*HGO720/2007 Versiunea originala
ID intern unic:  353662
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 720
din  28.06.2007
cu privire la aprobarea Reglementării tehnice
”Produse din carne”
Publicat : 20.07.2007 în Monitorul Oficial Nr. 103-106     art Nr : 820
    În temeiul Legii nr.866-XIV din 10 martie 2000 privind barierele tehnice în calea comerţului (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2000, nr.65-67, art.462) şi al Legii nr.186-XV din 24 aprilie 2003 cu privire la evaluarea conformităţii produselor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.141 -145, art.566), precum şi în scopul realizării Programului naţional de elaborare a reglementărilor tehnice, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.873 din 30 iulie 2004 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.132-137, art.1046), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Reglementarea tehnică “Produse din carne” (se anexează).
    2. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerului Sănătăţii şi Serviciului Standardizare şi Metrologie.

    PRIM-MINISTRU                                                            Vasile TARLEV

    Contrasemnează:
    Ministrul agriculturii
    şi industriei alimentare                                                      Anatolie Gorodenco
    Ministrul economiei şi comerţului                                    Igor Dodon
    Ministrul sănătăţii                                                              Ion Ababii

    Nr. 720. Chişinău, 28 iunie 2007.

Aprobată
 prin Hotărîrea Guvernului nr.720
 din 28 iunie 2007
REGLEMENTAREA TEHNICĂ
„PRODUSE DIN CARNE”
I. Domeniu de aplicare
    1. Prezenta Reglementare tehnică stabileşte cerinţe minime de calitate şi siguranţa alimentară, de prezentare şi etichetare a produselor care trebuie respectate la fabricarea şi/sau comercializarea produselor din carne destinate consumului uman, provenite atît din producţia autohtonă, cît şi de import.
    2. Cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de prezenta Reglementare tehnică nu se extind asupra produselor din carne fabricate în gospodăriile individuale pentru consumul propriu.
II. Terminologie
    3. În sensul prezentei Reglementări tehnice, termenii folosiţi se definesc după cum urmează:
    carne – părţi comestibile de animale domestice (bovină, porcină, ovină, caprină) şi păsări de curte, sacrificate sub formă de carcasă sau părţi de carcase, constînd din ţesut muscular, ţesut adipos, ţesut conjunctiv cu/sau fără ţesut osos;
    carne-materie primă – carne care nu a fost supusă unui careva tratament în vederea conservării, cu excepţia refrigerării, congelării, congelării rapide, inclusiv carnea ambalată prin vacuumare sau în atmosferă controlată;
    carne tocată – carne dezosată care a fost supusă unei operaţiuni de tocare şi care conţine mai puţin de 1 % sare;
   carne dezosată mecanic – produs obţinut prin îndepărtarea cărnii de pe oasele acoperite cu carne după dezosare sau de pe carcasele de păsări prin mijloace mecanice, care determină distrugerea sau modificarea structurii fibroase a muşchilor ce conţine fracţia masică de oase de maximum 0,8 %;
    subproduse şi sînge – carne proaspătă, alta decît carcasa, inclusiv viscere şi sînge;
    produs din carne – produs prelucrat ce rezultă din procesarea cărnii, în reţeta căruia fracţia masică de ingrediente de carne constituie peste 60 %;
   ingredient de carne – parte componentă a reţetei produsului alimentar, ce reprezintă un produs alimentar de sacrificare sau un produs alimentar, obţinut în urma prelucrării produsului de sacrificare;
    produs cu conţinut de carne – produs alimentar, în reţeta căruia fracţia masică de ingrediente de carne constituie minimum 5 % şi maximum 60 % inclusiv, preparat cu utilizarea altor tipuri de ingrediente de origine vegetală şi/sau animală, şi/sau minerală;
    produs mixt carne-legume – produs cu conţinut de carne, cu fracţia masică de ingrediente de carne în reţetă de minimum 30 % şi de maximum 60 % inclusiv, preparat cu utilizarea altor tipuri de ingrediente de origine vegetală;
