*HGO180/2013 Versiunea originala
ID intern unic:  354868
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 180
din  11.03.2013
cu privire la plata premiului anual personalului
din unităţile bugetare
Publicat : 15.03.2013 în Monitorul Oficial Nr. 56-59     art Nr : 230
    În conformitate cu prevederile alineatului (3) al articolului 32 şi alineatului (3) al articolului 35 din Legea nr.355-XVI din 23 decembrie 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr. 35-38, art.148), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se stabileşte că personalul din unităţile bugetare, salarizat în baza Reţelei tarifare unice (cu excepţia militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă), cadrele didactice din învăţămîntul preuniversitar şi personalul care efectuează deservirea tehnică şi asigură funcţionarea instanţelor judecătoreşti, a procuraturii şi a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale beneficiază, după fiecare an de activitate, de un premiu anual de cel puţin un salariu lunar de bază (tarifar sau de funcţie), calculat proporţional cu timpul efectiv lucrat în anul respectiv.
    Modul de calculare şi plată a premiului anual se stabileşte în Regulamentul aprobat prin prezenta hotărîre. Premiul anual se plăteşte în luna februarie a anului următor celui pentru care se face premierea.
    2. Personalului din unităţile bugetare, salarizat în baza Reţelei tarifare unice, şi personalului care efectuează deservirea tehnică şi asigură funcţionarea instanţelor judecătoreşti, a procuraturii şi a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, premiul anual se va achita în fiecare an în luna februarie a anului următor anului gestionar, începînd cu premierea pentru activitatea desfăşurată în anul 2012, iar premierea cadrelor didactice din învăţămîntul preuniversitar se va efectua în fiecare an în luna august în baza rezultatelor obţinute în anul respectiv, începînd cu achitarea în anul 2014 a premiului pentru anul de studii 2013-2014.
    3. Se aprobă Regulamentul privind modul de calculare şi plată a premiului anual personalului din unităţile bugetare, conform anexei.
    4. Se stabileşte că cheltuielile ocazionate de punerea în aplicare a prezentei hotărîri vor fi suportate din contul mijloacelor alocate în acest scop pentru anul respectiv.

    PRIM-MINISTRU                                                     Vladimir FILAT

    Contrasemnează:
    Ministrul muncii, protecţiei
    sociale şi familiei                                                          Valentina Buliga
    Ministrul finanţelor                                                      Veaceslav Negruţa

    Nr. 180. Chişinău, 11 martie 2013.

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului
nr. 180 din 11 martie 2013

REGULAMENT
privind modul de calculare şi plată a premiului anual
personalului din unităţile bugetare
    Regulamentul privind modul de calculare şi plată a premiului anual personalului din unităţile bugetare (în continuare – Regulament) determină modul de calculare şi plată a premiului anual personalului din unităţile bugetare, salarizat în baza Reţelei tarifare unice, cadrelor didactice din învăţămîntul preuniversitar, precum şi personalului care efectuează deservirea tehnică şi asigură funcţionarea instanţelor judecătoreşti, a procuraturii şi a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale.
I. Mărimea premiului anual
    1. Premiul anual se plăteşte pentru un an deplin de activitate în mărimea:
    a) unui salariu tarifar sau de funcţie corespunzător categoriei de salarizare stabilite, ţinînd cont de indicii de prioritate intersectorială şi de coeficienţii de complexitate prevăzuţi pentru domeniul respectiv de activitate – pentru personalul salarizat în baza Reţelei tarifare unice;
    b) unui salariu lunar – pentru cadrele didactice din învăţămîntul preuniversitar;
    c) unui salariu de funcţie – pentru personalul care efectuează deservirea tehnică şi asigură funcţionarea instanţelor judecătoreşti, a procuraturii şi a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale.
    2. La determinarea mărimii premiului anual se va aplica salariul de bază indicat la punctul 1 al prezentului Regulament, stabilit la sfîrşitul anului calendaristic, iar pentru cadrele didactice – la sfîrşitul anului de studii, indiferent de faptul dacă pe parcursul anului au avut loc sau nu modificări ale mărimii salariului în urma modificării condiţiilor de salarizare sau a promovării în funcţie.
II. Cuantumul premiului anual în raport
cu timpul efectiv lucrat

