OSV196/2014
ID intern unic:  352959
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 196
din  30.04.2014
cu privire la clasificarea cuptoarelor electrice
cu convecţie şi abur
Publicat : 16.05.2014 în Monitorul Oficial Nr. 115-119     art Nr : 620     Data intrarii in vigoare : 16.05.2014
   În scopul clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării controlului vamal al mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificării lor în corespundere cu Nomenclatorul mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 1525 din 29.12.2007 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr. 112-114, art. 726), cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în temeiul articolului 1412 din Codul vamal al Republicii Moldova, nr. 1149-XIV din 20.07.2000 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 1 ianuarie 2007), cu modificările şi completările ulterioare,
ORDON:
   1. A aproba Normele metodologice privind  clasificarea cuptoarelor electrice cu convecţie şi abur, conform anexei.
   2. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
   3. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

   DIRECTORUL GENERAL
   AL SERVICIULUI VAMAL                                           Tudor BALIŢCHI

   Nr. 196-O. Chişinău, 30 aprilie 2014.


  Anexă
la ordinul Serviciului Vamal
nr.196-O din 30.04.2014

NORME METODOLOGICE
privind clasificareacuptoarelor electrice
 cu convecție și abur.

    Prezentele norme metodologice sunt elaborate în baza Nomenclatorului mărfurilor al Republicii Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1525 din 29.12.2007 cu modificările şi completările ulterioare, Notelor Explicative la Sistemul armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor, elaborate de Organizaţia Mondială a Vămilor, la care Republica Moldova este parte.
    Noţiunea de cuptor este descrisă în Notele Explicative vizate mai sus de la poziţia tarifară 8514 care indică: “Furnalele şi cuptoarele electrice constau în principal dintr-o incintă mai mult sau mai puţin închisă, în care se realizează o temperatură relativ ridicată.”
    Cuptoarele electrice cu convecție și abur reprezintă nişte cuptoare gastronomice cu incinte suficient de închise. Pereții laterali, cei de sus și de jos, precum și peretele din spate sunt din metal, chiar cu un strat termoizolant în interior ce împiedică înferbîntarea suprafeţii din afară a cuptorului. Partea din față este acoperită cu sticlă rezistentă la căldură. Temperatura de lucru conform instrucţiunilor atinge nivelul de 260oC – 300oC.
    Cuptoarele gastronomice menționate dispun de mai multe funcții de prepararea alimentelor și anume: prepararea grătarelor, prepararea fripturilor, coacerea cu aburi, gătire lentă, gătire pe timpul nopții, regenerarea mîncărurilor, coacerea pîinii, prepararea deserturilor ș.a.
    Cuptoarele gastronomice sunt de diferite modele și deosebirile între ele în linii generale pot fi: volumul și capacitatea cuptorului, opțiunile tehnice cu care sunt dotate acestea (mai performante sau mai puțin performante). Toate modelele de cuptoare cu opțiunea de coacere cu abur sunt conectate la o sursă de apă și la necesitate se utilizează programele respective de lucru. În general opțiunile de pregătire a bucatelor la cuptoarele respective sunt următoarele:
    1) Coacere cu convecție 30oC-260oC;
    2) Coacerea mixtă cu aburi și convecție 48oC-260oC;
    3) Coacerea mixtă cu umidificare și convecție 48oC-260oC;
    4) Fierbere în abur48oC-130oC;
    5) Coacere cu aer uscat 30oC-260oC;
    6) Temperatura de pre-încălzire 300oC – reglabilă de către utilizator.
    Regula principală 1 de interpretare a Nomenclatorului mărfurilor al Republicii Moldova, stipulează că “Denumirile secţiunilor, capitolelor şi grupelor de produse au menirea de a facilita utilizarea Nomenclatorului; pentru scopuri juridice clasificarea mărfurilor în Nomenclator se realizează reieşind din textul poziţiilor mărfurilor şi al notelor corespunzătoare referitoare la secţiuni sau capitole”. Textul poziţiei 8419 este următorul: “Aparate şi dispozitive, chiar încălzite electric (cu excluderea furnalelor, cuptoarelor şi a altor aparate de la poziţia 8514), pentru prelucrarea materialelor prin operaţii ce implică o schimbare a temperaturii cum ar fi încălzirea, coacerea, fierberea, prăjirea, distilarea, rectificarea, sterilizarea, pasterizarea, evaporarea, uscarea, etuvarea, vaporizarea, condensarea sau răcirea, altele decît aparatele de uz casnic; încălzitoare de apă neelectrice, cu încălzire instantanee sau cu stocare”.
    Textul poziţiei 8514 este următorul: ”Furnale şi cuptoare electrice industriale sau de laborator, inclusiv cele care funcţionează prin inducţie sau prin pierderi dielectrice; alte aparate industriale sau de laborator pentru tratarea termică a materialelor prin inducţie sau prin pierderi dielectrice:”.
    Ambele poziții examinează tratare atermică. Din textul poziţiei 8419 şi din subpoziţiile acestei poziţii este clar că această poziţie clasifică marfa după operaţiunile termice (schimbare a temperaturii) careia este supus produsul, şi nu după aparatele sau dispozitivele prin care se efectuează această operaţiune. Textul poziţiei 8419 clar exclude “furnalele şi cuptoarele şi alte aparate de la poziţia 8514”. Chiar dacă coacerea rămîne a fi un procedeu termic prevăzut în textul poziţiei 8419, aparatul (cuptorul electric) prin care se efectuează coacerea este exceptat de la această poziţie.
    Potrivit textului poziţiei 8514 este clar că aici se includ cuptoarele şi furnalele electrice, singura condiţie pentru clasificarea acestora aici fiind îndeplinirea funcţiilor aparatului datorită curentului electric.
    Reeşind din cele expuse, în baza regulii principale 1 de interpretare a Nomenclatorului mărfurilor,cuptoare electrice care funcţionează prin convecţie, inclusiv cu abur, pentru pregătirea alimentelor urmează a fi clasificate la poziţia tarifară 8514 ”Furnale şi cuptoare electrice industriale sau de laborator, inclusiv cele care funcţionează prin inducţie sau prin pierderi dielectrice; alte aparate industriale sau de laborator pentru tratarea termică a materialelor prin inducţie sau prin pierderi dielectrice”.