    produs mixt legume-carne – produs cu conţinut de carne, cu fracţia masică de ingrediente de carne în reţetă de minimum 5 % şi de maximum 30 % inclusiv, preparat cu utilizarea altor tipuri de ingrediente de origine vegetală;
    masă de carne - carne în formă de masă pastoasă, obţinută prin separarea curăţirii de ţesutul muscular (conjunctiv şi adipos) de pe oase prin presare;
    mezeluri - produs din carne (cu conţinut de carne), fabricat din amestec de carne - materie primă (carne, subproduse, slănină etc.) tocată şi/sau mărunţită, cu condimente şi alte componente, în cantităţi stabilite de reţete, introduse în membrane, pachete, forme speciale, plase, supuse unei prelucrări termice şi care este gata pentru consum;
    mezeluri fierte – produs din carne fabricat din amestec de carne - materie primă tocată şi/sau mărunţită (carne, subproduse, slănină etc.), cu condimente şi alte ingrediente, utilizate în cantităţi stabilite prin reţetă, introduse în membrane naturale şi artificiale prin şpriţare sau fără membrană, supuse tratării termice (prăjire, fierbere) pînă la etapa cînd este gata pentru consum;
    mezeluri din ingrediente supuse tratamentului termic - produs fabricat cu preponderenţă din ingrediente de carne fierte sau blanşate prin tratare termică ulterioară pînă la etapa cînd este gata pentru consum;
    parizer – mezel fiert în membrană naturală sau artificială, supus, în procesul de fabricaţie, coacerii şi fierberii ulterioare;
    crenvurşti – mezel fiert în membrană naturală sau artificială, sub formă de batoane mici, cu diametrul de la 14 pînă la 32 mm şi lungimea de la 6 pînă la 25 mm;
    safalade – mezel fiert în membrană naturală sau artificială, sub formă de batoane mici cu diametrul de la 16 pînă la 44 mm şi lungimea de la 7 pînă la 15 cm;
    cîrnăciori – mezel fiert în membrană naturală sau artificială, cu structura neomogenă, sub formă de batoane mici cu diametrul de la 14 pînă la 44 mm şi lungimea de la 7 pînă la 25 mm;
    pîine de carne – mezel fiert sub formă dreptunghiulară, supus coacerii sau fierberii în formă sau în membrană;
    salam semiafumat – salam supus coacerii, fierberii, afumării calde şi uscării;
    salam semiafumat din subproduse – salam ce conţine peste 70 % de subproduse (categoria întîi şi a doua), supus coacerii, fierberii, afumării calde şi uscării;
    salam fiert afumat – salam care se deosebeşte de cel semiafumat prin parametrii de afumare;
    salam crud afumat – salam nefiert supus, în procesul de fabricaţie (după maturare), afumării, apoi uscării îndelungate;
    salam tartinabil crud afumat – salam supus, în procesul de fabricaţie, tratamentului cu preparate microbiologice, afumării şi uscării;
    salam crud zvîntat - salam supus, în procesul de fabricaţie, unei uscări de durată în condiţii naturale sau la parametrii unui mediu apropiat celui natural;
    lebărvurşti – mezel fiert în membrană naturală sau artificială, preparat din ingrediente (ficat, inimă, rinichi, slănină şi alte subproduse pulpoase), supuse tratamentului termic, care, la feliere, îşi menţin forma;
    pate – mezel fiert, preparat din ingrediente, supuse tratamentului termic, de consistenţa onctuasă;
    tobă – mezel fiert, preparat din ingrediente de carne, supuse tratamentului termic, bogate în colagen şi vegetale, cu structură neomogenă, în membrană sau fără membrană, cu o formă stabilită;
    piftie – mezel, preparat din ingrediente de carne, supuse tratamentului termic, bogate în colagen cu adaos de maximum 100 % de bulion concentrat, care se gelifică la răcire, în membrană sau cu o formă stabilită;
    aspicuri – mezel, preparat din ingrediente de carne, supuse tratamentului termic, bogate în colagen cu adaos peste 100 % de bulion concentrat, care se gelifică la răcire, în membrană sau cu o formă stabilită;
    sîngerete - mezel, fabricat prin adăugarea de sînge alimentar, avînd culoarea în secţiune de la roşu-închis pînă la bordo;
    produse din carne şi slănină – produse cu valoarea energetică sporită:
