OSV133/2014
ID intern unic:  352343
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 133
din  21.03.2014
cu privire la clasificarea utilajului pentru prelucrarea
 cărnii utilizat în industria avicolă
Publicat : 28.03.2014 în Monitorul Oficial Nr. 72-77     art Nr : 383     Data intrarii in vigoare : 28.03.2014
    În scopul clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării controlului vamal al mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificarea lor în corespundere cu Nomenclatorul mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 1525 din 29.12.2007 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr. 112-114, art. 726), cu modificările şi completările ulterioare, cît şi în temeiul articolului 1412 din Codul vamal al Republicii Moldova nr. 1149-XIV din 20.07.2000 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 1 ianuarie 2007), cu modificările şi completările ulterioare,
ORDON:
    1. A aproba Normele metodologice privind  clasificarea  utilajului pentru  prelucrarea cărnii utilizat în industria avicolă (conform anexei).
    2. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
    3. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    DIRECTORUL GENERAL
    AL SERVICIULUI VAMAL                                          Tudor BALIŢCHI

    Nr. 133-O. Chişinău, 21 martie 2014.

Anexă
la ordinul Serviciului Vamal
nr. 133-O din 21.03.2014
NORME METODOLOGICE
privind clasificarea utilajului pentru prelucrarea
cărnii
utilizat  în industria avicolă
    Prezentele norme metodologice sunt elaborate în baza Nomenclatorului mărfurilor al Republicii Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1525 din 29.12.2007, cu modificările şi completările ulterioare, Notelor explicative la Sistemul armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor, elaborate de Organizaţia Mondială a Vămilor, la care Republica Moldova este parte.
    Utilajul pentru prelucrarea cărnii utilizat în industria avicolă reprezintă totalitatea instalaţiilor, aparatelor, maşinilor etc. care asigură procesul de lucru în domeniul dat. Notele explicative menţionate mai sus de la poziţia tarifară 8438 definesc în calitate de ”Maşini şi aparatele  pentru prelucrarea cărnii ”, următoarele echipamente:
    1. Maşinile şi aparatele pentru sacrificarea şi tratarea ulterioară a animalelor.
    2. Maşinile pentru îndepărtarea părului de pe porci, compuse dintr-un postament metalic rotativ care susţine porcul tăiat, deasupra căruia se rotesc, în sens invers, curele prevăzute cu răzuitoare.
    3. Maşinile de tăiat (tranşat) sau de decupat, care operează cu ajutorul ferăstraielor circulare sau a cuţitelor rotative, pe carnea în carcasă.
    4. Maşinile pentru despicarea sau tăierea oaselor.
    5. Aparatele pentru frăgezirea cărnii, care au piepteni alăturaţi, cu ace sau cu lame, care secţionează fibrele nervoase.
    6. Maşinile pentru tocarea sau pentru debitarea cărnii în cuburi.
    7. Maşinile pentru spălarea maţelor.
    8. Aparatele numite “împingătoare”, cu cilindru şi piston, pentru umplerea cîrnaţilor, salamurilor etc.
    9. Maşinile pentru tăierea în bucăţi a jamboanelor, salamurilor etc.
    10. Presele pentru presarea în forme a cărnii sau a grăsimii.
    11. Maşinile şi aparatele pentru sacrificarea, scoaterea penelor şi eviscerarea păsărilor (cuţit electric pentru sacrificare şi sîngerare, maşini cu randament mare pentru scos penele, aparate pentru eviscerat, pentru golirea pipotelor sau pentru scoaterea plămînilor).
    12. Maşinile pentru sărarea cărnii, care au, fie o pompă legată prin tuburi flexibile la pistoale de mînă care injectează saramură, fie un dispozitiv, în întregime automat, care asigură în acelaşi timp transportul cărnii şi trecerea sa sub o serie de ace care injectează saramura.
    Aceleaşi Note explicative de la poziţia tarifară 8438 exceptează de la aceasta boilerele, autoclavele, dulapurile încălzitoare, cît  şi utilajele  şi instalaţiile  analogice de la poziţia 8419.
