*HGO500/2014 Versiunea originala
ID intern unic:  355507
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 500
din  01.07.2014
cu privire la aprobarea stemei, drapelului
şi Regulamentului de utilizare a stemei şi
a drapelului Serviciului Fiscal de Stat
Publicat : 04.07.2014 în Monitorul Oficial Nr. 174-177     art Nr : 537
    În conformitate cu art. 6  alin. (2) şi (4) din Legea nr. 86 din 28 iulie 2011 cu privire la simbolurile publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr. 164-165, art.475), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă:
    1) Stema Serviciului Fiscal de Stat, conform anexei nr.1;
    2) Drapelul Serviciului Fiscal de Stat, conform anexei nr.2;
    3) Regulamentul de utilizare a stemei şi a drapelului Serviciului Fiscal de Stat, conform anexei nr. 3.

    PRIM-MINISTRU                                                 Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Ministrul finanţelor                                                Anatol Arapu

    Nr. 500. Chişinău, 1 iulie 2014.

    Anexa nr. 1
la Hotărîrea Guvernului nr. 500
din 1 iulie 2014


    Descriere
    Un scut cu vîrful oval, pe fundal albastru, o acvilă cruciată de aur, ciocată şi membrată roşu, ţinînd în gheara dreaptă cornul abundenţei (cornu copiae – lat.), plin cu monede de aur, iar în cea stîngă un sul de hîrtie, ambele de argint, şi purtînd pe piept un scut tăiat, roşu şi albastru, încărcat cu un cap de bour broşînd, de aur, cu o stea cu opt raze între coarne şi însoţit jos în dextra de o roză heraldică, iar jos în senestra de o semilună conturnată, toate de asemenea de aur.
    Deviza, pe o panglică de aur cu litere capitale negre: „În serviciul contribuabilului”.

Anexa nr.2
la Hotărîrea Guvernului nr. 500
din 1 iunie 2014



    Descriere
    O pînză dreptunghiulară (2:3), albastră, avînd în mijloc, în centru, elementul stemei: o acvilă cruciată de aur, ciocată şi membrată roşu, ţinînd în gheara dreaptă cornul abundenţei (cornu copiae – lat.), plin cu monede de aur, iar în cea stîngă un sul de hîrtie, ambele de argint, şi purtînd pe piept un scut tăiat, roşu şi albastru, încărcat cu un cap de bour broşînd, de aur, cu o stea cu opt raze între coarne şi însoţit jos în dextra de o roză heraldică, iar jos în senestra de o semilună conturnată, toate de asemenea de aur.

    Anexa nr. 3
la Hotărîrea Guvernului nr. 500
din 1 iulie 2014

REGULAMENTUL
de utilizare a stemei şi a drapelului
Serviciului Fiscal de Stat
I. Dispoziţii generale
    1. Regulamentul de utilizare a stemei şi a drapelului este elaborat în conformitate cu prevederile art. 6 al Legii nr. 86 din 28 iulie 2011 cu privire la simbolurile publice şi stabileşte modul de arborare, păstrare şi folosire a acestor însemne.
    2. Stema şi drapelul Serviciului Fiscal de Stat sînt simboluri publice corporative prin care Serviciul Fiscal de Stat se identifică.
    3. Posesor de drept al simbolurilor publice corporative este Serviciul Fiscal de Stat.
    4. Responsabilitatea şi controlul pentru respectarea prevederilor prezentului Regulament se pun în sarcina şefului Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.
II. Utilizarea stemei Serviciului Fiscal de Stat 
    5. Stema se amplasează pe sediile şi edificiile Serviciului Fiscal de Stat, în birourile de serviciu ale angajaţilor, precum şi în alte încăperi ce aparţin Serviciului Fiscal de Stat.
    6. Imaginea stemei poate fi reprodusă pe:
    a) sigiliile oficiale ale Serviciului Fiscal de Stat;
    b) formularele cu antet ale Serviciului Fiscal de Stat;
    c) bunurile mobile (vehicule, tehnică etc.) ale Serviciului Fiscal de Stat;
    d) diferite însemne heraldice derivate, vexilologice, medalistice, faleristice şi uniformistice, diplome de onoare şi alte distincţii instituite de Serviciul Fiscal de Stat;
    e) legitimaţiile angajaţilor Serviciului Fiscal de Stat;
    f) producţia poligrafică, fotografică, video, cinematografică şi electronică a Serviciului Fiscal de Stat;
    g) produsele publicitare, informative şi similare executate la comanda Serviciului Fiscal de Stat;
    h) timbre, plicuri şi alte emisiuni şi efecte poştale executate la comanda Serviciului Fiscal de Stat;
    i) diverse suvenire şi obiecte de protocol;
    j) lucrările publicate şi expoziţiile ce ilustrează activitatea ştiinţifică sau de creaţie a autorilor şi pictorilor ce au elaborat însemnul.
    Imaginea stemei poate fi folosită şi în alte cazuri, cu permisiunea Serviciului Fiscal de Stat sau a Comisiei Naţionale de Heraldică.
    7. În cazul în care stema Serviciului Fiscal de Stat este utilizată alături de Stema de Stat a Republicii Moldova, stema Serviciului Fiscal de Stat  va ocupa o poziţie secundară faţă de Stema de Stat, mai la dreapta sau mai jos, iar dimensiunile liniare ale acesteia nu vor depăşi dimensiunile liniare ale Stemei de Stat.
III. Utilizarea drapelului Serviciului Fiscal de Stat
    8. Drapelul original al Serviciului Fiscal de Stat se păstrează în biroul de serviciu al şefului Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi se scoate în public, la decizia acestuia, cu prilejul unor ceremonii solemne oficiale.
    9. Drapelul uzual al Serviciului Fiscal de Stat se arborează pe sediile acestuia, pe alte edificii care îi aparţin, precum şi, cu ocazii speciale (parade, demonstraţii, marşuri etc.), pe bunurile mobile (vehicule, tehnică etc.) participante la ceremoniile Serviciului Fiscal de Stat.
    10. Drapelul original şi drapelul uzual pot fi folosite în cadrul unor acţiuni oficiale, festive, culturale, sportive, ştiinţifice etc.
    11. În cazul în care drapelul Serviciului Fiscal de Stat este utilizat alături de Drapelul de Stat al Republicii Moldova, drapelul Serviciului Fiscal de Stat va ocupa o poziţie secundară faţă de Drapelul de Stat, mai la dreapta sau mai jos, iar dimensiunile liniare ale drapelului Serviciului Fiscal de Stat nu vor depăşi dimensiunile liniare ale Drapelului de Stat.
VI. Dispoziţii finale
    12. Stema şi drapelul beneficiază de protecţie juridică în conformitate cu actele normative în vigoare.
    13. Încălcarea cu intenţie a modului de folosire a stemei şi a drapelului, profanarea acestora atrage răspunderea administrativă, penală şi/sau materială în modul stabilit de legislaţia în vigoare.
    14. Alte relaţii generate de utilizarea stemei şi a drapelului, care nu au fost reflectate în prezentul Regulament, sînt reglementate de normele Legii nr. 86 din 28 iulie 2011 cu privire la simbolurile publice, alte acte normative aferente domeniului.