*HGO280/2013 Versiunea originala
ID intern unic:  359033
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 280
din  24.04.2013
cu privire la unele acţiuni de implementare a Serviciului
Guvernamental de Plăţi Electronice (MPay)
Publicat : 10.05.2013 în Monitorul Oficial Nr. 109     art Nr : 358
    În temeiul art. 2 din Legea nr. 173 din 28 iulie 2011 privind ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „e-Transformare a Guvernării” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr. 131-133, art. 425), art. 6 şi 10 din Legea nr. 121-XVI din 4 mai 2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 90-93, art. 401), cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în scopul implementării prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.710 din 20 septembrie 2011 „Cu privire la aprobarea Programului strategic de modernizare tehnologică a guvernării (e-Transformare)” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr. 156-159, art. 780), şi Hotărîrii Guvernului nr. 329 din 28 mai 2012 „Cu privire la Serviciul Electronic Guvernamental de Plăţi Electronice” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 104-108, art. 369), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Serviciul Guvernamental de Plăţi Electronice (MPay) (în continuare – Serviciul MPay), ca parte componentă a platformei tehnologice guvernamentale comune (MCloud), reprezintă un mecanism unic de achitare electronică a serviciilor publice cu ajutorul instrumentelor de plată legal disponibile.
    2. Operarea Serviciului MPay va fi efectuată de către Instituţia publică „Centrul de Guvernare Electronică (E-Government)” (în continuare – Centrul de Guvernare Electronică (E-Government)), conform actelor legislative din domeniu, prezentei hotărîri şi altor acte normative adoptate în baza acesteia.
    3. Asigurarea platformei tehnico-tehnologice necesare pentru infrastructura tehnică de plăţi electronice va fi efectuată de către Întreprinderea de Stat „Centrul de telecomunicaţii speciale” conform unui Acord încheiat cu Centrul de Guvernare Electronică (E-Government). 
    4. Pe lîngă entităţile menţionate la pct. 2 şi 3 din prezenta hotărîre, în calitate de participanţi la Serviciul MPay apar prestatorii de servicii, inclusiv prestatorii de servicii publice, prestatorii de servicii de plată, plătitorii, precum şi alte persoane fizice sau juridice prevăzute de prezenta hotărîre.
    5. Informaţia necesară pentru încasarea mijloacelor şi stabilirea costului serviciilor în cadrul Serviciului MPay este responsabilitatea prestatorului de servicii publice.
    6. Ministerele, alte autorităţi administrative centrale subordonate Guvernului şi structurile organizaţionale din sfera lor de competenţă, ca prestatori de servicii publice cu plată, sînt obligate, pînă la 1 ianuarie 2014:
    1) să utilizeze Serviciul MPay pentru încasarea plăţilor de la persoanele fizice şi juridice în procesul prestării serviciilor;
    2) să elaboreze, să coordoneze cu Cancelaria de Stat planuri anuale de integrare a serviciilor publice cu plată în Serviciul MPay şi să semneze acorduri cu Centrul de Guvernare Electronică (E-Government), în baza Acordului-tip aprobat de Cancelaria de Stat conform pct. 20 subpct. 1) din prezenta hotărîre;
    3) să presteze serviciile publice cu plată către persoanele fizice şi juridice fără condiţionarea intrării banilor în conturile lor, după primirea notificării de la Serviciul MPay privind efectuarea completă a plăţii.
    7. Prevederile pct. 6 se aplică în partea ce nu contravine angajamentelor deja asumate privind plăţile electronice pentru serviciile publice, cu condiţia că, după expirarea termenelor, angajamentele respective nu vor fi prelungite şi nici nu vor fi încheiate altele noi.
    8. Alte autorităţi publice decît cele menţionate la pct. 6, inclusiv autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice locale, întreprinderile de stat şi municipale, persoanele de drept privat care exercită atribuţii de putere publică sau care utilizează domeniul public, pot folosi, în condiţiile prezentei hotărîri, Serviciul MPay.
    9. Prestatorii de servicii de plată pot solicita Centrului de Guvernare Electronică (E-Government) încheierea unui contract privind prestarea de servicii, conform Contractelor-tip aprobate de Cancelaria de Stat în condiţiile prezentei hotărîri şi altor acte normative. Contractele-tip au scopul de a asigura tratamentul egal al prestatorilor de servicii de plată şi respectarea particularităţilor  diferitor instrumente de plată.
    10. În cadrul Serviciului MPay, plătitorul persoană fizică sau juridică decide asupra instrumentului de plată utilizat, din cele disponibile în Serviciul MPay.
    11. În cazul utilizării cardurilor bancare, Serviciul MPay va identifica banca acceptantă prin care se va efectua tranzacţia, după cum urmează:
    1) Serviciul MPay va propune plătitorului să specifice banca emitentă a cardului bancar şi va direcţiona plata către banca acceptantă ce deserveşte banca emitentă, în baza informaţiilor furnizate de băncile acceptante;
    2) în cazul în care banca emitentă a cardului bancar nu a putut fi identificată conform subpct. 1) al prezentului punct, Serviciul MPay va distribui egal tranzacţiile între băncile acceptante participante la Serviciul MPay.
    12. Achitarea serviciilor publice electronice în cadrul Serviciului MPay de către persoanele juridice în folosul bugetului sau instituţiei publice nu poate fi efectuată prin intermediul cardurilor bancare şi al altor carduri de plată.
    13. Se învesteşte Centrul de Guvernare Electronică (E-Government) cu dreptul de a încasa mijloacele financiare în condiţiile prezentei hotărîri, cu utilizarea acestora conform necesităţilor ca mijloace speciale, conform unui Regulament aprobat de Guvern.