    Punctul  III „APARATE, INSTRUMENTE ŞI DISPOZITIVE AUXILIARE” al Consideraţiunilor generale de la secţiunea XVI al Notelor explicative stipulează, că reieşind din Regulile generale pentru interpretarea Sistemului armonizat 2 a) şi 3 b) cît şi a Notelor 3 şi 4 de la Secţiunea XVI aparatele, instrumentele şi dispozitivele auxiliare de control, de măsură, de verificare (manometre, termometre, indicatoare de nivel etc., contoare de turaţie sau de producţie, întrerupătoare orare, tablouri, dulapuri şi pupitre de comandă sau regulatoare automate) prezentate cu maşina la care se raportează normal, urmează regimul acestei maşini dacă sunt destinate măsurării, controlului, comenzii, reglării unei maşini determinate  sau o unitate funcţională. Cu toate acestea, aparatele, instrumentele şi dispozitivele auxiliare destinate măsurării, controlului, comenzii sau reglării mai multor maşini livrate separat (inclusiv cazul maşinilor de acelaşi tip), urmează regimul lor propriu.
    Punctul  VII „UNITĂŢI FUNCŢIONALE” al Consideraţiunilor generale de la secţiunea XVI al Notelor explicative menţionează, că reieşind din Nota 4 de  la aceeaşi Secţiune, atunci cînd o maşină sau o combinaţie de maşini sunt constituite din elemente distincte care sunt concepute pentru a asigura împreună o funcţie bine determinată, cuprinsă într-una din poziţiile din Capitolul 84, sau, mai frecvent, din Capitolul 85, întregul ansamblu se clasifică la poziţia corespunzătoare funcţiei pe care o asigură ansamblul. Faptul că din motive, de exemplu, de comoditate, aceste elemente sunt separate sau legate între ele prin conducte (de aer, de gaz comprimat, de ulei etc.), prin dispozitive de transmisie, prin cabluri electrice sau alte mijloace, nu contravine încadrării ansamblului în poziţia care corespunde funcţiei pe care o asigură.
    În sensul acestei Note, termenii concepuţi pentru a asigura împreună o funcţie bine determinată se referă numai la maşinile şi la combinaţiile de maşini necesare pentru realizarea funcţiei proprii, care este cea a ansamblului care constituie unitatea funcţională, dar sunt excluse maşinile sau aparatele care au funcţii auxiliare şi care nu concură la funcţia ansamblului.
    Prin urmare, se clasifică la subpoziţia tarifară 843850 maşinile şi aparatele pentru prelucrarea cărnii, precum şi combinaţiile de maşini utilizate în industria avicolă, care constituie unităţi funcţionale, potrivit Notei 4 de la
Secţiunea XVI şi cuprind, între altele: echipamentul electric pentru sacrificare, cuţite electrice şi instalaţiile pentru sîngerare, maşini pentru tocarea cărnii, maşini pentru curăţarea pipotei sau scoaterea plămînilor, maşini pentru scoaterea penelor şi eviscerare, maşini pentru sărarea cărnii etc. cît şi aparatele, instrumentele şi dispozitivele auxiliare de control, de măsură, de verificare prezentate împreună cu acestea.
    Totuşi maşinile sau aparatele care au funcţii auxiliare, urmează regimul lor propriu. Astfel nu pot fi considerate drept maşini şi aparate pentru prelucrarea cărnii: maşinile pentru ambalarea sau împachetarea mărfurilor (poziţia 8422), maşinile, aparatele şi echipamentele pentru producerea frigului (poziţia 8418), dispozitivele de opărit, autoclavele pentru topirea grăsimii, dulapurile încălzitoare pentru coacerea jamboanelor, pastelor etc. şi alte aparate de la poziţia 8419, mobila de lucru utilizată în domeniul avicol (mese, dulapuri etc.) (poziţia 9403) etc. De asemenea sunt excluse şi cuţitele, şi foarfecele manuale utilizate în prelucrarea cărnii (capitolul 82).