    produse din carne – fabricate din carne de vită, de porc, de oaie, de cal, de pasăre din diferite părţi ale carcasei, sub formă de tranşă sau muşchi separate, cu/sau fără oase sau bucăţele de carne, supuse sărării şi tratamentului termic pînă la etapa cînd este gata pentru consum; în funcţie de tehnologia de fabricare, se clasifică în fierte, afumate fierte, fierte afumate, afumate coapte, crude afumate, coapte, prăjite, sărate, zvîntate şi alte tipuri;
    produse din slănină - fabricate din slănină de porc din stratul adipos, cu/sau fără şorici, cu/sau fără bucăţele de ţesut muscular; în funcţie de tehnologia de fabricare, se clasifică în sărate, sărate afumate şi alte tipuri;
    conserve din carne – conserve din carne închise ermetic în borcane de sticlă sau cutii metalice, supuse tratamentului termic la temperatură înaltă, pentru a nimici microorganismele şi a conferi produsului rezistenţă de păstrare;
    conserve din carne în bucăţi - conserve din carne, fabricate din carne tăiată în bucăţi mici, cu masa cuprinsă între 30 g şi 120 g, înăbuşită în suc propriu, sos, în bulion sau aspic, cu condimente şi mirodenii;
    conserve din carne tocată - conserve din carne, fabricate din carne tocată cu adaos de sos sau aspic fabricat din materie primă gelatinoasă, condimente şi mirodenii;
    conserve din subproduse de carne - conserve din subproduse, fabricate din bucăţele curăţate şi/sau mărunţite de subproduse de categoria întîi şi de categoria a doua, cu dimensiunile cuprinse între 10 mm şi 30 mm, cu adaos de bulion sau sos, cu condimente şi mirodenii;
    conserve din carne tip pate - conserve din carne, fabricate din carne şi/sau subproduse de categoria întîi şi categoria a doua, tăiate în bucăţele, cu masa cuprinsă între 50 g şi 70 g, blanşate, trecute prin tocător pînă la obţinerea unei mase vîscoplastice, cu dimensiunea particulelor cuprinsă între 0,3 mm şi 0,5 mm;
    conserve din carne mixte - conserve din carne, fabricate din carne şi din alte tipuri de ingrediente, în mod separat sau combinat, cu sau fără adaos de condimente:
    conserve mixte carne-legume pentru prînz, cu fracţia masică a ingredientelor de carne cuprinsă între 31 şi 60 %, conform reţetei;
    conserve mixte legume-carne pentru prînz, cu fracţia masică a ingredientelor de carne cuprinsă între 6 şi 30 %, conform reţetei;
    produse din carne sărate prin imersie tradiţională – produse din carne supusă sărării prin injectarea saramurii direct în ţesutul muscular;
    produse din carne zvîntate sărate – produs din carne care, în procesul fabricării, este supus sărării şi uscării îndelungate în condiţii naturale sau în mediu cu parametrii apropiaţi de condiţii naturale;
    produse din carne netratate termic – produs din carne adus la condiţiile de utilizare prin metoda de uscare sau zvîntare;
    perioadă de maturare – interval de timp pe durata căruia au loc procesele fizico-chimice şi de fermentare care transformă proteinele pentru asigurarea caracteristicilor organoleptice ale produsului finit şi rezistenţei la păstrare;
    perioadă de stabilizare – interval de timp pe durata căruia are loc distrugerea microorganismelor şi asigurarea rezistenţei la păstrare a produsului finit;
    produse din carne ambalate în vid – produs din carne în procesul ambalării căruia este îndepărtat aerul pentru a obţine o presiune mai joasă decît cea atmosferică;
    produse din carne preambalate în condiţii de atmosfera modificată – produs din carne în procesul ambalării căruia aerul este înlocuit cu gaze inerte (azot, dioxid de carbon etc.) care nu se condensează pe suprafaţa produsului;
    produse din carne sterilizate – produse din carne supuse acţiunii unei temperaturi înalte, pentru distrugerea microorganismelor şi atribuirea produsului rezistenţei la păstrare.
III. Grupele de produse din domeniul reglementat
    4. Prezenta Reglementare tehnică stabileşte cerinţe minime de calitate şi siguranţă alimentară, cărora trebuie să se conformeze producţia şi grupele de produse din carne, prezentate în tabelul de mai jos.

