*HGO645/2010 Versiunea originala
ID intern unic:  346463
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 645
din  19.07.2010
pentru aprobarea Regulamentului privind modul de calculare a
despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise
sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli
transmisibile ale animalelor
Publicat : 27.07.2010 în Monitorul Oficial Nr. 129-130     art Nr : 730
    În temeiul art. 22 alin. (6) şi art.29 alin. (7) din Legea nr. 221-XVI din 19 octombrie 2007 privind activitatea sanitar-veterinară (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.51-54, art.153), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării focarelor de boli transmisibile ale animalelor (se anexează).
    2. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

    PRIM-MINISTRU                                                                  Vladimir FILAT

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul economiei                                                                 Valeriu Lazar
    Ministrul agriculturii
    şi industriei alimentare                                                            Valeriu Cosarciuc
    Ministrul finanţelor                                                                  Veaceslav Negruţa

    Nr. 645. Chişinău, 19 iulie 2010.


Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr.645
din 19 iulie 2010
REGULAMENT
privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de
animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării focarelor
de boli transmisibile ale animalelor

    1. În scopul lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, ce implică sacrificarea sau uciderea acestora, se acordă despăgubiri proprietarilor pentru animalele sacrificate, ucise sau altfel afectate, în afara sumelor recuperate prin valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele sacrificate, ucise sau altfel afectate.
    2. Plata despăgubirilor se efectuează din fondurile prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, în limita alocărilor pentru finanţarea anuală a măsurilor sanitar-veterinare de profilaxie, de supraveghere şi de combatere a bolilor la animale, în valoarea de înlocuire a preţului de piaţă la data cînd a avut loc acţiunea de lichidare a focarelor de boală.
    3. Beneficiari de despăgubiri sînt persoanele juridice şi fizice proprietari de animale, în cazul în care animalele sînt deţinute cu respectarea normelor legale în vigoare cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în Registrul de stat al animalelor şi a cerinţelor sanitar-veterinare, care au suportat pagube în urma aplicării acţiunilor de lichidare rapidă a focarelor de boli transmisibile prevăzute în anexa nr.1 la prezentul Regulament.
    4.  Suma pierderii suportate de proprietar prin sacrificarea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalului, la data cînd a avut loc acţiunea de lichidare a focarului de boală, se stabileşte de către o comisie de evaluare, constituită din: reprezentantul direcţiei raionale/municipale pentru agricultură şi alimentaţie, medicul veterinar oficial din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa produselor de origine animală raionale/municipale, primarul localităţii sau reprezentantul acestuia, cu participarea proprietarului de animale.
    5. În cazul depistării animalelor bolnave şi confirmării, prin expertiză de laborator, a bolii infecţioase, comisia stabileşte numărul animalelor afectate, categoriile de vîrstă, greutate, starea fiziologică şi valoarea genetică a fiecărui animal şi proprietarii acestora. Pe baza acestor date va fi apreciat costul de piaţă al animalului la momentul sacrificării sau uciderii. Toată informaţia se include în fişa de evaluare. După calcularea de către membrii comisiei a preţului animalelor afectate, medicul veterinar oficial ia decizia despre sacrificarea sau uciderea (după caz) a animalelor bolnave.
    6. Documentaţia întocmită de către membrii comisiei, cu participarea proprietarului  de animale, se depune spre avizare la direcţia raională/municipală pentru agricultură şi alimentaţie şi cuprinde  următoarele acte:
    a) ancheta epizootologică şi acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarului de boală transmisibilă, întocmite de către medicul veterinar oficial al circumscripţiei teritoriale sanitar-veterinare şi pentru siguranţa produselor de origine animală unde a fost declarată boala;
    b) actul sanitar-veterinar de declarare a bolii, eliberat de medicul veterinar oficial al circumscripţiei teritoriale sanitar-veterinare şi pentru siguranţa produselor de origine animală unde a fost declarată boala, conform modelului din anexa nr. 2 la prezentul Regulament;
    c) fişa de evaluare, întocmită şi semnată de membrii comisiei de evaluare, conform modelului din  anexa nr. 3 la prezentul Regulament;
    d) copiile buletinelor de analiză, eliberate de laboratoarele sanitar-veterinare de stat sau, în cazul tuberculozei, copia rezultatului tuberculinării;
    e) documentele care atestă sumele de bani încasate de proprietarii de animale în urma valorificării prin sacrificare a animalelor, dacă este cazul;
    f) declaraţia pe propria răspundere că animalul/animalele nu a/au fost asigurat/asigurate, dacă este cazul;
    g) certificatul de confirmare a contului bancar.
    7. Direcţia raională/municipală pentru agricultură şi alimentaţie, după verificarea şi avizarea  documentaţiei, va transmite copiile acesteia Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, spre examinare şi aprobare, cu stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale.
    O copie a fişei de evaluare, cu semnăturile membrilor comisiei, va fi înmînată proprietarului de animale.
    8. Direcţiile raionale/municipale pentru agricultură şi alimentaţie şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa produselor de origine animală raionale/municipale sînt responsabile pentru respectarea întocmai a prevederilor prezentului Regulament şi exercită controlul asupra modului în care sînt folosite mijloacele financiare.
    9.  Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa produselor de origine animală exercită controlul asupra modului de desfăşurare a acţiunilor de depistare a bolilor transmisibile la animale, de lichidare a focarelor de boală şi de combatere a epizootiilor.

Anexa nr. 1
la Regulamentul privind modul de calculare
a despăgubirilor acordate proprietarilor de
animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în
urma lichidării focarelor de boli transmisibile
ale animalelor
LISTA
bolilor transmisibile ale animalelor pentru
care se acordă despăgubiri

    1. Tuberculoza bovină
    2. Febra aftoasă
    3. Rabia (la animale productive)
    4. Paratuberculoză
    5. Pesta porcină clasică
    6. Pesta rumegătoarelor mici
    7. Pesta aviară (influenţa aviară)
    8. Stomatita veziculoasă
    9. Boala veziculoasă a porcului
    10. Variola ovină şi caprină
    11. Blutongue (febra catarală a oilor)
    12. Leucoza enzootică bovină
    13. Encefalopatia spongiformă bovină
    14. Scrapia ovină

    anexa nr.2

    anexa nr.3