele legale naţionale, Ministerul Educaţiei, Tineretului  şi Sportului şi conducerea unităţilor de învăţămînt pot aproba cheltuieli echivalente cheltuielilor în valută străină la nivelul tarifelor numite mai sus, în baza notificărilor prealabile în scris, făcute de organizatori. În cazul compensării integrale a cheltuielilor de sejur, delegaţii pot beneficia de pînă la 30% din suma diurnei.
32. Elevilor şi oficialilor moldoveni, incluşi în componenţa delegaţiilor participante la olimpiade şi la concursuri oficiale internaţionale, li se acordă, ţinută de prezentare şi simbolurile de stat (2 drapele, casetă audio cu înregistrarea Imnului de Stat). Fondurile necesare vor fi prevăzute în bugetul autorităţii centrale de specialitate care suportă şi celelalte cheltuieli de participare a părţii moldoveneşti şi pe care delegaţia o reprezintă.
33. Pentru participarea la olimpiadele şi la concursurile regionale şi internaţionale se achită, în modul stabilit, taxe de participare, pentru vize şi asigurare medicală.
Alte cheltuieli
34. În vederea elaborării probelor de concurs, a programelor pentru taberele de pregătire a loturilor olimpice, se constituie grupuri de lucru, a cite 2 persoane la o clasă, pe un termen de 2 luni.
35. Remunerarea muncii unui membru al grupului de lucru va fi de 328 lei/persoană /lună.
36. Verificarea lucrărilor scrise se va efectua reieşind din calculele: la disciplinele ariei curriculare "Matematică şi ştiinţe" - 3 lucrări pentru o oră astronomică; la disciplinele ariilor curriculare "Limbă şi comunicare", "Educaţie socioumană" - 2 lucrări pentru o oră astronomică. Remunerarea muncii preşedinţilor se va efectua pentru 8 ore astronomice.
37. Pentru realizarea turului practic şi a probelor orale se constituie mini-juriuri pe clase compuse din 3 persoane, prevăzîndu-se cîte 20 min. pentru un elev.
38. În cadrul olimpiadelor şi al concursurilor lucrările sînt verificate de către doi membri ai juriului.
39. Lucrările ce au acumulat punctajul maxim necesar pentru conferirea premiilor I, II şi III vor fi verificate suplimentar de către preşedintele juriului.
40. Remunerarea muncii pedagogilor pentru activităţile de susţinere a elevilor dotaţi (centre/tabere de pregătire a loturilor olimpice), precum şi a membrilor juriului (comisiilor de verificare) şi a preşedinţilor acestora se va efectua, precum urmează:
a) deţinătorii diplomelor
de studii superioare           - 20 lei/oră;
b) deţinătorii gradului
ştiinţific "doctor în ştiinţe"   - 25 lei/oră;
c) deţinătorii gradului
ştiinţific "doctor habilitat"    - 30 lei/oră, în condiţiile prevăzute la pct.36 al prezentului Regulament.
41. Participanţii la olimpiadele republicane vor fi asiguraţi cu articole de birotică în limita a 20 lei/persoană.
42. Pentru multiplicarea subiectelor de concurs se va aloca pînă la 1 leu pentru o lucrare.
43. Diurna, pauzele/cafea, cheltuielile de transport ale membrilor consiliului olimpic şi ale juriului se achită în conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.1151 din 2 septembrie 2002 "Despre aprobarea Regulamentului cu privire la normativele de cheltuieli pentru desfăşurarea conferinţelor, simpozioanelor, festivalurilor etc. de către instituţiile publice finanţate de la bugetul de stat".
44. În cadrul olimpiadelor, concursurilor, taberelor de pregătire a loturilor olimpice se efectuează cheltuieli pentru activităţi culturale şi de publicitate, în limita sumei de pînă la 20 lei/persoană/zi, dar nu mai mult de 30 lei/persoană pentru toată durata activităţii.
45. Pentru organizarea de consfătuiri, şedinţe de totalizare, întruniri metodice, schimburi de experienţă, conferinţe de presă şi alte acţiuni similare, instituţiile respective efectuează cheltuieli, în limitele prevederilor legislaţiei în vigoare.
IV. Premii şi alte stimulări
46. Pentru performanţele obţinute în cadrul olimpiadelor şi concursurilor republicane, regionale şi internaţionale, Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului, alte autorităţi administrative centrale şi ale administraţiei publice locale, care au în subordine unităţi de învăţămînt, acordă premii, în limita bugetului aprobat (pînă la cuantumul sumelor prevăzute în tabelul de mai jos), elevilor, profesorilor animatori ai acestora la disciplina de concurs, desemnaţi prin ordinul autorităţii administraţiei publice respective, în funcţie de valoarea performanţei obţinute:

 

Activitatea

Premiu (lei)

Menţiune (lei)

Cine

acordă premiile

Medalie de aur (premiul I)

Medalie de argint (premiul II)

Medalie de bronz (premiul III)

Olimpiade, concursuri internaţionale

20000

15000

10000

5000

Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului

Olimpiade, concursuri regionale

10000

7500

5000

2500

Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului

Olimpiade, concursuri republicane

1000

800

600

400

Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului

Olimpiade, concursuri raionale, municipale, zonale

300

200

100

50

Unitatea ce le iniţiază

Olimpiade, concursuri la nivel de unitate de învăţămînt

200

100

50

30

Unitatea  de învăţămînt

 

    47. Anual, la propunerea Consiliului Central de Coordonare, Ministerul Educaţiei, Tineretului  şi Sportului  va aloca 10000 lei  pentru susţinerea proiectelor de cercetare ştiinţifică ale asociaţiilor (centrelor) de copii şi tineret, selectate în  bază de concurs, conform costurilor acestora.
48. Anual, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili primii 10 elevi din unităţile de învăţămînt din subordine, care au obţinut rezultate deosebite pe plan naţional şi local, cărora li se vor acorda premii în funcţie de performanţele obţinute şi locul ocupat în clasament, în conformitate cu regulamentele proprii.
V. Dispoziţii finale
49. Activităţile de susţinere a elevilor dotaţi se organizează şi se desfăşoară în funcţie de disponibilităţile structurilor educaţionale şi în conformitate cu prevederile prezentului Regulament.
50. Decizia privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de susţinere a elevilor dotaţi se adoptă de către consiliile de coordonare din unităţile care le iniţiază