OSV130/2015
ID intern unic:  358022
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 130
din  01.04.2015
cu privire la clasificarea berii şi a băuturilor pe bază de bere
Publicat : 10.04.2015 în Monitorul Oficial Nr. 89-92     art Nr : 644     Data intrarii in vigoare : 10.04.2015
    În scopul asigurării clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării controlului vamal al mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificarea lor în corespundere cu Nomenclatura combinată a mărfurilor, aprobată prin Legea nr. 172  din  25.07.2014, precum şi în temeiul articolului 1412 din Codul vamal nr.1149-XIV din 20 iulie 2000 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 1 ianuarie 2007), cu modificările şi completările ulterioare,
O R D O N:
    1. Se aprobă normele metodologice privind clasificarea berii şi a băuturilor pe bază de bere.
    2. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
    3. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    DIRECTORUL GENERAL
    AL SERVICIULUI VAMAL                                        Tudor BALIŢCHI

    Nr. 130-O. Chişinău, 1 aprilie 2015.

Anexă
la Ordinul Serviciului Vamal
nr.130-O din 1 aprilie 2015
NORME
metodologice privind clasificarea berii
 şi a băuturilor pe bază de bere

    Prezentele norme metodologice sunt elaborate în baza prevederilor Convenţiei internaţionale privind sistemul armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor, încheiată la Bruxelles la 14 iunie 1983, la care Republica Moldova a aderat prin Legea nr.112-XV din 22.04.2004, a Nomenclaturii combinate a mărfurilor Republicii Moldova, aprobate prin Legea nr.172  din  25.07.2014 şi Notelor explicative ale Convenţiei internaţionale privind sistemul armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor.
    Berea reprezintă o băutură alcoolică, fabricată prin fermentarea mustului obţinut din malţul de orz sau grîu, apă şi hamei, uneori poate fi aromatizată în cursul fermentării cu ajutorul unor produse.  Adăugarea de hamei conferă un gust amărui şi aromatic şi permite o mai bună păstrare a produsului.
    Băuturile produse pe bază de bere reprezintă băuturi alcoolice de diferite concentraţii, fabricate prin fermentarea mustului de bere, cu adaos de zahăr sau sirop de zahăr şi/sau materii prime vegetale, fructe, pomuşoare sau produse de prelucrare a acestora, şi/sau aditivi alimentari gustativi şi aromatici, sau un anumit procent de alcool distilat etc.
    Berea şi băuturile pe bază de bere se clasifică prin examinarea informaţiilor despre procesul de producere, a ingredientelor utilizate la producere, spre exemplu: apă, malţ de orz blond, orez, sirop de maltoză, hamei, materii prime vegetale, fructe, pomuşoare, sirop cu diverse arome (sirop de glucoză-fructoză, zahăr alb, sare de lămîie, extract de malţ caramel, aromatizator natural, antioxidanţi acid ascorbic), alcool.
    Reieşind din procesul de producţie şi ingrediente, se disting următoarele poziţii tarifare la care se clasifică berea şi băuturile pe bază de bere, după cum urmează:
    a) cazul în care produsul este obţinut prin fermentarea mustului de bere preparat din malţ de orz, orez sau grîu, la care s-a adăugat în procesul fermentării materii prime vegetale, fructe, pomuşoare sau produse de prelucrare a acestora, arome şi zahăr, iar concentraţia reală alcoolică pe volum depăşeşte 0,5% se clasifică la poziţia tarifară 2203 ”Bere fabricată din malţ”;
    b) cazul în care produsul reprezintă un amestec preparat din mustul de bere fermentat în prealabil, cu adăugarea  ulterioară a unor băuturi nealcoolice (ex.: limonadă), diverselor arome şi zahăr sau sirop de zahăr, iar concentraţia reală alcoolică pe volum depăşeşte 0,5% se clasifică la poziţia tarifară 2206 ”Alte băuturi fermentate (de exemplu, cidru de mere, cidru de pere, hidromel); amestecuri de băuturi fermentate şi amestecuri de băuturi fermentate şi băuturi nealcoolice, nedenumite şi necuprinse în altă parte”;
    c) cazul în care produsul este obţinut prin distilarea (filtrarea) berii sau a mustului de bere fermentate în prealabil, reducînd concentraţia unor ingrediente precum substanţele amare şi/sau proteine, fie prin simpla adăugare a alcoolului etilic, inclusiv cu apă, sirop de zahăr, arome, coloranţi, iar concentraţia reală alcoolică pe volum depăşeşte 0,5%,  dar pînă la 80% se clasifică la poziţia tarifară 2208 ”Alcool etilic nedenaturat cu tărie alcoolică sub 80% vol. distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase”.