Poziţia tarifară 

din Nomenclatorul  produselor din

domeniul reglemen-

tat, supuse certifi-

cării conformităţii obligatorii

Denumirea produselor (grupei de produse)
  
1601 00
 
   Cîrnaţ, cîrnăciori şi produse similare, din carne, organe sau sînge; preparate alimentare pe bază de aceste produse.
 1602
 Conserv din carne, subproduse sau sînge.  












IV. Cerinţe esenţiale
    5. Obiectivele majore ale producătorilor produselor din carne, destinate comerţului pentru consumul uman, constau în protecţia sănătăţii consumatorului, în asigurarea calităţii şi în utilizarea practicilor oneste, conforme Normelor Codex.
    6. Calitatea şi siguranţa alimentară presupun respectarea şi conformarea cerinţelor prescrise, igienei alimentare pe durata procesului de producţie, de la materia primă pînă la consumator, pe tot termenul de valabilitate al produsului.
    7. Calitatea şi siguranţa alimentară trebuie obţinute şi monitorizate prin sisteme de management şi metode bazate pe o serie de standarde, care să asigure prevenirea sistematică a pericolelor potenţiale şi prezentarea de informaţii ce permit identificarea întreprinderii, echipei de producţie, datei producerii, lotulul de produse, cantităţii produse, tipului şi calitaţii produselor.
    8. Producătorii produselor din carne trebuie să asigure efectuarea înregistrărilor care permit identificarea produsului timp de trei ani şi, după caz, să ofere dovezi documentare privind respectărea cerinţelor de calitate şi siguranţă, prescrise în prezenta Reglementare tehnică.
    9. Managerii şi personalul tehnico-administrativ trebuie să cunoască bine cerinţele prescrise, cărora trebuie să le corespundă produsele finite, să aibă o viziune clară asupra potenţialelor riscuri şi posibilitatea de a lua măsurile respective de prevenire, să asigure monitorizarea şi supravegherea pe tot parcursul procesului tehnologic.
    10. Amplasarea, construcţia şi amenajarea întreprinderilor de prelucrare a cărnii trebuie efectuate în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
    11. Echipamentul şi recipientele întreprinderilor de fabricare a produselor din carne, care vin în contact direct cu carnea şi produsele din carne, trebuie să fie proiectate şi confecţionate din materiale conforme cerinţelor stabilite de organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul ocrotirii sănătăţii.
    12. Activităţile desfăşurate în cadrul întreprinderilor de prelucrare a cărnii nu trebuie să conducă la poluarea mediului ambiant.
    Regulile stabilite de organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul ocrotirii sănătăţii.
    14. Produsele din carne, pentru a fi admise în comerţul alimentar, trebuie să corespundă cerinţelor de calitate şi siguranţă alimentară, formelor de prezentare, de prevenire şi informare a consumatorului, prescrise de prezenta Reglementare tehnică.
    15. Produsele din carne urmează a fi fabricate în baza reţetelor şi/sau instrucţiunilor tehnologice, elaborate şi adoptate în modul stabilit, cu utilizarea materiei prime şi materialelor auxiliare, conform anexei nr. 1 la prezenta Reglementare tehnică.
    16. Pentru fabricarea produselor din carne se utilizează numai carnea şi alte produse de origine animală, autorizate de autoritatea sanitar-veterinară abilitată.
    17. Fabricarea produselor din carne cu utilizarea aditivilor alimentari se admite în baza respectării cerinţelor stabilite de Organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul ocrotirii sănătăţii, în modul stabilit.
    18. Pentru fabricarea produselor din carne nu se admite utilizarea cărnii:
    a) congelate mai mult de o singură dată;
    b) provenite de la tauri şi vieri (masculi);
    c) cu semne de rîncezire şi îngălbenire;
    d) cu termenul de valabilitate expirat.
    19. În funcţie de tehnologia fabricării şi formelor de prezentare, produsele din carne se clasifică după cum urmează:
    a) mezeluri fierte;
    b) mezeluri din ingrediente tratate termic;
    c) salamuri;
    d) sîngerete;
    e) produse din carne şi slănină;
    f) conserve din carne şi subproduse.
    20. În funcţie de tehnologia fabricării, mezelurile fierte se clasifică după cum urmează:
    a) parizere;
    b) safalade;
    c) crenvurşti;
    d) cîrnăciori;
    e) pîine de carne.
    21. În funcţie de materia primă utilizată la fabricare, mezelurile fierte se clasifică după cum urmează:
    a) de calitate superioară;
    b) de calitatea întîi;
    d) de calitatea a treia;
    e) nesortate.
