OSVM96/2014
ID intern unic:  352118
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 96
din  03.03.2014
cu privire la clasificarea produselor
cu destinaţie ortopedică
Publicat : 14.03.2014 în Monitorul Oficial Nr. 60-65     art Nr : 335     Data intrarii in vigoare : 14.03.2014
    MODIFICAT
    OSV510 din 18.12.14, MO397-399/31.12.14 art.1986; în vigoare 01.01.15


    NOTĂ:
    Pe întrg parcursul textului ordinului, sintagma „Nomenclatorul mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 1525 din 29.12.2007”, la orice formă gramaticală, se substituie cu sintagma „Nomenclatura combinată a mărfurilor, aprobată prin Legea nr. 172 din 25 iulie 2014” la forma gramaticală corespunzătoare prin OSV510 din 18.12.14, MO397-399/31.12.14 art.1986; în vigoare 01.01.15



    În scopul clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării controlului vamal al mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificarea lor în corespundere cu Nomenclatorul mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 1525 din 29.12.2007 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr. 112-114, art. 726), cu modificările şi completările ulterioare, cît şi în temeiul articolului 1412 din Codul vamal al Republicii Moldova, nr. 1149-XIV din 20.07.2000 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 1 ianuarie 2007), cu modificările şi completările ulterioare,
ORDON:
    1. A aproba normele metodologice privind  clasificarea produselor cu destinaţie ortopedică (conform anexei).
    2. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
    3. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    DIRECTORUL GENERAL
    AL SERVICIULUI VAMAL                                                   Tudor BALIŢCHI

    Nr. 96-O. Chişinău, 3 martie 2014.

Anexă
la ordinul Serviciului Vamal
nr. 96-o din 03.03.2014
NORME
metodologice privind clasificarea produselor
 cu destinaţie ortopedică

