OSV244/2014
ID intern unic:  353372
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 244
din  03.06.2014
cu privire la clasificarea foliilor ce emană vapori de SO2,
utilizate pentru păstrarea strugurilor
Publicat : 13.06.2014 în Monitorul Oficial Nr. 153-159     art Nr : 812     Data intrarii in vigoare : 13.06.2014
    În scopul clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării controlului vamal al mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificarea lor în corespundere cu Nomenclatorul mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 1525 din 29.12.2007 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr. 112-114, art. 726), cu modificările şi completările ulterioare, cît şi în temeiul articolului 1412 din Codul vamal al Republicii Moldova, nr. 1149-XIV din 20.07.2000 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 1 ianuarie 2007), cu modificările şi completările ulterioare,
ORDON:
    1. A aproba normele metodologice privind  clasificarea foliilor ce emană vapori de SO2, utilizate pentru păstrarea strugurilor (conform anexei).
    2. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
    3. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    DIRECORUL GENERAL
    AL SERVICIULUI VAMAL                                Tudor BALIŢCHI

    Nr. 244-o. Chişinău, 3 iunie 2014.

         Anexă
la ordinul Serviciului Vamal
nr. 244-o din 03.06.2014

NORME
metodologice privind clasificarea foliilor ce emană vapori de SO2,
utilizate pentru păstrarea strugurilor
    Prezentele norme metodologice sunt elaborate în baza Nomenclatorului mărfurilor al Republicii Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1525 din 29.12.2007 cu modificările şi completările ulterioare, Notelor explicative  la Sistemul armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor, elaborate de Organizaţia Mondială a Vămilor, la care Republica Moldova este parte.
    Produsul prezintă o folie formată din două sau mai multe straturi, interiorul căreia conţine goluri de diferite forme, în care sunt introduse cristale de metabisulfit de sodiu. Folia  este utilizată pentru protejarea strugurilor în perioada de păstrare, prin plasarea acesteia în cutii sau lăzi. În cazul în care umiditatea în ambalaj este ridicată, aceasta intră în contact cu cristalele de metabisulfit de sodiu, astfel generînd emanarea activă a vaporilor de dioxid de sulf (SO2). Vaporii  eliberaţi, controlează dezvoltarea şi / sau răspîndirea  mucegaiului gri, cauzat de ciuperca Botrytis cinerea, una dintre principalele boli ce afectează strugurii de masă după recoltare. În consecinţă, acest produs este un  fungicid eficient. Foliile sunt produse în dimensiuni standard şi sunt preconizate pentru vînzarea cu amănuntul.
    Conform notei 2 de la Secţiunea VI ”Produse ale industriei chimice sau ale industriilor conexe” orice produs, care fie din cauza prezentării sub formă de doze, fie din cauza condiţionării pentru vînzarea cu amănuntul, se clasifică la una din poziţiile 3004, 3005, 3006, 3212, 3303, 3304, 3305, 3306, 3307, 3506, 3707 sau 3808, trebuie clasificat numai la aceste poziţii şi nu la alte poziţii din Nomenclator.
    Potrivit Notelor explicative poziţia tarifară 3808 „Insecticide, rodenticide,  fungicide, ierbicide, inhibitori de germinare şi regulatori de creştere pentru plante, dezinfectanţi şi produse similare, prezentate în forme sau ambalaje pentru vînzarea cu amănuntul sau ca preparate sau ca articole (de exemplu, panglici, meşe şi lumînări  cu sulf şi hîrtie specială contra muştelor” cuprinde un ansamblu de produse concepute pentru distrugerea germenilor patogeni, insectelor, muşchiului, mucegaiului, plantelor dăunătoare, rozătoarelor, păsărilor etc. Aplicarea acestor insecticide, fungicide, erbicide, dezinfectante etc. se efectuează prin pulverizare, prăfuire, stropire, badijonare, impregnare etc.; în anumite cazuri aplicarea necesită arderea. Aceste produse sunt incluse aici numai în următoarele condiții:
    1. dacă sunt prezentate în ambalaje (ca recipiente metalice, cutii de carton) pentru vînzarea cu amănuntul ca insecticide, dezinfectante etc. sau sub forme (sfere, şirag de sfere, tablete, plachete, comprimate sau forme similare) în care vînzarea lor cu amănuntul, în vederea aceloraşi utilizări, să nu prezinte nici un dubiu;
    2. dacă au caracterul de preparate, indiferent de prezentarea lor (inclusiv lichide, măcinate şi prafuri în vrac);
    3. atunci cînd sunt prezentate sub formă de produse, cum ar fi benzile tratate cu sulf, fitiluri şi lumînări, hîrtiile speciale contra muştelor, capcane sub formă de benzi adezive pentru a proteja pomi fructiferi, hîrtie impregnată cu acid salicilic pentru gemuri de conservare etc.
    Fungicidele clasificate la această poziţie sunt produse destinate prevenirii creşterii mucegaiurilor sau concepute pentru distrugerea mucegaiurilor deja existente. Fungicidele pot fi caracterizate prin modul lor de acţiune sau prin metode de aplicare a lor. Drept exemple pot fi menţionate fungicidele sistemice, compuşi transportaţi prin sevă şi deplasaţi spre toate părţile plantei şi  fumiganţii – produse, aplicate sub formă gazoasă, ce combat acţiunea mucegaiurilor. 
    În contextul celor expuse mai sus, foliile ce emană vapori de SO2, utilizate în calitate de fungicide ce previn dezvoltarea şi răspîndirea mucegaiului în perioada de păstrare a strugurilor proaspeţi, produse în dimensiuni standard, urmează a fi clasificate la poziţia tarifară 3808 (subpoziţia 3808 92 „Fungicide”).
    Subpoziţia tarifară este stabilită în baza regulii principale 1 de încadrare în Nomenclatorul mărfurilor aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 1525 din 29.12.2007, ce prevede, că: ”pentru scopuri juridice clasificarea mărfurilor în Nomenclator se realizează reieşind din textul poziţiilor mărfurilor şi a notelor corespunzătoare referitoare la secţiuni sau capitole” şi regulii 6.