    22. În funcţie de tehnologia fabricării şi de ingredientele aplicate, mezelurile din ingrediente tratate termic se clasifică după cum urmează:
    a) lebărvurşti;
    b) pate;
    c) tobe;
    d) aspicuri;
    e) piftie.
    23. În funcţie de materia primă utilizată, lebărvurştile, tobele şi sîngeretele se clasifică după cum urmează:
    a) de calitate superioară;
    b) de calitatea întîi;
    c) de calitatea a doua;
    d) de calitatea a treia;
    e) nesortate.
    24. În funcţie de materia primă utilizată, pateurile se clasifică după cum urmează:
    a) de calitate superioară;
    b) de calitatea întîi;
    c) nesortate.
    25. În funcţie de tehnologia fabricării şi materia primă utilizată, salamurile se clasifică după cum urmează:
    a) semiafumate;
    b) fierte afumate;
    c) crude afumate;
    d) crude afumate tartinabile;
    c) crude zvîntate.
    26. În funcţie de materia primă utilizată la fabricare, salamurile crude afumate, crude afumate tartinabile, crude zvîntate şi fierte afumate se clasifică  după cum urmează:
    a) de calitate superioară;
    b) de calitatea întîi.
    27. În funcţie de materia primă utilizată la fabricare, salamurile semiafumate se clasifică după cum urmează:
    a) de calitate superioară;
    b) de calitatea întîi;
    c) de calitatea a doua;
    d) de calitatea a doua din subproduse;
    e) nesortate.
    28. În funcţie de materia primă utilizată la fabricare, sîngeretele se clasifică după cum urmează:
    a) de calitate superioară;
    b) de calitatea întîi;
    c) de calitatea a doua;
    d) de calitatea a treia;
    e) nesortate.
    29. În funcţie de tehnologia prelucrării şi materia primă utilizată la fabricare, produsele din carne şi slănină se clasifică după cum urmează:
    a) produse din carne fierte;
    b) produse din carne afumate fierte;
    c) produse din carne fierte afumate;
    d) produse din carne afumate coapte;
    e) produse din carne crude afumate;
    f) produse din carne coapte;
    g) produse din carne prăjite;
    h) din slănină sărate;
    i) din slănină afumate.
    30. În funcţie de starea materiei prime utilizate la fabricare, produsele din carne şi slănină se clasifică după cum urmează:
    a) din carne macră;
    b) din carne cu os;
    c) din carne presată;
    d) din carne tocată.
    31. În funcţie de materia primă utilizată la fabricare, produsele din carne şi slănină se clasifică după cum urmează:
    a) de calitate superioară;
    b) de calitatea întîi;
    c) de calitatea a doua;
    d) de calitatea a treia;
    e) nesortate.
    32. În funcţie de tehnologia fabricării, produsele conservate din carne şi subproduse se clasifică după cum urmează:
    a) produse din carne bucăţi;
    b) produse din carne tocată;
    c) produse din carne tip pate;
    d) produse din subproduse de carne;
    e) produse mixte din carne şi legume;
    f) produse mixte din legume şi carne.
    33. În funcţie de materia primă, produsele conservate din carne şi subproduse se clasifică după cum urmează:
    a) de calitate superioară;
    b) de calitatea întîi.
    34. În funcţie de membrana utilizată la ambalarea lor (cu excepţia conservelor), produsele din carne şi subprodusele se fabrică:
    a) în membrană naturală;
    b) în membrană artificială comestibilă;
    c) în membrană artificială necomestibilă;
    d) fără membrană.
    35. Produsele din carne destinate comerţului trebuie să posede proprietăţi organoleptice specifice fiecărui sortiment, stabilite în reţeta produsului, şi să corespundă indicatorilor specificaţi în anexa nr. 2 la prezenta Reglementare tehnică.
   36. Valorile indicatorilor fizico-chimici ai produselor din carne se stabilesc în reţeta produselor şi trebuie să corespundă mărimilor specificate în anexa nr. 3 la prezenta Reglementare tehnică.
    37. Produsele de carne urmează a fi fabricate, ambalate, transportate sau altfel manipulate în condiţii care să excludă folosirea ingredientelor în care conţinutul de reziduuri de pesticide, de preparate veterinare, de alţi contaminanţi depăşeşte valorile maxime admise, stabilite de autorităţile sanitar-veterinare şi organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul ocrotirii sănătăţii.
    38. Recipientele, materialele de ambalare vor fi confecţionate din materiale sigure, autorizate sanitar pentru utilizare conform destinaţiei şi care să asigure menţinerea calităţii şi a inofensivităţii produsului pe durata termenului de valabilitate.
    39. Produsele din carne, inclusiv cele preambalate se ambalează în:
    a) lăzi de carton ondulat, din lemn;