    3. Pentru salariaţii care nu au activat integral pe parcursul anului, premiul anual se acordă în mărimea salariului de bază calculat proporţional cu timpul efectiv lucrat.
    4. În timpul efectiv lucrat, pentru determinarea cuantumului premiului anual, nu se includ timpul aflării salariatului în concediu de maternitate, în concediu medical, în grevă, în concediu fără plată pe motive familiale, timpul aflării la cursuri de formare profesională pe o perioadă mai mare de 60 de zile calendaristice, în şomaj tehnic, în concediu pentru îngrijirea copilului în vîrstă de pînă la 6 ani, îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani sau a unui copil invalid şi alte perioade de suspendare a contractului individual de muncă specificate în art. 76, 77 şi 78 ale Codului muncii, precum şi timpul absenţei fără motive întemeiate de la serviciu.
    5. În timpul efectiv lucrat, pentru determinarea cuantumului premiului anual, în afară de zilele cînd salariatul a lucrat efectiv se va include şi timpul cînd salariatul nu a lucrat de fapt, dar i s-a menţinut locul de muncă şi salariul mediu integral sau parţial (aflarea în concediul ordinar şi concediul de studii, în deplasare în interes de serviciu, îndeplinirea obligaţiilor de stat sau obşteşti, timpul efectuării controalelor medicale obligatorii, aflarea la cursuri de formare profesională cu durata de pînă la 60 de zile, zilele acordate salariatului ce urmează a fi concediat pentru căutarea unui alt loc de muncă, alte cazuri de acordare a zilelor libere prevăzute de legislaţie, de convenţiile colective sau contractele colective cînd lucrătorilor li se garantează salariul mediu).
    6. Mărimea concretă a premiului anual se calculează prin înmulţirea salariului de bază (tarifar, de funcţie) lunar cu raportul dintre timpul efectiv lucrat (zile), determinat conform punctului 5 al prezentului Regulament, şi numărul de zile lucrătoare în ansamblu pe an conform balanţei timpului de lucru, ţinînd cont de săptămîna de lucru.
III. Calculul premiului anual în situaţii speciale
    7. Pentru salariaţii angajaţi pe parcursul anului, premiul anual se va acorda în mărime egală cu salariul lunar de funcţie înmulţit cu raportul dintre timpul efectiv lucrat în zile, determinat conform punctului 5 al prezentului Regulament, şi numărul de zile lucrătoare în ansamblu pe an conform balanţei timpului de lucru, ţinînd cont de săptămîna de lucru.
    Totodată, premiul anual calculat astfel se va acorda doar salariaţilor a căror perioadă de muncă în anul pentru care se plăteşte premiul, de la data angajării pînă la sfîrşitul anului, constituie nu mai puţin decît perioada de probă stabilită de lege.
    8. Salariaţilor care pînă la sfîrşitul anului pentru care se plăteşte premiul anual se află în concediu de maternitate sau în concediu pentru îngrijirea copilului în vîrstă de pînă la 6 ani, premiul anual se va acorda pentru timpul efectiv lucrat în anul de referinţă pînă la începerea concediului respectiv.
    9. Pentru cadrele didactice, premiul anual se va acorda ţinînd cont de salariul lunar cuvenit conform normei didactice real stabilite.
    10. În cazul în care salariatul în afară de funcţia de bază mai activează prin cumul în temeiul unui contract individual de muncă distinct în aceeaşi instituţie sau în altă instituţie, salariatul în cauză va beneficia de premiu anual atît pentru funcţia de bază, cît şi pentru funcţia cumulată.
    11. În cazul în care pe parcursul anului salariatul o anumită perioadă de timp a activat într-o funcţie pentru care condiţiile de salarizare prevăd achitarea premiului anual, iar pentru altă perioadă a fost transferat într-o funcţie pentru care premiul în cauză nu este prevăzut, acesta va beneficia de premiu anual doar pentru perioada pentru care conform legislaţiei în vigoare se cuvine acordarea premiului.
    12. Salariaţii ale căror contracte individuale de muncă au încetat înainte de sfîrşitul anului calendaristic, în temeiurile indicate la art. 82 lit. f) şi i), art. 86 alin. (1) lit. c) şi d) şi art. 301 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, precum şi cei care au demisionat în legătură cu pensionarea, stabilirea gradului de invaliditate, înmatricularea într-o instituţie de învăţămînt, alegerea într-o funcţie electivă, îngrijirea unui copil invalid, beneficiază de premiul anual pentru timpul efectiv lucrat pînă la data desfacerii contractului individual de muncă, cu condiţia că în anul de referinţă au activat cel puţin 3 luni.
    În cazul transferului salariatului la o altă unitate conform art. 86 alin. (1) lit. u), premiul anual i se plăteşte pentru durata activităţii în unitate în anul de referinţă pînă la momentul transferului.
    În cazul încetării contractului individual de muncă în baza altor temeiuri indicate în art. 82, art. 86 alin. (1) şi art.301 alin. (1) din Codul muncii, premiul anual salariaţilor respectivi nu li se plăteşte.
    Salariaţilor care au desfăcut contractul individual de muncă conform art. 85 al Codului Muncii, din propria iniţiativă, premiul anual li se va acorda în baza cererii lor scrise cu condiţia că au activat în unitatea respectivă nu mai puţin de 1 an, din care în anul de referinţă – nu mai puţin de 6 luni.
IV. Plata premiului anual
    13. Angajaţilor salarizaţi conform Reţelei tarifare unice, inclusiv angajaţilor civili din organele apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice, şi personalului care efectuează deservirea tehnică şi asigură funcţionarea instanţelor judecătoreşti, a procuraturii şi a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale premiul anual se achită în luna februarie a anului următor celui pentru care se face premierea, iar cadrelor didactice – premiul anual se va plăti după finalizarea anului şcolar, în luna august.
    14. Mărimea concretă a premiului anual pentru fiecare salariat se fixează în actul administrativ (ordin, dispoziţie) al conducătorului instituţiei bugetare sau al autorităţii publice respective.
    15. Conducătorul unităţii bugetare sau autorităţii publice, după consultarea sindicatelor sau a reprezentanţilor salariaţilor, dispune de dreptul:
de a majora unor salariaţi cuantumul premiului anual pentru realizări deosebite în activitate în perioada de referinţă. Majorarea în cauză se va efectua din contul sumelor economisite din fondul alocat pentru premierea anuală, iar cuantumul total al majorării nu va depăşi 50 la sută din mărimea premiului anual calculat conform punctului 6 al prezentului Regulament;
    de a reduce sau de a anula premiul pentru salariaţii care, pe parcursul anului, au desfăşurat o activitate profesională ineficientă sau necorespunzătoare, sau au comis încălcări pentru care au fost sancţionaţi disciplinar.