    Prezentele norme metodologice sunt elaborate în baza Nomenclaturii combinate a mărfurilor, aprobată prin Legea nr. 172 din 25 iulie 2014 cu modificările şi completările ulterioare, Notelor Explicative la Sistemul armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor, elaborate de Organizaţia Mondială a Vămilor, la care Republica Moldova este parte.
    Produsele ortopedice (corsete, genunchiere, glezniere, cotiere etc.) sunt indicate bolnavilor ce suferă de osteohondroză, scolioză, osteoporoză, spondiloză, cifoză, hernii discale, metastaze osoase, deviaţia coloanei vertebrale, artrită, bursită etc. În marea majoritate, acestea pe lîngă materialul textil din care sunt confecţionate conţin detalii consolidate cum ar fi: inserţii semirigide sau rigide din material plastic sau metal; benzi suplimentare din materiale textile elastice; inserţii din material textil neelastic etc.
    Tălpile ortopedice (de asemenea numite susţinători plantari, branţuri) – sunt dispozitive concepute pentru a oferi piciorului o poziţie corectă. Tălpile ortopedice sunt utilizate în scopuri profilactice (reduc oboseala picioarelor, amortizează bine în timpul mersului pe jos, protejează împotriva riscului dezvoltării piciorului plat şi  reduc sarcina pe picioare şi a coloanei vertebrale) cît şi în scopuri medicale. Ele sunt prescrise în cazul piciorului plat transversal, longitudinal sau combinat, pintenilor cu diabet zaharat, durerilor la nivelul picioarelor, gambelor şi lombară. Sunt recomandate pentru utilizare în timpul sarcinii pentru a reduce greutatea în picioare,  în timpul practicării sportului,  precum şi prezenţa excesului de greutate. De asemenea, sunt recomandate a fi purtate în timpul reabilitării după leziuni la picioare. Tălpile ortopedice sunt divizate în tălpi ortopedice universale (produse în serie după calapoade medii) şi individuale (fabricate pe măsură, la comandă, pentru un pacient concret).
    Conform notei 1b) de la Capitolul 90 ”Instrumente şi aparate optice, fotografice sau cinematografice, de măsură, de control sau de precizie; instrumente şi aparate medico-chirurgicale; părţi şi accesorii ale acestora” sunt excluse din acesta: ”centurile şi bandajele din materiale textile, al căror efect asupra organelor de susţinut sau fixat este în funcţie numai de elasticitate (de exemplu: centuri de maternitate, bandaje toracice, bandaje abdominale, bandaje pentru articulaţii sau muşchi) (Secţiunea XI)”.
    Nota 6 de la acelaşi Capitolul stipulează următoarele: în sensul poziţiei 9021, sunt considerate articole şi aparate ortopedice articolele şi aparatele care servesc fie la prevenirea sau corijarea unor diformităţi corporale, fie la susţinerea sau menţinerea părţilor corpului, ca urmare a unei boli, operaţii sau traume. În grupa articolelor ortopedice intră încălţămintea ortopedică şi tălpile interioare speciale, concepute în vederea corijării afecţiunilor ortopedice ale piciorului, cu condiţia că acestea sunt fie (1) fabricate pe măsură la comandă sau (2) fabricate în serie, prezentate într-un articol şi nu în pereche şi concepute pentru a fi adaptate egal ambelor picioare.
    „Notele Explicative” la Sistemul armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor elaborate de Organizaţia Mondială a Vămilor stipulează următoarele:
    Potrivit însemnării (I) punct 10 de la poziţia 9021 ”Articole şi aparate de ortopedie, inclusiv centurile şi bandajele medico-chirurgicale şi cîrjele; atele, gutiere şi alte articole şi aparate pentru fracturi; …” aparatele redresoare contra scoliozei şi devierii taliei, ca şi toate corsetele şi centurile medico-chirurgicale (inclusiv unele dintre centurile de sprijin) sunt caracterizate prin:
    a) prezenţa perniţelor, arcurilor speciale etc. adaptate în funcţie de pacient;
    b) natura materialelor constitutive (piele, metal, material plastic etc.); sau
    c) prezenţa părţilor întărite a pieselor rigide de pînză sau a  benzilor de diferite lăţimi.
    Concepţia specială a acestor articole răspunde unei funcţii ortopedice determinate şi diferenţiază corsetele sau centurile obişnuite, chiar dacă acestea din urmă joacă un rol efectiv de suport sau de menţinere.
    Poziţia tarifară 6212 ”Sutiene, brîuri, corsete, bretele, cingători, jartiere şi articole similare şi părţile lor, chiar tricotate sau croşetate” cuprinde centurile pentru gravide, centurile de maternitate şi centurile similare de corecţie sau de susţinere, altele decît centurile medico-chirurgicale de la poziţia 9021.
    La poziţia tarifară 6307 ”Alte articole confecţionate, inclusiv tipare de îmbrăcăminte” sunt clasificate produsele de susţinere enumerate în nota 1 (b) de la Capitolul 90 pentru articulaţii (cum ar fi genunchi, glezne, coate şi încheieturi) sau musculare (de exemplu, muşchii coapsei), altele decît cele de la alte poziţii ale secţiunii XI.
    Potrivit notelor de mai sus, în cazul în care elasticitatea este singurul factor, care contribuie la efectul scontat asupra organelor, clasificarea la poziţia 9021 este exclusă. În cazul în care impactul semnificativ a bandajelor asupra organelor ce necesită susţinere sau fixare se realizează nu numai şi nu atît din cauza elasticităţii materialelor folosite, ci şi prin detalii consolidate, ce au o destinaţie specială, nota 1 b) de la Capitolul 90 nu se aplică.
    În consecinţă, poziţia tarifară 9021 cuprinde produse ortopedice, construcţia specială a cărora şi prezenţa detaliilor rigide, a materialelor din care sunt confecţionate (piele, material textil consolidat, material plastic, metal) stabileşte utilizarea lor în scopuri ortopedice concrete. Bandajele clasificate la poziţia tarifară 9021 sunt preconizate pentru prevenirea şi corijarea deformaţiilor corporale sau susţinerea, fixarea organelor după o boală sau intervenţie chirurgicală. Aceste produse nu sunt utilizate pentru scopuri sportive sau scopuri estetice (poziţia tarifară 6212). Produsele, funcţia principală a cărora de a susţine sau de a fixa este realizată prin elasticitatea sau structura densă din materiale textile (de exemplu, bandaje postnatale, centuri de maternitate, bandaje pentru suferinzi de sciatică), sunt excluse de la poziţia 9021 conform Notei 1b) de la Capitolul 90.
    Prin urmare, mărfurile considerate a fi cu destinaţie ortopedică, urmează a fi clasificate după cum urmează:
    - bandajele medicale din tifon sau material elastic, prezentate în rulouri, utilizate în cazul insuficienţii  venoase cronice şi tromboflebitei venelor superficiale, precum şi în cazuri de entorse sau contuzii - poziţia 3005 (subpoziţia 3005 90 310);
    - atelele pentru corecţia deformării degetelor picioarelor, atele separatoare, talonete etc., fabricate din silicon – poziţia 3926 (subpoziţia 3926 90 970);
    - ciorapii şi ciorapii-pantalon elastici compresivi utilizaţi în profilaxia şi tratamentul bolilor varicoase - poziţia tarifară 6115 (subpoziţia 6115 10);
    - brîurile, corsetele toracice şi abdominale, corectoarele de postură, confecţionate din materiale textile, în care elasticitatea este singurul factor de susţinere a  unui organ - poziţia tarifară 6212 (subpoziţia 6212 90 000);
    - bandajele elastice (orteze) pentru braţ, umăr, cot, genunchi, gleznă etc., la care elasticitatea este singurul factor de susţinere - poziţia tarifară 6307 (subpoziţia 6307 90);
    - tălpile  ortopedice (de asemenea numite susţinători plantari, branţuri), produse din orice material, fabricate în serie şi prezentate în pereche - poziţia tarifară 6406 (subpoziţia 6406 90 500);
    - produsele ortopedice, ce au o destinaţie specială, la care rolul de susţinere sau de fixare se realizează prin detalii consolidate cum ar fi pielea, materialul plastic, metalul etc.; încălţămintea ortopedică şi tălpile interioare fabricate pe măsură la comandă – poziţia tarifară 9021 (subpoziţia 9021 10 100).
    [Anexa modificată prin OSV510 din 18.12.14, MO397-399/31.12.14 art.1986; în vigoare 01.01.15]