    b) lăzi din materiale polimerice refolosite;
    c) lăzi din aluminiu refolosite;
    d) containere;
    e) ambalaje - utilaje;
    f) borcane de sticlă;
    g) cutii metalice.
    40. Produsele din carne urmează a fi transportate numai cu mijloace autorizate sanitar, care trebuie să asigure pe tot parcursul, menţinerea nemodificată a caracteristicilor organoleptice, fizico-chimice, microbiologice, precum şi protecţia împotriva prafului, dăunătorilor şi altor posibilităţi de degradare şi contaminare.
    41. Nu se admite transportarea cu acelaşi mijloc de transport a cărnii, a subproduselor şi a produselor din carne finite.
    42. Se interzice transportarea produselor din carne în vrac, fără ambalaj.
    43. Termenul de valabilitate a produselor din carne, în funcţie de condiţiile de păstrare, materiile prime şi materialele de ambalare utilizate, se stabileşte de către producător în instrucţiunile tehnologice de fabricare pentru sortimente concrete, în baza respectării cerinţelor stabilite de organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul ocrotirii sănătăţii.
    44. Produsele din carne, destinate consumului uman, întru asigurarea furnizării către consumator a informaţiei suficiente, uşor de verificat şi comparat, necesare acestuia pentru alegerea produsului care corespunde cerinţelor sale, urmează a fi etichetate în mod obligatoriu, în conformitate cu cerinţele actelor legislative şi normative în vigoare.
    45. Denumirea sub care se comercializează produsele din carne trebuie să indice corect natura lor şi să includă cel puţin:
    a) denumirea speciei de animale sau de păsări de la care provine carnea;
    b) denumirea formei de prezentare;
    c) menţionarea clasei de calitate;
    d) metoda de fabricare.
    46. Pentru produsele conservate, suplimentar la cele enumerate la pct. 45 al prezentei Reglementări tehnice, denumirea va include şi modul de preparare pentru consum (pentru conservele care necesită o prelucrare specială înainte de întrebuinţare).
    47. Pentru produsele conservate, fabricate în Republica Moldova, pe capacul cutiilor metalice nelitografiate se aplică semnele convenţionale, în conformitate cu actele legislative şi normative în vigoare, după cum urmează:
    data fabricării (ziua, luna, anul);
    numărul schimbului (echipei) – o  cifră;
    numărul de asortiment – una-trei cifre;
    codul internaţional al Republicii Moldova – MD;
    numărul întreprinderii producătoare – una-trei cifre, atribuit în modul stabilit.
    48. Se interzice prelungirea termenului de valabilitate al produselor, inclusiv prin reetichetare şi/sau reambalare.
     49. Verificarea indicilor calităţii, siguranţei alimentare, formelor de prezentare, marcare şi etichetare a produselor din carne se efectuează de producător, inclusiv:
    a) denumirea produsului, pentru fiecare lot;
    b) caracteristicile organoleptice, pentru fiecare lot;
    c) caracteristicile fizico-chimice, pentru fiecare lot.
    50. Prelevarea probelor şi determinarea caracteristicilor de calitate şi siguranţă alimentară, a formelor de prezentare şi etichetare se efectuează în conformitate cu regulile şi metodele de analiză, stabilite de actele normative şi legislative în vigoare.
    51. Produsele din carne neconforme prezentelor cerinţe nu pot fi plasate pe piaţa internă de desfacere în scopul consumului uman.
V. Evaluarea conformităţii produselor
    52. Produsele din carne, inclusiv cele de import, pot fi plasate pe piaţa internă doar dacă sînt conforme cerinţelor esenţiale prescrise în prezenta Reglementare tehnică.
    53. Conformitatea produselor din carne se asigură de producător (fabricant) sau importator.
    54. Producătorul (fabricantul) sau importatorul produselor din carne solicită unui organism de certificare acreditat şi desemnat pentru activitate în domeniul respectiv efectuarea certificării,cu evaluarea procesului de producere.
    55. Procedura de certificare a produselor din carne se aprobă de către Organismul Naţional de Asigurare a Conformităţii Produselor, în coordonare cu autoritatea de reglementare în domeniul produselor alimentare.
    56. Organismul de certificare desemnat efectuează sau dispune efectuarea de evaluări periodice asupra produselor din carne la intervale de timp aleatorii.
    57. În contextul evaluării, pentru verificarea menţinerii conformităţii produselor din carne cu cerinţele prescrise în prezenta Reglementare tehnică, mostrele, prelevate de la locul de producere sau din lotul destinat comercializării, sînt supuse încercărilor necesare, conforme regulilor şi metodelor aprobate în modul stabilit, sau încercării cu efect echivalent.
