*HGO520/2010 Versiunea originala
ID intern unic:  346462
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 520
din  22.06.2010
cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar
privind contaminanţii din produsele alimentare
Publicat : 29.06.2010 în Monitorul Oficial Nr. 108-109     art Nr : 607
    În temeiul art. 6 din Legea nr.10-XVI din 10 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.67, art.183), art. 5 alin. (2) şi art. 9 din Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.83-87, art.431) şi în scopul asigurării unui nivel adecvat de protecţie a sănătăţii populaţiei, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare (se anexează).
    2. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare vor asigura, pînă la 31 decembrie 2011, armonizarea cu legislaţia comunitară a metodelor de prelevare, pregătire, analiză a probelor şi criteriilor de performanţă pentru metodele de analiză în vederea efectuării controlului de stat al conţinutului contaminanţilor în produsele alimentare, prevăzute de prezentul Regulament sanitar.
    3. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va asigura modificarea reglementărilor tehnice aprobate pentru produsele alimentare în scopul conformării cu prevederile din Regulamentul sanitar, aprobat prin prezenta hotărîre.
    4. Cheltuielile aferente implementării cerinţelor şi normelor stipulate în prezentul Regulament vor fi acoperite din contul şi în limita mijloacelor financiare aprobate anual în Legea bugetului de stat.
    5. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

    PRIM-MINISTRU                                                        Vladimir FILAT

    Contrasemnează:
    Ministrul sănătăţii                                                         Vladimir Hotineanu
    Ministrul agriculturii
    şi industriei alimentare                                                  Valeriu Cosarciuc

    Nr. 520. Chişinău, 22 iunie 2010.

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr. 520
din 22 iunie 2010
REGULAMENTUL
sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare
    Prezentul Regulament sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare (în continuare – Regulament) creează cadrul necesar aplicării Regulamentului Consiliului (EEC) nr.315/93 din 8 februarie 1993 privind procedurile comunitare referitor la contaminanţi, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr.L37 din 13 februarie 1993 şi transpune Regulamentul (CE) nr.1881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO) nr.L364 din 20 decembrie 2006, cu modificările ulterioare, Directiva Consiliului 76/621/EEC din 20 iulie 1976 privind stabilirea nivelului maxim de acid erucic în uleiurile şi grăsimile destinate consumului uman ca atare, precum şi în produsele alimentare cu adaos de uleiuri şi grăsimi, publicată în Monitorul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr.L202 din 28 iulie 1976. 
I. Dispoziţii generale
    1. Prezentul Regulament reglementează contaminanţii care se conţin sau pot fi prezenţi în produsele alimentare şi nivelurile maxime ale unor contaminanţi din produsele alimentare (în continuare – niveluri maxime) şi are ca scop protecţia sănătăţii publice.
    2. În scopul prezentului Regulament se aplică noţiunile prevăzute în Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare.
    3. Prezentul Regulament nu se aplică:
    1) contaminanţilor care au semnificaţie doar pentru calitatea produselor alimentare, dar nu sînt semnificativi pentru sănătatea publică; corpurilor străine, precum fragmentele de insecte, părul de animale şi altele;
    2) toxinelor microbiene, precum toxina botulinică şi enterotoxina stafilococică, precum şi microorganismelor;
    3) asistenţilor tehnologici;
    4) altor contaminanţi care constituie obiectul unor acte normative specifice.
    4. Produsele alimentare plasate pe piaţă nu trebuie să conţină contaminanţi în cantităţi, care să depăşească nivelurile maxime, prevăzute de prezentul Regulament.
    5. Nivelurile maxime specificate în anexă la prezentul Regulament se aplică părţii comestibile a produselor alimentare respective.
II. Produse alimentare uscate, diluate, procesate şi compuse
    6. În cazul aplicării nivelurilor maxime, prevăzute în prezentul Regulament produselor alimentare care sînt uscate, diluate, procesate sau compuse din mai mult decît un ingredient, se iau în considerare următoarele:
    1) modificarea concentraţiei contaminantului prin procese de uscare sau diluare;
    2) modificarea concentraţiei contaminantului prin procesare;
    3) proporţia relativă a ingredientelor în produs;
    4) limita analitică de cuantificare.
    7. Concentraţia specifică sau factorii de diluţie pentru operaţiile de uscare, diluare, procesare şi/sau amestecare sau pentru produsele alimentare uscate, diluate, procesate şi/sau compuse se vor furniza sau justifica de agentul economic din sectorul alimentar, în momentul în care autorităţile competente efectuează controale de stat.
    8. În cazul în care agentul economic din sectorul alimentar nu furnizează concentraţia sau factorul de diluţie necesare sau autorităţile competente consideră factorul necorespunzător din punctul de vedere al justificării aduse, autorităţile definesc ele însăşi acest factor în baza informaţiilor existente şi a criteriilor specificate în pct.6 din prezentul Regulament, avînd ca obiectiv protecţia maximă a sănătăţii umane.

    anexa