    14. Cheltuielile aferente Serviciului MPay includ:
    1) comisioane egale pentru toţi prestatorii de servicii de plată, după cum urmează:
    a) 1 leu pentru fiecare factură achitată – în cazul utilizării serviciilor de plată şi a instrumentelor de plată, cu excepţia cardurilor bancare şi a altor carduri de plată;
    b) 1,5% din suma tranzacţiei – în cazul plăţilor cu cardurile bancare şi cu alte carduri de plată emise în Republica Moldova sau 2,2 % – în cazul plăţilor cu cardurile bancare şi cu alte carduri de plată emise în afara Republicii Moldova;
    2) comisioane aferente platformei tehnologice a Serviciului MPay, stabilite la valoarea de 1,20 lei pentru fiecare factură achitată;
    3) cheltuieli operaţionale ale Serviciului Guvernamental de Plăţi Electronice (MPay).
    15. Modalitatea de acoperire a cheltuielilor la prestarea serviciilor publice cu plată este următoarea:
    1) în cazul plăţilor efectuate de o persoană fizică, destinate bugetului public naţional, cheltuielile menţionate la pct. 14 subpct. 1) şi 2) din prezenta hotărîre sînt achitate din contul bugetului de stat;
    2) în cazul plăţilor efectuate de o persoană fizică, nedestinate bugetului public naţional, inclusiv unei instituţii publice, cheltuielile menţionate la pct. 14 subpct. 1) şi 2) din prezenta hotărîre sînt achitate de prestatorul de servicii publice;
    3) în cazul plăţilor efectuate de o persoană juridică, modalitatea de acoperire a cheltuielilor menţionate la pct. 14 subpct. 1) şi 2) din prezenta hotărîre este stabilită pe bază contractuală, conform Acordului-tip aprobat de Cancelaria de Stat în temeiul pct. 20 subpct. 1) din prezenta hotărîre. În cazul în care părţile convin că respectivele cheltuieli sînt acoperite de plătitor, prestatorul de servicii, Serviciul MPay şi/sau operatorul de plăţi vor informa plătitorul despre acest fapt înaintea iniţierii plăţii;
    4) pentru anul 2013, cheltuielile menţionate la pct. 14 subpct. 3) din prezenta hotărîre vor fi acoperite din bugetul de stat, conform legislaţiei în vigoare.
    16. În cazul prestării necorespunzătoare a serviciului de către prestatorul de servicii, plătitorul este în drept să solicite de la acesta restituirea completă a plăţii, în condiţiile legislaţiei în vigoare. Soluţionarea acestor cazuri ţine exclusiv de prestatorul de servicii, iar Serviciul MPay va oferi suportul informaţional necesar. 
    17. Conflictele de competenţă şi alte litigii dintre participanţii la Serviciul MPay vor fi soluţionate conform prezentei hotărîri şi procedurilor cuprinse în acordurile sau contractele respective, încheiate în baza Acordului-tip sau Contractelor-tip. Cu excepţia cazurilor cînd prezenta hotărîre, Acordul-tip sau Contractele-tip prevăd expres altfel, litigiile aferente modului şi/sau calităţii de prestare a serviciului public ori privind plata achitată pentru prestarea serviciului se soluţionează, respectiv, de prestatorii de servicii publice sau prestatorii de servicii de plată, în afara Serviciului MPay. Clauzele Acordului-tip sau Contractelor-tip sînt obligatorii, cu excepţia cazului cînd acestea prevăd expres că părţile pot conveni asupra clauzei respective.
    18. Ministerul Finanţelor:
    1) la solicitarea Centrului de Guvernare Electronică (E-Government), va asigura deschiderea conturilor bancare în Contul Unic Trezorerial al Ministerului Finanţelor, în vederea implementării proceselor Serviciului M-Pay;
    2) va încheia un acord privind prestarea serviciilor de decontări cu Centrul de Guvernare Electronică (E-Government).
    19. Centrul de Guvernare Electronică (E-Government):
    1) va încheia acorduri şi contracte cu participanţii la Serviciul MPay;
    2) va asigura funcţionarea eficientă şi extinderea Serviciului MPay la parametrii stabiliţi în acordurile şi contractele încheiate;
    3) va acorda Întreprinderii de Stat „Centrul de telecomunicaţii speciale” sprijinul necesar pentru subcontractarea, în condiţiile Acordului prevăzut la pct. 3 din prezenta hotărîre, a agentului economic care a cîştigat licitaţia aferentă pregătirii, lansării şi funcţionării Serviciului MPay, conform Hotărîrii Guvernului nr. 329 din 28 mai 2012 „Cu privire la Serviciul Electronic Guvernamental de Plăţi Electronice”;
    4) va asigura măsurile necesare (inclusiv prin stabilirea, după necesitate, a drepturilor şi obligaţiilor în acorduri sau contracte) pentru funcţionarea eficientă a Serviciului MPay, pentru respectarea legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal, securitatea, arhivarea, existenţa sistemului unic de referinţă, precum şi monitorizarea şi evaluarea performanţelor;
    5) va organiza activităţi de instruire şi schimb de experienţă privind promovarea Serviciului MPay.
    20. Cancelaria de Stat, în termen de 3 luni:
    1) va aproba modelul Acordului-tip dintre Centrul de Guvernare Electronică (E-Government) şi prestatorii de servicii publice;
    2) va aproba modelele Contractelor-tip dintre Centrul de Guvernare Electronică (E-Government) şi prestatorii de servicii de plată;
    3) va asigura revizuirea şi adoptarea cadrului normativ necesar pentru executarea prevederilor prezentei hotărîri;
    4) va exercita monitorizarea şi controlul asupra executării prezentei hotărîri.

    PRIM-MINISTRU                                                            Vladimir FILAT

    Nr. 280. Chişinău, 24 aprilie 2013.