    58. În cazul în care produsele din carne nu sînt conforme cerinţelor prescrise, organismul de certificare desemnat, care a efectuat procedurile de certificare respective, trebuie să informeze, în modul stabilit, producătorul (fabricantul), importatorul şi organele de supraveghere a pieţei despre neconformitatea constatată.
    59. Producătorul (fabricantul), importatorul elaborează documentaţia tehnică prevăzută la punctul 62 din prezenta Reglementare tehnică.
    60. Producătorul (fabricantul), importatorul păstrează documentaţia tehnică o perioadă de trei ani de la data fabricării ultimului lot de produse din carne şi, la solicitare, o pune la dispoziţie organelor de supraveghere şi control.
    61. Documentaţia tehnică trebuie să asigure posibilitatea evaluării conformităţii produsului cu cerinţele prezentei Reglementări tehnice.
    62. Documentaţia tehnică trebuie să conţină în principal:
    a) o descriere generală a produsului;
    b) reţete şi instrucţiuni tehnologice;
    c) certificatul de conformitate eliberat conform schemelor care prevăd evaluarea procesului de producere a produselor din carne sau certificatul de conformitate pentru sistemele de management al calităţii sau inofensivităţii alimentare;
    d) rapoartele de încercări pentru produsele din carne;
    e) alte documente, la decizia producătorului sau importatorului, relevante pentru atestarea conformităţii produsului.
    63. Producătorul (fabricantul) sau importatorul de carne, în baza documentaţiei tehnice, întocmeşte o declaraţie de conformitate, conform anexei nr. 4 la prezenta Reglementare tehnică, şi aplică marca naţională de conformitate SM pe fiecare ambalaj de desfacere a produselor din carne.
    Modul de întocmire şi emitere a declaraţiei de conformitate se efectuează conform regulilor stabilite în cadrul Sistemului Naţional de Asigurare a Conformităţii Produselor.
    64. Produsele din carne se plasează pe piaţă împreună cu declaraţia de conformitate, care atestă conformitatea acestuia cu cerinţele prescrise în prezenta Reglementare tehnică. Producătorul sau importatorul trebuie să aplice, sub marca naţională de conformitate SM, numărul de identificare al organismului de certificare desemnat care a efectuat certificările respective.
    65. Producătorul (fabricantul) sau importatorul păstrează un exemplar al declaraţiei de conformitate împreună cu documentaţia tehnică, în baza căreia a fost eliberată declaraţia de conformitate.
    66. Producătorul (fabricantul) ia toate măsurile necesare pentru ca procesul de producere să asigure conformitatea produselor din carne cu documentaţia tehnică şi cu cerinţele prezentei Reglementări tehnice.
    67. Desemnarea organismului de certificare se face de către Organismul Naţional de Asigurare a Conformităţii Produselor, la propunerea autorităţii de reglementare în domeniul produselor alimentare.
    68. Lista organismelor de certificare desemnate se publică de către Organismul Naţional de Asigurare a Conformităţii Produselor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi se actualizează, în funcţie de necesitate.
    69. Pentru produsele din carne plasate pe piaţă, originare din alte ţări, la documentele prevăzute pentru iniţierea procedurii de evaluare a conformităţii, suplimentar, în baza examinării condiţiilor de producere, depozitare, transportare, comercializare etc., se prezintă autorizaţia de import, emisă de autoritatea de reglementare în domeniul produselor alimentare.
    70. Conformitatea cu prevederile prezentei Reglementări tehnice poate fi asigurată şi prin utilizarea standardelor naţionale conexe prezentei Reglementări tehnice. Producătorul (fabricantul) sau importatorul produselor din carne, pentru a beneficia de prezumţia conformităţii, este în drept să indice în documentele de însoţire faptul că proprietăţile acestora sînt conforme cu unul sau mai multe standarde de produs conexe prezentei Reglementări tehnice.
    71. Lista standardelor conexe se aprobă de autoritatea de reglementare în domeniul produselor alimentare cu avizarea Organismului Naţional de Standardizare şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi în Buletinul de standardizare - publicaţie oficială a Organismului Naţional de Standardizare.
VI. Dispoziţii finale
    72. Concomitent cu intrarea în vigoare a prezentei Reglementări tehnice, standardele ce reglementează produsele respective se aplică în mod voluntar.

Anexa nr. 1
 la Reglementarea tehnică
 „Produse din carne”
Lista materiilor prime şi materialelor auxiliare
pentru fabricarea produselor din carne

    Pentru fabricarea produselor din carne se utilizează următoarele materii prime şi materiale auxiliare:
    a) ingrediente de carne:
    carne de vită - caldă, răcită, refrigerată şi congelată;
    carne de vită - deflaxată de calitate superioară, calitatea întîi,
    calitatea a doua, nesortată;
    carne de viţel - caldă, răcită, refrigerată şi congelată;
    carne de viţel - deflaxată de calitate superioară;
    carne de porc - caldă, răcită, refrigerată şi congelată;
    carne de porc - deflaxată negrasă, semigrasă, grasă, nesortată, pentru mezeluri;
    carne de oaie şi de capră - răcită, refrigerată şi congelată;
    carne de oaie şi de capră - deflaxată nesortată;
    carne de cal - răcită, refrigerată şi congelată;
    carne de cal - deflaxată nesortată;
    carne pentru pîrjoale (de vită, de porc, de oaie);
    blocuri сongelate din carne deflaxată (de vită, de porc, de oaie), din slănină;
    piept de porc;
    carne dezosată mecanic - de vită, de porc, de oaie;
    blocuri congelate din carne dezosată mecanic - de vită, de porc, de oaie;
    carne de pasăre - răcită, refrigerată şi congelată;
    carcase de pasăre semieviscerate sau eviscerate răcite, refrigerate sau congelate;
    carcase de pui-broiler semieviscerate sau eviscerate răcite, refrigerate sau congelate;
    semifabricate din carne de pasăre - răcite, refrigerate sau congelate;
    carne de pasăre dezosată mecanic - răcită, refrigerată şi congelată;
    blocuri congelate din carne de pasăre dezosată mecanic;
    slănină de porc de pe coloana vertebrală, de la părţile laterale ale carcasei, grăsime brută animală alimentară (de bovine, de porcine, de ovine), grăsime topită;
    subproduse prelucrate - de vită, de porc, de oaie, de capră, de cal: de categoria  întîi – limbă, ficat, rinichi, creier, inimă, diafragmă, cozi de carne cu os, curăţitură  de carne; de categoria a doua – capete, urechi, uger, glande lactice, splină, buze, laringe, carnea esofagului, carnea capetelor,  plămîni, rumen, picioare, şorici de porc, inclusiv porţiunea mamelonară;
    subproduse de pasăre: ficat, inimă, pipotă, gît, aripă, capete, picioare, piele, osînză;
    blocuri din subproduse congelate de categoria întîi şi a doua, blocuri din subproduse de pasăre congelate;
    fălci de porc;
    sînge alimentar, plasmă alimentară (ser) de sînge de vite cornute mari şi de porcine;
    preparat de hemoglobină;
    stabilizator proteic (şorici de porc, tendoane de vită, apă);
    emulsie proteină-grăsime (proteină de soia, grăsime, apă).
    Pentru produsele din carne de vită, de porc, de oaie, de capră, de cal se admite utilizarea cărnii de pasăre în cantitate pînă la 30 % în loc de altă carne – materie primă – pentru produsele de calitatea întîi, a doua, a treia şi nesortate, dacă acest lucru este prevăzut de documentul normativ.
    Pentru produsele din carne de pasăre se admite utilizarea cărnii de vită, de porc deflaxate în cantitate pînă la 30 % în loc de altă carne – materie primă, dacă acest lucru este prevăzut de documentul normativ;
    b) alte tipuri de ingrediente:
    ouă de găină, produse de ouă;
    unt de vacă, ulei vegetal;
    brînzeturi cu cheag tari;
    lapte de vacă pasteurizat, smîntînă dulce din lapte de vacă;
    lapte de vacă integral praf, degresat praf, smîntînă dulce praf;
    amidon de cartofi, de porumb, făină de grîu pentru panificaţie;
    crupe: griş, orez, crupe de orz (arpacaş şi brizură de orz), hrişcă, de porumb, de mei, de grîu etc.;
    leguminoase: mazăre, linte, fasole etc.;
    produse proteice de soia;
    preparate proteice lactice (cazeină, cazeinat de sodiu alimentar);
    sare alimentară;
    zahăr tos, glucoză, lactoză, maltoză, maltodextrin etc.;
    condimente, extracte de condimente, concentrate de condimente, amestecuri de condimente: ienibahar, ghimbir, cuişoare, nucşoară, scorţişoară, piper negru sau alb, ardei roşu măcinat, cardamon, coriandru, chimen, foi de dafin etc.;
    muştar boabe sau praf;
    fistic, nuci, arahide, nuci de caju etc.;
    ingrediente de legume proaspete, conservate, uscate: morcov, sfeclă, cartofi, ardei, porumb, mazăre etc.;
    paprică;
    ciuperci conservate, proaspete, uscate, pasteurizare;
    măsline verzi, negre fără sîmburi;
    sosuri: ketchup, sos de muştar etc.;
    amestecuri de sărare (E 249 şi/sau E 250 şi sare alimentară);
    ulei volatil de mărar şi altele;
    usturoi proaspăt, uscat, conservat cu sare alimentară, congelat mărunţit, extract de usturoi;
    ceapă proaspătă, uscată;
    apă potabilă;
    aditivi alimentari, autorizaţi de Ministerul Sănătăţii;
    c) membrane:
    intestine prelucrate: maţe subţiri de porc, de vită, de oaie, de capră, rotocoale de vită, esofage de vită, cecumuri de vită, de oaie, bumbare de vită, vezice urinare de vită, de porc etc.;
    membrane artificiale: proteice, din peliculă de celuloză, “Poviden”, cutizin, naturin, colagenice; membrane artificiale de poliamidă; membrane artificiale pentru crenvurşti şi safalade; membrane impermeabile la gaz, abur, apă etc.;
    d) materiale auxiliare:
    materiale pentru legare: sfoară, aţă de in, aţă de capron pentru cusut, aţă de bumbac pentru cusut;
    plase din aţe de bumbac şi de viscoză;
    forme metalice sau forme de presare;
    preparate de afumare;
    materie primă lemnoasă de esenţă tare (rumeguş) pentru afumarea produselor alimentare, cu excepţia lemnului de esenţă răşinoasă;
    clipse din aluminiu, clame metalice, agrafe metalice;
    bandă pentru bonuri cu strat adeziv (etichete adezive), cu strat termosensibil.
    NOTĂ: Se admite utilizarea altor tipuri de materie primă şi materiale auxiliare compatibile cu materia primă de carne.

    anexa nr.2

    anexa nr.3

    anexa nr.4